Hozzászólások

  • Gábor 49256 számú kérdése
  • 2020-11-02

Üdvözlöm!
Ha eladom a házam 80M-ért és ebből a pénzből vállalkozótól vásárolok újonnan 1db. -ot 40M-ért és 2db.-ot 30-30M-ért (+20M hitel ), milyen szabály alapján kell kiszámolni az illetéket és az mennyi lesz?

Kedves Gábor!
A legjobban - értve ezalatt a legkisebb illetékterhet - akkor jár, ha az eladások és vételek sorrendjében a 80-s eladás és a 40-s vétel egymás "mellett" történik meg, nem jön közbe egy 30-s vétel, tehát pl. így jó lehet a sorrend: vétel 40 - eladás - vétel 30 - vétel 30 VAGY eladás - vétel 40 - vétel 30 - vétel 30 VAGY 30 vétel - 30 vétel - 40 vétel - eladás VAGY 30 vétel - 30 vétel eladás - 40 vétel. Ezekben az esetekben a fizetendő illeték - ha az új lakáshoz kapcsolódó egyéb feltételek teljesülnek - 1.200.000 Ft lesz összesen. Ha más a sorrend, akkor 2.200.000 Ft.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ferenc 49238 számú kérdése
  • 2020-10-20

3. Kerületben, építési övezetben szeretnék telket vásárolni.
Ingatlan telekkönyvi nyilvántartásban “gazdasági épület, udvar “szerepel.
Ingatlanon 20 négyzetméteres gazdasági épület van.
Kétlakásos családi házat szeretnék építeni.
Kérdésem, hogy a gazdasági épületet le kell e bontanom, hogy a vagyonszerzési illetéktől mentesüljek.(vásárlás előtt vagy után)
Úgy tudom, hogy ha három éven belül építkezek nem kell illetéket fizetnem.
Válaszát nagyon köszönöm.

Kedves Ferenc!

Az illetékkedvezmény szempontjából a szerződéskötéskori állapot számít, azaz még előbb le kellene bontani a felépítményt és át kell minősíteni az ingatlant. Erre az átmeneti időre a felek előszerződést hozhatnak létre, ami kölcsönösen biztosítja őket, hogy az átminősítés megtörténte esetére meg fogják kötni a "végleges" adásvételi szerződést. A beépítésre négy éve lesz a tulajdonszerzéstől, nem pedig három, tehát még kedvezőbb az Ön számára.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsanett 49221 számú kérdése
  • 2020-10-12

Tisztelt Ügyvédúr!

Édedanyám eladta a lakóingatlanát 25 millióért. Amit vett helyette gazdasági épület 17 millióért. Sajnos nem tudtuk hogy az illetékmentességhez lakóingatlannak kell lennie. Van bármi ötlete hogy lehetne legalább kevesebb illetéket befizetni? Vagy ha esetleg ő ezt csaladon belül tovább értékesíti vagy elajándékozza jár illeték mentesség? Köszönöm

Kedves Zsanett!
Sajnos nincs ilyen "tuti" lehetőség, max. egy, a NAV-hoz beadott méltányossági kérelem segíthet.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Margit 49219 számú kérdése
  • 2020-10-10

Az volna a kérdésem,hogy kell-e vagyonszerzési illetéket fizetnem,ha most egy régi építésű /kb.20 éves/ kis lakást veszek?
A lakás ára ,hat éve elhuny Édesapámtól örökölt pénzből,és egy 2015-ben vásárolt családi házas ingatlan, telekmegosztásával, az üres telekrész , múlt hónapban eladott árából keletkezett.
Köszöm előre is a tályékoztatást!

Kedves Margit!
A vásárlás nyomán alapvetően a vételár 4 %-át kitevő illetéket kell fizetnie. A kedvezmény pontos számításhoz az eladott ingatlan tulajdoni lapját kellene ismerni. Az örökölt kp. nem befolyásolja az illetékfizetési kötelezettséget és annak mértékét.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • József 49142 számú kérdése
  • 2020-08-13

Tisztelt Ügyvéd úr!

EU-s országban (Románia) eladott ingatlan után, Magyarországon vennénk egy új építésű ingatlant, milyen illetékkel kellene számolnunk? Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlettel

Nemes József

Tisztelt József!

Az adott információk alapján két dolgot tudok mondani, az egyik, hogy külföldön eladott lakóingatlan után nem vehető igénybe a korábbi eladás utáni kedvezmény, viszont az új építésű ingatlannal kapcsolatban az illetéktörvény az alábbiak szerint rendelkezik:

"Mentes a visszterhes vagyonátruházási illeték alól a vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett - ideértve az ingatlan-nyilvántartásban nem lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott és ténylegesen sem lakás céljára használt épület átalakításával, továbbá a lakóépület bővítésével (pl. tetőtér-beépítéssel) létesített - 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogának, ilyen lakás tulajdoni hányadának megvásárlása. Amennyiben az új lakás forgalmi értéke vagy a 21. § (1) bekezdés szerinti csökkentett értéke nem haladja meg a 30 millió forintot és a vagyonszerző másik lakástulajdon eladását nem igazolja, akkor a megállapított illetékből nem kell megfizetni azt az összeget, amely akkor járna, ha a lakás forgalmi értéke 15 millió forint lenne. Ilyen lakás tulajdoni hányada esetén a kedvezmény a 15 millió forintnak a szerzett tulajdoni hányaddal arányos részére illeti meg a vagyonszerzőt."

Az egyéb, személyes okokból (életkor, első lakásszerzés, stb.) igénybevehető illetékkedvezményről az okiratszerkesztő kollégával kell szerződéskötés előtt egyeztetni.

Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • János 49094 számú kérdése
  • 2020-07-16

A kormány eltörölte a testvéri öröklés illetékét , januárban én jelentős illetéket fizettem a NAV-nak/öröklés/ miatt.Kérdésem lenne kérhetem a csökkentését utólag. Köszönettel.

Tisztelt Uram!

Az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 2020. július 8. napjával került módosításra, a beiktatott 16. § (1) bekezdés j) pontja értelmében illetékmentessé vált az örökhagyó testvére által megszerzett örökrész. A módosító törvény arról rendelkezik, hogy a módosításokat az adóhatóság által véglegesen el nem bírált illetékügyekben is alkalmazni kell. Tekintettel arra azonban, hogy az Ön illetékügye a korábbi szabályoknak megfelelően januárban lezárult, és Ön ez alapján megfizette az illetéket, nincsen lehetőség az illeték utólagos csökkentésére, mérséklésére.

Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Adrienn 49074 számú kérdése
  • 2020-07-05

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Érdeklődnék, hogy ha eladom budapesti lakásomat, amit kb. 10 éve vettem, de ebből egy új, télen-nyáron lakható mobilházat szeretnék venni, amit egy üres telekre tetetek le - más városban - , és ezentúl kizárólag ott szándékozom lakni , akkor kell-e illetéket fizetnem, és ha igen, mennyit? Ezzel kapcsolatban sehol nem találtam semmilyen információt.
Válaszát előre is köszönöm.
Adrienn

Kedves Adrienn!
Az eladás nyomán - ha jövedelem keletkezik - adót kell fizetni, telekvásárlás illetékfizetéssel jár. A mobilház nem illetékköteles vásárlásnak minősül. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Lenke 49043 számú kérdése
  • 2020-06-16

Tisztelt Ügyvédnő!
A párom 2018 őszén 3 db telket örökölt az édesapjátólAz ingatlanok értékével nem volt tisztában, el fogadta a jogerős közjegyzői határozatot. Néhány hónap múlva,
2019 januárban az egyik telek 5 szörös értékben került eladásra, a másik 2009 őszén 4x és értékben, a harmadik pedig ez évben 2o szoros értékben. Véleményünk szerint az önkormányzat irreális értékben szabta meg a hagyaték értékét. Több milliós adófizetési kötelezettségünk keletkezett.
A kérdésem az, hogy van-e lehetőség az örökösödési értéket felűlbíráltatni.
Köszönettel:
Lenke

Tisztelt Cím!

Az adó- és értékbizonyítvány, mint hatósági bizonyítvány visszavonásának kérését javasolom. Meg kell próbálni. Törvényes lehetőség elvileg van. Lejjebb másolom a vonatkozó jogszabályhelyet. A jegyzőnél adják be a kérelmet, a polgármesteri hivatalban.

2016. évi CL. törvény
az általános közigazgatási rendtartásról

50. Hatósági bizonyítvány
95. § [A hatósági bizonyítványra vonatkozó szabályok]
(1) A hatóság a jogszabályban meghatározott esetekben az ügyfél kérelmére - a felhasználás céljának feltüntetésével - adat igazolására hatósági bizonyítványt ad ki.
(2) Ha a hatósági bizonyítványt a hatóság visszavonta, a határozatot annak a hatóságnak, szervnek is meg kell küldeni, amelynek eljárásában az ügyfél a hatósági bizonyítványt felhasználta vagy fel kívánta használni.
(3) Ha az ügyfél valótlan vagy olyan adat igazolását kéri, amellyel a hatóság nem rendelkezik, a hatóság a hatósági bizonyítvány kiadását megtagadja





Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Magdolna 48949 számú kérdése
  • 2020-04-18

Tisztelt Ingatlanjog!
Egy részemről nem tisztázott kérdésre szeretnék választ kapni: 2018-ban eladtam egy megörökölt kb.10 évvel ezelőtti ingatlant. Az adás-vételi szerződésnél az ügyvédúr egy olyan mondatot mondott amit akkor igy értelmeztem " ha vásárol egy másik ingatlant 2 éven belül, kedvezményesen (adó v. illeték ?) vásárolhat másikat.
Jól értettem? s ha igen, milyen kedvezmény illet meg, pontosabban megfogalmazva le irná nekem .
Köszönöm válaszát, üdvözlettel:Magdolna

Kedves Magdolna!

Ha 2018-ban már több, mint tíz éve az Öné volt az ingatlan, úgy az eladáson sem jövedelme, sem adófizetési kötelezettsége nem keletkezett. Adószempontból tehát egy újabb vásárlás már nem tenne lehetővé kedvezményt.

Illetékszempontból viszont, ha az eladáshoz képest három éven belül vásárol újabb lakásingatlant, akkor illetékkedvezményre jogosult. Ha az eladott ingatlan értéke a magasabb, akkor a vásárlás nyomán nem kell illetéket fizetnie. Ha az eladott lakás a kisebb értékű, akkor a két ingatlan forgalmi értékének különbsége után kel 4 % vagyonszerzési illetéket fizetnie.

A kalkulációkhoz egyébként használhatja az ingatlanjog.hu honlap kalkulátorait.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Judit 48942 számú kérdése
  • 2020-04-03

Építési telket vettem Budapesten 2017 decemberben. A vagyonátruházási illeték fizetése alól mentesültem azzal a feltétellel, hogy 4 éven belül felépül a telken a házam.
A telket 2019 ben családi okok miatt el kellett adnom.
Kérdéseim:
1) Kell vagyonátruházási illetéket fizetnem?
2) Van bejelentési kötelezettségem, vagy automatikusan értesítést kapok az illeték mértékéről és befizetési határidejéről?

Kedves Judit!
1. Igen, tekintettel arra, hogy nem teljesítette a vásárláskor tett kötelezettségvállalását a négy éves beépítési kötelezettség vonatkozásában.

2. Nincs ilyen kötelezettsége, legfeljebb célszerű lenne, mivel ez esetben a késedelmi pótlék összege kisebb lesz, ami rárakódik a tőkeösszegre. A négy év leteltével a NAV meg fogja keresni az építéshatóságot, hogy felépült-e a lakóház, ha nemleges választ kap, akkor kivetik az illetéket és a késedelmi pótlékot. Ezt tudja "előrehozni" egy mostani bejelentéssel.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • ZOLTÁN 48928 számú kérdése
  • 2020-03-12

Tisztelt Ügyvéd Iroda

A fenti cim alatti 50 cm2 lakásról van szó.Ezt a lakást amikor megvettük ketten a nejemmel, fele-fele részben lettünk tulajdonosok.Már 10 éve fekvő beteg a feleségem és felépűlésére sajnos nincs remény.Ezért döntöttünk úgy hogy a tulajdonát képező fél lakást ajándékba adja Nekem, hogy tudjam a teljes tuladont intézni.

Kérdésem az,hogy kb. mennyi lenne az ajándékozási illeték?.A lakás jelenlegi értéke kb. 14 millió Ft.
A lakáson havi 2000 Ft részletfizetési adosság van./Volt tanácsi lakás/

Tisztelettel: Zoltán

Kedves Zoltán! Az ajándékozási illeték - lévén házastársak egymás közötti tulajdonátruházásáról van szó - 0 Ft lenne, az ügylethez csak ügyvédi munkadíj és szerződéshez kapcsolódó költségek - cca. tízezer forint - kapcsolódnak. Kérdés, hogy csak az ügyintézés miatt van-e az ajándékozásra szükség, vagy esetleg el is adnák hamarosan a lakást, mert akkor rosszabbul járnak egy mostani ajándékozással ...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 48884 számú kérdése
  • 2020-01-25

Tisztelt Cím!
Barcson van egy garázsom. Az áram rákötése során derült ki, hogy a földhivatal szerinti helyrajzi szám nem stimmel a térképen szereplő számmal. Ezért a szomszéd garázs tulajdonosával csereszerződés keretében, tettük helyre a helyrajzi számot. Ezek után kaptam az Illeték megfizetési határozatot. Nem szereztem új vagyont, nem változott semmi, csak a helyrajzi számok lettek, a térképen megfeflelően átírva.
40 ezer forint illetéket kell fizetnem. Szeretnék fellebbezni. Ebben kérném a segítségüket.
Köszönettel,
Tamás

Tisztelt Tamás!
A problémát nem csereszerződéssel kellett volna rendezni, hanem hatósági bizonyítvánnyal. Az illeték kiszabása jogos volt.



Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Anita 48871 számú kérdése
  • 2020-01-14

Tisztelt Cím! Saját tulajdonú, hitel és tehermentes lakótelepi ingatlanunk van a férjemmel 11 év, és az öcsémnek is van benne egy kis része. Szeretné nekem ajándékozni a részét, de úgy hogy ne kelljen illetéket fizetnünk. Szüleink élnek. Jelenlegi piaci értéke az ingatlannak 28 M Ft. Megengedi-e a törvény, hogy először édesanyánknak, aztán édesanyám nekem ajándékozza? Ezt egy alkalommal meg tudjuk- e oldani vagy esetleg van- e türelmi idő aminek a két egyenesági ajándékozás között el kell telnie? Így illetékmentes-e? Előre is köszönöm válaszát! Kívánok szép napot! Üdvözlettel: Dávidné ANita

Tisztelt Anita!

Az Ön által leírtak szerinti ajándékozásnak nincs törvényi akadálya, és a törvény türelmi időt sem ír rá elő.

Az egyenesági rokonok közötti ajándékozás - ami jelen esetben történne - az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 17. § (1) p) pontja alapján mentes az ajándékozási illeték alól.

Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal: