Hozzászólások

 • Tamás 49578 számú kérdése
 • 2021-06-13

Tisztelt ügyvéd úr!
"Mostohaapám", nevezzük Balázsnak , aki a szomszédunk, rosszindulatú dagantos betegséggel küzd és sajnos nem tudni mennyi idő az annyi. Hajdanán ő nős volt, kb. 30 évvel ezelőtt elváltak. Ezután került össze édesanyámmal. Bejegyzett élettársi viszony nincs. A ház amiben él,1/2-1/2 tulajdoni hányadban oszlik meg közte és volt felesége között, akiről azóta sem tudunk semmit. Van továbbá két gyermekük, akikkel kapcsolattartás nincs. Balázs szeretné édesanyámra átruházni a saját tulajdonrészét. Szem előtt tartva az anyagi korlátokat is, ez talán az ajándékozással lenne a legegyszerűbb. A kérdésem az lenne, hogy a tulajdonostársnak, azaz a volt feleségnek van-e bármilyen beleszólási joga az ajándékozásba, hasonlóan például az elővásárlási joghoz? Illetve további kérdés még, hogy értékbecslőt is ki kell ilyen esetben hívni? Valamint ha lehetséges így az átruházás, az utána fizetendő illetéket csak a tulajdoni hányad arányában, azaz a ház felének értéke után kell fizetni?
Előre is köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím!

Köszönettel fogadtuk megkeresését. Az alábbi válasszal tudunk szolgálni:

Az Ön esetében lehetőség van az ajándékozással történő átruházásra, ennek értelmében a hatályos Polgári Törvénykönyv (a továbbiakban Ptk.) rendelkezései alapján az ingatlan ajándékozás jogcímén történő átruházásánál nem áll fenn az elővásárlási jog. Azonban lehetősége van továbbá halál esetére szóló ajándékozásra is, melyet meg kell különböztetni az örökléstől.
A megadott információk alapján nem terheli az értékbecslő igénybevételének kötelezettsége, azonban az ajándékozási szerződésben fel kell tüntetni az ingatlan becsült értékét is. Ajándékozás esetén személyi jövedelemadó fizetési kötelezettsége az ajándékozót nem terheli, de mivel nem házastársak az ajándékozási illetéket meg kell fizetni, melynek mértéke a hatályos szabályozások alapján 9%.

Amennyiben egyéb kérdés merülne fel Önben, keressen bizalommal minket.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Aniko 49563 számú kérdése
 • 2021-06-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Helyzetünk a következő:
Ingatlant foglalóztunk és előleg ettünk egy 75 éves neni tulajdonában álló ingatlanra akit a 2 fia idősek otthonába kivan elhelyezni.
1honapja történt az adás vételi szerződés aláírása a telefonon keresett meg, hogy meggondolta magát és nem kívánja eladni az ingatlant.
Álmaink házáról van szó és a jelenlegi lakásunkat mi is eladtuk úgyhogy mennünk kell valahova.
A kérdésem az volna, hogy vissza tud e lépni ilyen esetben a néni?
Vagy mit tudunk tenni az ügyben hogy beköltözhessünk a megállapodott időpontban?
Nagyon köszönöm a segítségét!
Üdvözlettel egy kisgyermekes várandós anyuka!
Anikó

Kedves Anikó! A szerződéseket teljesíteni kell! Mondja a jog már az ókori Róma óta. Ez erre a szerződésre is igaz, ha tehát nincs elállási joga az eladónak, akkor nem állhat el a szerződéstől, és Önök joggal követelik a teljesítést.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Zoltán 49542 számú kérdése
 • 2021-05-24

Kedves dr.Koczka Judit ügyvéd nő
Olyan kérdésel fordulnák önhöz élettársi kapcsolatban élünk páromal már 4 éve van egy közös gyerekünk párom vissza vásárolta az ingatlant az eszközkezelőtöl igy 1/1 a nevére került esetleg lehetne rá lehetőség hogy nekem is legyen jogom az ingatlanhoz?
Már tervezzük a házaságot.
Válaszát előre köszönöm.

Tisztelt Zoltán!

Amennyiben az ingatlan tehermentes, akkor az élettársa akkor ruházza át annak egy bizonyos részét Önre, amikor akarja. Amennyiben az ingatlan nem tehermentes, pláné, ha elidegenítési és terhelési tilalom került bejegyzésre rá, akkor szükséges a teher jogosultjának a hozzájárulása.

Tisztelettel:


dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Mátyás 49521 számú kérdése
 • 2021-05-05

Tisztelt Ügyvéd úr!

Olyan kérdésem lenne, hogy kinéztünk egy ingatlant mely külterületi ingatlan, a tulajdoni lapon a következők szerepelnek: művelési ág /kivett megnevezés/; kivett lakóház, udvar: 906 nm; szántó: 4848 nm. Valahogyan megoldható-e, hogy ne kelljen kifüggesztéssel megvásárolni? Esetleg lelehet csatolni az udvar részt külön hrsz-on és így megoldani?

Köszönöm válaszát.

Tisztelt Mátyás!

Sajnos nem tudják megkerülni a kifüggesztést és a hatósági jóváhagyást, a külterületi ingatlanoknál a minimális teleknagyság sokkal nagyobb, így megosztani sem lehet valószínűleg. A családi házak esetén azonban kevésbé jelentkeznek rá a több 10 milliós vételárakra.


Tisztelettel:

dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Valéria 49503 számú kérdése
 • 2021-04-21

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Telek eladásra adás-vételi előszerződést kötöttünk, melyben az eladó nyilatkozik, hogy az ingatlan tehermentes, s melyben elállás lehetősége nincs kikötve.
Későbbiekben kiderült - a végleges szerződés előkészítésekor a lekért tulajdoni lapból -, hogy a telket e-on vezetékjog terheli. Kértük az eladótól ennek vázrajzát többször is, tőle erre ígéretet kaptunk, mindezeket írásban. Hetek elteltével sem érkezett meg mindez, miközben vészesen közeledtünk a határidőhőz. Írásban újra kértük, amire szintén írásban igenlő választ kaptunk, (március 29én), s melybe az eladó beleírta, hogy akkor mindez átcsúszik áprilisra. (Március 31.ig kellett volna szerződnünk, a szerződést nem módosítottuk, mivel mindketten megállapodtunk abban, hogy a vázrajz megküldése után szerződünk.)
Április 2án közölte, eláll a szerződéstől, mivel nem teljesítettük a határidőre történő szerződést és fizetést.
Mi változatlanul meg kívánjuk vásárolni a telket - akár vállalva annak elhúzódását is -, amennyiben erre jogilag is reális esély van.
Mit tanácsol Ügyvéd Úr!
Tisztelettel:
Valéria

Kedves Valéria!
Az ingatlan fizikai adottságainak ismeretében nem lehet kikövetkeztetni a vezetékjog terjedelmét és helyét? Egyébként a vázrajz a földhivataltól beszerezhető, az okirattár részét képezi és nyilvános.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Bálint 49481 számú kérdése
 • 2021-04-08

Tisztelt Ügyvéd Úr. Édesapám halálát követően az özvegy egy 6 éves(2014-es dátumozásu) ajándékozási szerződéssel a földhivatalnál bejegyeztetett 1/2 tulajdon-t egy közösen(testvéremmel) örökölt ingatlanba, amely édesapám 1/1-es tulajdonát képezte mindvégig. Élhet-e, van-e 5 éves elévülési idő ilyen bejegyzésnél? Ha igen, a földhivatal hogy jegyeztethette be? Létezik-e formai követelmény aminek ha nem felel meg a földhivatal visszadobhatja illetve vissza kell dobnia? Tehát melyek azok a sarkalatos pontok, követelmények, amelyeket minden körülmények között a hivatal ellenőriz, és nem megfelelés esetén visszadob?
Köszönöm szépen az útmutatást.

Kedves Bálint!
A szerződéssel kapcsolatban két fő követelmény van: 1. legyen érvényes 2. legyen ingatlan-nyilvántartási bejegyzésre alkalmas. A földhivatal ezt a két feltételt vizsgálta, és döntött - ezek szerint - úgy, hogy bejegyzi az özvegy résztulajdonát. A bejegyzési kérelem benyújtásával mindenesetre elkésett, amiért akár bírságot is kaphatna - vagy kapott is - a NAV-tól, de önmagában a késedelmes benyújtás nem akadálya a bejegyzésnek. Javaslom a szerződés másolatának beszerzését a földhivataltól és megvizsgálni abból a szempontból, hogy a fentebb írt feltételnek megfelelt-t. Ha esetleg nem, akkor lehet keresnivalójuk ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Iza 49434 számú kérdése
 • 2021-03-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az alábbi ügy kapcsán kérném szíves tanácsát.
A férjem édesapja meghalt pár éve, a szóban forgó ingatlan az édesanyja nevére került, mert lemondatta a fiát a részéről, mondván úgy is ő örökli meg majd. Ebben a házban lakunk tíz éve bejelentve a két gyermekünkkel az emeleten, anyósom pedig az alsó szinten.
Az volna a kérdésem, hogy eladhatja-e az ingatlant a beleegyezésünk nélkül? Volna-e bármilyen jogi út ennek megakadályozására?
Várom szíves válaszát.
Üdvözlettel,
Iza

Kedves Iza! A tulajdonos bármikor jogosult eladni a saját tulajdonát képező ingatlant, így jelen esetben is ez a helyzet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Szilvia 49416 számú kérdése
 • 2021-02-21

Tisztelt Ügyvéd úr!

Férjem társtulajdonos egy ingatlanban, amit megvennénk. Viszont az egyik társtulajdonos bent lakik az ingatlanban és az ő tulajdonrészének 50%-án kiírt, de már régen lejárt árverés van. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben milyen lehetőségek vannak?
Azt tudjuk, hogy adásvétel esetén a terhelt tulajdonrészért kapott összeget nem tarthatja meg. Viszont a nem terhelt tulajdonrész értékét megtarthatja vagy a végrehajtó igényt tarthat arra az összegre is? Amennyiben sikerül megvásárolnunk minden tulajdonos tulajdonrészét, hogyan kötelezhető a bent lakó az ingatlan elhagyására?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Szilvia

Kedves Szilvia!

Amennyiben megszerzik az ingatlant, úgy akár peres úton is elérhetik, hogy mindenki átadja az ingatlan birtokát. Ha a bennlakó is tulajdonos, akkor az adásvételi szerződés szövegét határoznám meg úgy, hogy a fizetés is serkentse őt az ingatlan elhagyására.
Az adásvétel során az adós tulajdonostárs vételárhányadbából tehermentesíteni kell a sjaát utlajodni hányadát, de a tartozás és a vételár ismeretében lehetne azt megmondani, hogy kap-e pénzt avagy sem...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Attila 49401 számú kérdése
 • 2021-02-14

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következő ingatlanvásárlásnál kérem tanácsát:
Osztatlan közös tulajdonú házrészt megvétele. van albérlő, akit az eladó eddig nem tudott kirakni. Szerződés nincs közöttük. A viszonyuk rossz.
Melyek a lehetőségek, bár mindenhol azt hallom hogy ilyen ingatlant nem szabad venni
1. Szerződésbe belefoglalható hogy nem lakottan veszi meg a Vevő meg, és aszerint ütemezi a kifizesést, de mi van ha továbbra sem tudja kitenni az Eladó...?
Elindithatja a kilakoltatást az Eladó, de az akár évekig is eltarthat, bírósági ügy révén?
2. Mi a helyzet ha a Vevő lakottan venné meg? Ha lakottan veszi meg és nincs albérleti szerződés akkor van-e valami plusz joga a vevőnek az albérlőtől megválni, vagy kezdődik előlről a jegyzői hercehurca?
Gondolom tulajdonos váltáskor írható szerződés az albérlővel (célszerűen közjegyzői okirat, hogy vita esetén rögtön ki lehessen rakni...mármint 1-2 hónap végrehajtóval, bíróság/tárgyalás nélkül).
De mi e helyzet ha az albérlő ezt nem akarja aláírni...nem akar közjegyzőhöz menni....milyen kötelezettsége van, mivel "vehető rá" szerződésre, aláírásra.
Köszönettel

Kedves Attila!

Valóban ez a két lehetőség van, lakottan venni - azaz "átvenni" a bennlakót és vállalni a kiürítés eljárását és költségeit. Nyilván van kockázata a megoldásnak, előnye viszont, hogy ezt a helyzetet a vételárban érvényesíteni lehet.

A másik megoldás, hogy az eladó kötelezettségévé teszi az adásvételi szerződésben az ingatlan kiürítését, de ez is bizonytalan időpontban fog megvalósulni - hasonlóan az előzőhöz - de kiteszi magát annak, hogy az eladó kivésbé hatékonyan fogja érvényesíteni a jogait, mint Ön tenné tulajdonosként.

Bármelyik megoldás mellett is dönt, az "albérlőre", aki a jelek szerint inkább jogcím nélküli használó lehet, semmiféle kötelezettséget nem tud róni, nem tudja kötelezni őt a bérleti szerződés aláírására, az ingatlan elhagyására stb.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Éva 49398 számú kérdése
 • 2021-02-12

Tisztelt Ügyvéd Úr!Szerettünk volna vásárolni egy zártkerti ingatlant kis házzal.Foglalót fizettünk,, kivártuk a kifüggesztést,,és a végleges kifizetés előtt közölte az eladó hogy a telken lévő fúrt kút vize,át van vezetve a szomszéd házába is,ezzel az egy hidroforral működik a két ház vízellátása .mert ők valamikor megegyeztek ebben.Amikor mondtam neki hogy ezt közölni kellett volna még a foglaló kifizetése előtt,mert így biztosan nem kötöttem volna szerződést vele,Ekkor azt mondta hogy ezt meg tudja oldani,,és elzárta azt a csapot amin a szomszéd kapja a vizet..Szerinte semmi baj ezzel,ha nem akarok közösködni a szomszéddal,akkor csak annyi a dolgom,hogy közlöm vele hogy nem kap tovább vizet.Én mondtam neki hogy békében szeretnék élni a szomszéddal,de biztos háború lenne belőle ..Ekkor azt mondta hogy akkor adjam neki továbbra is,.Közöltem vele,hogy így nem vagyok hajlandó megvenni az ingatlant,mert eltitkolta ezt a dolgot ennek ismeretében jogom lett volna eldönteni hogy megveszem-e vagy sem.És ez az dolog nem garantálja a békés birtokbavételt...Közösködi nem akarok senkivel.,.Elmentünk az ügyvédhez ahol közöltem hogy mi a gond,miért nem veszem meg az ingatlant,,erre közölte velem,hogy nyugodtan elálhatok a vételtől,de elveszítem a foglalót..Kérdezem Öntől.Nekem róható fel,ez az én hibám,és elveszítem a foglalót?.Az eladó eltitkol egy ilyen fontos dolgot,és én fizetek rá??Előre is köszööm válaszát.Üdv.Éva

Tisztelt Éva!

A szerződés érvényesen létrejött, azonban az ingatlan lényeges tulajdonoságával nem volt tisztában, arról felvilágosítást nem kapott. Ha jól értem, a szomszédnak megállapodáson alapuló igénye van a vízre, azaz az ingatlan nem volt igénymentes, amikor eladták Önnek.

Javaslom, hogy keressen fel egy független ügyvédet, mert a szerződést készítő ügyvéd nem tud egyik fél javára sem állást foglalni az ügyben.

Kérem, ügyeljen a határidőkre, mert ha nincs elállási joga, és nem fizeti ki a vételárat, a foglalót valóban elveszíti.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


 • Diana 49345 számú kérdése
 • 2021-01-14

Kedves Zoltán!
Ingatlanvásárlás előtt állunk a férjemmel. Banki lakáshitelt szeretnénk majd felvenni hozzá. A kérdésem a foglalóhoz lenne. Esetleg van e bármilyen kiskapú, hogy ne bukjuk el azt a 10%ot, ha nem kapnánk meg a banktól a kívánt összeget?
Üdvözlettel,
Diana

Kedves Diana! Ilyen tartalommal kell megkötni az adásvételi szerződést. Ez egyszerűnek hangzik, de az eladó álláspontja ezzel ellentétes lehet, azaz nem feltétlenül egyezik bele egy ilyen megszövegezésbe.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: