Hozzászólások

  • Zsolt 48899 számú kérdése
  • 2020-02-12

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy ingatlanjogi kérdéssel fordulnék Önhöz!
Nagyszüleimnek a 70-es években volt egy zártkerti ingatlanja amin csak 1 kis faház állt. A nagyszüleimnek volt 3 gyermekük, az egyik az édesapám. Idővel elhunyt a nagypapám illetve a nagyobbik a testvér, az ő részük a két testvérre és az édesanyjukra szállt. Édesapám kivásárolta a még élő testvérének a tulajdonrészét amiről jegyzői papír is készült, az anyai részt érintetlenül hagyták, szóban megegyeztek hogy ha valami történik a nagymamámmal akkor a testvére lemond az anyai örökségről. Édesapám erre a telekre épített egy 2 szintes családi házat(amit én fejeztem be), idő közben sajnos ő is elhunyt és a nagymamám is. A legutolsó hagyatéki tárgyaláson 50-50 %ban hoztak ki engem és a testvért tulajdonosnak ezen a telken(valamiért nem vették figyelembe a két testvér közötti jegyző előtt történt megállapodást). A testvér nem mondott le az anyai örökségről az én részemre. Az lenne a kérdésem ilyen esetben ha én elakarom adni az ingatlant amit édesapám épített akkor a testvérnek aki 1ft.-ot nem tett bele így is jár a telek plusz ingatlan értékének a fele, mit lehetne tenni ebben a helyzetben? Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Zsolt

Kedves Zsolt! Az ingatlan-nyilvántartási állapot szerint adhatják el az ingatlant és kell megosztaniuk a befolyó vételárat, kivéve, ha másként állapodnak meg. Ha nincs eltérő megállapodás, akkor viszont érdemes lenne az építkezés körülményeit megvizsgálni, és az Önt/édesapját illető többlet tulajdonjogot érvényesíteni, akár egy polgári per keretében is. Ennek megalapozottságához ez a fórum "kevés", elég sok pótlólagos információra is szükség lenne, de egy konzultáció keretében lehet, hogy pozitív hírekkel tudnék szolgálni. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gabor 48895 számú kérdése
  • 2020-02-10

Tisztelt Dr.Ur,
(Nő nevében)Adasveteli,elettarsi jogviszony nelkul eltem parban egy ferfival 20 evet es elhunyt.hagyateki eljaras van es vannak jogutodok.Allando lakcimem 20eve(ajandekozas?).elbirtoklasrol lehet szo? Esetleg elohitelezorol??? Nem tudjuk adhatunk e be ebben az esetben tulajdonjogi kerelmet vagy oroklesi nyilatkozatot.hitelezoi igenyt csatoljuk viszont temetkezesi szamlaval nevre szolan. Hamarosan 1. targyallasra kerul a sor de mem akarnak foglalkozni az uggyel.kisse félelem van bennem.tudna segiteni,kerem.

Kedves Gábor!

Ezeket a kérdéseket ennyi információ alapján nem lehet megválaszolni, a hagyatéki leltár és jónéhány további információ birtokában tudnék akár az elbirtoklásról, akár az öröklési vay a hitelezői igényekről, azok jogosságáról nyilatkozni. Amennyiben gondlja, egyeztessünk egy konzultációs időpontot, ott sok mindenben előre tudnánk lépni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: