Hozzászólások

  • Ákos 48643 számú kérdése
  • 2019-05-23

Tisztelt ügyvéd úr/nő,

Tervezem, hogy hamarosan hazaköltözzök Magyarországra és szeretnék egy tanyát venni és belevetni magam az önfentartó kertgazdálkodásba. Állatokat nem csak növényeket kívánok termeszteni. Ebből kifolyólag ott kívánok élni, tehát fontos, hogy lehessen rá építkezni, de közművekre nincs szükségem és nem is szándékozom nagy házat építeni. Inkább külterületi telkek vonzanak. Az lenne a kérdésem, hogy ezen terv megvalósításához milyen besorolású földek/birtokok alkalmasak, melyek milyen kötelezettségel járnak? Továbbá ha van egy-két különösen fontos jogi szempont amire érdemes odafigyelni megosztanák velem, nagyon hálás lennék.

Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztelettel,
Ákos

Kedves Ákos!
Az igényeinek megfelelő ingatlan a jelek szerint kül- vagy belterületi, szántó - vagy más termőföldnek minősülő - esetleg zártkerti ingatlan felelhet meg. Ezeken 3 %-os beépítési lehetőség van, de csak gazdasági épület minősítésű felépítmény helyezhető el rajta. Amit még fontos tudni, az a tulajdonjog megszerzéséhez vezető eljárás az ilyen ingatlanok esetében várhatóan féléves procedúrát fog jelenteni, így érdemes ezt is figyelembe venni az ügylet és a költözés tervezésekor. Ez az időszak egyes megyékben lehet rövidebb, de az utóbbi időben a Pest megyei ingatlanok esetében még ennél is hosszabb időszak várható, legalábbis az irodánk közelmúltbeli tapasztalatai szerint.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Viktória 48626 számú kérdése
  • 2019-05-05

Üdvözlöm. Tanacsot szeretnek kerni, van a tulajdonomban Pest megyeben, Turán egy osztatlan közös tulajdonomban lévő erdo. Szeretnem eladni, viszont nagyon bonyodalmas a vevo mar most az elejen. Tajekoztatasul kaptam, hogy a mezogazdasagi illetve erdo teruletek eladasa akar 6-8honapot is igenybe vehet. Ez ido alatt van lehetosegem elallni az eladasi jogomtol? Vissza lephetek, ha mar alairtam az adasveteli szerzodest, es a vevo kifizette az arat? Köszönettel : Viktória

Kedves Viktória!

A termőföldek, erdők adásvétele valóban nem túl egyszerű és gyors folyamat, a 6-8 hónap valóban reális várakozás. Az esetleges elállási lehetőséget a szerződésnek kell tartalmaznia, az más kérdés, hogy miért is fogadná ezt a kitételt el a a vevő, hogy Ön bármikor elállhasson a szerződéstől. A folyamat egyébként nem igényli az Önök aktivitását, így kis tere van a vevői probléma gerjesztésnek is. Érdemes lenne megfontolnia az ügyvéd igénybevételét a szerződés szövegének kialakítása során, aki az Ön érdekeire figyelne fokozottabban.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Hajni 48612 számú kérdése
  • 2019-04-23

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő

Tésa külterületen van 7 ha szántónak minősített föld, ami a megvásárlásakor már egy nagyon elakácosodott terület lett. Meg is kaptuk a terület tisztítására az engedélyt és elkezdődött az akácfák kitermelése. viszont ez a föld jelen pillanatban és a továbbiakban sem lesz alkalmas szántónak, mivel olyan mennyiségű és vastagságú fatuskót tartalmaz, amit lehetetlenség kiszedni. Arra gondoltunk, hogy tanyává minősíttetnénk át és akkor ott lehetnének tartani az állatainkat, illetve oda is építenénk majd a későbbiek során. Az a kérdésem, hogy lehetséges-e átminősíttetni és ha igen, akkor mi az útja ennek. Köszönöm szépen válaszukat.

Kedves Hajni!
Elvileg lehet rá mód, de a pontos részleteihez és a lebonyolításhoz ügyvédi közreműködésre lesz szükségük, így érdemes felvenni a
kapcsolatot a megfelelő ügyvéddel.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Edit 48577 számú kérdése
  • 2019-03-18

Tisztelt Ügyvédnő! Keszthely külterületén van egy osztatlan közös földterület, 4 néven van a telek. Tudom e kezdeményezni a közös tulajdon megszüntetését? Ha igen, hogyan induljak el?Így nem tudunk semmire menni a földel, elszeretnénk adni, de nem tudjuk kiméretni sem mivel nincs 1 hektár a tulajdonom! Válaszát nagyon megköszönöm!!!!

Tisztelt Edit!

A közös tulajdon megszüntetése termőföld esetében különösen komplikált. Mivel 1 ha-t meghaladó termőföldet csak földműves szerezhet, adott esetben a tulajdonostárs általi megvásárlás követelésének ez a korlátozás akadálya lehet.
De el lehet adni a közös tulajdon megszüntetése nélkül is a földterületet, amennyiben talál rá vevőt. A tulajdonostársaknak elővásárlási joguk van a törvényen alapuló elővásárlási jogokat követő rangsorban, ha nem állnak szerzési korlátozás alatt.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Vera 48566 számú kérdése
  • 2019-03-10

Üdvözlöm!
Én és a párom szerettünk volna egy családi házat venni.
Meg is néztünk egy ingatlant, csak utólag kiderült, hogy zártkertről van szó. Több információ is volt, amit nem tudtunk ezzel kapcsolatban, majd úgy írtuk alá a szerződést és adtunk foglalót. Majd ezt követően tudtuk meg, hogy a földterületen nekünk kötelességünk termeszteni, és művelni azt. De mi ezzel nem számoltunk, nem is szeretnénk ezzel foglalkozni. Ez ügyben érdeklődnénk, hogy visszaszerezhetjük-e a foglalót, ha több információ nem volt közölve velünk és a szerződésben sem jelenik meg.

Tisztelt Vera!

Alapjában véve a vevő és az eladó közös kötelességet a szerződést érintő minden körülményről nemcsak tájékoztatni egymást, hanem tájékozódni is. Az ingatlannal együtt járó, nem maguktól értetődő kötelezettségek (a zártkerti besorolásból önmagában nem keletkezik művelési kötelezettség) olyanok, amelyről nehéz eldönteni, kinek a kötelezettsége lett volna a tájékoztatás vagy a tájékozódás.



Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal: