Hozzászólások

  • Viki 48865 számú kérdése
  • 2020-01-13

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az ingatlan, melyben élünk, két lakásra van osztva. Egyikben él a családom, másikban a férjem édesanyja. Férjem 1/1 tulajdonos, édesanyjának holtig tartó haszonélvezete van. Kapcsolatunk nagyon rossz, és ha a férjemmel történik valami, nehogy az édesanyja ki tudjon rakni engem a gyerekekkel az utcára, azon gondolkodunk, hogy a férjem nekem is haszonélvezetet adna az ingatlanra.
Ezután viszont mindenképp vagyonszerzési illetéket szükséges fizetnünk, ugye?
Többi elméleti kérdés:
1. Ha két haszonélvezője van egy ingatlannak, az egyik a felújítás előtt került rá, a másik pedig teljes belső átalakítás / felújítás után, a két haszonélvezet között van értékbeli vagy bármilyen különbség?
2. Az önkormányzat készül kisajátítani a telek egy részét. Az ezután kapott összegből a tulajdonosnak mennyit kell fizetnie a haszonélvezőknek? 1. haszonélvező 65+, 2. 25-50 éves, mindegyik holtig tartó.
3. Ha az általunk használt lakást ki szeretnénk adni a jövőben albérletbe, és tegyük fel, már nekem is van haszonélvezetem a teljes ingatlanon, akkor az édesanyja csak a felét követelheti a bérleti díjnak? Ha ő, vagyis a másik haszonélvező nem egyezik bele a bérbeadásba, én, mint másik egyenértékű haszonélvező kiadhatom?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Viki!


A férje csak ún. másodlagos haszonélvezetet tud alapítani, ami akkor "éled fel", ha az azt megelőző megszűnik.

Nem illetékköteles, házastársak között minden ügylet illetékmentes.

A haszonélvezet értékének meghatározásánál két tényező van: az ingatlan értéke, és a haszonélvező életkora. Más tényező nem számít.

Ha a vagyoni értékű jog tartama több egyidejűleg jogosult személy élettartamától függ,és a jogosultság a legutóbb elhalt személy haláláig tart, a kiszámítás a legfiatalabb személy életkora szerint történik. Az így kapott értéket, mint illetékalapot az egyes jogosultak között olyan arányban kell megosztani, mint amilyen arányt az életkoruk szerint számított vagyoni értékű jog értéke ezek együttes értékében képvisel.

Ön csak másodlagos haszonélvezeti jogot szerezhet, mely nem csorbítja az elsődleges haszonélvező jogait, azaz ő jogosult rendelkezni a bérletről, a díj őt illeti.

Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal: