Hozzászólások

  • Vali 48513 számú kérdése
  • 2019-01-14

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Problémám a következő: 2018.szept.14-én lefoglalóztam egy új építésű társasházban 1 házat (2 házból áll).
Az építtető (ő az eladó) elnézte az első fizetési határidőt okt.15-re.Az adásvételin nov.30. volt. Természetesen nem fizettem.
Ezek után minősíthetetlen hangú e-mailokat küldött. Felkerestem egy ügyvédet, akivel együtt eladó+ő ügyvédje felkerestük és egy adásvételi módosítást készítettünk,amiben én azt hittem jobban vannak védve az én érdekeim.
Egészen addig amíg el nem jött a következő határidő: 2018.12.31.fizetési határidő,amennyiben a műszaki átadás-átvétel megtörténik. Nem történt meg,közel sincs olyan állapotban,hogy elindítsa,nincs közmű,csak gáz. Ismét leültünk tárgyalni,nem engedik,hogy ügyvédi letétbe helyezzem a pénzt.Csak és kizárólag az eladó számlájára utalhattam,de még azon a napon.Következő fizetési határidő 2019.01.31 HA a birtokba adás megtörtént. Biztosan nem lesz belőle semmi.
Ráadásul az ingatlan belülről penészedni kezdett több helyen. Még 2 határidőm van 02.28.használaba vételi engedélyhez kötve, 03.31 albetétesítéshez kötve. Most az utolsó megbeszélésünkön számon kértem rajta pl.miért nem építette ki a tv csatlakozást a választ idézem "minek olyan szar helyen van az a ház,hogy úgysem fog szerződni senki".
Ebben a stílusban tárgyal velünk,néha azt érzem már az általam megbízott ügyvéd sem képviseli az érdekeimet. Félek attól,hogy én csak fizetek és a végén egy összedobált ingatlant kapok. Közben november óta raktárt bérelek a bútoraimnak, édesanyámnál lakunk nagyon szűkösen.Van a szerződésben egy olyan pont,ha nem fizetem ki márc.31-ig az eladó elállhat a szerződéstől. Mi már rég elálltunk volna,de túl sok pénzünk áll már benne,biztosan nem kapnánk vissza még hosszú évek pereskedése után sem. Mit tehetek?
Köszönöm segítségüket!

Kedves Vali!

Az Ön eljárásával annyiban, hogy ügyvédet bízott meg, egyetértek. Azzal már kevésbé, hogy a szerződéses feltételek teljesülésének hiányában is fizette a következő részletet. Az ügyvéd kolléga eljárását nem tudom véleményezni, mint ahogyan az iratok ismeretében sem lehet teljeskörű választ várni tőlem, de ha a bizalma megingott a kollégában - lévén ez egy bizalmi viszony - akkor szüntesse meg a megbízást, és keressen olyan ügyvédet, aki 1. a jogterület szakértője, 2. bír a hasonló ügyekre megismerhető referenciával.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ripi 48511 számú kérdése
  • 2019-01-13

Egy rémtörténetnek tűnő eseménysorozatot próbálok meg érthetően vázolni.
Létrejött a XIII. kerültben, megegyezően az utca házszámmal egy Kft. Ez a Kft volt a kivitelező. A beruházó egy másik cég, és a hitelt a házépítéshez a Takarékszövetkezet adta. 100 millió Ft-ot lehet látni a telekkönyvben, mint jelzálogjogot.

A Kft normál esetben megépíti a házakat, eladja a lakásokat, kap használatba vételi engedélyt, majd ebből alakul át Társasházzá a lakóház lakásainak tulajdonosaival.

Ezzel szemben a kövekező történt. 2011-ben kötöttek szerződést, azzal, hogy 2012-re elkészül a ház. 2012-ben még csak szerkezet kész volt. Teltek az évek, nem nagyon történt semmi, majd összeálltak 5-en fiatalok a házból ügyvéddel, a Kft-vel és a Takarékszövetkezettel kötöttek egy háromoldalú egyezséget. Ebben az állt, hogy a fiatalok kifizetik a lakásukat, a Takarékszövetkezet meghatározott, elkülönített bankszámlájára, amiből kizárólag a társasház befejezésére lehet a pénzt költeni. A Takarékszövetkezet vállalta, hogy kiadja a gyerekeknek a tehermentesítő nyilatkozatot a lakásaikra. A Kft vállalta, hogy befejezi. Ehhez képest a Takarékszövetkezet a pénzt letartóztatta (a gyerekek saját erőből fejezték be a házat....), a Kft nem csinált sok mindent, jelenleg a cégbíróság kényszertörlése alatt áll (gondolom nem adtak bevallásokat évek óta, ilyenkor ez az eljárás...)
2015-ben a még be nem olvadt Takarékszövetkezet tudtával a kft jegyzőkönyvvel birtokba adta a lakásukat már teljes mértékben az elkülönített bankszámlára kifizető fiataloknak, akik a mai napig lakják.
Közben a Takarékszövetkezet, a beolvadt utódja eladta egy Faktoring cégnek, nem tudni mennyiért XIII.kerületi címen nyilvántartott tartozást hrsz szerint. A Faktoring cég végrehajtást kért. A végrehajtó pedig végre akart hajtani. Erre a gyerekek indítottak egy pert a Faktoring cég ellen, és kérték a végrehajtás felfüggesztését is persze, és bemutatták az összes okiratot a bíróságnak, amivel igazolták, hogy ők fizettek, és ígéretet kaptak a teljes jelzálog alóli mentességre. Ez a per folyik.
Az építési engedély is lejárt, nincs meg aki azt anno kérte, akkor ki kérhet egyáltalán használatba vételi engedélyt? És hogy? Mit tanácsolnak, mit tegyenek még, amivel közelebb kerülnek a társasházzá alakuláshoz?

Kedves Ripi!

A válasz nagyon egyszerű: Bízzanak meg egy ügyvédet, aki mind tanácsadással, mind perbeli képviselettel a rendelkezésükre tud állni. A probléma olyannyira szövevényes, ráadásul az alapokiratokat sem ismerem, így felelőtlenség lenne ennél többet mondani.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: