Hozzászólások

  • Ilon 49294 számú kérdése
  • 2020-11-27

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Van egy telkünk Vác (zártkert) külterület, amit 1991-ben vásároltunk. A Földhivatal határozatában, amit a tulajdonjog bejegyzésekor kaptunk 1991.08.05 a terület 1583m2. /a határozatunk megvan/
Az ingatlan-nyilvántartás átalakítása a DAT forgalomba helyezésével 2006.05.12 dátummal a tulajdonlapon a telek területe már csak 1437m2, azaz 146m2-el kisebb.
Lekértem a szomszédos telkek tulajdonlapját és a jobboldali telek szintén a digitális térképre átállás után 2006.05.12 érdekes módon 1039m2-ről 1532m2-re nőtt, azaz 494m2-el nagyobb lett. A bal oldali szomszédom telkének nagysága nem változott.
Most, hogy a közel 30 éve üresen álló telekre szeretnénk építeni egy gazdasági épületet kiderült, hogy 146m2 hiányzik a korábbi méretéből, ezért így kisebb házat tudunk rá tervezni. A telek beépíthetősége 3%, ami ilyen m2 hiány mellett nem elhanyagolható méretkülönbség.
Tudom, hogy régen mérőszalaggal, és egyéb nem modern eszközökkel mérték és parcellázták a területeteket, de azt nem tudom elképzelni, hogy az egyik telek, 494m2-el nagyobb a másik 146m2-el kisebb lesz.
Szeretném megkérdezni, hogy hogyan tudom visszakapni a hiányzó területemet, ami digitális térképkészítés miatt, egyszerűen eltűnt, úgy, hogy erről soha semmilyen értesítést, határozatot nem kaptam.
Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel
Ilona

Kedves Ilona, nem fogja visszakapni az elvesztett területet. Ezt valójában nem is veszítette el, csak a mérések pontossága nyomán ez a valós mérték. Egyébként ezeknek a változásoknak a folyamata szbaályozott, és bár közvetlenül nem kapott értesítést, de a hivatal a mérésnél a jogszabály által előírt módon közzétette a változást.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gergő 49130 számú kérdése
  • 2020-08-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Folyamatban van egy adásvételem, ahol az új építésű társasházi lakást „ingatlan adásvételi szerződés függőbentartással” vásároltam. A földhivatalban a tulajdoni lapon történő széljegy bejegyzése 2020 február 17-én történt, amelynek nyilvántartása 6 hónap után automatikusan törlődik. Az eladó ügyvédje szeptemberig nem lesz elérhető, hogy szerződést újítsunk. A lakás még nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel. Érdeklődnék, hogy a széljegy törlése után az eladó eladhatja a lakást másnak vagy az adásvételiszerződés továbbra is megakadályozza ebben? 
Köszönettel

Tisztelt Gergő!

A széljegyzés, illetve annak törlése az önök szerződése érvényességét nem érinti. Önöknek a szerződés szerint kell egymással szemben továbbra is eljárni (fizetési határidő betartása, birtokbaadás, bejegyzési engedély, stb.)
A széljegyzés törlésével ugyanakkor a tulajdoni lapon semmi nyoma nem marad az adásvételnek, így (szerencsére egészen ritka) extrém esetben lehetséges az újabb eladás, amivel az eladó viszont komoly bűncselekményt követne el, és az önök szerződésében pedig nagy valószínűséggel komoly kárt okozna, amit meg kellene térítenie.
Minimális bizalom mellett tehát tennivaló nincs, várják meg a kollégát a szabadságáról visszatérve. Ennek hiányában -majdnem biztosan fölöslegesen- az újbóli széljegyzés érdekében ügyvéd közreműködésével lehet eljárni.

Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Jozsef 49125 számú kérdése
  • 2020-07-31

Tisztelt Hölgyem/Uram,

ezúton szeretnék érdeklődni, hogy mily módja van lekérdezni (online vagy személyesen) a saját névre bejegyzett ingatlanok listáját, amennyiben a földriajzi szám(ok) vagy pontos helyrajzi cím(ek) nem állnak rendelkezésemre.

Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel,

AJ

Kedves József!
A földhivatalnál van rá lehetőség, írásos kérelem alapján, de - tudtommal - csak illetőségi területen belül, tehát nagyjából mindegyik földhivatalt meg kell "interjúvolnia" ahhoz, hogy mindegyik megyéről legyen tudomása.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Dalma 48859 számú kérdése
  • 2020-01-12

Az lenne a kérdésem, hogy mi a teendő abban az esetben, ha adott egy ház. Ennek 2 tulajdonosa van, 50-50%-ban, az egyik édesapám a másik a testvére, aki szóban lemondott, viszont írásban már nem sikerült mert elhunyt. Az ő részét a fia örökölte meg, aki tudja, hogy édesapja lemondott a házról, azoban írásos megegyezés nem történt, ezért el akarja adni, vagy kivásárlást követel. Milyen lehetőségeink vannak?

Tisztelt Dalma!

Ingatlan tulajdonjog átruházására vonatkozóan csak írásban lehet érvényesen szerződni. Ingatlanról nem lehet lemondani, vélelmezem, hogy ajándékozási szerződéskötési szándékról lehetett szó. Hitelesnek pedig az minősül, ami az ingatlan-nyilvántartásban szerepel.
Ha az ajándékozásról nem készült írásbeli szerződés, és igy a tulajdonjog sem került bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba, akkor az érvényesen nem jött létre.
Ha el akarja adni az örökös megteheti, de nehéz lesz fél ingatlan illetőséget eladnia. Ha Önök nem kívánják megvásárolni a másik felét, akkor a másik tulajdonos kérheti a bíróságtól a közös tulajdon megszűntetését.( megosztással, egyik tulajdonos által a másik illetőségének megváltásával, vagy árveréssel történő közös értékesítésével.


Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal: