Hozzászólások

  • Anna 48483 számú kérdése
  • 2018-11-27

Tisztelt Ügyvéd úr!
Kérdésem, hogy milyen buktatói vannak az életjáradéki szerződésnek a kedvezményezettre nézve, hogy tulajdonjogát az ingatlan felett haszonélvezetre cseréli.

Kedves Anna!

A haszonélvezeti jog továbbra is biztosítja az Ön számára a birtoklást és a használat jogát, így ebben a körben nem fenyegeti veszély. Amennyiben ebben bárki zavarja, úgy vele szemben bírósági úton kereshet jogorvoslatot, a pernyerés maximális esélyével.
Alapvető jelentősége van azonban a szerződés megszövegezésének, így abban mindenképpen működjön közre a saját jogi képviselője is.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anna 48475 számú kérdése
  • 2018-11-20

Tisztelt Ügyvéd úr!
Szeretnék életjáradéki szerződést kötni ingatlanomra. Mi a biztosíték arra, hogy életem végéig benne lakhatok és az eltartó fizeti-e a havonta megállapodott összeget. Ami a napokban a Kék fényben és a Hiradóban is látható volt, idősekkel kötöttek ilyen szerződést és a végén embertelen módon egy alagsorban tartották, kínozták őket. Melyik cég javasolt és megbízható ennek kivitelezésére, a feltételeim /betöltött életkor, ingatlantulajdon/ megvannak a haszonélvezethez.
Köszönöm: Anna

Kedves Anna!

Nem tudok felelősséggel nyilatkozni abban a kérdésben, hogy melyik cég - vagy természetes személy - alkalmas arra, hogy korrekt szerződéses partner legyen egy ilyen jogviszonyban.

A hasonló jogviszonyokban egyébként az az általános - bár nem kizárólagos - hogy rokoni, ismerősi, baráti körből kerül ki a járadékot szolgáltató fél.

Amennyiben ilyen körben nem tud találni szerződéses partnert, úgy meg lehet próbálni hirdetés útján találni ilyet, de ott már a szokásosnál is nagyobb óvatossággal kell eljárni.

Amennyiben további kérdései merülnek fel, úgy szívesen konzultálok Önnel személyesen is, lehetséges, hogy én is tudnék segíteni a megfelelő személy megtalálásában.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kornél 48248 számú kérdése
  • 2018-03-14

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Egy olyan összetett dologba szeretnék tanácsot kérni, hogy anyukámmal lakok egy háztartásba. Ő már idős, 70 éves. A kérdéseim pedig azok lennének, hogy az eltartási szerződés kötésnek körülbelül mennyi az anyagi vonzata? Az ingatlan tulajdonjoga egyből ráruházható az eltartóra szerződés kötés után vagy az csak az eltartott elhalálozása után lesz az övé? Van két bátyám is ha én édesanyámmal eltartásit kötünk, hogy enyém lesz a ház, akkor azt később az örökléskor ők megtámadhatják?

Tisztelt Kornél ! Tartási szerződéssel az eltartó azonnal tulajdonjogot szerez, nemcsak az eltartott elhalálozását követően. Ha a szerződéskötéskor az eltartónak nincs halálos betegsége, és az eltartó eleget tesz a vállalt tartási kötelezettségének, akkor nem kell tartania a szerződés megtámadásától. Az ügyvédi díj megállapodás kérdése, a földhivatalnak pedig 6 600 Ft-ot kell fizetni a tulajdonosváltozás bejegyzéséért.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 48220 számú kérdése
  • 2018-02-22

Tisztelt Ügyvéd úr!
Van egy banki hitellel terhelt ingatlanom, arra szeretnék egy örökösödési szerződést kötni a lányommal, amit természetesen bejegyeztetnék a tulajdoi lapra.
A bank megakadályozhatja ezt?
A bank felmondás után ezt az öröklési joggal terhelt ingatlant eladhatja, árvereztetheti?

válaszát köszönöm

Kedves Katalin!

A tulajdoni lapon - feltételezem - zálogjog és elidegenítési tilalom is szerepel. Ezek közül az utóbbi mindenképpen akadályozza azt, hogy egy újabb teher jelenjen meg a tulajdoni lapon. Ha mégis megtörténne a banki hozzájárulás nélkül, úgy feltehető, hogy a kölcsönszerződés feljogosítaná a bankot a felmondásra, ezzel együtt a teljes tartozás lejárttá tételére, és a végrehajtásra, amely pedig akár az árverésig el eljuthatna.

Lehetőség van azonban arra, hogy a tulajdoni lapon az öröklési szerződés ne jelenjen meg, ez annyi "negatívumot" jelent, hogy az öröklési szerződéssel lekötött vagyontárgyat nem biztosítanj semmi, de persze lehet, hogy az Ön és a lánya viszonylatában erre nincs is szükség.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: