Hozzászólások

  • Katalin 48573 számú kérdése
  • 2019-03-16

Tisztelt Ügyvéd Asszony/Ügyvéd Úr!
Kérem szíves segítségüket az alábbiakban:
-Édesapám után örököltem egy 73 négyzetméteres lakás 50%-át, a másik 50%-ot a lakásban jelenleg is lakó felesége, aki nem az édesanyám.
A hölgynek van egy lánya Amerikában és egy fia Szentendrén.
Kiváló a kapcsolatom a hölggyel, többet foglalkozom Vele, mint a saját gyerekei, azonban van egy kis probléma: 7 évvel
Édesapám halála után szeretnék hozzájutni az örökségemhez.
Kérem szíves válaszukat, hogy milyen lehetőségeim vannak.
Köszönöm, tisztelettel: Katalin

Kedves Katalin!

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs bármikor - szűk kivételek mellett - kérheti, és akár bírósági úton is érvényesítheti. Tekintve az Önök jó viszonyára nyilvánvalóan a peren kívüli megoldás irányába kellene elmozdulni. Ez pedig annyit jelent, hogy a tulajdonostárs kivásárolja Önt (megváltja az Ön tulajdoni hányadát) vagy - ha a finanszírozás vagy más akadályt jelent - közösen értékesítik az ingatlant és a tulajdoni arányoknak megfelelően megosztják a befolyó vételárat.

Előbbit egy ügyvéd által készített és ellenjegyzett szerződésbe kell foglalni, utóbbihoz pedig a megfelelő vevőt kell megtalálni, és majd az Ő ügyvédje fogja elkészíteni az adásvételi szerződést.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • András 48562 számú kérdése
  • 2019-03-04

T Cím
Az ingatlan a II/ A kerületben van, 10/16 tulajdonrészem van (ez egy földszinti lakás, és a padlástér, + garázs , kert, közös területek).
Az emelet 4/16 a volt feleségem tulajdona, és a két gyerek 1/16 + 1/16 tulajdonos.

Az emeleten 2/16 haszonélvezeti jogom van, ami a vagyonátadási szerződésben a volt feleség 6/16 tulajdonára lett bejegyezve, majd ő ajándékozott 2x1/16 tulajdonrészt megállapodás szerint a két gyereknek .

Kiderült hogy az én 2/16 tulajdonrész haszonélvezetemet "egyidejű ragsorban" jegyezték be a feleség által is létrehozott haszonélvezettel ugyanúgy a két gyerek tulajdonára.

Kérdések:
Milyen jogaim vannak? terület arányosan itt 1/16 tulajdonrész az 12 m2, ami egy kis szobának felel meg (így elvileg a két kisszobára lehetne megállapodás szerint használati jogom a haszonélvezet alapján), és mivel két kis szoba van, tehát logikus lenne hogy az egyidejűség miatt legalább az egyik kisszobát használhassam időszakosan (vidéken tartózkodom) (a földszintet bérbe szeretném adni).
A bíróságtól kell e kérnem perben hogy jelölje ki nekem a területet, hiszen így nincs kijelölt konkrét területem, vagy megegyezhetünk, de ha nem egyezik bele a másik fél akkor gondolom csak a bíróság dönthet.

A másik kérdés hogy az emeleti lakással kapcsolatban a tulajdonnal kapcsolatos tulajdonosi hozzájárulást igénylő kérdésekben igényelhetek e ikervízmérőt én egyedül, mert folyamatosan elszámolási viták vannak, így az emelet külön órával működhetne.

Beléphetek e a lakásba jogszerűen? tehát kaphatok e kulcsot, stb.

Kedves András!
Ezen a fórumon ennyi információ alapján nem fogok tudni válaszolni. A tulajdoni lap és a bíróság ítéletet minimálisan szükséges lenne ahhoz, hogy egyáltalán a jelenlegi helyzetet felmérjem, ill. hogy a kérdéseire válaszolni tudjak.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 48544 számú kérdése
  • 2019-02-20

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Segítségüket szeretném kérni az alábbi ügyben!Édesanyám és nagymamám Budapesten élnek egy olyan ingatlanon ahol egy telken 2 családi ház található.Édesanyámnak van 3 féltestvére az apukájától.Ők nem látogatják az ingatlanokat,azokba egy fillért nem költöttek.Az ingatlan megosztása a következő.50% édesanyámé (mamám után) és 50% édesanyámé és a 3 féltestvéré (nagypapám után).Az ingatlanok eléggé romosak egy értékbecslő azt mondta kb 25 millió forint a mostani ára.Nagymamám azóta idősek otthonába költözött, azóta én lakom az ő házában.Szeretném felújítani az egész ingatlant. Megváltanám a 3 testvért az örökségét,de ők hallani sem akarnak most erről,nyílván arra várnak hogy majd később ha el kell adni több lesz az örökségük.Nyílván ha felújítom akkor sokkal többe fog kerülni az ingatlan,viszont akkor én ki dobok egy halom pénzt az ablakon,ezt nem szeretném,de az ingatlant muszály felújítanom.Tehetek az ügyben valamit,hogy a mostani állapotában rögzítve legyen az ára és csak ez alapján kapjanak majd örökséget.A felújításba fektetett pénzt szeretném vissza kapni majd,de ha később hajlandóak lennének beleegyezni,hogy megváltsam az örökségüket akkor sem szeretnék duplán fizetni,hisz egyszer kifizetem a felújítást és még a megemelt örökségüket is én fizetném ki.Természetesen ha felújitom akkor inkább megváltanám az örökségüket.Válaszukat köszönöm!Üdvözlettel
Tamás

Kedves Tamás!

Egyrészt a közös tulajdon megszüntetését most is ki lehet kényszeríteni bírósági úton. Ennek részleteiről, lehetőségeiről, költségeiről érdemes lehet egy konzultációt folytatni.

Másrészt fényképek, videofelvétel vagy akár egy szakértői felmérés és értékmeghatározás megállapíthatja az ingatlan jelenlegi értékét, állapotát, amivel a jövőben is lehet igazolni az Ön ráfordításait és az ennek megfelelően felmerülő többletigényét.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ferenc 48506 számú kérdése
  • 2019-01-04

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy 2004-ben a volt feleségemmel lakást vásároltuk 1/2-1/2 tulajdon joggal 2013-ban el váltunk akkor ő nem akarta fizetni a lakás törlesztő ezért a bíróság ki mondta hogy a kizárólagos használati jog az enyém, most szeretném ki fizetni a fent maradt hitelt és el adni a házat, de nem tudom, hogy igényt tarthat e fele házra?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel :Ferenc

Kedves Ferenc !

Nem ismerjük az ítéletet, ami feljogosította Önt a kizárólagos lakáshasználatra. Ha ez annak fejében történt, hogy Ön fizeti a törlesztő részleteket, azaz annak ellenében használhatja az egész lakást a tulajdoni illetősége alapján Önt megillető fele helyett, akkor a többlettörlesztés alapján nincs követelése a tulajdonostársával szemben. A kizárólagos lakáshasználat okán a volt felesége a fele illetőségét nem vesztette el, így az eladáshoz az ő hozzájárulása, akarata is kell, és a vételár fele is őt illeti meg. A fentiek alapján az ítéletben foglalataktól függően az Ön által fizetett törlesztésnek az arányos részére adott esetben igényt tarthat.


Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal: