Hozzászólások

  • Sándor 48451 számú kérdése
  • 2018-10-25

Tisztelt Ügyvédnő/úr!
Édesanyám idén elhunyt, és az Önkormányzati lakásában Ő, a testvérem a kislányával, és én a feleségemmel, és gyermekemmel laktunk. Az Önkormányzat bérleti szerződést kötött velünk, mivel örökölhetjük a bérleti jogviszonyt. Elég sok viszály volt köztünk a testvéremmel, amit édesanyám tudott csak kordában tartani. Most, hogy meghalt édesanyám, a testvérem teljesen élhetetlenné tette a lakást, idegen nőket hord fel, koszos bútorokat amitől elszaporodtak az ágyi poloskák, kutyát hozott, ami a lakasban ürít, nem tisztalkodnak, ami miatt el kellett jönnünk a lakásból, ahol berlotarsak vagyunk. Javasoltam, hogy próbáljuk meg elcserélni két kissebb lakásra, de teljesen elzárkózik minden megoldástól. Mi most bérlünk egy kissebb lakást, de anyagilag nem bírjuk. Milyen jogi lehetőségeim vannak, hogy vissza tudjunk költözni. Köszönettel: Sándor

Kedves Sándor!

A probléma csak részben jogi, és a megoldását is máshol kell/lehet keresni.

Ha viszont más megoldás nincs, akkor fel kell venni a kapcsolatot a vagyonkezelővel, és velük feltérképezni a lehetőségeket, amiről én a lakásbérleti szerződés ismerete nélkül egyébként sem tudok konkrét segítséget nyújtani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tünde 48361 számú kérdése
  • 2018-07-23

Tisztelt ügyvédi iroda! 1993-ota lakom önkormányzati lakásban, ami akkor komfort nélküli, lakás volt. Időközben komfortositottam, villanyvezeteket újra át huzattal, bejárati ajtót cseréltem mert használhatatlan voltak. Ezeket a munkálatokat minden esetben engedélyezték kizarva engem e bérkompenzaciobol. Új igazgató került a fenntartó élére ezért lakbért szerették volna emelni amit bíróságra adtak amit én jogerősen megnyertem. Jelenleg eladjak az ingatlant egy vállalkozónak nekem felajanlottak egy másikat, magasabb lakberert mondván komfortos kapok komfortosert, de mivel én saját költségén több millió forinttal megnoveltem a lakásuk értéket semmivel nem hajlandóak kompenzálni, sőt mindent itt kell hagyni amit én csinaltattam saját költségén. Pénzem nincs egyedül tartom el gyerekem, lányom és kisunokam is rám van szorulva. Egy élet munkáját veszik el és semminek ki, befektetés nélkül milliókat raknak zsebbe amiért én nagyon keményen megdolgoztam. Kérdésem az lenne van lehetőségem perelni és nyerni úgy hogy nincsenek meg a szamlaim 15-20 év után?? Keretek illeték mentességet? Köszönöm válaszát

Kedves Tünde!
Az önkormányzattal kötött bérleti szerződés ismeretében lehet meghatározni a lehetőségeit. Az a tipikus az ilyen szerződésekben, hogy az önkorm. minden felújítási tevékenységet a bérlő jogává, de egyben kockázatává tesz, így nem feltétlenül lehet fellépni ellene. De a szerződés nélkül ezt sem tudom teljes bizonyossággal mondani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 48317 számú kérdése
  • 2018-06-03

Tisztelt Ügyvéd !
8 lakásos földszinti társas házban lakóm ahol a lakás elött kertek vannak .A lakás az önkormányzat tulajdona .A kertet szeretném lezárni az előttem lévő járdával,mert kutyák macskák vannak és oda piszkítanak ahova akarnak.A járdát egyetlen egy szomszéd használná és egyébként minden szomszéd alá írta hogy bele egyezik a lezárásba körbe kerítésbe.Most viszont úgy néz ki hogy csak 50 cm magasságig és a járdát nem.Viszont ha kirakok egy asztalt székkel és egy szárítót akkor már nem lehet el férni így sokkal zavaróbb mint ha le lenne kerítve.Ebben az esetben mit tanácsol amúgy a kezelőhöz fordultam adjam be a kérvényemet az önkormányzathoz???köszönöm Kovács Katalin

Kedves Katalin!

A közös tulajdon tárgyait képező ingatlanrészeket a tulajdonostársak jogosultak a használatban szabályozni.Így ez önkormányzatot érintő kérdés, hogy lehet-e kerítést emelni vagy sem.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 48283 számú kérdése
  • 2018-04-23

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Önkormányzati bérlakásban élek, amit meg szeretnék venni. Kérdésem az lenne, hogy mennyi idő múlva adhatom el, és mi ennek a menete.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel Éva

Tisztelt Éva!

Jelen kérdése nem érint törvény által szabályozott kérdéskört, tekintettel a települések között fennálló önkormányzati szabályozásokra.
Kérdésére az ingatlan fekvése szerinti Önkormányzat tud bővebb felvilágosítást adni.


Tisztelettel:
Dr. Tóth Gergely ügyvéd
JÁMBOR & TÓTH Ügyvédi Iroda
3530 Miskolc, Rákóczi u. 14. 1/5.
+36 46 320 411
www.jamborestoth.hu
iroda@jamborestoth.hu

Közösségi oldal:


  • Richárd 48277 számú kérdése
  • 2018-04-16

Hello
Önkormázati örök lakást bèrlek a tulajdonostol 4 ève.
Az lenne a kèrdèsem hogy lehet e olyan megoldás hogy magátol az önkormányzatol tudjam bèrelni

Kedves Richárd!
Elvileg van, de ezt kizárólag az önkormányzattal tudja letárgyalni, hiszen ő az ingatlan tulajdonosa.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Klaudia 48178 számú kérdése
  • 2018-01-19

Jo estet! Megprobalom hatha tud segiteni. A beteg 56 eves Nenjem es a 73 eves nagy mamam lakik a 13.keruletben onkormanyzati lakasban amit hatarozott idore 5 evre kapnak meg mindig. Most uj lakasba kelett koltoznijuk mivel lebontottak a Szabolcs utcai lakast es ide at hoztak a fent marado evet meg. 1 eve koltoztek ide es jarnak az unokak latogatni oket ide. Feljelentette oket valaki az udvarban hangoskodasert ami miatt level is jott az onkormanyzattol hogy ha nem valtoztatnak az eletvitelukon akkor kilakoltatjak oket anelkul hogy kapnanak masik lakast. Betelefonaltak elmondtak hogy itt semmi fele hangoskodas se zene hallgatas se alkoholizalas se kiabalas veszekedes nincs 2en elnek a gyerekek hetvegente jonnek. Jartak ki kornyezet tanulmanyra is. Lejart a berleti szerzodes beadtak a meghosszabitast. Majd jott egy level hogy az onkormanyzat nem kivanja meg hosszabitani a berbe adast igy jogcim nelkuli lakoskent laknak es elteszi 2018 elso negyed evere ujra targyalja fogjak targyalni. Semmi mas nem volt a papirban se indok se mas egysb.Es nagyon felnek mert ok szerintunk a monotorium miatt tettek el 2018 negyed evere.Semmi tartozasuk nincs a kozszolgaltatok fele se berleti dij tartozasuk nincs. Felunk ha nem kapjak vissza a lakast akkor az utcara fognak kerulni oregen es betegen. Mit tudna javasolni hogy tudnak megelozni a bajt? Elore is koszonom a valaszt.

Kedves Klaudia!
Ennyi információ alapján nehéz kitalálni a megfelelő lépést, de nyilvánvalóan fel kell venni a kapcsolatot írásban az önkormányzattal, ill. a lakásrendeletet is meg kell nézni, hogy a 13. ker. önkorm. esetében milyen lehetőség van fellépni a bérleti szerződés megkötése érdekében.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Krisztina 48176 számú kérdése
  • 2018-01-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Párom önkormányzati lakásban él a 15. kerületben (panel lakás). Beadott már egy kérelmet lakásvásárlásra, de az önkormányzat sajnos elutasította. Kérdésem az lenne, hogy kérhető-e kivásárlás ebben az esetben, vagy az is elbírálás alapján történik vagy épp nem történik?
Szíves válaszát előre is köszönöm,
Üdvözlettel,
Krisztina

Kedves Krisztina!
Az önkormányzat, mint tulajdonos eladását nem lehet kikényszeríteni, ahogyan pl. önt sem lehet arra kényszeríteni - bírósági úton sem- hogy a tulajdonában lévő valamely vagyontárgyat eladja.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: