Hozzászólások

 • Melinda 48619 számú kérdése
 • 2019-04-29

Tisztelt Ügyvédi Iroda! Egy társasházi lakásban 4-en vagyunk tulajdonostársak édesanyámmal és két testvéremmel. Édesanyánk meghalt március közepén. Más jelentősebb dolgot nem öröklünk, csak egy szőlőbirtokot, ami egyikünknek sem kell és némi banki és NAV-os tartozást a műveletlen szőlőbirtok miatt, amit Anyukánk nem akart eladni. Édesanyánk kisnyugdíjas volt, évtizedekig én segítettem anyagilag, ahogy tudtam. A hagyatéki ügyintézőnek minden rendelkezésére áll tudomásom szerint, de a hagyatéki tárgyalás hónapok múlva lesz. Ketten biztos hogy mindenképpen minél gyorsabban és jó áron szeretnénk eladni a lakást, a harmadik testvér viszont húzná halasztaná a dogot. Nem tettszik neki, hogy mindent megteszek a gyors eladás érekében: takarítás, fotók, hirdetés az interneten és a környező házakban. Ő nem csinál semmit, mert nem ér rá...Ajánlatot nem tett a vásárlásra, pénze valószínűleg nincs rá. Gyermeke örökölt lakásában él, nem az eladni kívánt lakásban. Van lakástakarékja neki és a gyermekének is, van jó állása, nyaralni járnak, tehát nem egy hajléktalan, hanem egy rendesen dolgozó, normális életet élő emberről van szó. Nem nyilatkozik arról, hogy megkívánja-e venni a lakást. Tudom, hogy elővásárlási joga van a tulajdonostársaknak. A lakást meghirdettem. Vonakodó testvérem szerint várni kell a hagyatéki végzésre. A postaládakulcsot eltette. Nem tudom, mit fizet be, mit nem a rezsiből. Nem jutok hozzá a fizetnivaló csekkekhez. Még szerencse, hogy Anyukánk mindegyikünknek adott kulcsot a lakáshoz. Félek, hogy tartozásunk lesz és a végén elárverezik majd a közös lakást. Fizetem a közös költséget és megrendeltem az Energetikai Tanúsítványt. Szerintem viszont vehetnénk át foglalót és köthetnénk előszerződést az eladásra, elvégre 1/4 része már most is van mindegyikünknek. Miről tárgyalhatok egyedül az érdeklődő vevőjelöltekkel? Foglalót fogadhatok-e el, esetleg valamilyen kikötéssel? Hogyan képviselhetem a tárgyaláskor az együttműködő testvéremet? Mit tegyek, hogy a vonakodó testvérem elővásárlási szándéka jogilag tisztázódjon? Mennyi ideig kell várni a tisztázódásra? Küldhetek neki a teljes ingatlan megvételére vonatkozó írásos vételi szándékot ? Telefonon már lenne jelentkező. Szerinte őszig kell várni az 1/4 hagyatéki miatt, és addig fizessük a rezsit. Nem tudom mire készül. Viszont úgy tűnik eddig csak ketten fizetünk az együttműködő testvéremmel. Az együttműködő testvéremmel más településen élünk, utaznunk kell intézkedéskor. Vonakodó testvérem helyben él. Nem szeretném húzni a dolgot idő-és a lehetséges pénzveszteség miatt.

Előre is köszönöm a segítségét

Kedves Melinda!

Nincs akadálya annak, hogy előszerződést kössenek a vevőjelölttel, még akár foglalót is vehetnek át, ha biztosak abban, hogy Önök hárman maradnak továbbra is tulajdonos, nem fog előkerülni egy öröklési szerződés vagy egy végrendelet. A leveléből úgy tűnik, hogy ez nem lesz gond. Viszont gondot jelent a vonakodó testvér. Az ingatlan egészének eladásához mindenképpen szükség van az Ő közreműködésére, aláírására is. Ennél fogva nélküle nem javaslom az előszerződés aláírását, mert utóbb - további vonakodás esetén - nem fogják tudni teljesíteni az előszerződésbe foglalt kötelezettségüket.
A javaslatom az, hogy írásban nyilatkoztassák meg a vonakodó testvért a szándékairól. Az Ő szándéka lehet az eladás, az önök kivásárlása vagy akár a "nemcsinálnisemmit" is. Ha a nem lehet vele megállapodásra jutni, akkor tartok tőle, hogy meg kell várniuk a hagyatékátadás jogerőre emelkedését, és majd azt követően kezdeményezni a közös tulajdon megszüntetését - akár bírósági perben is.
Ön a testvérét meghatalmazás útján képviselheti, annak tartalma és formája attól függ, hogy milyen eljárásokban szeretnék helyettesíteni egymást.

Egyébként tipikus, vagy legalábbis gyakori az Önök problémája, és - tekintve, hogy többfelé "ágazhat" el - indokolt lenne jogi képviselőt bevonni a saját oldalukon.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Csaba 48606 számú kérdése
 • 2019-04-16

Tisztelt Ügyvéd Úr,

ingatlanunk 1000nm telken található ikerház, amelyeknek fala 3 méteren ér össze. A telek osztatlan közös tulajdon, írásbeli használati megállapodással, amelyben rajzal fel van tüntetve a telekhatár.A szomszéd egy idős bácsi, aki minden lehető esetben belénk köt. Mivel a szomszéd rendszeresen bejárkál a mi részünkre,a ház egyik oldalán elkerítettem a két telekrészt egy 150cm magas kerítéssel, amelyet a saját részemen húztunk fel. Az önkormányzatnál bejelentsét tett, ők a helyszíni szemle után kötelezni akarnak minket hogy bokrokra cseréljük a kerítést. A másik oldalon ahol autóval bejövünk szintúgy szerenék egy kis kerítést elekrtomos kapuval, mivel elegem lett hogy rendszeresen átjár hozzánk minden ürüggyel, pedig ott semmi keresni valója nincs, az ő háza utcafronton van, a miénk pedig kertfelöli.
Az önkormányzati szemle során még azt is megemlítették, hogy bármit akarunk is csinálni a saját részünkön (pl. homokozó) ahhoz kell a szomszéd beleegyezése. Viszont akkor nem értem hogy mire jó a használati megállapodás.
Válaszát előre is köszönöm

Kedves Csaba!

Jó kérdés ... Illetve a válasz attól függ, hogy mit tartalmaz a fenti problémák kapcsán a megállapodás. Egy jól megszövegezett használatmegosztási szerződés elvileg kizárná a fentiekkel kapcsolatos problémákat, ill. lehetőséget teremtene a megsértőjével szemben.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Angéla 48581 számú kérdése
 • 2019-03-23

Jó napot kívánok!

Szeretnék az alábbi ügyben választ kérni.

Adott egy budapesti lakás,melynek 3 tulajdonosa van.Az ingatlan 50%-ban édesapám része, 25%-ban az enyém és 25%-ban a volt férjemé. Az ingatlanon banki jelzáloghitel van.Édesapámmal el szeretnénk adni az ingatlant, mert az értéke jóval meghaladja a banki tartozást.A bankkal már sikerült megállapodnunk hogy mekkora összeget kér, már megvan a vevőjelöltünk is azonban a volt férjem nem hajlandó az együttműködésre, úgy érzem ez egy bosszú a részéről a válás miatt.
2 rövid kérdésem lenne:

Mivel a volt férjem aláírása is kell az adás-vételi szerződés megkötéséhez - hiszen ugye a vevőjelölt az egész ingatlant szeretné megvenni - mit tudnék akkor tenni ha nem együttműködő velünk?

Ha a volt férjem mégis úgy döntene hogy aláírja, akkor ugyanúgy jár neki a 25%-os részesedése az ingatlan eladási árából akkor is ha évekig nem segített nekünk fizetni a havi törlesztőrészleteket?

Tisztelettel várom válaszaikat,előre is hálásan köszönöm!

Kedves Angéla!
Valószínűleg a közös tulajdon megszüntetése jöhet szóba. Ennek peren kívül már megtette a kísérletét, a jelek szerint sikertelenül. De ezt jogosult perben is követelni, ez esetben a bíróság fogja kötelezni a tulajdonostársakat az ingatlan közös értékesítésére. A per önmagában eléggé riasztóan hangozhat, de arra is van remény, hogy ennek felemlegetése, ill. az elő lépések a per irányába megváltoztatják az ex hozzáállását, mert rájön - vagy az ügyvédjétől kapott korrekt tájékoztatás ráébreszti - hogy jobban jár a közreműködéssel, mint a per felvállalásával.
A vételár 25 %-a a férjét illeti, de
abból jogosan követelik a többlet törlesztések kiegyenlítését

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • László 48575 számú kérdése
 • 2019-03-17

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
2002-ben elváltam,volt feleségemmel van egy közös tulajdonú házunk,gyermekeink nagykorúak,külön laknak ,és én is egy önkormányzati tulajdonú bérleményben,így a közel 200m2-es ingatlant egyedül lakja,ezért a válási jegyzőkönyvre hivatkozva,(melyben az áll hogy az ingatlant közösen adjuk el) kértem,hogy az ingatlant értékesítsük.Többször írtam levelet,üzenetet küldtem,melyben felszólítottam az együttműködésre,de nem reagál rá,ezért úgy érzem,hogy ez az ingatlan kisajátításának minősül.Szeretném tudni mi ilyen esetben a teendő.Válaszukat előre is köszönöm.Üdvözlettel: László

Kedves László!

Az ítéletet ismerni kellene, de valószínűleg a közös tulajdon megszüntetése jöhet szóba. Ennek peren kívül már megtette a kísérletét, a jelek szerint sikertelenül. De ezt jogosult perben is követelni, ez esetben a bíróság fogja kötelezni a tulajdonostársakat az ingatlan közös értékesítésére. A per önmagában eléggé riasztóan hangozhat, de arra is van remény, hogy ennek felemlegetése, ill. az elő lépések a per irányába megváltoztatják az ex hozzáállását, mert rájön - vagy az ügyvédjétől kapott korrekt tájékoztatás ráébreszti - hogy jobban jár a közreműködéssel, mint a per felvállalásával.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Katalin 48573 számú kérdése
 • 2019-03-16

Tisztelt Ügyvéd Asszony/Ügyvéd Úr!
Kérem szíves segítségüket az alábbiakban:
-Édesapám után örököltem egy 73 négyzetméteres lakás 50%-át, a másik 50%-ot a lakásban jelenleg is lakó felesége, aki nem az édesanyám.
A hölgynek van egy lánya Amerikában és egy fia Szentendrén.
Kiváló a kapcsolatom a hölggyel, többet foglalkozom Vele, mint a saját gyerekei, azonban van egy kis probléma: 7 évvel
Édesapám halála után szeretnék hozzájutni az örökségemhez.
Kérem szíves válaszukat, hogy milyen lehetőségeim vannak.
Köszönöm, tisztelettel: Katalin

Kedves Katalin!

A közös tulajdon megszüntetését bármelyik tulajdonostárs bármikor - szűk kivételek mellett - kérheti, és akár bírósági úton is érvényesítheti. Tekintve az Önök jó viszonyára nyilvánvalóan a peren kívüli megoldás irányába kellene elmozdulni. Ez pedig annyit jelent, hogy a tulajdonostárs kivásárolja Önt (megváltja az Ön tulajdoni hányadát) vagy - ha a finanszírozás vagy más akadályt jelent - közösen értékesítik az ingatlant és a tulajdoni arányoknak megfelelően megosztják a befolyó vételárat.

Előbbit egy ügyvéd által készített és ellenjegyzett szerződésbe kell foglalni, utóbbihoz pedig a megfelelő vevőt kell megtalálni, és majd az Ő ügyvédje fogja elkészíteni az adásvételi szerződést.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • András 48562 számú kérdése
 • 2019-03-04

T Cím
Az ingatlan a II/ A kerületben van, 10/16 tulajdonrészem van (ez egy földszinti lakás, és a padlástér, + garázs , kert, közös területek).
Az emelet 4/16 a volt feleségem tulajdona, és a két gyerek 1/16 + 1/16 tulajdonos.

Az emeleten 2/16 haszonélvezeti jogom van, ami a vagyonátadási szerződésben a volt feleség 6/16 tulajdonára lett bejegyezve, majd ő ajándékozott 2x1/16 tulajdonrészt megállapodás szerint a két gyereknek .

Kiderült hogy az én 2/16 tulajdonrész haszonélvezetemet "egyidejű ragsorban" jegyezték be a feleség által is létrehozott haszonélvezettel ugyanúgy a két gyerek tulajdonára.

Kérdések:
Milyen jogaim vannak? terület arányosan itt 1/16 tulajdonrész az 12 m2, ami egy kis szobának felel meg (így elvileg a két kisszobára lehetne megállapodás szerint használati jogom a haszonélvezet alapján), és mivel két kis szoba van, tehát logikus lenne hogy az egyidejűség miatt legalább az egyik kisszobát használhassam időszakosan (vidéken tartózkodom) (a földszintet bérbe szeretném adni).
A bíróságtól kell e kérnem perben hogy jelölje ki nekem a területet, hiszen így nincs kijelölt konkrét területem, vagy megegyezhetünk, de ha nem egyezik bele a másik fél akkor gondolom csak a bíróság dönthet.

A másik kérdés hogy az emeleti lakással kapcsolatban a tulajdonnal kapcsolatos tulajdonosi hozzájárulást igénylő kérdésekben igényelhetek e ikervízmérőt én egyedül, mert folyamatosan elszámolási viták vannak, így az emelet külön órával működhetne.

Beléphetek e a lakásba jogszerűen? tehát kaphatok e kulcsot, stb.

Kedves András!
Ezen a fórumon ennyi információ alapján nem fogok tudni válaszolni. A tulajdoni lap és a bíróság ítéletet minimálisan szükséges lenne ahhoz, hogy egyáltalán a jelenlegi helyzetet felmérjem, ill. hogy a kérdéseire válaszolni tudjak.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Tamás 48544 számú kérdése
 • 2019-02-20

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Segítségüket szeretném kérni az alábbi ügyben!Édesanyám és nagymamám Budapesten élnek egy olyan ingatlanon ahol egy telken 2 családi ház található.Édesanyámnak van 3 féltestvére az apukájától.Ők nem látogatják az ingatlanokat,azokba egy fillért nem költöttek.Az ingatlan megosztása a következő.50% édesanyámé (mamám után) és 50% édesanyámé és a 3 féltestvéré (nagypapám után).Az ingatlanok eléggé romosak egy értékbecslő azt mondta kb 25 millió forint a mostani ára.Nagymamám azóta idősek otthonába költözött, azóta én lakom az ő házában.Szeretném felújítani az egész ingatlant. Megváltanám a 3 testvért az örökségét,de ők hallani sem akarnak most erről,nyílván arra várnak hogy majd később ha el kell adni több lesz az örökségük.Nyílván ha felújítom akkor sokkal többe fog kerülni az ingatlan,viszont akkor én ki dobok egy halom pénzt az ablakon,ezt nem szeretném,de az ingatlant muszály felújítanom.Tehetek az ügyben valamit,hogy a mostani állapotában rögzítve legyen az ára és csak ez alapján kapjanak majd örökséget.A felújításba fektetett pénzt szeretném vissza kapni majd,de ha később hajlandóak lennének beleegyezni,hogy megváltsam az örökségüket akkor sem szeretnék duplán fizetni,hisz egyszer kifizetem a felújítást és még a megemelt örökségüket is én fizetném ki.Természetesen ha felújitom akkor inkább megváltanám az örökségüket.Válaszukat köszönöm!Üdvözlettel
Tamás

Kedves Tamás!

Egyrészt a közös tulajdon megszüntetését most is ki lehet kényszeríteni bírósági úton. Ennek részleteiről, lehetőségeiről, költségeiről érdemes lehet egy konzultációt folytatni.

Másrészt fényképek, videofelvétel vagy akár egy szakértői felmérés és értékmeghatározás megállapíthatja az ingatlan jelenlegi értékét, állapotát, amivel a jövőben is lehet igazolni az Ön ráfordításait és az ennek megfelelően felmerülő többletigényét.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Ferenc 48506 számú kérdése
 • 2019-01-04

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy 2004-ben a volt feleségemmel lakást vásároltuk 1/2-1/2 tulajdon joggal 2013-ban el váltunk akkor ő nem akarta fizetni a lakás törlesztő ezért a bíróság ki mondta hogy a kizárólagos használati jog az enyém, most szeretném ki fizetni a fent maradt hitelt és el adni a házat, de nem tudom, hogy igényt tarthat e fele házra?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel :Ferenc

Kedves Ferenc !

Nem ismerjük az ítéletet, ami feljogosította Önt a kizárólagos lakáshasználatra. Ha ez annak fejében történt, hogy Ön fizeti a törlesztő részleteket, azaz annak ellenében használhatja az egész lakást a tulajdoni illetősége alapján Önt megillető fele helyett, akkor a többlettörlesztés alapján nincs követelése a tulajdonostársával szemben. A kizárólagos lakáshasználat okán a volt felesége a fele illetőségét nem vesztette el, így az eladáshoz az ő hozzájárulása, akarata is kell, és a vételár fele is őt illeti meg. A fentiek alapján az ítéletben foglalataktól függően az Ön által fizetett törlesztésnek az arányos részére adott esetben igényt tarthat.


Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal: