Hozzászólások

 • Veronika 49010 számú kérdése
 • 2020-05-27

Jo napot kívánok, szeretném megkérdezni önöktől, hogy milyen következménnyel járhat ha megengedtem a szomszed garazs tulajdonosnának hogy használja az én üres garazsomat. Esetleg, hogy vissza tud -e élni a jó indulatomal olyan formában hogy egy bizonyos idő után ha benne tarol dolgokat akkor törvényesen köze van hozza?
Kérnem önöket hogy adjanak tanácsot, el szeretném kerülni az ezzel kapcsolatos esetleges problémát, félreértést.

Köszönöm a tanácsadást!
Veronika

Kedves Veronika!
Egy - lehetőség szerint ügyvéd által készített - bérleti szerződés megfelelő biztonságot jelent Önnek a jövőben mind az ingatlan használata, mind a tulajdonjogi igények kizárása kapcsán.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Krisztina 48991 számú kérdése
 • 2020-05-13

Tisztelt Ügyvéd Asszony!
Négy hónapja béreltem ki a jelenlegi ingatlant, ahol lakok. Akkor jól fizető állásom volt, vendéglátásban dolgoztam. Március 16-án bezárták a hotelt, és még semmi hír a vezetőségtől, hogy mikorra várható az újranyitás? Mikor a bérleti szerződést megkötöttük, két havi kauciót kötött ki a tulaj, amit meg is fizettem. Mikor a vírus-helyzet elkezdődött, a tulaj azt mondta, hogy a kifizetett kauciót be tudja számítani addig, amíg nem tudok újra munkát találni, fizetéshez jutni. Rengeteg helyre jelentkeztem, több helyen vettem részt 2-3 körös szűrőn is, de mindenki csak húzza az időt, várja, hogy feloldják a jelenlegi szigorításokat. Most épp próbaidőn vagyok egy cégnél, akik call centeres otthoni munkát hirdettek, úgy néz ki, hogy beválok, végre elkezdhetek dolgozni. Ebből azonban már csak júniusra lesz fizetés. Ma kaptam a tulajtól egy e-mailt, hogy ez a második hónap, amikor a kauciót használom fel, nem tud tovább várni a fizetéssel, ha e hónapban nem fizetek neki egy teljes hónapi bérleti díjat, akkor felbontja a szerződést. Nekem nincs megtakarított pénzem, már második hónapja vagyok itthon fizetés nélküli szabadságon, nem tudok senkitől se egy teljes havi bérleti díjat kölcsön kérni, fogalmam sincs, mikorra tudnám azt visszafizetni bárkinek is?
Arra megintcsak nincs lehetőségem, hogy másik lakást béreljek, mert most nem tudok megint kauciót és az első havi díjat kifizetni.
Kérem, segítsen, hogy mit tudok ebben az esetben tenni, mire van jogilag lehetősége a tulajnak, és mire nekem?
Nagyon el vagyok keseredve, nem tudom, hogyan tovább?

Várom válaszát előre is megköszönve a segítséget!

Tisztelettel:
Magdolna

Kedves Magdolna!
A bérleti szerződés ismerete nélkül nem tudok felelősséggel tanácsot adni, de a bérbeadó elképzelése sajnos nem rödögtől való, azaz minden bizonnyal megilleti őt a szerződés felmondásának a joga, még ha nem is túl célszerű a részéről, hiszen neki sem lesz egyszerű új bérlőt találni ... Az ilyen esetekre szoktam azt tanácsolni, hogy próbáljanak megállapodni, ő is jobban jár egy jól fizető, ismert bérlővel, mint egy új és nem ismert brélővel - akit ráadásul még meg is kell keresni és találni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • András 48979 számú kérdése
 • 2020-05-11

Jó napot Ügyvéd úr!

Ezt a választ kaptam Öntől:

"Kedves András!
A bérleti szerződés ismeretében lehetne arról vélemenyt formálni, hogy az említett eset megalapozza-e az ön felmondási jogát, ill. milyen felmondással élhet a jelenlegi helyzetben.
Jelenleg egyébként végrehajtási/kürítési moratórium van, de mire az eljárás abba a stádiumba ér, ez a helyzet változhat."

Nos a közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződésben az van leírva, hogy:

"A Bérlő kötelezettséget vállal arra, hogy a bérleti szerződés bármely jogcímen történő megszűnése esetén ( történjék a határozott időtartam lejárata, akár a felek közös megegyezése, akár bármely fél bérleti szerződésen, vagy törvényen alapuló egyoldalú felmondási nyilatkozata folytán ) a bérleti szerződés megszűnését követő 5, azaz öt naptári napon belül a Bérleményt saját ingóságaitól kiürítve a Bérbeadó birtokába visszabocsátja és a Bérleményből elhelyezési és térítési igény nélkül kiköltözik.

A Bérlő tudomásul veszi, hogy amennyiben nem tesz eleget a jelen okiratban vállalt kötelezettségeinek, úgy ellene a Bérbeadó peres eljárás indítása nélkül, közvetlenül végrehajtási eljárást kezdeményezhet a Bérlemény kiürítése és visszaadása, valamint az elmaradt bérleti díj behajtása érdekében.

Bérlő tudomásul veszi, hogy a jelen okiratban foglalt kötelezettségvállalása alapján a végrehajtás akkor is megindítható vele szemben, ha a bérleti jogviszony megszűntét ( a felmondás érvényességét ) vitatja."

Tehát nem hivatkozhat mégcsak a koronavírus-járványra sem, elmondta neki a közjegyző a tudnivalókat, megértette, aláírta a szerződést így pontosan tudja mit vállalt. Pont azért úgy adom ki az ingtalanomat, eddig is és ezután is, ha bármikor baj lenne, a közjegyzői okirat birtokában azonnal végrehajtásra tudjam vinni a dolgot, így megspórolok 1-1,5 év pereskedést.

Ennek tükrében ki lehet gyorsan rakni a renitenseket Ügyvéd úr? Köszönöm.

Kedves András!
Elvileg igen, gyakorlatilag - COVID - viszont jelenleg nem.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • András 48976 számú kérdése
 • 2020-05-08

Szép napot!

Nekem közjegyzői okiratba foglalt bérleti szerződésem van egy bérlővel, amelyben a bérlő vállalta, hogy önként kiköltözik a Bérleményből ha bármilyen jogcímen megszűnik a szerződés. Én szeretném megszüntetni és azonnali felmondással élni vele szemben, ugyanis egyszerűen fogta magát és ismerőseit költöztette be maga mellé a lakásomba, pénzt kért tőlük az ottlakhatásért cserébe de ezt a pénzt egyszerűen eltette saját zsebébe és nagyon durván átvert engem. Gyakorlatilag továbbértékesítette a lakásom egyes helyiségeit az engedélyem nélkül.

A kérdésem az lenne, hogy a koronavírus-járványhelyzet miatt ugye ebben az esetben ki lehet költöztetni - ha kell végrehajtó segítségével - a renitens bérlőt és ismerőseit?

Köszönöm szépen válaszát.

Kedves András!
A bérleti szerződés ismeretében lehetne arról vélemenyt formálni, hogy az említett eset megalapozza-e az ön felmondási jogát, ill. milyen felmondással élhet a jelenlegi helyzetben.

Jelenleg egyébként végrehajtási/kürítési moratórium van, de mire az eljárás abba a stádiumba ér, ez a helyzet változhat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Károly 48965 számú kérdése
 • 2020-05-02

Jó napot kedves Ügyvéd Úr!

Az alábbi helyzetben vagyok:
Béreltem egy szobát Kispesten, rendes bérleti szerződésem is volt az illetővel,de én úgy tudtam,hogy az ingatlan az övé.Később derült ki,hogy nem az övé,ő is csak bérli a tulajdonostól.Én minden hónapban rendesen odaadtam neki a megbeszélt összeget,ő ezt aláírásával ellenjegyezte.Egy hónappal ezelőtt közölte velem,hogy menjek el az ingatlanból,mert mást akar odavinni,valami ismerősét.Se hivatalos felszólítást,se tértivevényes papírt nem kaptam tőle,szóban közölte hogy menjek el.Mikor én tájékoztattam őt arról,hogy nem ez a hivatalos útja a dolog rendezésének,ezt követően 1 héttel később mikor otthon voltam behívott a szobájába és pár ismerősével együtt körbeálltak és elismételte hogy költözzek el.Az egyik ismerőse be volt rúgva és elkezdett ott nekem fenyegetőzni és ugrálgatni hogy verekedni szeretne.Én megijedtem és gyorsan kellett keresnem egy másik helyet ahol lakhatok.
Azt szeretném kérdezni,hogy ilyenkor mi a teendő?Ezt simán megtehetik velem?Azt sem tudom,hogy a tulajdonos tud-e az esetről vagy nem tud,fogalmam sincsen milyen információkkal rendelkezik,de én úgy gondolom,hogy nagyon sérültek a jogaim,gyakorlatilag erőszakos fellépést választották arra hogy nyomást gyakoroljanak rám és én elmenjek onnan ahelyett,hogy a hivatalos utat választották volna.Nekem milyen jogaim vannak ilyenkor?És ez a nyomásgyakorlás mennyire jogszerű Ön szerint és mit lehet ilyenkor tenni?

Köszönöm...

Kedves Károly! A bérbeadó eljárása semmiképpen nem tűnik jogszerűnek, kérdés, hogy mit szeretne tenni. Egy büntetőfeljelentést a rendőrséen feltehetően megérne a dolog, de polgári jogi értelemben ez nem jelentene jogorvoslatot Önnek, a bérleti helyzet visszaállításához polgári bírósági utat kellene igénybe vennie - de ehhez a szerződést isismerni kellene - kérdés, hogy akarna-e egy ilyen bérbeadóval további jogviszonyt...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Attila 48953 számú kérdése
 • 2020-04-20

TC!
Egy kis jogi segítséget szeretnék kérni.
A helyzet az, hogy van egy albérlet amit szeretnék felmondani. A bérleti szerződés 3 hónap felmondási határidőt fogalmazott meg mindkét fél részére. Ez viszont egy határozott idejű bérleti szerződés volt, ami 3 hete lejárt. Azóta viszont ugyanúgy lakom az albérletben, nem kötöttünk új bérleti szerződést. Ilyenkor mi történik, automatikusan határozatlan idejű lett a szerződésem? Most milyen szabályok figyelembevételével tudom az albérletet felmondani, milyen határidővel? Köszönöm.

Tisztelt Cím!


A hatályos Ptk. szabálya a következő, amit a www.njt.hu oldalon (2013. évi V. tv.) bárki elolvashat.

(3) A bérleti díj vagy a bérlőt terhelő költségek és terhek megfizetésének elmulasztása esetén a bérbeadó jogosult a szerződést felmondani, ha a bérlőt megfelelő határidő tűzésével és a következményekre való figyelmeztetéssel a fizetésre felszólította, és a bérlő e határidő elteltéig sem fizetett.


6:338. § [A határozott idejű bérlet megszűnése és a dolog elpusztulása]
(1) Ha a határozott időre kötött bérleti szerződésben megállapított idő eltelte után a bérlő a dolgot tovább használja, és ez ellen a bérbeadó a szerződésben megállapított idő elteltétől számított tizenöt napos jogvesztő határidőn belül nem tiltakozik, a határozott időre kötött szerződés határozatlan időtartamúvá alakul át.

Ezért, mivel 3 hét eltelt, a szerződés határozatlan idejűvé alakult át.

6:339. § [A bérleti jogviszony megszüntetése rendes felmondással]
(1) A határozatlan időre kötött szerződést bármelyik fél rendes felmondással felmondhatja
a) napi bérleti díj kikötése esetén bármikor, egyik napról a másikra;
b) heti bérleti díj kikötése esetén a hét végére, legkésőbb a hét első napján;
c) havi bérleti díj kikötése esetén a hónap végére, legkésőbb a hónap tizenötödik napjáig;

Mivel havi jellegű volt a bérlet, ezért a hónap 15. napja előtt, a hónap végére mondhatja fel a bérletet Ön. Azaz a felmondási idő a hónap második fele, durván fogalmazva.

bérlőnek
6:339. § (3) Ha a felmondás nem az (1) bekezdésben meghatározott határidő betartásával történik, a bérleti jogviszonyt a felmondás közlését követő bérleti időszak végére felmondottnak kell tekinteni.

Azaz, ha Ön pl most közöl felmondást, április végén, április 15. után, akkor május 31. a bérlet megszűnésének az ideje.

Amennyiben további kérdése van, jelezze.


Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Zsuzsanna 48947 számú kérdése
 • 2020-04-09

Tisztelt Ügyvéd Úr! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2018 óta albérletként bérlek ismerőstől ingatlant. De nincs szerződésem és most a járvány miatt elvesztettem az állásom és nem tudom fizetni a bérleti díjat. Amit én közöltem is hogy mi a helyzet , a rezsit tudom fizetni mivel annyi tartalékom van és persze a megélhetésre. Persze nem várom el hogy ingyen lakjak, és ahogy tudok fizetek. A kérdésem az volna hogy most ki tud tenni a lakásból? És a moratórium az erre is vonatkozik? Köszönöm válaszát. Tisztelettel Zsuzsanna.

Kedves Zsuzsanna!

A válaszaim egy része arra vonatkozna, hogy mit kellett vagy nem kellett volna csinálnia, de erre feltehetően nem kíváncsi. Jelenleg viszont a bérbeadó semmiféle módosítást nem köteles elfogadni, kérheti Önt az ingatlan birtokaadására, ill. ezt akár bírósági úton is elérheti. Az más kérdés, hogy a bírósági út, ill. az azt követő végrehajtás, ami kikényszeríti és eléri, hogy Önt "kitegyék" az ingatlanból, hosszú hónapokig fog tartani, de ez időre is köteles lesz használati díjat fizetni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Gábor 48940 számú kérdése
 • 2020-03-31

Tiszteletem kedves Ügyvéd úr!

Szeretném megkérdezni Öntől, hogyha én kibérelek egy szobát de a tulajdonos viszont szerződést nem szeretne írni, gondolom nem akar adózni utána,akkor így is kivehetem a szobát, vagy mindenképpen kell írásbeli megállapodás?A tulajdonos is az adott lakásban lakik életvitel szerűen és az egyik szoba kiadó. Azt már több helyen olvastam, hogy jobb az hogyha írásban le van fektetve a bérleti szerződés, de ugye mivel nem az enyém az ingatlan, ez nem rajtam múlik. És ha úgy venném ki a szobát,hogy nem írunk szerződést, akkor engem véd valamilyen jogszabály, hogy ne tudjanak egyik pillanatról a másikra kitenni a szobából?

köszönöm.

Kedves Gábor!
Egyrészt érvényességi kellék az írásbeliség a bérleti szerződés esetén. Másrészt Önt semmi nem fogja védeni egy bérbeadóval szemben, ha a megállapodásuk nem születik meg írásban.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • László 48938 számú kérdése
 • 2020-03-28

Tiszteletem kedves Ügyvéd úr!

A párom nevén évek óta van egy lakásbérleti szerződés és én nem szerepelek külön rajta semmilyen címszóval, tehát se bérlőtárs, se társbérlő, se albérlő nem vagyok, csak mint tanú aláírtam a bérleti szerződést, illetve én is ott laktam a párommal együtt az ingatlanban. Sajnos kapcsolatunk megromlott én elköltöztem.

Korábban úgy alakult, hogy én utaltam éveken át a bérleti díjat a saját bankszámlámról a lakástulajdonosnak. Ebben az esetben én akkor szívességi lakáshasználó voltam annak ellenére is, hogy az én számlámról ment a bérleti díj, vagy megváltozott a jogi státuszom és még ha nincs is írásba foglalva, de akkor én most ugyanolyan bérlő voltam mint a volt párom?
Mi az én jogi státuszom akkor? És milyen jogaim vannak?

Köszönöm.

Kedves Laci!

Amennyiben nem volt szerződő fél a bérbeadóval kötött szerződésben, úgy nem is vltozott meg ez a státusza, maradt tanú. A lakás használata kapcsán kb. a szívességi használó státusz felel meg leginkább a leírásának, amelyet a párja biztosított az Ön számára.
Az a tény, hogy a bérleti díjat Ön utalta a bérbeadó számára, az egy megtérítési igényt megalapozhat a párjával szemben, de okirat hiányában - ami a kettejük jogviszonyát rendezné -
finoman fogalmazva is bizonyítási nehézségekbe ütközne.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • István 48937 számú kérdése
 • 2020-03-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A Boráros téri Duna Házban bérelek egy kis irodát (12nm), ahol magántanárként az angol tanítványaimat fogadom. A szerződés 1 évre szól. A jelenlegi helyzetben a nyitvatartás korlátozott, mert az irodai részen olyan üzletek vannak (Adidas Outlet, számítástechnikai üzlet, stb.) amelyeket kötelezően be kell zárni. Korábban az irodát én reggel 8-tól este 7-ig használtam. Kérdésem: köteles vagyok-e fizetni a teljes havi díjat, illetve milyen módon, milyen arányban viseli a tulajdonos és a bérlők a veszteségeket. Köszönettel, István

Kedves István!

A vírushelyzet óta tipikusnak mondható probléma az öné, és sajnos elég sok tévhit is kering ezzel kapcsolatban.
Az én álláspontom, hogy Ön fizetésre kötelezett, teljesítenie kell a szerződést - hacsak kifejezetten a vírushelyzetre vonatkozó felmentésről rendelkeztek - hiszen Ön jelenleg is birtokolja és használja az irodát. Az ügyfelek elmaradásában pedig nincs kockázatközössége a bérbeadóval, tehát arra tekintettel nem jogosult kedvezményre vagy mentességre. Ez a jogi helyzet, az üzleti szempontok alapján azonban mindkét fél részéről elvárható és célszerű egy szerződésmódosítás, hiszen a bérbeadó sem tudna semmit kezdeni az ingatlannal, ha Önnek felmondana és visszakapná az ingatlan birtokát.

Más lehet a helyzet azonban, ha az ingatlant a bérbeadó zárta le, tehhát ő zárja el önt attól, hogy oda akár csak bejusson, de ez nem volt teljesen egyértelmű a kérdésében.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Tamás 48929 számú kérdése
 • 2020-03-13

Jó napot kedves Ügyvéd úr!

2012. decembere óta kiadtam bérbe a lakásomat. A bérlő közel 6 millió forintot fizetett eddig ki nekem, átutalással. Sajnos én abba a hibába estem, hogy nem vallottam be az adóhatóság felé ezt a jövedelmet, tehát feketén adtam bérbe az ingatlanomat. A kapcsolatom a bérlővel megromlott a bérlő új barátnője miatt és most azzal fenyeget, hogy bejelentést tesz az adóhatóság felé, mivel bizonyítani tudja azt - hiszen megvannak az átutalásról a bizonyítékok - hogy ő fizetett nekem, én viszont nem tudom bizonyítani, hogy ebből adóztam volna.

Olvastam olyat, hogy több évre visszamenőleg is vizsgálódhat a NAV és nemcsak az elmaradt SZJA-t kell megfizetni, hanem akár 200 százalékos adóbírságra is számíthatok ha valóban bejelentést tesznek ellenem, ez igaz kedves Ügyvéd úr?
És ha igaz akkor a befolyt 6 millió forint után mekkora összeget buknék?

Köszönöm előre is válaszait!

Kedves Tamás!

Nem tudom pontosan kiszámolni, az tény, hogy ilyen esetben nem csak az elmaradt adó, hanem adóbírság is párosul a NAV szankcióhoz. Kérdés, hogy honnan tudja a bérlő, hogy Ön nem adózott? Azért ezzel némi kockázatot ő is vállal, már ha alaptalanul tesz bejelentést.
Visszatérve a fő kérdésre, érdemes lenne egy adószakértővel végigszámolni a jövedelmet és a fizetendő adót, valamint a szankciókat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Edina 48926 számú kérdése
 • 2020-03-11

Tisztelt ügyvéd Úr/Hölgy!
Eléggé bonyodalmas ügy miatt fordultam Önökhöz. 1 eves hatarozott ideju berleti szerzodest kotottunk 2019 februarjaban. Ferjemmel bereltuk az ingatlant. Minden rendben ment egeszen 2019 novemberig. Ekkor sajnos elveszitettem a munkam es parom keresetebol voltunk csak. A berbeadonkkal ezt kozoltuk es megkerdeztuk, hogy mi legyen igy. Felmondjuk a berletiszerzodest vagy pedig kapunk egykis haladekot. A berbeadonk azt mondta hogy o megerti es hogy ez miatt ne mondjuk fel a berleti szerzodest. Viszont 2020 januarjaban ujra munkaba alltam es berbeadonkkal megbeszeltuk az elmaradas torleszteset is. Egyik nap a berbeado lanya rankrontott, hogy mi mit kepzelunk magunkrol, hogy atvertuk az edesanyjat es hogy nekunk novemberben kikellett volna koltoznunk mivel megszegtuk a szerzodest. Eroszakos volt. Kirangatott a hazbol es kovetelte , hogy tunjunk el mert rank hivja a rendorseget. Minden ertekunket eltulajdonitott es zarat cserelt az ajton. Azota mar torlesztettuk az elmaradast es megsem kaptuk vissza az ertektargyainkat. Azota kiderult az is hogy a berbeado lanyanak semmi koze az ingatlanhoz. Az ingatlannak, a volt ferje a tulajdonosa. A berbeado (edesanya) kapott meghatalmazast a tulajdonostol, hogy eljarhat az ingatlan ugyeivel kapcsolatban, mi vele is kotottuk a szerzodest. Viszont a lanya kotott szerzodest az ingatlanirodaval. Az ingatlanos nem hajlando atadni a kulcsot a meghatalmazottnak mert a meghatalmazott lanya nem adott ra engedelyt az ingatlankozvetitonek. Azt mondta az ingatlankozvetito, hogy o mar csak az uj lakoknak adhatja at a kulcsokat. Ez mennyire volt szabalyszeru? Illetve ilyenkor milyen jogaink vannak? Hova tudunk fordulni segitsegert ilyen esetben? Segitseguket elore is koszonom. Edina

Kedves Edina!
Huhhhh! Itt elég sok kérdés felmerült, ami még más jogterületre is átvisz vagy átvihet. A szerződés alapján kellene eldönteni, hogy mik is a felek jogai - az látszik, hogy a külön megállapodást érdemes lett volna írásba foglalni - de az egyértelmű, hogy Önök a tulajonossal álltak és állnak jogviszonyban, akit a meghatalmazott képviselt. A lány eljárása érinthet büntetőjogi területet, akár a tettlegesség, akár az eltulajdonítás kapcsán, itt akár egy rendőrségi feljelentés is elképzelhető lenne. Az ingók kiadása iránt pedig pert lehet indítani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Zsuzsa 48900 számú kérdése
 • 2020-02-13

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Részben örökölt, részben testvéreimtől megvett ingatlanom egy részét (kb 1/3-)több évtizede bérelte édes apám.
Az több ingatlan tulajdonosnak volt bérleti szerződése kezdeményezték az önkormányzat felé a bérelt területek megvásárlását. Sajnos, mire kiderült a m2 ár sokan elálltak a vásárlástól.
Úgy gondoltuk, hogy az ingatlan tulajdonunkba kerülése után ismét megpróbáljuk megvenni a területet az önkormányzattól.
Mint azt az önkormányzatnál megtudtam - a szomszédunk már megvette. A mellettünk levő ingatlan tulajdonos kezdeményezte az Ő és a mi általunk használt terület megvételét, így most már az Ő tulajdona. Mint kiderült 2012 óta mindenki jogcím nélküli használó volt, ezért nem is értesítettek a változásról. Próbáltam tőle megvenni, de adja el.
Kérdésem: jogszerű volt-e az eljárás? Tehetek-e valamit a területrész megvétele érdekében?
Válaszát előre is köszönöm
Üdvözlettel
Horváth Zsuzsa

Tisztelt Hölgyem!

Sajnos nem tudom értelmezni a kérdését, nem derül ki számomra belőle, hogy pontosan milyen ingatlanról van szó (Földterület netán üzlethelyiség?), és az sem, hogy az ingatlan az Ön vagy az önkormányzat tulajdonát képezi-e, bérlik avagy jogcím nélkül használják. Tekintve hogy a fentiek egymást kizáró jogi fogalmak, csak a pontos tényállás ismeretében tudnék Önnek megnyugtató választ adni.


Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal: