Hozzászólások

  • Hajnalka 48397 számú kérdése
  • 2018-08-26

Tisztelt Ügyvéd úr,az lenne a kérdésem hogy az elöttem lévö szomszéd a meglévő főépülethez mind hozzá mind magaságban épit,ott nekem egy nyári konyha van,a két épület közt jó ha van 60cm viszont az új épülete tetötéres lesz amiröl jelen helyzetben a nyárikonyhára lóg át a tető kb 60-70 cm-re,kihez tudok igy fordulni illetve ez igy szabályos lesz-e,hiszen minden csapadék rá zudul a nyarikonyhára,sok kérdésben olvastam hogy ereszcsatorna ami elvezeti,de jelen esetben két külön tető lesz hátrafelé nem tudja elvezetni mert ott is be van építve,garázs,kazánház, mit tudok igy kezdeni,a nyári konyha elöbb ott állt mint hogy elkezdett böviteni hátra felé.

Tisztelt Hajnalka!

A szomszéd építkezése Önt a birtoklásában zavarja elsősorban. Ezért javaslom, hogy a jegyzőhöz forduljon birtokvédelemért. Az illetékes építési hatóságnál is érdemes lehet bejelenteni, ha ön szerint szabálytalan az építkezés.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 48342 számú kérdése
  • 2018-07-02

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!

Családi házunk utca felőli oldalán lévő kerítésünk védelmében szeretnék tanácsot kérni. Gyakran előfordul, hogy idegenek üldögélnek a kerítésünk peremén, közben italoznak, dohányoznak és szemetelnek. Napi szinten vitatkozunk, hogy ne tegyék ezt, mert a kerítés magántulajdon. Sajnos sokszor süket fülekre találunk. Megakadályozható-e pl. szögesdrót kifeszítésével, hogy ezek az emberek le tudjanak ülni?
Köszönöm szépen a válaszukat!
Üdvözlettel: Andrea

Kedves Andrea!
Véleményem szerint ennek nincs akadálya, de áramot ne vezessenek bele és sortüzeket kérem mellőzni...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Z.János 48322 számú kérdése
  • 2018-06-06

Tisztelt Ügyvédúr!
A közvetlen szomszédságomban belterület két különböző Hrsz.-on létesített telephely vagy iparterület (telek)
Építési övezet besorolása számomra ismeretlen. Korábban szántóföldként (kukorica és lucernaföldként) használták az előző tulajdonosok.
Tisztában vagyok azzal, egy jól működő vállalkozás terjeszkedik, bővül a géppark.
Az épület, mely az építési terv alapján nyitottként szerepel, (csak 3 oldaláról lenne zárt) engedély nélkül beépítésre került a kéziszerszámok és kisgépek tárolása végett. Hogy a nem beépített ingatlant a tulajdonos elbirtoklás útján, hamis tanukkal igazolva szerezte meg.
Többször megkértük őket szépen, hétvégén és ünnepnapokon ne zajongjanak. Mivel már a piacra szánt tűzifa feldolgozás zajától kezdve az éjszakába nyúló gépjavításig, a lakóház előtt elvonuló (forgalmi rendszámmal el nem látott) hernyótalpas munkagépek-nehéz gépek, fakitermelésre szolgáló gépek okozta zaj és rezonancia megtapasztalásában volt már részünk bőven.
Bosszantó ez az egész mert, ha az erős zajkeltés közepette hangosabban-erőteljesebben felszólítjuk, hogy hagyják abba a zaj okozását, cserébe még ők (utóbbi esetben napokkal később hívták ránk a rendőrséget) szándékosan - tudatosan, más-más módon ......egyrészt a zavarásunkra irányuló zajkeltést hallgathatjuk még egy ideig. ..... másrészt trágár szavakkal sértegeti az élettársként nem bejegyzett párom.
A helyi Önkormányzat Jegyzőének az elmúlt hónap végén panaszos levelet írtam (Csendháborítás tárgyával) a ránk küldött-kiérkező rendőrök is ezt javasolták.
Jómagam, és a megkérdezett közeli szomszédjaimat is beleértve csodálkozunk azon: lakóterület közvetlen környezetében miként létesíthető effajta létesítmény az életvitelszerűen itt élő lakók írásos hozzájárulása nélkül!? Lehetséges ez? (Amennyiben ezen hozzájárulás szükséges, valószínűsítem, hogy okirat hamisítást ismételten megvalósította.) Még nem kértem a birtokvédelmet, ez esetben mennyi a megengedett környezeti zaj- és rezgésterhelési határérték? Vagy ki adhat felvilágosítást? Jegyző által kiadható a telep működési engedélye- korlátozása az itt élő lakosok tájékoztatására?
Előre is köszönöm válaszát Tisztelettel: Z.János

Tisztelt Z.János!

Sajnálattal kell tájékoztassam, hogy a vonatkozó ügyvédi etikai szabályok miatt tanácsadással jelen megkeresés kapcsán nem szolgálhatok.

Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Annamária 48294 számú kérdése
  • 2018-05-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsot szeretnék kérni egy sajátos ügyben.
Van egy telkem Budapest, III.kerületében. A telket nem használjuk de évente a füvet (gazt) le szoktuk vágni, rendezni a telket, hogy ne vaduljon el.
Tavaly egy társasház építkezése kezdődött el a szomszéd telken. Jelenleg a telkünk használhatatlanná vált mivel az építkezés törmelékét, a kitermelt földet, sziklákat, szemetet, a toi-toi wc-t, az építőanyagokat, stb. mind a mi telkünkre depózták, úgy, hogy az egész telek egy nagy szemétdomb lett, lépni nem lehet rajta.
Találkoztunk pár hónapja az építtető-tulajdonossal (véletlenül a telken) és jeleztük, hogy tisztítsa ki a telkünket, de nemhogy nem tisztította, hanem azóta még több törmeléket tettek a telkünkre.
Az ingatlanunkat az előző rendezett, közművekkel ellátott állapotával ellentétben most valószínű így lehetetlen lenne eladni és még a közmű kiállásra is rápakoltak, mely így eltűnt, nem tudjuk hol volt.
Úgy gondolom, hogy ezzel jelentősen mekárosított a szomszéd építkező és ellehetetlenítette a telek eladásomat, a tujlajdonomban komoly értékveszteség keletkezett általa.
Kérem segítsen, hogy ilyen esetben hogy tudok eljárni a "rongálóval" szemben, hogy a telkemet az eredeti állapotába vissza tudjam állítani, vagyis állíttatni a szomszéd vállalkozóval. Mi a módja a felszólításnak ami valóvan azt eredményezi, hogy ki kell tisztíttatnia a telkemet?
Nagyon köszönöm a segítséégét!
Üdvözlettel!
Annamária

Kedves Annamária!

Polgári jogi értelemben akár - elsődlegesen - a helyi jegyzőnél tehet bejelentést, birtokháborítás miatt. Ugyanezt bírósági úton is megteheti. Büntetőjogilag - bár ehhez nem értek - is releváns lehet a szomszéd tette, egy feljelentést a rendőrségen "megérhet" az ügy.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: