Hozzászólások

  • V.-né 49040 számú kérdése
  • 2020-06-16

Kedves Ügyvédnő
Kedves Ügyvéd úr
Ingatlan irodai közvetítéssel/a házas ingatlan 2x-i megtekintése után/vételi ajánlatot tettünk az eladó felé.300000 Ft letéti összeggel megerősítve az ajánlat komolyságát.Az eladó elmondása szerint a ház uj építésü, 2012-ben építette.Az eladó a vételi ajánlatunkat elfogadta.Szakértőt kértünk fel a ház állapotának felmérésére.A szakértő kérte a ház építésének dokumentumait/tervrajz, építési engedély, használatba vételi eng./, amit az eladó nem tudott prezentálni. Elmondta,hogy ilyen dokumentumokkal nem rendelkezik.Hivatkozva az építést igazoló dokumentumok hiányára//nem bizonyított, hogy mikor, miből hogyan épült/ a vételi ajánlatunkat vissza vontuk, a letéti összeget vissza kértük, de nem kaptuk vissza.
Az ingatlanos arra hivatkozva,hogy a vevő általi vételi ajánlat elfogadásával a letéti összeg már foglalóként szerepel az ügyben, és hogy az eladó igényt tart az összegre, kérésünket elutasította, és peres eljárás felé való terelésről tájékoztatott minket.Jelen helyzetben nem tudjuk mit tegyünk, kérem segítsenek.Nem szeretnénk lemondani az összegről, azonban nem szeretnénk hossza tartó pereskedésbe se kezdeni. Az ingatlanos az összegről való lemondásról várja válaszunkat. SOS .. kérem segítsen tanáccsal, válasszal,vagy ha nem kerül sokba,jogi képviselettel.

Kedves marika!
Nem ismerve pontosan és részletesen történteket, így az alábbiakat tájékoztató jelleggel fogadja el:

A közvetítő szamárságot beszél. a pénznek nála semmilyen keresnivalója nincs.

Ez két tény.

A harmadik: Önnek az a pénz visszajárna, de ha ezt peren kívül nem tudja elérni, akkor nem lesz más lehetősége, mint pert indítani.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Mariann 48954 számú kérdése
  • 2020-04-24

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!
Az ingatlanom értékesítésére szerződést kötöttem egy közvetítő céggel 2020.02.20-n. A szerződés kizárólagos jogot tartalmaz, amely szerint akkor is köteles vagyok fizetni, ha az ingatlant én adom el. A szerződést aláírtam, abban a reményben, hogy egy ingatlanközvetítő segítségemre lesz az eladásban. Ennek figyelembe vételével a sikerdíjat elfogadtam. A szeződésünk belépett a 3. hónapba, de a közvetítő cég nem tett semmit. Egyetlen telefon hívás, egyetlen ingatlan bemutatás nem történt. A saját hírdetésünk alapján több vevő is jelentkezett, de a vételre történő megállapodás nem jött létre. A napokban jelentkezett egy potenciális vevő, aki megvenné az ingatlant, ezért felhívtam a közvetítőt. Elmondtam, hogy mivel az ingatlan eladása érdekében nem tettek semmit, szüntessék meg a kizárólagosságot. Erre azt a választ kaptam, hogy megszüntethetem a szerződést, de akkor kvázi kötbért vagy büntetést kell fizetnem. Ezt a szerződés nem tartalmazza és tájékoztatást sem kaptam róla. Ezt az információt csak az a nyomtatvány tartalmazza, melyen a szerzódés felmondásáról nyilatkozhatok. Az eljárást etikátlannak, tisztességtelennek tartom. Ha nem tesznek semmit, akkor mire kellen kifizetnem közel egymillió forintot? Kérem szíves tájékoztatásukat arról, hogy milyen lehetőségem van, esetemre mit fogalmaz meg a jog. Mielőbbi tájékoztatásukat előre is köszönöm!
üdvözlettel
Mariann

Kedves Mariann!
Az elmúlt időszak bírósági gyakorlata azt mutatja, hogy az ön szerződésében is szereplő rendelkezés - miszerint akkor is megbízási díjat kell fizetnie, ha ön adja el, közvetítői közreműködés nélkül az ingatlant - tisztessételen, ennél fogva nem érvényesíthető.
Amennyiben a lakást eladná a most jelentkező vevőnek, úgy a közvetítő megpróbálkozhatna egy perrel, de a fenti védekezésre alapítva jó eséllyel el lehetne kerülni a kedvezőtlen bírósági döntést.

Ha a kizárólagosságot szeretné megszüntetni - megjegyzem ezt egyoldalúan nem is lehet megtenni, csak egy kétoldalú szerződésmódosítás keretében - úgy az ominózus kötelezettségvállaló nyilatkozatot értelemszerűen nem kellene elfogadni, ill. aláírni.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Terézia 48924 számú kérdése
  • 2020-03-09

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Köszönöm a 48920 as számú kérdésemre adott válaszát,de igazából még mindig azt szeretném tudni,hogy ha ingatlanközvetítő vásárolja meg az ingatlant,(amit állítólag saját részre vásálot)neki esetleg van mentessége az ingatlan földhivatali átírás alól addig amíg ő tovább nem értékesíti?

Köszönöm megtisztelő válaszát.

Kedves Terézia!
A közvetítő vásárlása ugyanilyan vásárlás mint bárki másé. Azaz nem csak joga - mellesleg elemi érdeke is - az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés, hanem kötelezettsége is.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: