Hozzászólások

  • Attila 49299 számú kérdése
  • 2020-12-01

Tisztelt Ügyvéd úr!
Osztatlan közös tulajdon, de ügyvédi megosztással. Kétfelé megosztott telek kerítéssel elválasztva. Megosztási szerződéssel, kizárólagos használatra, jogutódokra is kiterjedő. A telket egy vállakozó vette meg a megosztási szerződésben kötelezi magát az üres telek tulajdonosa, hogy saját mérőórákat épít ki. De most mégis a meglévő szomszédos ház, vagyis a mi falunkon akarja megosztani a gázt és a házunk falán végig vinni, majd a ház másik sarkánál le a földbe és a betonjárda alatt át a szomszédba. A Gázművek engedélyezte közvetlen az utcáról való beállást, de mégis a mi falunkon akarja vinni, a mert a mélygarázs és a vizóra akna miatt a tervező azt állítja, hogy nem kivitelezhető. Ha nem engedjük a házunk falán vezetni, akkor perrel fenyeget. Mik az esélyek neki és nekünk a győzelemre?

Kedves Attila!
Ez egyfajta szolgalmi jogot jelentene, de ha másként is megoldható műszakilag a kiépítés, akkor szerintem nem áll meg a vállalkozó igénye ...
De ez a vélemény csak tájékoztató jellegű, hiszen érdemi információim hiányozhatnak.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Klaudia 49206 számú kérdése
  • 2020-10-04

Tisztelt Tamás!
Testvérem férjével és 2 gyerekükkel 5 éve laknak a lakásunkban. Én 1/1 tulajdonos vagyok, édesapám pedig haszonélvező. Semmilyen megállapodás nincs köztünk, csak rezsit kell fizetniük. Fèrjemmel beszeretnénk költözni a lakásba, de testvéremék nem müködnek együtt illetve édesapám tartozkodik. Ilyen esetben mit tehetek? Köszönöm előre is a válaszát

Tisztelt Hölgyem!

Haszonélvezet fennállása esetén elsődlegesen a haszonélvező jogosult a dolog (a lakás) birtoklására, használatára, hasznosítására. A birtoklás, a használat és a hasznok szedésének jogát másnak át is engedheti, amennyiben ezt ellenérték fejében teszi, köteles erről a tulajdonost tájékoztatni, aki jogosult azonos feltételek mellett a dolog használatára. Édesapjának kell döntenie a kérdésben, amennyiben a testvére és a családja ingyenesen lakik a lakásban. Próbálja meggyőzni őt arról, hogy Önöknek több joguk lenne a saját lakásukat használni. Sajnos jogi eszköz nincsen arra, hogy ezt kikényszerítsék, ha a haszonélvező nem járul ehhez hozzá.

Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Tamás 49191 számú kérdése
  • 2020-09-17

Tisztelt Dr.Nagy és Társa Ügyvédi Iroda!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz hogy adott egy ingatlan amit alkalmi áron meg tudnék vásárolni egy barátomtól 1/1-es tulajdonban.De az adott ingatlan 1/2 -ed részére holtig haszonélvezeti jog van terhelve.Természetesen akitől az ingatlant venném nincs jóban a haszonélvezővel.Kérdésem lenne hogy ha megvásárolnám az adott ingatlant ami egy viszonylag nagy 120 nm-es alapterületű 3 szintes ház,milyen feltételek mellett haszálhatom,alakíthatom,a haszonélvező beleszolása nélkül akinek ugye csak az 1/2-ed részére van haszonélvezeti joga.Vagy esetleg a ház adottságai miatt el tudok e indítani valamiféle használati megosztást a haszonélvezővel szemben.
Köszönöm szépen.
Tiszt.

Kedves Tamás!
A vásárlásnak önmagában nincs akadálya, de ahogyan arra a kérdése is utal, a majdani használat tisztázatlan maradhat. Ezt elsőkörben - még a vásárlás előtt - javaslom rendezni, akár az eladó, de akár már Ön, mint leendő vevő is megteheti ezt. A használat ilyetén rendezése esetén nyugodtabban vághat bele a vásárlásba. Ha nincs megállapodás vagy azt utóbb a másik fél nem tartja be, úgy a használat rendezése bírósági úton is megvalósítható, de ekkor az eljárás idő- és költségvonzatát is figyelembe kell venni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 49169 számú kérdése
  • 2020-08-29

Tisztelt Ügyvédnő és Ügyvédúr!

Feleségemmel és két gyermekünkkel lakom egy házban, ahol a feleségem a tulajdonos, anyósom pedig haszonélvezeti joggal rendelkezik.
A kérdésem az, hogy joga van-e anyósomnak kitenni engem a házból, vagy esetleg, mint apa, aki életvitelszerűen tartózkodik a házban, felülírom-e az ő ilyen irányú intézkedéseit. Feleségem mellettem áll, anyósom az, aki lassan teljesen megháborodik. Legutóbbi levelében havi 100ezer forintot követelt tőlem, mert hogy a házban tartózkodom, valamint azt írja, joga van havonta eljönni ellenőrizni a házat. Nem akarjuk beengedni, mert a gyerekek közelébe sem akarjuk engedni már, és esélyes, hogy az én személyes tárgyaimhoz is hozzá akarna nyúlni, esetleg kidobni azokat az utcára. Ehhez van-e joga?
Egyébként nem vagyunk benne bizrosak, hogy a házon is haszonélvezeti joga van-e, vagy csak a telken, mert a tulajdoni lap nála van. Külön kezelendő a kettő, vagy a haszonélvezetével terhelt telekre épített házra is automatikusan megkapja a haszonélvezeti jogot?

Köszönöm válaszukat.

Kedves Tamás!
Akkor először meg kell nézni a tulajdoni lapot, a helyrajzi szám ismeretében a földhivatalnál vagy a magyarorszag.hu-ról beszerezhető. Amíg a tényállás nincs tisztázva, addig probléma, de főleg megoldás nincs!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Róbert 49138 számú kérdése
  • 2020-08-11

T. iroda.
Fiam nevére , 1990-ben haszonévezeti joggal lakást vásároltam. Fiam megnősült, felesége hozzánk költözött. Három kiskorú gyermekük van . /15 éves fiú és 10 éves ikerlányok. Hogy segitsem a fiatalok boldogulását,vásároltam egy kis
lakást,ugyanazon ház 2. emeletén fiam és felesége nevére 50-50% tulajdon hányadban . A lányok születésekor felajánlottam ,hogy maradhatnak a nagyobb lakásban, mi a feleségemmel elférünk a kicsiben. Mindkét lakás közös költségét én fizettem, mert a menyem 10 évig otthon volt a gyerekekkel. Év elejétől már dolgozik.Időközben házasságuk megromlott,fiam elköltözött.Kértem menyemet legalább a kis lakás közös költségét fizesse, de mindentől elzákózik.
Kérdésem: haszonélvezeti jogommal élve kérhetek-e lakbért a menyemtől?
Válaszukat köszönettel várom, Róbert.

Kedves RÓbert!
Az ingatlan használatára és birtoklására - ha
azon 1/1 arányú a haszonélvezeti jog - kizárólag ön jogosult, és bárkit kérhet ennek tiszteletben tartására, ill. akár peres úton is kikényszerítheti ezt. Ez jelentheti azt is, hogy használati díjat követelhet tőle, szintúgy akár bírósági úton is.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Brigitta 49108 számú kérdése
  • 2020-07-24

Tisztelt ügyvéd úr!
Van nekem egy lakásom /ami az én tulajdonom/, most az én párom bejelentkezett ide állandó lakcímmel.Nincs élettársi papírunk kötve és nem is szerepelünk sehol mint élettárs! Azt szeretném megkérdezni hogy kell e kötnöm valami papírt jogilag hogy ha velem történe valami akkor a lakásból követelhet e valamit vagy csak az én két gyermekem örökölné?

Tisztelt Brigitta!

Az állandó lakcímre költözés a lakás tulajdonjogában sem most, sem később nem eredményez változást, de hogy később ne kelljen senkinek semmit bizonyítania (pl. elbirtoklásra hivatkozással szemben), érdemes egy szívességi lakáshasználati szerződést kötniük az élettársával. Ilyen esetben az öröklés is a törvényes rend szerint történik, gyermekei lesznek az örökösei.


Tisztelettel
dr. Forgács Gábor ügyvéd
H-7045 Györköny, Fő u. 491.
+36 20 3890254

gforgacs@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Mercédesz 49080 számú kérdése
  • 2020-07-06

Tisztelt ügyvédnő!
A tanácsát szeretném kérni!
Van egy ingatlanom, 1/1 arányban vagyok a tulajdonos, volt páromnak pedig holtig tartó haszonélvezeti joga van.
Az ingatlant lassan 5. éve nem lakom, a közüzemi számlák sincsenek a nevemen.
A problémám az, hogy a haszonélvező, ami tartozásokat felhalmozott, az ingatlanra rá terhelték, számomra bejárást nem biztosít, ha esetleg hivatalos levelem érkezik oda, arról sem tájékoztat!
A legutóbb pl. a katasztrófa védelemtől kaptam egy ajánlott levelet, hogy már 2x próbáltak a kéményseprők bejutni, hogy az évente kötelező felülvizsgálatot megcsinálják(sorházi ingatlan) , ám a haszonélvező nem engedte be őket, illetve engem se értesített, így most 30 napom van, hogy bemutassam feléjük a felülvizsgálatról a papírt, vagy egyébként megbírságolnak. Mivel kulcsom nincs az ingatlanhoz, be menni sem bírok. Mit tehetek ilyen helyzetben? illetve bírósági végzés is van róla, hogy az ingatlant elkell adjuk, erre se hajlandó!
A házat teljes mértékben csak "lelakja", nem gondozza, nem foglalkozik vele.
Kérem segítsen, hogy merre fele induljak el, mit tudok ez esetben tenni?
Válaszát, és segítségét előre is köszönöm!

Tisztelt Mercédesz!

A legelső amit tanácsolnék, hogy amennyiben Ön nem lakik az ingatlanban, jelentkezzen ki onnan, és arra alakcímre kérje a lakcímkártyáját ahol ténylegesen lakik,és a változást a földhivatalnál is jelentse be. A haszonélvező által lakott lakás postaládájáról a saját nevét törölje. Mivel az ingatlant a haszonélvező jogosult használni és ténylegesen ő is használja, a használattal járó kötelezettségek is őt terhelik. Az általa felhalmozott tartozásokat polgári úton érvényesítheti vele szemben. Az Ön által említett bírósági végzés ismerete nélkül sajnos nem tudok Önnek többet segíteni.


Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Ida 49071 számú kérdése
  • 2020-07-02

Tiszteletem.
20éve vásárolt Budapesti lakásom haszon élvezeti joga édesanyámé aki mostanáig benne lakott.
Jelenleg 88 éves és állandó ápolásra szorul. Most is korházban van és a napokban átviszik egy Budapesti ápolási osztályra majd pedig ha lesz hely akkor idősek otthonába. Tehát haza már nem tud menni. Kérdésem az lenne, hogy eltudom-e adni az üresen álló lakást és ha igen akkor mi a teendő.
Köszönettel. Ida

Kedves Ida!
A tulajdonjogot minden további nélkül át tudja ruházni, de a tehermentes eladás csak úgy valósítható meg,ha az édesanyja az adásvétel folyamatában lemond a haszonélvezeti jogáról. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Edina 48998 számú kérdése
  • 2020-05-19

Szeretnèm megkèrdezni, hogy a haszonèlvezet megváltását kèrhetem az ingatlan eladásakor az örököstől, elszámoláskor mi az èrtèke, ha nem a járulèk miatti szorzót tekintjük?

Előre is köszönöm válaszukat!

Kedves Edina!

Ha nem az Illetéktörvény szerinti számítási metódust alkalmazzák, akkor szabadon állapodhatnak meg a megváltási árban.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Magdolna 48943 számú kérdése
  • 2020-04-04

Tisztelt Ingatlanjog!
Szeretnék tisztában lenni a jelenlegi jogszabállyal mik azok a jogok és lehetőségek amik rám vonatkoznak, 2006 évtől együtt élek a párommal nem hivatalos élettársként aki anno elvált s ma már két felnőtt gyermeke van. 2012-ben hivatalosan ügyvéd által irt adás-vételi szerződésben Én holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezem. Reméljük, hogy nem következik be amire gondolunk, de ha mégis akkor amit az első mondatban leirtam milyen jogaim lesznek az örökösökkel szemben és most főleg az ingatlan esetében kérdezek, esetleg ha megadna ezzel kapcsolatos jogi oldal/oldalakat amit átolvasva tisztában legyek.
Várom válaszát, tisztelettel: Magdolna

Kedves Magdolna!

A kérdést a Ptk. rendezi, elég sok internetes oldalon megtalálja. Az ingatlanjog.hu honlap archívumában szintén talál hasonló kérdéseket és válaszokat.
De ha érdemben is kíváncsi a megoldásra, akkor a helyzet az, hogy az ingatlan tulajdonosának halála az ön jogi helyzetét nem érinti, a holtigtartó haszonélvezeti jog változatlanul meg fogja illetni, ahogyan az a nevéből is fakad. Ez azt jelenti, hogy kizárólagosan lesz jogosult birtokolni és használni az ingatlant, ezt még a tulajdonosoknak is tiszteletben kell majd tartani.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Viki 48865 számú kérdése
  • 2020-01-13

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az ingatlan, melyben élünk, két lakásra van osztva. Egyikben él a családom, másikban a férjem édesanyja. Férjem 1/1 tulajdonos, édesanyjának holtig tartó haszonélvezete van. Kapcsolatunk nagyon rossz, és ha a férjemmel történik valami, nehogy az édesanyja ki tudjon rakni engem a gyerekekkel az utcára, azon gondolkodunk, hogy a férjem nekem is haszonélvezetet adna az ingatlanra.
Ezután viszont mindenképp vagyonszerzési illetéket szükséges fizetnünk, ugye?
Többi elméleti kérdés:
1. Ha két haszonélvezője van egy ingatlannak, az egyik a felújítás előtt került rá, a másik pedig teljes belső átalakítás / felújítás után, a két haszonélvezet között van értékbeli vagy bármilyen különbség?
2. Az önkormányzat készül kisajátítani a telek egy részét. Az ezután kapott összegből a tulajdonosnak mennyit kell fizetnie a haszonélvezőknek? 1. haszonélvező 65+, 2. 25-50 éves, mindegyik holtig tartó.
3. Ha az általunk használt lakást ki szeretnénk adni a jövőben albérletbe, és tegyük fel, már nekem is van haszonélvezetem a teljes ingatlanon, akkor az édesanyja csak a felét követelheti a bérleti díjnak? Ha ő, vagyis a másik haszonélvező nem egyezik bele a bérbeadásba, én, mint másik egyenértékű haszonélvező kiadhatom?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Viki!


A férje csak ún. másodlagos haszonélvezetet tud alapítani, ami akkor "éled fel", ha az azt megelőző megszűnik.

Nem illetékköteles, házastársak között minden ügylet illetékmentes.

A haszonélvezet értékének meghatározásánál két tényező van: az ingatlan értéke, és a haszonélvező életkora. Más tényező nem számít.

Ha a vagyoni értékű jog tartama több egyidejűleg jogosult személy élettartamától függ,és a jogosultság a legutóbb elhalt személy haláláig tart, a kiszámítás a legfiatalabb személy életkora szerint történik. Az így kapott értéket, mint illetékalapot az egyes jogosultak között olyan arányban kell megosztani, mint amilyen arányt az életkoruk szerint számított vagyoni értékű jog értéke ezek együttes értékében képvisel.

Ön csak másodlagos haszonélvezeti jogot szerezhet, mely nem csorbítja az elsődleges haszonélvező jogait, azaz ő jogosult rendelkezni a bérletről, a díj őt illeti.

Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal: