Hozzászólások

  • Milán 48909 számú kérdése
  • 2020-02-20

Üdvözlöm!
Szerintem egy elég ritka kérdéssel fordulok most Önhöz. Egyszerre bérelek és fizetem a havonta a törlesztőrészletét egy sorháznak. A szerződésben leirtak szerint el csúsztunk a havi törlesztéssel. Ez esetben mennyi a törvényes késedelmi kamat? Ez lenne a kérdésem. Hivatalos ügyvédi megállapodás nem történt.
Válaszát előre is köszönöm!
Boda Milán

Tisztelt Uram!

A törvényes késedelmi kamatot a Ptk. 6:48. § definiálja, eszerint ha a jogosultnak a késedelembe esés időpontjáig kamat jár, a kötelezett a késedelembe esés időpontjától e kamaton felül a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamat egyharmadával megegyező késedelmi kamatot, de összesen legalább a naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamatot köteles fizetni. Ez jelenleg 0,90 %.
Nagyobb problémája lehet azonban Önnek a hitelszerződésben foglalt azon egyéb szankciókkal, amik a késedelmes fizetés esetén a hitelezőt megilletik (pl. szerződés felmondásának joga stb.)Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Miklós 48905 számú kérdése
  • 2020-02-17

Tisztelt Ügyvédúr, Ügyvédnő!
Nem tudjuk, mi volna a helyes, célravezető lépés, ezért fordulunk Önökhöz.
Adott Gyömrőn egy családi ház, melynek 1/1 tulajdonosa az anyósom. Ő lakik most ott a sógornőm három gyermekével.
Az ingatlan jelenleg tehermentes, de a sógornőm hamarosan hazaköltözik és - a jelenlegi információink szerint - tetemes adóssága van, amit várhatóan nem tud kifizetni. Amennyiben az anyósom elhalálozik, a nejem és a sógornőm fogják közösen örökölni a házat és akkor már lesz min végrehajtani a tartozásokat. 50/50 %-os tulajdoni aránynál lehet-e a végrehajtásnak az a vége, hogy kiköltöztetik a sógornőmet a gyerekekkel együtt?
Feltételezve, hogy sajnos van erre lehetőség, arra gondoltunk, hogy az anyósom ajándékozza kizárólag a nejemnek az ingatlant és akkor - mivel továbbra sem lesz a sógornőmnek tulajdona - nem indíthatnak ellene ilyen jellegű eljárást.
Természetesen ez felvet egy újabb kérdést, miszerint a feleségem nevére kerülnek a közművek, de ha a testvére nem fizeti azokat, akkor azt majd a feleségemen követelik?
Segítő válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel:

Kedves Miklós! A kérdése első részében írt félelem jogos lehet azzal, hogy a végrehajtási eljárás csak a sógornője részét érintené természetesen. Az esetleges kiürítés is csak a fél ingatlant érintené, ami persze az ingatlan egészét és a felesége majdani tulajdoni hányadát tekintve épp elég problémás helyzetet eredményezne.
Az ajándékozás jó megoldás lehet, de a majdani hagyaték eljárásnál a sógornőnek kötelesrész iránti igénye lenne, ennek sorsát is rendezni kellene. Az is lehetne, hogy az unokák szerezzék meg az ingatlant. szóval ... sok/többféle megoldás képzelhető el, lehet, hogy érdemes lenne egy konzultáció keretében folytatnunk a párbeszédet. Amennyiben ezzel egyetért, úgy az alábbi módok valamelyikén kereshet!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • tamás 48869 számú kérdése
  • 2020-01-14

T.Ügyvéd Ur !
A jelzálog jog vagyoni értékű jog?
üdvözlettel tamás

Kedves Tamás!

Nem.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: