Hozzászólások

 • Anna 48939 számú kérdése
 • 2020-03-28

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Válásom után,a saját vagyonomból 2003 évben ,Adásvételi szerződéssel vásároltam egy lakást. A fiam mint állagvevő , én mint holtig tartó haszonélvező. A tulajdonlapon a fiam tulajdonosként ,én haszonélvezőként vagyok bejegyezve. Az illetéket , a tulajdonjog és a vagyon értékű jog után is én fizettem meg. A vásárlást követően másfél évig én laktam a lakásba, majd a lakás használatot kb.15 évig átengedtem a fiamnak. Az egyre romló egészségi állapotom miatt (1986-ban leszázalékoltak),kértem hagy költözhessem be az általam megvásárolt lakásba. A lelakott lakás rendbetételére kb.1,5 M.Ft., kellett fordítanom. Az utóbbi időben kapcsolatom a fiammal (közel egy éve )megromlott és veszélyeztetve látom ,hogy idős koromra a segítség nélkül maradok. A későbbiekben a létfenntartásomat is veszélyeztetve látom mivel a lakás tulajdonosa a fiam, a lakást értékesíteni nem tudom így idősotthoni ellátást nem tudok finanszírozni vagy más személyre sem tudok támaszkodni(pl. eltartási szerződés) Kértem,hogy ajándékozási szerződéssel kaphassam vissza az általam megvásárolt lakás tulajdonjogát,hogy tudjak dönteni későbbiekben a sorsomról. Erre a kérésemre nem volt a válasza. 71 éves szerény jövedelmű nyugdíjas vagyok,vagyonom nincs és félek a magas perköltségtől a bírósági bonyodalmaktól és a szégyentől is! Van-e kedvező esélyem ha keresetlevéllel a bírósághoz fordulok? Az akkori rossz döntésem miatt,idős koromban kell egy érdemtelen 41 éves független,gyermektelen fiúval küszködnöm, akinek a lakhatása továbbra is meg van oldva. Köszönöm türelmét és tisztelettel várom válaszát.

Kedves Anna!

A Ptk. az ajándék visszaköveteléséről az aláíbbiak szerint rendelkezik:

6:237. § [Ajándék visszakövetelése]

(1) A meglévő ajándékot az ajándékozó visszakövetelheti, ha arra a szerződéskötés után bekövetkezett változások miatt létfenntartása érdekében szüksége van, és az ajándék visszaadása a megajándékozott létfenntartását nem veszélyezteti. A megajándékozott nem köteles az ajándék visszaadására, ha az ajándékozó létfenntartását járadék vagy természetbeni tartás útján megfelelően biztosítja.

(3) Az ajándékozó visszakövetelheti az ajándékot, vagy követelheti az ajándék helyébe lépett értéket akkor is, ha a szerződő felek számára a szerződéskötéskor ismert olyan feltevés, amelyre figyelemmel az ajándékozó az ajándékot adta, utóbb véglegesen meghiúsult, és e nélkül az ajándékozásra nem került volna sor.

A fentiek alapján el lehetne gondolkodni a pereskedésen, amennyiben a fia másban nem partner. Sajnos a probléma és az aggodalmai megszüntetéséhez vagy közös megegyezés kellene a fiával vagy a per hozhat döntést.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Àgnes 48935 számú kérdése
 • 2020-03-25

Jò napot

Màrcius elején eladtuk a hàzunkat, jùnius elején ki kell költöznünk. Ùj hàzat nem talàlunk, Mert senki nem akarja megmutatni Az ingatlant a virustòl való félelem miatt. Ki lehet tolni ilyen esetben a kiköltözés idöpontjàt? Milyen lehetöségeink vannak?

Köszönettel Àgnes

Kedves Ágnes!

Közös megegyezéssel szabadon módosítható a szerződés. Amennyiben azonban nem tudnak a módosításban megállapodni, úgy a szerződést teljesíteni kell, és az önök részéről a birtokba adás elmulasztásának következményeit is viselni kell.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Tóth János 48914 számú kérdése
 • 2020-02-27

Tisztelt Ügyvéd úr/hölgy!
Kérdésem a következö lenne. A szomszédomban Árverésre került a ház. 2 tulajdonosa volt az egyik Amerikában van jelenleg is. Másik tulaj aki hitelt vett fel az örá esö részre , kiköltözött. A Vht. 141. § (3) bekezdés c) pont értelmében az ingatlan a tulajdonostárs által lakottan kerül árverésre. Ha meg vásárolom a 1/2 részt mit tehetek a házzal? Felujithatom? hozzá épithetek? Átalakithatom? Csinálhatok veteményest, gyümülcsöst? Közmüveket hogy kell fizetni? kinek a nevére kerül? Ha másik fél haza jön Hogy kell osztozni? Nagyon sok kérdés merül fel bennem. Köszönöm a válaszukat elöre is.
Tisztlettel: János

Kedves János! Ha az ingatlan egy hányadát veszi meg, akkor létrejön egy közös tulajdon, azaz az ingatlant közösen jogosult használni, birtokolni, felújítani stb. Amennyiben a tulajdonostárs nem elérhető, úgy nyilván kényelmes helyzetben lesz, de ez cak részben igaz, mert pl. egy építési engedélyhez kötött módosítást nem fog tudni végrehajtani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Kata 48883 számú kérdése
 • 2020-01-25

Tisztelt Ügyvéd úr!

A neten olvastam ezt a helyzetet. Válasz nem volt rá. Nekem is van egy saját használatú utam, mások használják. Lekeríthetem ? "Tisztelt fórumozók, szakértők. Azzal a kéréssel fordulnék hozzátok, hogy mit jelent a "Saját Használatú út"? Itt, ahol lakom van két közút, amit összeköt egy földút, és az SH -út tulajdonosa kerítéssel körbekerítette, hogy senki nem járhat el rajta. Milyen jogai vannak az út használatához, és mik nem.? Köszönöm a válaszokat!"
Kata

Kedves Kata!

Ezek az utak nem részei a "normál" úthálózatnak, de pl. megnyitni a forgalom előtt, vagy az elől elzárni csak közlekedési hatósági engedéllyel lehet. Ha eléri a hatóság bevonásával, hogy el legyen zárva a forgalom elől, úgy lekerítheti, ill. akár az átminősítésen is elgondolkodhat.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Magdolna 48878 számú kérdése
 • 2020-01-19

Üdvözlöm!
Rövid kérdésemre választ szeretnék kapni,
ahol jelenleg lakom élettársi kapcsolatban (nem hivatalosan) Tartozkódási lakcimmel és Holtig tartó haszonélvezeti joggal. Örökléssel 10 év után eladtam az ingatlant ahol mint Lakcimmel rendelkeztem. Tudom, hogy hivatalosan ki kell jelentkeznem az eladott ingatlanból azonban még nem találtam olyan ingatlant amit meg tudtam volna venni. A lakcimkártyám 2021-ig érvényes melyben a lakcim az eladott ingatlan és a tartozkódási cim ahol most is lakom.
Ön szerint maradhat ez igy?
Köszönettel: Magdolna

Kedves Magdolna!

MIvel az eladott lakás esetében ki kell jelentkeznie, ezért nem világos a kérdés. Ill. nem értem, hogy a életvitelszerűen él valahol, akkor miért nem ott létesít bejelentett lakóhelyet. Ez ugyanis csak egy adminisztratív lépés, senkinek a jogi helyzetét nem érinti, vagy befolyásolja.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Mariann 48867 számú kérdése
 • 2020-01-13

Tisztelt Ügyvéd Úr/Nő !
Tanácsot szeretnék kérni.
Édesapám 10 éve elhunyt. Az örökösödési részt mindhárman édesanyánknak adtuk. Ő kb. 7 éve eladta a házat illetve olyan szerződést kötöttek a vevővel hogy 10 évig havi 15000.- fizetik a részleteket. Időközben édesanyám nagyon beteges lett és félek hogy a szerződés lejárta előtt elhalálozik. Kérdésem az lenne hogy ebben az esetben az ingatlan automatikusan ránk száll ? Vagy a vevőre aki még nem fizette ki?
Válaszukat előre is köszönöm .
Tisztelettel: M. Mariann

Kedves Mariann!

Ismerni kellene a megkötött szerződés tartalmát és az ingatlan jelenlegi tulajdoni lapját, enélkül nem lehet érdemi segítséget adni. a kérdésből az sem egyértelmű, hogy adásvételi vagy életjáradéki szerződés köttetett.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: