Hozzászólások

  • Tünde 48384 számú kérdése
  • 2018-08-16

Tisztel Ügyvédi Iroda!

Segítségüket kérném ingatlanbejegyzéssel kapcsolatban!
Egy korábban zártkertnek minősülő telken felépítésre került kb.1996-ban épitési engedéllyel rendelkező faház. A tulajdoni lap szerint nem került bejelentésre a Földhivatalnál az épület. Építményadó is azóta van fizetve. Meglévő lakhatási engedéllyel.
Sajnos meg kell vállnunk a telektől, aminek eladása így nem tudom milyen akadályokba ütközhet.
Ez ügyben kérném tanácsukat, milyen lépéseket kell megtennünk!

Köszönettel: Tünde

Kedves Tünde!
Az eladásnak nincs akadálya, de megjegyzést engedjenek meg!

Az egyik, hogy nem lenne-e az eladás esélye - vagy az elérhető eladási ár - nagyobb ha az épület feltüntetését az ingatlan-nyilvántartásban elvégeznék.
A másik, hogy a zártkert eladás a földforgalmi törvény rendelkezései szerint történhet meg, ami némileg hosszabb és bonyolultabb eljárás, mint egy szokványos ingatlan értékesítés.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 48325 számú kérdése
  • 2018-06-12

Tisztelt Dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda! Szokatlan kérdéssel állnék elő: több ismerősömmel ökofalut szeretnénk alapítani, körülbelül 20 hektáron, Somogy megyében. A gond az, hogy a törvény szerint 1 hektárnál nagyobb területet csak aranykalászos gazdaként lehet venni, de mi a pénzünket összedobva, közösen szeretnénk tulajdonosok lenni, van köztünk aranykalászos gazda is, de nem mindenki az. Nem szeretnénk úgy járni, hogy a tulajdoni papíron csak az aranykalászosok neve szerepeljen, és a "nem képesítetteket" ki lehessen tenni az ingatlanról. Létezik valamilyen legális útja annak, hogy a földből mindenkinek legyen arányos tulajdonjoga, de közben ne kelljen mindenkinek levizsgáznia? Tudom, sovány vigasz, hogy úgysem intenzív hanem permakultúrás gazdálkodást alkalmaznánk, azt meg nem ott tanítják, ahol az "aranykalászok" nőnek. Szeretnénk ha mindenkinek lenne papíron legalább bérleti joga egy kis földterület felett, illetve hogy egy nagy egybefüggő földterületet vegyünk és ne sok szétszórt kicsit. Válaszukat előre is nagyon köszönjük!

Kedves Katalin! Nem tudok ilyen megoldást! Vagy földművessé kell válniuk vagy meg kell elégedniük az 1 ha felső határral. A földforgalom meglehetősen szigorú szabályok közé van zárva, és még büntetőjogilag is védett folyamat, így nem is túlzottan érdemes kiskapukat keresni...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: