Hozzászólások

  • Eszter 48300 számú kérdése
  • 2018-05-15

Tisztelt dr. Nagy Zoltán ügyvéd és dr.L ados Melinda Szibilla ügyvédnő.
A kérdésem az lenne, hogy eladtam a lakásom és a párommal közösen tervezünk venni. Még nem vagyunk házasok, de tervezzük. A lakás vétele nem 50-50 %-ban lenne, hanem kb. 80-20 % illetve lenne még hitel is.
Mi a legoptimálisabb megoldás, ennek a lepapírozására? Elegendő, ha adás vételi szerződésben rögzítjük az arányokat?
Vagy legyen vagyonjogi megállapodás? De gondolom ez házasságkötés után lehetséges.

Köszönöm
Eszter

Kedves Eszter!

Az adásvételi szerződésben szabályozhatják a vagyoni viszonyaikat is egymás között. Amennyiben úgy érzik - teszem hozzá, hogy ez indokolt lehet - hogy ez a harmadik félre (eladó, földhivatal stb.) nem tartozik, akkor külön megállapodás is írásba foglalható.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 48171 számú kérdése
  • 2018-01-13

Tisztelt Ügyvédnő/ Ügyvéd Úr!
Szeretnék tájékoztatást kérni az alábbi ügyben. Férjemmel 1991. ben házasodtunk össze és az életközösséget anyósomék házában kezdtük meg, egy másfél szobában, a tetőtérben. Az életközösségünk 2009.-ben szakadt meg, amikor is én elköltöztem a férjemtől. A 18 év alatt rengeteget változtattunk . BeépÍtettük a teljes tetőteret, Tetőablakokat,korszerű műanyag nyilászárókat épÍtettünk be, hőszigeteltünk, alapterületet növeltünk. Közben meghalt az apósom, Így a magunk által létrehozott kis lakás örökségként kizárólagosan a férjem nevére került. Kérdésem az lenne, hogy van e mód arra, hogy a jogosan nekem járó tulajdoni hányad a nevemre kerüljön. A történetet tovább bonyolÍtja, hogy az anyósom is elhunyt két éve. Az Ő tulajdonát 4 gyermekünk örökölte, mert a férjem lakcÍm hátrahagyás nélkül külföldre költözött. Nem tudjuk hol van, viszont a házon rengeteg tartozás miatti végrehajtás van. A szolgáltatóknál hagyott adósságait, a jelzálog hitelt is mi fizettük, fizetjük ki két éve helyette, miatta. Szeretnénk eladni az ingatlant, de nem tudjuk, mert nem tudjuk, hol keressük, és sajnos az ingatlan nem megosztható. Az aláÍrása nélkül mit tehetünk? Köszönöm válaszukat.

Kedves Ildikó!
Az elmondottak alapján Ön tulajdonostárs az ingatlanban, ún. ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos. A tulajdoni hányadának mértékét viszont nem tudom megmondani, ahhoz további adatokat és körülményeket kellene ismernem. A tulajdonjogának bejegyzését kérheti, akár bírósági úton is. A férje távolléte ezt nem akadályozza, legfeljebb egy ügygondnok fogja képviselni őt egy perben. Viszont az eladás csak úgy mehet végbe, hogy egy közös tulajdon megszüntetése iránti pert indítanak ellene - ahol őt szintén ügygondnok képviseli - és így kényszerítik ki az ingatlan eladását. Ez a két per egyébként valójában nem is kettő, egy per keretében elérhető a kettős cél. Amennyiben további kérdései merülnek fel, úgy az elérhetőségeimet alább találja.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: