Hozzászólások

  • Andrea 48342 számú kérdése
  • 2018-07-02

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!

Családi házunk utca felőli oldalán lévő kerítésünk védelmében szeretnék tanácsot kérni. Gyakran előfordul, hogy idegenek üldögélnek a kerítésünk peremén, közben italoznak, dohányoznak és szemetelnek. Napi szinten vitatkozunk, hogy ne tegyék ezt, mert a kerítés magántulajdon. Sajnos sokszor süket fülekre találunk. Megakadályozható-e pl. szögesdrót kifeszítésével, hogy ezek az emberek le tudjanak ülni?
Köszönöm szépen a válaszukat!
Üdvözlettel: Andrea

Kedves Andrea!
Véleményem szerint ennek nincs akadálya, de áramot ne vezessenek bele és sortüzeket kérem mellőzni...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Z.János 48322 számú kérdése
  • 2018-06-06

Tisztelt Ügyvédúr!
A közvetlen szomszédságomban belterület két különböző Hrsz.-on létesített telephely vagy iparterület (telek)
Építési övezet besorolása számomra ismeretlen. Korábban szántóföldként (kukorica és lucernaföldként) használták az előző tulajdonosok.
Tisztában vagyok azzal, egy jól működő vállalkozás terjeszkedik, bővül a géppark.
Az épület, mely az építési terv alapján nyitottként szerepel, (csak 3 oldaláról lenne zárt) engedély nélkül beépítésre került a kéziszerszámok és kisgépek tárolása végett. Hogy a nem beépített ingatlant a tulajdonos elbirtoklás útján, hamis tanukkal igazolva szerezte meg.
Többször megkértük őket szépen, hétvégén és ünnepnapokon ne zajongjanak. Mivel már a piacra szánt tűzifa feldolgozás zajától kezdve az éjszakába nyúló gépjavításig, a lakóház előtt elvonuló (forgalmi rendszámmal el nem látott) hernyótalpas munkagépek-nehéz gépek, fakitermelésre szolgáló gépek okozta zaj és rezonancia megtapasztalásában volt már részünk bőven.
Bosszantó ez az egész mert, ha az erős zajkeltés közepette hangosabban-erőteljesebben felszólítjuk, hogy hagyják abba a zaj okozását, cserébe még ők (utóbbi esetben napokkal később hívták ránk a rendőrséget) szándékosan - tudatosan, más-más módon ......egyrészt a zavarásunkra irányuló zajkeltést hallgathatjuk még egy ideig. ..... másrészt trágár szavakkal sértegeti az élettársként nem bejegyzett párom.
A helyi Önkormányzat Jegyzőének az elmúlt hónap végén panaszos levelet írtam (Csendháborítás tárgyával) a ránk küldött-kiérkező rendőrök is ezt javasolták.
Jómagam, és a megkérdezett közeli szomszédjaimat is beleértve csodálkozunk azon: lakóterület közvetlen környezetében miként létesíthető effajta létesítmény az életvitelszerűen itt élő lakók írásos hozzájárulása nélkül!? Lehetséges ez? (Amennyiben ezen hozzájárulás szükséges, valószínűsítem, hogy okirat hamisítást ismételten megvalósította.) Még nem kértem a birtokvédelmet, ez esetben mennyi a megengedett környezeti zaj- és rezgésterhelési határérték? Vagy ki adhat felvilágosítást? Jegyző által kiadható a telep működési engedélye- korlátozása az itt élő lakosok tájékoztatására?
Előre is köszönöm válaszát Tisztelettel: Z.János

Tisztelt Z.János!

Sajnálattal kell tájékoztassam, hogy a vonatkozó ügyvédi etikai szabályok miatt tanácsadással jelen megkeresés kapcsán nem szolgálhatok.

Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Annamária 48294 számú kérdése
  • 2018-05-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsot szeretnék kérni egy sajátos ügyben.
Van egy telkem Budapest, III.kerületében. A telket nem használjuk de évente a füvet (gazt) le szoktuk vágni, rendezni a telket, hogy ne vaduljon el.
Tavaly egy társasház építkezése kezdődött el a szomszéd telken. Jelenleg a telkünk használhatatlanná vált mivel az építkezés törmelékét, a kitermelt földet, sziklákat, szemetet, a toi-toi wc-t, az építőanyagokat, stb. mind a mi telkünkre depózták, úgy, hogy az egész telek egy nagy szemétdomb lett, lépni nem lehet rajta.
Találkoztunk pár hónapja az építtető-tulajdonossal (véletlenül a telken) és jeleztük, hogy tisztítsa ki a telkünket, de nemhogy nem tisztította, hanem azóta még több törmeléket tettek a telkünkre.
Az ingatlanunkat az előző rendezett, közművekkel ellátott állapotával ellentétben most valószínű így lehetetlen lenne eladni és még a közmű kiállásra is rápakoltak, mely így eltűnt, nem tudjuk hol volt.
Úgy gondolom, hogy ezzel jelentősen mekárosított a szomszéd építkező és ellehetetlenítette a telek eladásomat, a tujlajdonomban komoly értékveszteség keletkezett általa.
Kérem segítsen, hogy ilyen esetben hogy tudok eljárni a "rongálóval" szemben, hogy a telkemet az eredeti állapotába vissza tudjam állítani, vagyis állíttatni a szomszéd vállalkozóval. Mi a módja a felszólításnak ami valóvan azt eredményezi, hogy ki kell tisztíttatnia a telkemet?
Nagyon köszönöm a segítséégét!
Üdvözlettel!
Annamária

Kedves Annamária!

Polgári jogi értelemben akár - elsődlegesen - a helyi jegyzőnél tehet bejelentést, birtokháborítás miatt. Ugyanezt bírósági úton is megteheti. Büntetőjogilag - bár ehhez nem értek - is releváns lehet a szomszéd tette, egy feljelentést a rendőrségen "megérhet" az ügy.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: