Hozzászólások

  • Edina 48998 számú kérdése
  • 2020-05-19

Szeretnèm megkèrdezni, hogy a haszonèlvezet megváltását kèrhetem az ingatlan eladásakor az örököstől, elszámoláskor mi az èrtèke, ha nem a járulèk miatti szorzót tekintjük?

Előre is köszönöm válaszukat!

Kedves Edina!

Ha nem az Illetéktörvény szerinti számítási metódust alkalmazzák, akkor szabadon állapodhatnak meg a megváltási árban.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Magdolna 48943 számú kérdése
  • 2020-04-04

Tisztelt Ingatlanjog!
Szeretnék tisztában lenni a jelenlegi jogszabállyal mik azok a jogok és lehetőségek amik rám vonatkoznak, 2006 évtől együtt élek a párommal nem hivatalos élettársként aki anno elvált s ma már két felnőtt gyermeke van. 2012-ben hivatalosan ügyvéd által irt adás-vételi szerződésben Én holtig tartó haszonélvezeti joggal rendelkezem. Reméljük, hogy nem következik be amire gondolunk, de ha mégis akkor amit az első mondatban leirtam milyen jogaim lesznek az örökösökkel szemben és most főleg az ingatlan esetében kérdezek, esetleg ha megadna ezzel kapcsolatos jogi oldal/oldalakat amit átolvasva tisztában legyek.
Várom válaszát, tisztelettel: Magdolna

Kedves Magdolna!

A kérdést a Ptk. rendezi, elég sok internetes oldalon megtalálja. Az ingatlanjog.hu honlap archívumában szintén talál hasonló kérdéseket és válaszokat.
De ha érdemben is kíváncsi a megoldásra, akkor a helyzet az, hogy az ingatlan tulajdonosának halála az ön jogi helyzetét nem érinti, a holtigtartó haszonélvezeti jog változatlanul meg fogja illetni, ahogyan az a nevéből is fakad. Ez azt jelenti, hogy kizárólagosan lesz jogosult birtokolni és használni az ingatlant, ezt még a tulajdonosoknak is tiszteletben kell majd tartani.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Viki 48865 számú kérdése
  • 2020-01-13

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az ingatlan, melyben élünk, két lakásra van osztva. Egyikben él a családom, másikban a férjem édesanyja. Férjem 1/1 tulajdonos, édesanyjának holtig tartó haszonélvezete van. Kapcsolatunk nagyon rossz, és ha a férjemmel történik valami, nehogy az édesanyja ki tudjon rakni engem a gyerekekkel az utcára, azon gondolkodunk, hogy a férjem nekem is haszonélvezetet adna az ingatlanra.
Ezután viszont mindenképp vagyonszerzési illetéket szükséges fizetnünk, ugye?
Többi elméleti kérdés:
1. Ha két haszonélvezője van egy ingatlannak, az egyik a felújítás előtt került rá, a másik pedig teljes belső átalakítás / felújítás után, a két haszonélvezet között van értékbeli vagy bármilyen különbség?
2. Az önkormányzat készül kisajátítani a telek egy részét. Az ezután kapott összegből a tulajdonosnak mennyit kell fizetnie a haszonélvezőknek? 1. haszonélvező 65+, 2. 25-50 éves, mindegyik holtig tartó.
3. Ha az általunk használt lakást ki szeretnénk adni a jövőben albérletbe, és tegyük fel, már nekem is van haszonélvezetem a teljes ingatlanon, akkor az édesanyja csak a felét követelheti a bérleti díjnak? Ha ő, vagyis a másik haszonélvező nem egyezik bele a bérbeadásba, én, mint másik egyenértékű haszonélvező kiadhatom?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Viki!


A férje csak ún. másodlagos haszonélvezetet tud alapítani, ami akkor "éled fel", ha az azt megelőző megszűnik.

Nem illetékköteles, házastársak között minden ügylet illetékmentes.

A haszonélvezet értékének meghatározásánál két tényező van: az ingatlan értéke, és a haszonélvező életkora. Más tényező nem számít.

Ha a vagyoni értékű jog tartama több egyidejűleg jogosult személy élettartamától függ,és a jogosultság a legutóbb elhalt személy haláláig tart, a kiszámítás a legfiatalabb személy életkora szerint történik. Az így kapott értéket, mint illetékalapot az egyes jogosultak között olyan arányban kell megosztani, mint amilyen arányt az életkoruk szerint számított vagyoni értékű jog értéke ezek együttes értékében képvisel.

Ön csak másodlagos haszonélvezeti jogot szerezhet, mely nem csorbítja az elsődleges haszonélvező jogait, azaz ő jogosult rendelkezni a bérletről, a díj őt illeti.

Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal: