Hozzászólások

 • Szilvia 48583 számú kérdése
 • 2019-03-25

Tisztelt Ügyvéd Úr,
Novemberbe vevőt találtunk az ingatlanunkra.Adásvételi meg történt azóta többször is módositottunk a vevő miatt. 20% foglalót le tett, és úgy volt, hogy OTP jelzálog hitel vesz fel a lakásra. Az ingatlanon van jelzálog, ami úgy volt hogy a hitelből rögtön oda utalják, majd nekünk a fent maradó összeget.
Március 31 volt a határidő. Végül nem kapta meg a hitelt, de készpénzbe tudná kiegyeliteni az ingatlant.
Kérdés, hogy szerződés módosítás kell így vagy nem . Hanem kénne, akor héten eltudnánk intézni és a határidőt is tudnánk tartani. Mi is ingatlan veszünk, nálunk is van határidő.
Előre is köszönöm a segítséget.

Tisztelt Szilvia !

A teljesítési határidő még nem telt el, a vevő bankkal vagy anélkül 31-ig fizethet. A szerződést módosítani önmagában nem szükséges. Az ingatlan-adásvételi szerződést viszont ügyvédnek kellett szerkesztenie, javaslom konkrét tanácsért hozzá fordulni.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Éva 48569 számú kérdése
 • 2019-03-13

2018 évben Budakalászon lévő telkünket értékesítettük,előszerződést kötöttünk amire foglalót kaptunk.A Földhivatal engedélyére várva ami ez év februárjában érkezett meg,a vevő intenzív osztályra került ezért a végleges szerződést nem tudjuk megkötni.A vevő fia ezt a tény nem közölte velünk,a telefonra nem reagált.Mi ilyen esetben a teendő,hova fordulhatunk?Mi történik ha a vevő időközben elhuny?
Válaszát előre is köszönöm. Éva

Kedves Éva!
Az előszerződést szerkesztő ügyvédhez kellene fordulni, aki a pontos szöveg ismeretében meg tudja határozni az egyes érintettek lehetőségeit. De alapvetően abban kell gondolkodni, hogy jelen állás szerint a végleges adásvételi szerződés aláírása meghiúsulhat, amelyért ráadásul egyik fél sem felelős, így a foglaló összege visszajár.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Gabi 48560 számú kérdése
 • 2019-03-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2011. decemberében vásároltam ingatlanomat amit jelenleg is lakom . A napokban a mellettem levő szomszéd feljelentett, hogy az elődeim által ültetett (kb 30-40 éves) fűzfánk átlóg a kerítésén és a jegyző felszólított szóban a fa ágainak ill. a kerítés felé eső rész hosszanti irányú kivágattatására ,záros határidőn belül. Amennyiben ezt nem teszem meg ismertette a pénzbeli büntetésem mértékét ( 500.000 Ft)
E - vita során szembesültünk azzal , hogy a szomszéd kerítése amit a Földhivatali térkép alapján megmértünk (hivatalos kiméretés folyamatban) , rossz helyen van és az a én telek részemből kb. 45 méter hosszú és 40 centiméter széles részt. évek óta Ő használja veteményes és állattartásra. Szóban közöltem a tényeket a szomszédommal amit nem akar tudomásul venni. ( érvelve azzal, hogy azt nem Ő építette) Kérdésem az, milyen jogi lehetőségeim vannak a területem érvényesítésére, és / vagy kártalanítására.? Mely Hatósághoz kell ez ügyben fordulnom és milyen nyomtatványokkal? Válaszát előre is megköszönve Tisztelettel:

Tisztelt Gabi!

A szomszédjogi viták jellemzően hosszas eljárás után sem záródnak megnyugtató megoldással, ezért érdemes megfontolni, hogy mennyire mérgesítik el a felek a viszonyt. Amennyiben a szomszéd az ön területét használja, az elbirtoklás keretein belül fennmarad a tulajdonjoga és egy kiméretést követően a bíróságtól lehet követelni, hogy a szomszéd adja az érintett részt birtokba.Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Attila 48551 számú kérdése
 • 2019-02-26

Tisztelt Ügyvéd Úr/Ügyvédnő!

Néhány hónapja írtam Önöknek egy olyan ingatlanrol, amire formai hibás adásvételi szerződést költöttünk az ügyvéd hibájából 2005-ben, ezért nem jegyezte be azt a földhivatal. Ezután az eredeti tulaj tartozása ráterhelődött az ingatlanra, ezért hiába írtunk egy szabályos adásvételi szerződést 2012-ben a tulajokkal, az nem lépett életbe. Éppen a jogi lépéseket fontolgattam, amikor meglepetésünkre tegnap felhivott az eredeti tulaj, hogy rendezte a tartozását.

Igényeltem ügyfélkapun egy tulajdoni lap nem hiteles másolatot, és január 28-án ez került a szeljegyre:
Végrehajtási jog törlése iránti kérelem, OTP Faktoring...
A kérdésem az lenne, hogy mikor várható, hogy végleges lesz a tartozasuk rendezését, ha ez erre utal, és hogy tudom majd biztosan ellenőrizni, hogy nem terhelt már az ingatlan? Ezen felül tényleg életbe tud lépni a 2012-es szerződés vagy egy újat kellene írni a tulajdonosokkal? Köszönöm a segítséget!

Attila

Kedves Attila!

Az általános eljárási határidők szerint a földhivatal 60 napon elül hoz határozatot, azaz ténylegesen is törli a végrehajtási jogot az ingatlan tulajdoni lapjáról. Mindezt egy újabb tulajdoni lap letöltésével tudja majd ellenőrizni, az ön által idézett "széljegynek" és a tulajdoni lap III. részéből a végrehajtási jognak kell "eltűnnie".
Arról viszont - az okiratok ismerete nélkül - nem tudok nyilatkozni, hogy a 2005-s vagy a 2012-s szerződés alkalmas-e az Ön tulajdonjogának a bejegyzésére.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Katalin 48537 számú kérdése
 • 2019-02-12

Tisztelt Horváth Úr,

Szeretném véleményét kérni az alábbi üggyel kapcsolatban.
Az ingatlanom szomszédságában van egy 160m2 területen álló romos kis ház ami teljes mértékben gondozatlan és meg szeretném vásárolni.
Az ingatlan tulajdoni lapja szerint a NAV 340 000 Ft- os jelzálogjogot jegyeztetett be adótartozás jogcímen. A tulajdonos börtönben ül és végrehajtási jog is terheli az ingatlant (30 000 Ft)
A tulaj nem volt hajlandó eladni nekem amikor még csak a végrehajtási jog terhelte és ezt követően terhelték az adótartozást. Azóta nem történt semmi, a hely lakatlan és lakhatatlan is. Azt olvastam, hogy a nav 500 ezer Ft tartozás alatti összeg esetén nem kezdi meg az árverezést. Meg tudná mondani, hogy milyen úton módon tudnám megvenni ezt az ingatlant? Úgy tudom, hogy az árverés lenne az egyetlen módja de több mint egy éve nem történik semmi az ügyben.
Esetleg lehetőség lenne a kisajátítás?
Kérem írja meg, milyen lehetőségeim vannak a tulajdon átvételre.

Előre is köszönöm.

Katalin

Tisztelt Katalin!

A helyzet az, hogy amennyiben a tulajdonos nem kívánja a tulajdonát értékesíteni, akkor nem sok
lehetőség van erre "kényszeríteni". Az egyik ilyen
eshetőség azonban valóban a végrehajtási eljárásban történő értékesítés. Amennyiben árverésre kerül sor,
úgy lehetősége van megvásárolni az ingatlant, de ezt csak, és kizárólag a végrehajtást kérő hozzájárulásával, közreműködésével lehet megtenni, ezért célszerű lenne felvenni a kapcsolatot az adóhivatallal, hogy hogyan áll a végrehajtás, és mit kell tennie azért, ha meg szeretné venni az ingatlant.

Végezetül a kisajátításról...

Sajnos ezt a jogintézményt nem erre találták ki.
//Kisajátítást kérő lehet az állam, illetve a helyi önkormányzat, valamint az államon és a helyi önkormányzaton kívüli harmadik személy, ha közérdekű célt megvalósító tevékenységet lát el, vagy akit törvény az állam javára, saját nevében, kisajátítást kérőként való eljárásra kötelez.//


Tisztelettel
dr.Horváth Ákos Milán ügyvéd
9700 Szombathely, Hollán Ernő utca 17.
+36 30 334 7114

horvath.akosmilan@upcmail.hu

Közösségi oldal:


 • Gábor 48534 számú kérdése
 • 2019-02-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Megtörtént az adás-vételi szerződés aláírása, amikor is a vételár fele megfizetésre került a két eladó (1/2, 1/2) részére. A vételár második fele 2 hónap múlva kerül megfizetésre. Viszont az egyik eladó elhalálozott.
1. Ilyenkor csak az örökösök megállapítasa után bejegyezhető a tulajdonjog?
2. Van-e lehetőség a második vételárrész megfizetésére egy ügyvédi letéti számlára, hogy az ügylet befejeződjön az örökösök megállapítása előtt?
3. Mit tud ajánlani, hogy minnél gyorsabban tulajdonos tudjak lenni?

Tisztelt Gábor!

Nincs lehetőség arra, hogy a második vételárrész az ügyvéd letéti számlájára kerüljön megfizetésre, tekintettel arra, hogy az ügyvéd a letétbe vett bejegyzései engedélyt csak akkor nyújthatja be a földhivatalba, ha az utolsó vételárrész is megfizetésre került a vevő részéről az eladó részére. Ebben az esetben meg kell várnia a jogerős hagyatékátadó végzés átadását annak érdekében, hogy tudomást szerezzen az örökösök számáról. Az örökösök fognak rendelkezni arról, hogy a volt tulajdonos helyébe lépve továbbra is el kívánják-e adni az ingatlant vagy sem. Ebben az ügyben indokolt lenne az ingatlan adásvételi szerződést ellenjegyző ügyvéddel konzultálnia.


Tisztelettel
Dr. Tóth Gergely ügyvéd
3530 Miskolc, Rákóczi F.u. 14. 1/5.
+36 46 320 411
e-mail: iroda@jtkiroda.hu

Közösségi oldal:


 • Tünde99 48526 számú kérdése
 • 2019-01-24

Szeretném egy ingatlannak a felét megvásárolni. A vásárlandó ingatlan 2 kiskorú gyermek nevén van 2014 és 2015-ben ajándékozással került a nevükre. ( Ők az unokák). A 2 nagyszülőnek haszonélvezeti joga van az ingatlanon. Kérdésem az lenne, hogy, mint vásárló, milyen feltételekkel tudom megvenni az ingatlan egyik felét. Az ingatlan másik felét az egyik haszonélvezeti joggal bíró személy szeretné tulajdonjogilag (ha lehet ajándokozással) magáénak tudni. Tehát a két új tulajdonos én , mint vásárló (új személy) lennék, a másik pedig az egyik nagyszülő. Minden haszonélvezeti jogot megszüntetve.
További kérdésem még az lenne, hogy az eladónak milyen adózási és illeték kötelezettségei merülnének fel az íly módon történt ingatlan értékesítés során.
Köszönettel
Tünde

Kedves Tünde!

A jelek szerint a megoldást egy adásvételi - az Ön esetében - és egy ajándékozás szerződés - a másik tul.hányad esetében - fogja jelenteni. Ennél hitelesebb választ a tulajdoni lap ismeretében tudnék mondani, már csak azért is mert a gyámhatóság közreműködése miatt ennél több információra lenne szükség. Az majdnem kizárható, hogy a kiskorúak ajándékozás címén tudnák átruházni az ingatlanhányad tulajdonjogát.
Az illeték és adó kapcsán használhatja az ingatlanjog.hu honlap kalkulátorait, de az adásvétel nyomán alapvetően 4 %, az ajándékozás esetében pedig 9 % (lakás vagy lakóház esetében) illetékkel kell számolni, az adózási kötelezettség pontos megállapításához a kérdése nem tartalmaz elégséges információmennyiséget, ezért is javaslom a kalkulátor használatát.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: