Hozzászólások

 • Mia 48990 számú kérdése
 • 2020-05-13

Tisztelt Válaszadó! Januárban aláírt adásvételi szerződéssel foglalót fizettem egy ingatlanra, melynek teljes árát április végéig kellett volna rendeznem, a meglévő ingatlanom eladásából származó bevételből. Azonban az előre nem látható, de időközben megjelenő koronavírus járvánnyá válása, és az elrendelt kijárási korlátozás miatt márciustól már nem sok esélyem volt a megadott határidőre eladni a lakást és kifizetni a házat. Van-e valamilyen jogi lehetőségem, a jelenlegi magyarországi helyzetre tekintettel, a határidő meghosszabbítására (és ha igen, milyen időtartammal) úgy, hogy az eladó ebbe önként nem akar beleegyezni?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Mia!
Amikor egy jogvitát a felek közös megegyezéssel nem tudnak megoldani, azaz nem születik egy kompromisszumos megoldás, akkor a megoldás másik lehetséges platformja a bíróság.
Nincs tehát olyan út, hogy Ön peren kívül "ráerőltesse" a szándékát a másik félre. Ha csak ez kínálkozik megoldásként, akkor azt kell megvizsgálni, hogy a jelen esetben lehet-e olyan igényt előterjeszteni az eladóval szemben, amit a bíróság jó eséllyel megítélne. A véleményem, hogy nincs ilyen igény. Az eladó "ragaszkodása" az aláírt szerződés rendelkezéseihez - bár nem feltétlenül észszerűek és célszerűek - de jogszerűek.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • József 48951 számú kérdése
 • 2020-04-19

Tisztelt ügyvédi iroda!
Meg szeretnénk venni egy telket de az egyik tulajdonost nem lehet megtalálni sehol! 40 éve nem tudni hol tartózkodik talán diszidált! 1922ben született lehet hogy már nem is él! Hogy tudom meg venni ezt a telket a többi tulajdonostól, és hogy tudom az egészet a nevemre íratni ha az illetőt nem tudjuk felkutatni? 8/20ad része van. Ha van rrá lehetőség. Köszönöm.

Kedves József!

Az ingatlannak jelenleg csak a 12/20 részét veheti meg az élő és ismert eladóktól. A fennmaradó részre elképzelhető egy elbirtoklás - bírósági per útján - vagy egy közös tulajdon megszüntetési per, amennyiben a 8/20 arányú tulajdonos ismeretlen helyen tartózkodik. Amennyiben az eljárás során kiderül, hogy elhunyt, úgy a fenti eljárások vele szemben nem állnak meg, ellenben csak akkor vezethetnek eredményre, ha lefolyik egy hagyatéki v. póthagyatéki eljárás, amelynek nyomán az ingatlan 8/20 részének élő és elérhető tulajdonosa lesz bejegyezve az ingatlan-nyilvántartásba.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Dóri 48915 számú kérdése
 • 2020-02-29

T. NAGY Zoltán Ügyvéd Ur
Kérdésem férjem és sógorom megorokolte édesanyja házat. Mos át szeretnék a fiam nevére íratni. Hogy cselekedjunk
Koszonom segitseget

Kedves Dóra!
Ügyvéd által készített és ellenjegyzett okiratba kell foglalni az ajándékozási szerződést. Ha megbízást adna nekünk a lebonyolításra, úgy kérem, hogy hétfőn keressen telefonon!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Péter 48913 számú kérdése
 • 2020-02-26

Üdvözlöm!

Árverés alatt álló ingatlanra megkötött adásvételi szerződés miatt felfüggeszthető az árverés?
Jelen esetben 1 érvényes licit van a házra és én árverésen kívűl szeretném megvásárolni.
Az árverés vége 2020. március 16.
Ha a szerződésben későbbi dátum szerepel a vételi ár kifizetésére azt elfogadja a végrehajtást kérő?

Várom válaszát

Köszönettel
Péter

Tisztelt Péter!

Kérdésére a Vht. 157. § adja meg a választ. Az érthetőség kedvéért a bekezdéseket a magyarázat logikai sorrendjében idézem.

(5) bek.: Vételi ajánlat licitnaplóban történő közzétételét követően az árverésen kívüli eladásra akkor van lehetőség, ha a felajánlott vételár magasabb a közzétett vételi ajánlat összegénél, kivéve a (2) bekezdésben foglalt feltételek mellett történő eladást, melyre a közzétett vételi ajánlattal megegyező vagy annál alacsonyabb vételáron is lehetőség van.

(2) bek: Ha az (1) bekezdés szerinti értékesítésből befolyó vételárból a végrehajtási eljárás költsége és valamennyi végrehajtást kérő - ideértve a végrehajtási eljárásba bekapcsolódott zálogjogosultakat is - követelése előreláthatólag kielégíthető, és az ingatlanra vonatkozólag más érdekeltnek nincs az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett joga, az árverésen kívüli eladáshoz nem szükséges a végrehajtást kérők beleegyezése. Ebben az esetben a végrehajtó az ingatlant az adós által megjelölt személynek az adós által megállapított becsértéken adja el.

(1) bek: A végrehajtó az ingatlant a felek kívánságára - az általuk meghatározott vevő részére és az általuk megállapított becsértéken - árverésen kívül, de árverési vétel hatályával adja el.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Eszter 48897 számú kérdése
 • 2020-02-12

Tisztelt Ügyvéd Úr/Asszony!

Szíves tanácsukat szeretném kérni a következôkben. Házunk eladásra kerül, az adásvételi szerzôdést aláírtuk és megtörtént annak a Fôldhivatal általi érkeztetése is.
A vevôk (élettársak, 7/8 arányban vásárolják meg a házunkat készpénzzel és hitellel is) szeretnének beköltözni a teljes vételár kifizetését megelôzôen albérlôként, amennyiben a lakásuk eladása után azonnal ki kell költözniük.
Szeretném megkérdezni Ônöket, hogy a fentiek okozhatnak-e bármilyen bonyodalmat számunkra.
Köszönettel,
Eszter

Kedves Eszter! Jogi akadálya nincs annak, hogy a vételár megfizetése előtt birtokba lépjenek, de nem ez az általános eljárás. Az adásvételi szerződés megfelelő módosítását és különböző biztosítékok alkalmazását javasolnám a helyzet rendezésére.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Eszter 48893 számú kérdése
 • 2020-02-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Használt lakást szeretnénk vásárolni, viszont előbb el kell adnunk a már meglévőt. Foglalóként csak az eladási ár 10%-át kérhetjük el, vagy ettől magasabb összeg is kérhető a vevőtől? A foglaló összegéből szeretnénk a már meglévő lakásunkat tehermentesíteni, majd egy új hitelt igényelni az új lakásra. Viszont mivel nincs saját önerőnk, csak az amit az eladott lakásunkért kapunk, ezért nagyon fontos, hogy minden megfelelő időben történjen, amit még elég nehezen látunk át.
Köszönettel!

Kedves Eszter!
Nincs "kőbe vésve" a foglaló 10 %-os mértéke, attól mindkét irányba el lehet térni, bár a túlzott mértékű foglaló alkalmazását nem javaslom. Annak sincs akadála azonban, hogy a szerződéskötéskor ne csak foglaló jogcímén kerüljön sor kifizetésre, hanem pl. vételárrészletként is, ami ugyan másképpen viselkedik egy esetlees meghiúsulás esetén,mint a foglaló, de az átadott/átvett pénzösszegt növeli.
Amennyiben további kérdés merülne fel vagy a lebonyolításban lehetünk a segítségükre, úgy kérem, hogy keressen!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Gabriell 48873 számú kérdése
 • 2020-01-14

Tisztel Ügyvéd Úr/Nő!
Tavaly banki hitel és CSOK segítségével megvásároltunk egy tégla építésű társasházi lakást, emeletünkön még egy lakás áll, melynek területén belül egy lezárt, közel 7 nm-es szoba áll, mely tulajdonlapilag a mi lakásunkhoz tartozik! Az ott élő lakó szeretné megvenni ezt a szobát, de ugye amíg a jelzálog terheli ingatlanunkat eladni neki nem tudjuk! Szóba jöhet-e esetleg a részéről használatba vételi öröklődő jog megszerzése?! Az Ő érdeke az lenne, hogy ha jelzálogunkat rendeztük ez a szoba majd az Ő lakásának négyzetméterét gyarapítsa. Nekünk nincs rá szükségünk! Milyen úton módón lehet ezt megoldani? Ő fizetne is ezért természetesen! Ebben kérném segítségüket! Köszönettel: Gabi

Kedves Gabi!
Az adásvételt le lehet bonyolítani akár most is, de ahhoz szükség van/lesz a banki szerződések módosítására. Amennyiben a jövőre nézve szeretnék ezt biztosítani, úgy jelenleg előszerződést tudnak kötni. A használatot pedig egy bérleti szerződéssel tudják átengedni számára arra az időszakra, amíg nem tudja megvásárolni. Az ügylet lebonyolítása ügyvédi közreműködést fog igényelni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Melinda 48864 számú kérdése
 • 2020-01-13

Tisztelt Ugyved Ur!
Meghiusult adasvetellel kapcsolatosan kerdeznek. Szerzodes kotes megtortent, kozbe az ertekbecslo lakhatatlannak minositette az ingatlant, amire Csok ot szerettem volna felvenni, a tulajdonos tobb dolgot elhallgatott az ingatlannal kapcsolatban. Az ertekbecslesrol is azt mondta, hogy minden rendben van. De jott a fekete leves, ertekelhetetlen az igatlan. Igy megvenni sem tudom, de kifizettem 110000 ft ot, amit nem hajlandoak visszafizetni. Kerdesem mit tehetek? Koszonom valaszat. Udvozlettel.

Tisztelt Hölgyem!

Az Ön által leírtak alapján az adásvételi szerződés elég egyértelműen az eladó érdekkörében felmerült okból hiúsult meg, tehát köteles Önnek visszafizetni a 110.000,- Ft-ot.
Leveléből nem derült ki, hogy az Ön által megfizetett összeg a szerződés szerint előlegnek vagy foglalónak lett minősítve (ezt Ön is könnyen megállapíthatja a szerződés szövegéből). Amennyiben ugyanis foglaló volt, úgy az eladó, a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni, visszafizetni(lásd: Ptk. 6:185. §)

Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Áfám 48854 számú kérdése
 • 2020-01-04

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Pár napja feltettem egy kérdést amiben egy haszonélvező gyámság alá vonása volt a téma.
Arról volt szó, hogy valaki, aki nem az ingatlan tulajdonosa meg akarja akadályozni egy ingatlan eladását azzal, hogy a haszonélvezőt gyámság alá vonja, pedig a haszonélvező is el szeretné adni az ingatlant.
(48848 számú kérdés.)

Megoldódni látszik az eset. Az adásvétel még nem zajlott le és április előtt nem is fog, mert addig külföldön tartózkodunk, de a haszonélvező aláírt ügyvéd előtt egy olyan papírt, amiben hozzájárul az ingatlan eladásához és az adás-vételtel megkötésével egyidejűleg a haszonélvezeti joga megszűnik.
Ön szerint ez így rendben van?
Nincs további teendő?

Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Ádám

Kdves Ádám!
Az okirat tartalmát és a haszonélvező mentális álapotát nem ismerve, nem tudok nyilatkozni, de akár rendben is lehet!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: