Hozzászólások

  • Adrienn 48861 számú kérdése
  • 2020-01-12

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

A következô problèmàban kèrnèm a segítsègèt. Èdesànyàm osztatlan közöstelken lèvô ingatlanàban (van érvényes hasznàlati megállapodàs) tetôtèr beèpítèst vègzett (a használati megállapodàs a tetôtèrre is kitèr, miszerint mindenki csak a sajàt ingatlanrèsze feletti tetôtèr rèszre tart igènyt). gipszkarton falakat hùztak fel, villanyvezetékeket hùztak be, ès egy klíma is beszerelèsre került. A víz ès gàzvezetèkekhez nem nyúltak, viszont 3 tetôtèri ablakot is beszereltek. A problèma viszont az hogy nem kèrt rà engedélyt, és bejelentve sem lett. Ő azóta elhunyt, mi testvèremmel megörököltük az ingatlant. A tulajdonosok szeretnék társasházzá nyilvánítani az osztatlan telken lévő ingatlanokat amihez viszont kellene a tetôtér beépítésére vonatkozó engedély. Az a kérdésem, hogy ilyen helyzetben mit tudunk tenni? Van esetleg bármilyen mód az engedély utólagos beszerzésére? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Adrienn!
Az építéshatóságtól kellene kérni egy ún. hatósági bizonyítványt a teljes lakásra, pontos helyiséglistával és méretekkel, az alapján megvalósulhat a TH-bejegyzés. A méreteket és a helyiségeket a földmérő által kötelezően elkészítendő vázrajz fogja tartalmazni, nem elégsées a "házilagos" méricskélés.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anonim 48855 számú kérdése
  • 2020-01-06

Tisztelt Hölgyem/Uram,
kérem szépen a tanácsát az alábbi kérdésben. Egy társasházban jogszabály szerint vannak kötelező jellegű felújítások, amiket nem szükséges a lakókkal megszavaztatni, hanem anélkül is elvégezhető (közös képviselő segítségével, közös költségből), mert pl. veszélyezteti a biztonságot?
A problémánk hogy egy 12 lakásos társasház legfelső emeletén lakunk, és felettünk a tető beázik több helyen is. Mikor megtekintettük a lakást (júniusban) és megvettük (szept.ben) már volt egy beázás - így a vételi szerződést is azzal a kritériummal írtuk meg, hogy a beázást az eladó megjavítattja, mi csak azután fizetjük ki. Így is történt, papírt is szerzett róla. Beköltözés után mégsem javult a beázás, sőt, több helyen is feltűnt, így a közös képviselő bevonásával megvizsgáltattuk a tetőt egy kivitelezővel aki elmondta, hogy nagyon rossz állapotban van a tető, a nagyobb lyukak mellett mikrorepedésekkel van tele. Ezek közül ami szabad szemmel látható volt, egy másik kivitelező bekente egy védő anyaggal, amire viszont semmilyen garanciát nem tudott vállalni (nem volt benne biztos hogy akár 3-4 hónapig is véd majd), ill elmondta hogy a problémás területeken ez semennyire nem fog használni.
Nemsokára lakóházi gyűlésünk lesz amit kifejezetten emiatt szeretnénk összehívni, de sok idősebb lakó más szomszédok elmondása szerint minden fejlesztő jellegű kezdeményezést leszavaz.
Kérdés: ebben az esetben, amikor is a probléma nem csak esztétikai (hiszen a beázás folyamatos, nincs megoldva, több négyzetmétert érint és egyre rosszabbodik), valóban csak a szomszédok szavazatára vagyunk utalva a felújítás tekintetében, vagy az ilyen jellegű problémákat a közös képviselőnek kötelessége a befizetett közös költségből megoldani?
Köszönöm, hogy végigolvasták a levelem, és előre is köszönöm a segítséget!

Tisztelt Anonim!
A társasház közös tulajdonának részét képezi a tető. Ennél fogva a javítás kapcsán a közgyűlés hozhat döntést, amelyet aztána közös képviseő köteles végrehajtani.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: