Hozzászólások

  • Kitti 48242 számú kérdése
  • 2018-03-08

Tisztelt Ügyvéd Asszony!

Most, március elsejével költöztünk a párommal új albérletbe, mivel az előzőt a tulaj értékesíteni szeretné, ezért el kellett költöznünk. Azzal egyébként semmi probléma nem volt, minden további nélkül kiállította a számlát. Amikor kiderül, hogy el kell költözni, akkor találtuk a mostanit, ahova egyébként már beköltöztünk. A tulaj külföldön él már évek óta, és egy ingatlanost bízott meg az albérlet kiadásával (beszéltünk a tulajjal is, de a kommunikáció közte és az ingatlanos között nem volt teljesen 100 %-os).
Én idén januártól kapok a munkáltatómtól albérlet támogatást, be is tudtam nyújtani a számlát. Nem volt probléma. Az új szerződés aláírása előtt nyilván mindent megkérdeztünk, azt is hogy számlaképes-e. "Igen, persze. Tudunk számlát adni ha kell." Aláírtuk a szerződést, minden szép és jó, be is költöztünk. Most az első havi bérleti díj fizetése előtt megkérdeztük, hogy akkor mi lesz a számlával. A tulaj (külföldön él) azt mondta, hogy nem fér hozzá az ügyfélkapujához, azt csak személyesen tudja elintézni, azonban legközelebb csak nyáron jönnek haza. Addig nem tud számlát adni. "Egyébként is, ő mondta az ingatlanosnak, hogy a bérleti díj az nettó, ha kell számla, akkor arra jön még áfa. Csak ezt az ingatlanos nekünk elfelejtette mondani." Az előző albérletnél nem volt ilyen, nem kellett pluszba fizetni, ugyanazzal az összeggel állították ki a számlát.
Az újonnan megkötött szerződésben nem szerepel, hogy az ár nettó. A másik dolog, hogy tudtommal az albérlet ÁFA mentes. Neki kell utána adóznia, mivel ez neki plusz jövedelem, nyilván SZJA-ként. De az is 15%, nem 27.

Ezek alapján, van joga több pénzt behajtani tőlünk, ilyen indokkal, hogy ha kell számla akkor az összeg az ÁFA-val növelt összeg lesz?
Illetve ilyen esetben, ha nem tud nyárig számlát adni, attól kaphatok tovább támogatást, ha benyújtom a munkáltatónak a szerződést, és minden hónapban a bankszámlakivonatot, bizonyítva vele, hogy befizettem a szerződés szerinti összeget (a szerződésben szereplő névre és bankszámlaszámra)? De gondolom nem, mivel csak a számlát tudja betenni a könyvelésbe, a bankszámlakivonatom az édeskevés...

Mindenesetre, várom mielőbbi válaszát és esetleges tanácsát a fenti probléma megoldásában.

Köszönöm szépen a segítségét!

Üdvözlettel:

Csapó Kitti

Tisztelt Kitti!

A munkáltatójával kapcsolatos kérdéseire én választ nem tudok adni, csak a munkáltató, illetőleg szerintem amit Ön erről gondol, az a legvalószínűbb.
Lehet áfá-val terhelten ingatlant bérbe adni, csak akkor a szerződést is annak megfelelően kellett volna megírni, ez ugyanis a bérbeadó áfa-alanyiságától függ. (Mondjuk azt így első ránézésre nehezen tudom elképzelni, hogy az Ön bérbeadója "onnan külföldről" áfás lenne...)
Nem látok megoldást a helyzetre mást, mint a szerződés felbontását közös megegyezéssel, és másik albérlet keresését.


Tisztelettel
dr.Baksa Erika ügyvéd
6000 Kecskemét, Rákóczi út 21.B
+ 36 76 479605

drbaksae@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Marika 48226 számú kérdése
  • 2018-02-26

T. Ügyvéd úr! A kérdésem a következő.A napokban kivettem egy albérletet, melynek költségeit kifizettem a bérleti szerződés megkötése után. Távozáskor derült ki, hogy a házban a szomszédom, szomszédaim olyan emberek, akik közelségét nem szívesen fogadom. Én az ingatlanost megkérdeztem, a lakás megnézésekor, hogy normális közösség lakik-e a házban. Ő azt mondta igen, minden rendben. Ez azonban nem így van, tehát eltitkolták a tényeket. Én laktam már olyan környezetben, ahol állandó balhék, és félelem uralkodott.Most hogy megtudtam mi a helyzet, és megkötöttük a bérleti szerzödést, milyen lépéseket tehetek a beköltözés előtt, mert nem szeretnék ilyen helyen lakni egyedül élő nőként, félelemben.Elég sok bérleti költséget fizetek, ezért elvártam volna a megfelelő tájékoztatást. Válaszát tisztelettel megköszönném Mária

Kedves Mária!
Ez az az cél, amit jogszerűen sem elérni nem tudna bírósági úton, sem bizonyítani. Ha tehát meggyőzi az érintetteket - közvetítő és bérbeadó - hogy annulálják a szerződést, akkor OK, de ha nem, akkor kénytelen lesz viselni a szerződés vagy a szerződésszegés következményeit. A közvetítő természetesen nem szerződő fél, de a jutalékának a védelmében nem fogja alátámasztani az ön által mondottakat, az egészen bizonyos.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Fruzsina 48210 számú kérdése
  • 2018-02-16

Segítségét szeretném kérni! Rremélem nem veszi tolakodásnak, hogy ilyen ügyben fordulok Önhöz! Sajnos tanácstalan vagyok és már idáig fajult a dolog, hogy ahol tudok véleményt kérek.

A problémám az lenne, hogy bérleti szerződésben állok jelenlegi albérletem tulajdonosával. Szerződésben szerepel, hogy a 1 év előtti kiköltözés esetén, nem jár vissza a kaució. Itt indul a porbléma, hogy egyre inkább penészedik a lakás, nekem egészsegügyi problémim adódtak ebből, amit orvosi papirokkal alá is tudok támasztani. Szeretnek kikoltozni. Tulaj követeli a kauciót, mert véleménye szerint mi vagyunk a hibásak a penész megjelenésében. Vagy pedig penesztelenitsuk a lakas.

Ház nincs rendesen szigetelve, valamint a tulaj szóban elmondta hogy gyakran kell szelőztetni és sokat fűteni. Mi azt hittük ennek eleget is tettünk, ő ezt azzal cáfolja, hogy nem olyan magas a gázszámlánk mint az övé amikor még ott lakott.

Kedves Fruzsina! A bérleti szerződés ismerete nélkül ezt a kérdést ezen a fórumon nem tudom felelősséggel megválaszolni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Csaba 48165 számú kérdése
  • 2018-01-06

Tisztelt Ügyvéd Nő, Ügyvéd Úr!

Egy albérletben lakok 3 éve. A tulajdonos küldött egy pár soros e-mailt, miszerint kéri vegyem tudomásul, 2018.01.01-től 59500Ft-ról 69500Ft-ra emeli a bérleti díjat. Az e-mailt január 1-ei keltezéssel, január 2-án küldte nekem.
A rezsi tekintetében a nyári hónapokra fix 20000Ft lett megállapítva, a téli hónapokban a gázszámla értékével növelve. Az ingatlan 2 részre van osztva, így 1 épületben 2 különálló bérlő lakik, közös víz, gáz, villany rendszerrel. A gáz fogyasztás díja 1/3-2/3 részben (bérelt házrész nagysága és lakók száma szerint) kerül kifizetésre a 2 bérlő között megosztva.
Kérdezem, hogy:
- jogosan emeli-e a díjat ezzel az e-maillel, a jelenlegi szerződés módosítása nélkül (vagy annak utólagos módosításával),
- mennyi idővel kell előre jeleznie emelési szándékát,
- etikus-e egy ekkora emelés,
- kérhetem-e a rezsiköltség (az összes szolgáltató, legfőképp a gáz szolgáltató) mértékének számlákkal való igazolását, és ha igen, akkor mennyi időre visszamenőlegesen?

Valószínűleg nem lesz hajlandó csökkenteni az emelés összegét és nem adja át nekem a számlákat, inkább felmondja a szerződést. Erre felkészültem, de nem tudom hova költözzek, ha nem találok másik albérletet a 2 hónapos felmondási idő alatt.
- mit tehetek, ha nem találok másik albérletet a felmondási idő alatt?

Tisztelettel: Varga Csaba

Kedves Csaba!

A bérleti szerződés ismerete nélkül nem tudok segítséget nyújtani!

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Liszkainé Ildikó 48163 számú kérdése
  • 2018-01-03

Tisztelt Ügyvéd úr.Abban szeretnék segítséget kérni hogy kiadtam albérletbe egy családi házat Ásványrárón.Ezt a szerződés t felmondtam nagyon nem jövünk ki velük sajnos)dec.27.én,febr.28.ára.Mit tehetek ha nem szeretnének kiköltözni.Tudok e korlátozni,zárat cserélni...vagy tűrnöm kell hogy ott laknak míg kedvük tartja.köszönöm

Tisztelt Liszkainé Ildikó!

Amennyiben a szerződést felmondta, és a bérlő önként nem költözik ki, kizárólag lakáskiürítési per után, végrehajtási eljárás keretei között lehet kitenni. Más jogszerű út nincsen.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal: