Hozzászólások

 • Lilla 48306 számú kérdése
 • 2018-05-19

Tisztelt Szakerto Ur!

Egy dunakeszi lakoparkban szeretnek venni egy 2. emeleti, tetoteri un. "iroda lakast", melyrol ellentetes informaciokat kaptam., A tulajdonos es az ingatlanos, akiknek az az erdeke, hogy eladjak a lakast, termeszetesen batoritanak, hogy nem lehet semmi baj ebbol, mas (altalam nem ismert) jogasz viszont ova int tole, bar szamomra nem egyertelmu, hogy miert. Tisztaban vagyok azzal, hogy nem lehet a bejelentett lakcimem, ill. hogy nem tudok ra hitelt felvenni, de mi mas problemam szarmazhat meg belole osszehasonlitva egy normal lakassal? (pl. tobb adot kell fizetni, eladaskor elore nem lathato jogi nehezsegekbe utkozok, stb)
Koszonettel,

Kedves Lilla!

Az iroda vásárlása annyit jelent, hogy nem jogosult semmire, ami a lakás minősítéshez kapcsolódna (lakáskölcsön, CSOK, illetékkedvezmény, bejelentkezés). És amit még mérlegelni kell, az az, hogy nem csak Ön nem, hanem a majdani vevője sem, ami nyilvánvalóan kedvezőtlenebb eladási pozíciót fog jelenteni az Ön számára.

Az ingatlanadó is kérdéses lehet, de ezt csak a helyi önkormányzat vonatkozó rendeletének ismeretében lehet megvizsgálni és mérlegelni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Ágnes 48279 számú kérdése
 • 2018-04-18

Tisztelt ügyvéd úr. Ha örököltem 1/6 részt egy házból és én szeretném eladni megtehetem? Köszönöm a választ.

Kedves Ágnes! Természetesen igen, a saját tulajdonával szabadon rendelkezhet. Az eladás során a tulajdonostársak elővásárlási jogát kell tiszteletben tartani, de az ezzel kapcsolatos szabályokról a szerződést készítő ügyvéd kolléga minden bizonnyal tisztában lesz.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Éva 48255 számú kérdése
 • 2018-03-25

Tisztelt Ügyvédnő/úr!

Kérdésem az archívumban található 11439 számúval azonos, azonban ott válaszként csak annyi szerepel, hogy hamarosan válaszolnak a kérdésre. Figyelemmel az azóta eltelt időre és esetleges jogszabályváltozásokra, kérem újbóli szíves válaszukat a kérdésre.

Köszönettel,

Kedves Éva!
Az említett kérdésnél technikai okokból sajnos nem tudok választ adni, így kérem, hogy tegye fel itt a konkrét kérdést. Köszönöm.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Judit 48252 számú kérdése
 • 2018-03-22

Szántòként vásárolt /1998/ földterülettet akácfával beültettünk. Ebben az évben a földhivatal erdövé átminösitette annak ellenére, hogy kértem a fásitott területté történö minösítést. Ki járt el helyesen. Várom megnyugtatò válaszát

Kedves Judit!
Nem tudom megítélni, hiszen nem látom/ismerem az átminősítéshez vezető eljárást és az okiratokat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Attila 48251 számú kérdése
 • 2018-03-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Győrújbaráton a Zrínyi utcában a csapadékvíz elvezetés nem teljesen megoldott. Így a "hegyről" érkező víz pont a Zrínyi utcában kialakított telkeknél belvizet okoz, ezzel veszélyeztetve az ott található ingatlanokat. A telkek mögött egy szántóföld található. A lakók és az önkormányzat összefogásának köszönhetően az az ötlet támadt, hogy a szántóföldön kerülne kialakításra egy vízelvezető árok. (A szántóföld tulajdonosa hajlandó eladni egy sávot, melyen ki tudjuk alakítani az árkot.) Kérdésem, hogy ehhez milyen engedélyek, milyen hatóságok hozzájárulása szükséges. Mivel egy egész utcát veszélyeztet a víz, lehet-e gyorsított eljárásban megszerezni az engedélyeket? Milyen költségek merülhetnek fel a szántóföld vásárlás, a tervezés és az árokásáson felül?

Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Attila

Tisztelt Attila!

Legelőször egy földmérőt kell keresni, aki elkészíti a telekalakításhoz (megosztáshoz) szükséges változási vázrajzot. Ennek a költsége is felmerül. Ezt követően a változási vázrajz földhivatali záradékolása után kérni kell a telekalakítási engedélyt a Földhivataltól, melynek díja érintett helyrajzi számonként 14.000 Ft. A kialakításra kerülő árok nem maradhat termőföld, ki kell vonni a művelés alól. Az érintett terület méretétől és AK értékétől függően lehetséges, hogy ez pénzbe fog kerülni. (bizonyos méret alatt ingyenes, bizonyos méret fölött fizetős), ezt a földmérő meg fogja tudni mondani.
Ezt követően kerülhet sor az adásvételre, melyben megveszik az adott csíkot, és elkészítik az árkot. A tervezőt meg kell kérdezni, hogy vízjogi létesítési engedély szükséges-e az árokhoz. (mérettől, funkciótól függ, tervező fogja tudni).
Nagyságrendileg ezek a költségek merülnek fel az Ön által írtakon felül.Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


 • Sinkánè Bea 48244 számú kérdése
 • 2018-03-10

Jó napot kívánok!
Kérdésem az lenne hogy ez előt 7-évvel megegyeztünk az Ingatlan tulajdonosával hogy havi részletekben adja ell nekünk az Ingatlanját és ez üggyel Ügyvédnél is vóltunk 2015-ben Elővételi szándék nyilatkozatunk is van de közbe megondolta magát nem akarja nekünk így továb eladni azzal kifogásolja hogy megromlott a köztünk lévő jó viszony!!??Ön szerint mit lehet tenni!???

Tisztelt Sinkánè Bea!

Ingatlant részletre vásárolni önmagában nem tilos. Azt mindenképpen tudni kellene, hogy milyen iratok készültek akár egymás között az eladóval, akár az ügyvéd által. Ez alapján lehet megítélni, hogy az eddig fizetett összegek vételárnak minősülnek és adott esetben visszajárnak, avagy azok kvázi bérleti díjak és nem elszámolhatók. Esetleg az is előfordulhat, hogy az eladó bíróság által kötelezhető az eladásra.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Szilvia 48212 számú kérdése
 • 2018-02-16

Adott egy családiház melyet 3 testvér örökölt.
Ebből 2 testvér hitelt vett fel hogy beépítsék a tetőteret.
Eladási sorra került most a ház és a 3. Testvér ( aki nem költött a tetőtérre és a munkálatokban sem vett részt) a tetőtér beépítésére szánt pénzt nem akarja teljes egészében megfizetni csak az 1/2 részét.
Érdeklődnék ez jogilag helytálló vagy kérhetjük a teljes összeget?

Válaszát előre is kösuzönöm

Kedves Szilvia!

A tetőtér beépítésével kapcsolatos beruházás miatt a két tulajdonosnak tulajdonjogi igénye lehet, azaz az Ő tulajdoni hányaduk növekedett - ezt akár bírósági úton is ki lehet kényszeríteni - és ennek következtében a befolyó vételár megosztása is eltér a három egyenlő résztől. Kérhetik tehát a teljes összeget, de ha nem tudnak megegyezni ebben a kérdésben, úgy csak a bírósági út kínálkozik megoldásként.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Zoltán 48209 számú kérdése
 • 2018-02-15

28 éve tulajdonomba került egy belterületi ingatlan ajándékozási jogcímmel. Azóta beépítettük saját erőből. A jogcím tulajdonlapon való megléte gondot jelent pl . hitelügyintézésnél,Hogyan lehet ezt a jogcímet töröltetni vagy egyáltalán lehet-e?
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Zoltán! Sajnos nincs lehetőség a jogcím megváltoztatására.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


 • Mária mama 48175 számú kérdése
 • 2018-01-15

Tisztelt Ügyvéd úr !
Gödöllőn két unokám egy teleket örökölt az édesapjától aki sajnos meghalt. A telken nekem mint nagymamának
haszonélvezetem van, de sajnos a teleken bűnügyi zárlat van 2001 óta.
A fiam /az édesapa/ halála után a bűnügyi eljárás megszűnt és polgári peres eljárást folytatott a Bíróság.
Az ítélet megszületett 2012. 02. 15-én emelkedett jogerőre. A végrehajtásra azonban a mai napig nem
került sor.
A telekért mint haszonélvező fizetem évenként a nem kis összegű telekadót immár 17-ik éve.
Az egyik kis unokám időközben felnőtt és szeretne önálló életet kezdeni.
A kérdésem a következő:
1./ Az unokám részére adható-e ki építési engedély a fenti telekre?
2./ Hogyan tudjuk levenni a zárlatot a telekről. Elévül-e a már 17 éve folyamatban lévő ügy és hol milyen lépéseket
kell kezdeményeznünk.
Válaszukat előre is köszönöm
Tisztelettel : a nagymama

Kedves Mária!
A tulajdoni lap, ill. a zárlattal kapcsolatos iratokat - ide értve a mögöttes peres iratokat is - nem ismerve nem tudok felelősséggel válaszolni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: