Hozzászólások

 • Hajni 49312 számú kérdése
 • 2020-12-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A család egy zártkert (szőlő) megvétele előtt áll. A telken van egy gazdasági épület, ami a 70-es években épült. A kikért tulajdoni lapon, illetve a térképen az épület nincs feltüntetve. Ahhoz, hogy ebbe bele merjünk vágni, tisztában kell lennünk a lehetőségekkel, illetve a kockázatokkal. A térképre kerülésnek milyen feltételei vannak, ez milyen átfutási idővel járhat, illetve épület fennmaradási engedéllyel kapcsolatban lehet e számítani bármilyen nehézségekkel, illetve kötelezhetnek-e bontásra ezek hiányában.
Az épület felújítására van e lehetőségünk, illetve ez jár-e bármilyen előzetes bejelentési kötelezettséggel?
Azt, hogy az épület nem most került fel a telekre, hanem több évtizede, mivel tudjuk bizonyítani a fényképeken felül?

köszönöm előre is a válaszát!
Üdvözlettel,
Hajni

Kedves Hajni!
A tulajdoni lapot látnom kellene a korrekt válaszhoz, de:

Az épület feltüntetése feltehetően elintézhető 1-2 hónapon belül, ezt az eladó kötelezettségévé kellene tenni, a költségviselés már másik kérdés, ez a megállapodásuk függvénye ...

Amíg nincs meg az épület feltüntetése, addig max. előszerződés aláírását javaslom, és foglalót sem javasolnék addig átadni az eladónak, amíg ezen kötelezettségének nem tesz eleget.

Szóval komplex feladat, és természetesen ügyvédi közreműködést igényel, így érdemes lehet a megfelelő ügyvéd kiválasztásával kezdeni. Természetesen az Irodánk is kész és képes az ügylet lebonyolításában az Ön segítségére lenni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Agnes 49264 számú kérdése
 • 2020-11-10

Kedves Barnabas!
Soponyan szeretnenk venni egy 1800 m2-es ingatlant (muvelesi ag alol kivett zartkert) rokontol (de nem egyenesagi rokon), ahol a szomszedos telken tarstulajdonos vagyok. Az allando lakhelyunk nem Soponyan van.
Kerdesem, hogy ezt is ki kell-e fuggeszteni, illetve jol gondolom, hogy minden helyi lakos elottunk van az elovasarlasi listan?
Mennyi ido nagyjabol, mire egy ilyen adasvetel tenylegesen lezajlik?
Koszonettel,
Agnes

Tisztelt Agnes!

Ha a zártkerti ingatlan "zártkerti művelés alól kivett területként" van nyilvántartva, nem kell kifüggesztés és az elővásárlási jogok sem alkalmazandók, a szerződés az általános szabályok szerint megköthető.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Melinda 49213 számú kérdése
 • 2020-10-06

Tisztelt Cím!
Szeretnénk megvenni egy területet, pontosabban hármat, hiszen 3 különböző HRSZ-ról van szo (2 legelő, 1 erdő). A tulajdonos is egyben hirdette es mi is kizárólag egyben szeretnénk megvenni. A kifüggesztés során azonban a 3 HRSZ-ot külön kezelik tehát külön kerülnek kifüggesztésre. Ebben az esetben ha valaki esetleg èlne az elővásárlási jogával, úgy előfordulhat az is, hogy csak az egyik vagy kettő vagy mind a három HRSZ területet megvásárolja. Nagyon nem szeretnénk, ha valaki elne az elővásárlási jogával és csak az egyik vagy esetleg két területet venne meg, hiszen abban az esetben számunkra a maradék terület(ek) nem lennének megfelelőek viszont kötelesek lennénk megvenni azt illetve azokat. A kérdésem az lenne, hogy van-e arra valami mód, hogy ezt elkerüljük. Lehetséges az, hogy ha valaki élne az elővásárlási jogával akkor az csak és kizárólag a három különböző HRSZ-ú területre együttesen legyen érvényes?
Köszönettel: K. Melinda

Tisztelt Melinda! Egy rövid indoklással rögzítsék az adásvételi szerződésekben, hogy a vételi szándékuk csak abban az esetben áll fenn, hogy ha a másik két ingatlant is megvásárolhatják.
Tisztelettel
dr.Boros László ügyvéd
3300 Eger, Széchenyi u. 24. I/2.
+36 36 411214
http://www.borosugyvediiroda.hu; http://borosugyvediiroda.ugyved.hu
boros.ugyvediiroda@chello.hu

Közösségi oldal:


 • Judit 49209 számú kérdése
 • 2020-10-05

Osztatlan közös tulajdonú foldteruleteim bérleti szerződése lejárt, azokat a bérlő újabb 20 évre kívánja meghosszabbítani, de vételi szándékát is jelezte, szóban.
Kérdésem, aláirjam- e az új bérleti szerződést, az nem kizáró ok-e az ertekesitesben, illetve milyen jogkovetkezmenyekkel jár a bérleti szerződés általam történő, idő előtti felmondása
Köszönettel: Judit

Kedves Judit!
Az aláírásra kerülő szerződések szövegtervezetének ismeretében lehetne korrekt választ adni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • István 49187 számú kérdése
 • 2020-09-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Belterületi föld vásárlás előtt állok, mely a tulajdoni lap szerint "rét", mérete pedig 1,6 hektár.
Azt tudom, hogy magánszemélyként maximum egy hektáros területet vehetek. A kérdés, hogy az adásvételkor a szerződésen szerepelhet-e 2 személy, így megoszlana a terület, és beleférnénk" az 1 ha-ba?
Továbbá "rét" esetében is érvényes-e a 3%-os beépíthetőség, mint például szántók esetében... mivel a közeljövőben építkeznénk... egyáltalán lehetséges-e ilyen területre építeni, kell-e és tudok-e átminősítést kérvényezni, mint friss földtulajdonos?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt István!

A földszerzési korlátozásokat személyenként kell vizsgálni, tehát ha többen veszik az ingatlant, akkor külön-külön vizsgálják, hogy mindenki megfelel-e. Az 1 ha területnagyság akkor számít, ha nem földművesek, és ezt is személyenként vizsgálják.

A beépíthetőségről még a szerződés aláírását megelőzően tájékozódjon az építéshatóságnál.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


 • Károly 49149 számú kérdése
 • 2020-08-18

Zártkerti ingatlanom van, jelenleg művelés alól kivett terület gazdasági épülettel. Előzőleg kert besorolású gyümölcsös volt. 2016-ban kérvényeztem a művelés alól való kivételt a médiában hirdetett ingyenes eljárás miatt, remélve, hogy egyszerűbbé teszi majd az esetleges belterületbe vonást, vagy pl a hitelfelvételt, eladni nem állt szándékomban az ingatlant. Azonnal jelentettem az önkormányzatnak az átminősítést, akkor nem tájékoztattak róla, hogy ezzel telekadó köteles lett az ingatlanom. Eltelt 4 év, most kaptam egy telekadó bevallásra felszólító levelet, visszamenőleg 2017-ig be kellene vallani és befizetni, ha nem vallom be, bírságot is szabnak. Azonnal elindítottam a földhivatalban a gyümölcsössé való visszaírást, jelenleg várom a határozatot. A földhivatal nem ellenőrizte a művelés alól kivételt, és valójában nem is szűnt meg, a gyümölcsfák ugyanúgy megvannak, tehát akár téves is lehet az akkori határozat. Jeleztem is, hogy a területen nem történt változás az eredeti állapothoz képest. A telken ház áll, gazdasági épületként jelölve, kommunális adót fizetek évek óta. Gyakorlatilag az a helyzet, hogy nem szeretném befizetni visszamenőleg sem a többszázezer forintot, mivel eddig nem tájékoztattak, ráadásul valójában nem vontam ki a művelés alól, ez tényleg csak egy adminisztratív ballépés volt. Mit tehetek? Köszönöm.

Kedves Károly! Egyéb ötletem nekem sem lenne a visszaminősítésen túl, de kérdés, hogy ez mikori hatállyal szünteti meg a helyi adó fizetési kötelezettségét. Ha csak a jövőre nézve, akkor nem éri el a célját, a múltbeli kötelezettségek maradnak.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • János 49133 számú kérdése
 • 2020-08-04

Üdvözlöm!
Két terület megvásárlása előtt állok, melynek össz területe eléri az 1 hektárt. A telkek egymástól pár száz méterre találhatók. A területek gyümölcsös besorolásúak (má). Az egyik rész 6000m2 őszibarack ültetvénnyel, a másik 4000m2 üres tarló. Az építésügyi hatóságnál azt az információt kaptam, hogy a területekre semmilyen épület nem építhető. A kérdésem az lenne, a két területből létrehozható-e birtokközpont? A hatóság válasza annyi volt, "nem lenne értelme". Nem ilyen válaszra szamitottam. Amennyiben mégis létrehozható úgy szeretném ha képviselnének a vásárlásnál és a további folyamatoknal. Előre is köszönöm!

Tisztelt János!

Összevonni csak szomszédos ingatlanokat lehet, ha tehát az Ön által megvásárolni kívánt területek között bármilyen más ingatlan van, akkor nem tudja összevonni.
Mezőgazdasági üzemközpont létrehozásához a jogszabály szerint a mező- és erdőgazdasági tevékenység és a kiegészítő tevékenység célját szolgáló gazdasági, lakó, illetve iroda épülettel beépített ingatlan szükséges, azaz ha nem építhető rá semmilyen épület akkor mg-i üzemközpontot sem tud létrehozni. ha mindezek ellenére szándékában áll a területeket megvásárolni, állunk rendelkezésre.


Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


 • Panni 49048 számú kérdése
 • 2020-06-18

T. Ügyvéd úr !
Egy kifüggesztett ingatlanra szeretnék elővásárlási jognyilatkozatot tenni. Az ingtatlan zártkert, erdő és gazdasági épület besorulásu. A vevő nem földműves. Én helyben lakó vagyok, van-e elővásárlási jogom ilyen címen. Én sem vagyok földműves. Ha van melyik törvényre kell hivatkoznom a jognyilatkozatban.
Köszönöm válaszát.

Tisztelt Panni!

A 2013. évi CXXII. tv. 18. §-a rendelkezik az elővásárlásra jogosultakról és azok sorrendjéről az alábbiak szerint:

18. § (1) A föld eladása esetén az alábbi sorrendben elővásárlási jog illeti meg:

a) az államot a Nemzeti Földalapról szóló törvényben meghatározott földbirtok-politikai irányelvek érvényesítése céljából, valamint közfoglalkoztatás, illetve más közérdekű cél megvalósítása érdekében;

b) a földet használó olyan földművest,

ba) aki helyben lakó szomszédnak minősül,

bb) aki helyben lakónak minősül, vagy

bc) akinek a lakóhelye vagy a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási határa az adás-vétel tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra van;

c) az olyan földművest, aki helyben lakó szomszédnak minősül;

d) az olyan földművest, aki helyben lakónak minősül;

e) az olyan földművest, akinek a lakóhelye vagy a mezőgazdasági üzemközpontja legalább 3 éve azon a településen van, amelynek közigazgatási határa az adás-vétel tárgyát képező föld fekvése szerinti település közigazgatási határától közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton legfeljebb 20 km távolságra van.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Gábor 48978 számú kérdése
 • 2020-05-11

2020 augusztusában a zártkerti ingatlanomra foglalót vettem át és ezt a formanyomtatvány kitöltésével,aláírásával rögzítettük.A fennmaradó összeget az adás-vételi szerződés aláírásakor adja át a vevő.Szóban megállapodtunk,a szerződést 1 hónapon belül megkötjük.Azonban a vevő személyes gondjai miatt ez elmaradt.A vevő,szóban,ígéretet tett,hogy havi részletben törleszti a vételárat.Az első részletet 2020 októberében teljesítette. Azóta, anyagi gondokra hivatkozva a törlesztés elmaradt.Kérdésem:a foglaló időtartama.Mennyi idő elteltével mondhatjuk a vevő nem teljesítette fizetési kötelezettségét és így a foglalót elveszítette?Tisztelettel

Kedves Gábor!
A foglalónak nincs "érvényességi ideje", az aláírt irat - és a Ptk. alapján lehetne meghatározni az Ön leetőségeit arra nézve, hogy hogyan "szállhat ki" ebből az ügyletből..
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: