Hozzászólások

  • László 49761 számú kérdése
  • 2021-12-06

Tisztelt Tisztelt Ügyvéd Úr!
Előzmény 2008.-ban én és feleségem építkezni kezdtünk. Az építkezéshez igénybe vettük az Erstebankon keresztül az új lakásépítéshez nyújtott megelőlegező kölcsön elnevezésű konstrukciót(Szocpol). Ekkor már volt egy megszületett gyermekünk ő utána 900000 ft kaptunk és vállaltunk még egy gyermeket aki után 1500000 ft kaptunk.
Az új lakásépítéshez nyújtott megelőlegező kölcsönt az Erste bank-tól 2008.-ban vettem föl.A hitel két részből állt 1.svájcifrank alapú hitel 2.szocpol 1 meglévő és egy születendő gyermek után 900000+1500000 ft.
A hitelt természetesen mindig időben törlesztettem,2015-ben bankot váltottam (jelzálog alapú lett a hitel) és 2015.nov 15-én már az első törlesztő részletet a Cib banknak fizettem.
Az Erste banknak 2016.01.16-án leadtam a”BEJELENTÉS VÁLLALT GYERMEK MEGSZÜLETÉSÉRŐL” nevezetű formanyomtatványt melyben bejelentem 2.gyermekem megszületését és és anyakönyvi kivonat számát és a dokumentumot benyújtottam, melyet az Erste bank részéről ellenőriztek és átvettek hivatalos formában. Azért csak ekkor, mert gyermekem sajnos szívbetegen született és már születése napján életmentő műtétet kellet végrehajtani rajta. És utána egy 1 hónapig kórházban voltunk, ill. folyamatos kontrolra jártunk.
Engem, ill. minket az Erste bank soha semmilyen formában nem keresett meg, hogy tartozásom lenne feléjük a 2. gyermekem megszületését illetően. Ezért amikor 2016.01.11-én leadtuk a BEJELENTÉS VÁLLALT GYERMEK MEGSZÜLETÉSÉRŐL elnevezésű papírt melyet az ügyintéző szóban is megerősített ,hogy minden rendben van. Azt hittük, hogy az új lakásépítéshez nyújtott megelőlegező kölcsönt letudva, minden rendben vele, és az Erste bank semmilyen formában nem keresett engem(2021.11.25-ig). A hidegzuhany most ért mert személyikölcsönt szeretnék felvenni a mostani bankomtól(CIB bank) aki lekérte a KHR-ből (Központi hitelinformácios rendszer)az adataimat és ott egy friss bejegyzést talált a fennálló szerződések között 2021.10 havi tőketartozás 1500000 ft és ennek az összegnek szerintük a havi törlesztője 5554 ft.
Engem az ő álltaluk gondolt tartozásról semmilyen módon hosszú évek alatt nem tájékoztattak, ill. a KHR bejegyzés tényéről sem!2021.11.24-én bementünk személyesen a feleségemmel az ügy tisztázására, ahol azt mondták ,hogy ezt a bejegyzést náluk a rendszerben egy élő szerződésként látják,bár azt az ügyintéző sem értette, hogy nem tájékoztattak minket semmiről. Hiszen minden lakcím adatom ill. telefonszámom meg van a rendszerükben jól ezt le is egyeztetük ill. látta a gyermekem születéséről a csatolt dokumentumot is.
Azóta a bank megkeresett telefonon, hogy élő szerződésről van szó és a 2. vállalt gyerek után kapott 1,5 millió ft (aki 2015-ben megszületett)késedelmes szűletése miatt átalakították kölcsönné és csak MÁK ill. a lakástámogatási osztályhoz tudok méltányossági alapon kérvényt benyújtani, hogy tekintsenek el a támogatás és a kamatai visszafizetésétől.
Kérdés mit és hogyan kell tennem, hogy méltányossági alapon egy fillért se kelljen fizetnem.
Köszönettel:
László

Kedves László!
Szerintem nem méltányossági oldalról kellene megközelíteni, hiszen tudja igazolni, hogy minden kötelezettségét teljesítette, mind a gyerek születése, mind a bejelentése körében. Én először újra a bankhoz, aztán a pénzügyi békéltetéshez, aztán az MNB-hez fordulnék.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Norbert 49749 számú kérdése
  • 2021-11-17

Kedves Zoltán!

Adott egy belvárosi ingatlan ami a feleségem keresztszüleié volt, (közös gyerekük nem született)! Elváltak kb 1990-ben, a tulajdon viszonyokat nem rendezték! 2017-ben a keresztapa hitelt vett fel amit fizetni nem tudott és mivel más tulajdona nem volt végrehajtási jogot jegyeztek be a lakás 1/2-ed részére! Behajtás nem volt mert zároltak egy x összeget a nyugdíjából! 2019-ben a keresztapa vagyonmegosztással lemondott a keresztanya részére, utána a keresztanya a mama részére és onnan a mama a feleségem részére! Így jelenleg a feleségem 1/1-es tulajdonos a szerződés úgy lett megírva, hogy a tartozás fel lett tüntetve rajta és tudomásul vette! Sajnos időközben elhunyt mindenki kb fél éven belül (keresztapa, keresztanya, mama)! Sikerült nagy nehezen felvenni a kapcsolatot a hitelező intézettel aki az OTP faktoring! A probléma a következő, mivel a feleségem nem vér szerinti rokona a keresztapának, nem járhat el az ügyében semmilyen módon, próbáltuk rendezni a tartozás összegét, de ezt sem engedélyezik, azzal az indokkal, hogy a tartozást valaki örökli, hiába közöltük, hogy hagyatéki eljárás sem indult, mert nem szerepelt semmi a nevén! Be is mutattuk a jegyző levelét, amiben leírta világosan, hogy nem indít hagyaték eljárást, de nem fogadták el! A jogi menete szerintük, az hogy amikor aktuális ők fogják felkeresni az illetékes jegyzőt örökösért kutatva! Közben felvettük a kapcsolatot a végrehajtó irodával, aki közölte velünk, hogy bármikor rendezhetjük a tartozást ami folyamatosan kamatozik, mert ugye már nincs ki fizesse egyáltalán! Ezt közöltük az OTP-vel, akik erre azt a választ adták, hogyha kifizetjük, nem fogadják be és visszautalják! Elképesztőnek találom, hogy az ember aki ebben az esetben a dologi adós meg akar fizetni egy tartozást és nem lehet, a hitelező intézetnek nem az a jó, ha meg kapja a követelését? Teljesen tanácstalanok vagyunk, a lakást szeretnénk eladni de így nem lehet! További várakozás esetén a tartozás nő, félünk, hogy egy idő után elárverezik az 1/2 részt a fejünk felől! Minden dokumentumot, levelezést, telefon beszélgetést rögzítettünk, fontolgatjuk a polgári per gondolatát! Ön szerint mi lehetne a járható út?

Üdv, Norbert.

Kedves Norbert! Sajnos én is találkoztam már ilyen abnormális gyakorlattal, és igazán jó megoldás nincs is azon túl, hogy a "nyakukra" kell járni, amíg rá nem jönnek, hogy idiótaság, amihez ragszkodnak.
A pernek jelenleg nem sok értelme van, ill. ötletem sincs, hogy ki ellen és milyen alappal indítanák.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Balázs 49652 számú kérdése
  • 2021-08-06

Tisztelt Hölgyem/ Uram!

A kérdésem és a problémám a következő;
Adott egy családi ház melyben 4-en vagyunk tulajdonosok. Édesanyám, édesapám, a feleségem és jómagam. Kettőnknek csak egy jelképes tulajdoni hányada van, ezenfelül a szüleimnek bejegyzett haszonélvezeti joga. Egy 100 ezer ft-os tartozásra a végrehajtói iroda végrehajtási jogot jegyzett be a tulajdon részemre. Nem mellesleg ingóságként személyautó is van a tulajdonomban, mégsem erre lett végrehajtás kezdeményezve, holott magasabb az értéke mint a tartozás. Mi ilyenkor a teendő? Jogilag helytálló e a végrehajtási eljárás, illetve a többi tulajdonost érintheti e bármilyen szempontból a bejegyzés? Ilyenkor mekkora mozgástere van a végrehajtónak és mekkora nekem?
Előre is köszönöm a válaszukat!

Kedves Balázs!

Az elsődleges megoldás nyilván a tartozás megfizetése, akár részletfizetési kérelmet is kérve a végrehajtótól.

A többiek tulajdoni hányadát a vh. jog nem veszélyezteti, és nyilván egy esetelegs árverés sem könnyen vezetne eredményre, azaz az ön hányada sincs reálisan veszélyben, de az árverés esélyét kizárni csak a tartozás rendezésével lehet.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • László 49539 számú kérdése
  • 2021-05-22

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Lehetőségünk adódott egy ingatlan vásárlásásra melyen egy 2008 ban megkezdett jó állapotban lévő félkész családi ház található ( tető, falak, ablakok ), melynek az évek során lejárt az épitési engedélye. Az aktuális (2021.05.) törvények alapján, milyen lehetőségein vannak az épület befejezésésre pl: új épitési egnedély szükséges, vagy megmaradási engedélyt kell kérni? esetleg volna bármi akadálya az épület befejezésének?
Válaszát köszönöm.
László

Kedves László!
Meg kell nézni, hogy jelenleg milyen és mire szóló engedélye van az építménynek, annak ismeretében lehet továbblépni, valószínűleg egy fennmaradási és továbbépítési engedély lesz a válasz, de ezt teljes bizonyossággal csak további infók alapján lehet megválaszolni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Sándor 49520 számú kérdése
  • 2021-05-04

Tisztelt ügyvéd úr!
Tárnokon örököltünk egy szántóföldet a nagyszüleim által,aminek 18-an lettünk a tulajdonosai.
Sajnos az én részemről a végrehajtó jelzálogot rakott rá.
Szeretnénk eladni a földet de állitólag így nem adható el.
Mi lenne ennek a megoldásnak a menete?
Előre is köszönöm.

Kedves Sándor! Eladható az ingatlan, de az adásvétel folyamatában tehermentesíteni kell az ön hányadát is, erre vonatkozóan a szerződést készítő ügyvéd kolléga minden bizonnyal megoldási javaslatot fog tenni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Dorottya 49459 számú kérdése
  • 2021-03-24

Tisztelt Ügyvéd Úr !
A kérdésem az lenne, hogy az alá ügyben érdemes e ügyvédhez fordulni a végrehajtó ellen ?
Dr................... önálló bírósági végrehajtó Ingatlanárverést tűzött ki lakásunkra elképesztően alacsony áron: 10.270.000.-Ft
71m2 panel, 2.5 szoba , étkező, gardrób. Más végrehajtóknál egy ilyen jellegű lakás több mint a duplájáért van meghirdetve.
A fő követelés: OTP Faktoring Zrt. , amely ügybenszerintem a végreható nem járt el törvényesen:
A Földhivatalnál nyilvántartott Tulajdoni lapra 2007.-ben rávezetésre került az OTP Faktoring Zrt. 1052 Budapest Semmelweis u.10.szám , tartozás 1.726.736.- Ft és járuléka erejéig.
Az adós ............... , a tulajdoni lapon a tartozás a másik két tulajdonos nevén is szerepel. (lakás tulajdonosok )

Több mint 10 év telt el 2018.-ig anélkül,hogy az OTP Faktoring Zrt. mint hitelező vagy a végrehajtó aktivitást mutatott volna a követelés behajtása iránt.
Ezen 10 év alatt sem a végrehajtást kérőtől, sem a végrehajtótól megkeresés nem történt.
Nem érkezett értesítés, Végrehajtást kérő adatainak változása, ( CÍM) esetleges fizetési felszólítás ,megegyezés, kamatok közlése , végrehajtói foglalás, letiltás díjjegyzék, elszámolás megküldése stb.
2018.-ban az adós Lajos elhalálozott az OTP Faktoring a Közjegyzői megkeresésre nyilatkozott, hogy követelését fenntartja.

Az első Hagyatéki Tárgyaláson az örökös vitattam a tartozás összegét ezért a Közjegyző felszólította az OTP Faktoring Zrt.-t, hogy igényét per útján érvényesítse és erre határidőt adott aminek az OTP Faktoring Zrt.-határidőre nem tett eleget.
végrehajtóval ezt ajánlott levélben közöltem mellékelve a közjegyzői határozatok másolatát ,( 2020 augusztusában, ajánlott levélben ,2021 március 05-én tértivevényes levélben).
Kértem, hivatkozva 11 év elteltére, hogy folytassa le a „Vht. 41§ szerinti eljárást és a végrehajtást megszüntetni szíveskedjen, de választ a mai napig nem kaptam. Nem válaszol soha sem levélre sem e-mail-re, a telefont se nagyon veszik fel.
2020.11.26.-án kaptam egy végrehajtási jegyzőkönyvet,ami 2020 11.25.-én kelt az irodájában ,díj jegyzéket , amin a jutaléka több mint 750.000.- Ft. és hozzácsatolva egy 2007. ben kelt Végrehajtási Záradékot!
Nincs a birtokában későbbi keltezésű okirat.
Kérem segítségét és várom válaszát,
Köszönettel,
Dorottya

Kedves Dorottya! A végrehajtási becsértéket lehetőségük lett volna támadni, ezek szerint nem tették meg.

A jelek szerint a követelés akár el is évülhetett, de ezzel kapcsolatban sem tettek lépéseket (?).

Mielőtt további mulasztásokat követne el, érdemes lenne megbízni egy ügyvédet a helyzet rendezésével, minimum egy tanácsadás erejéig.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Bettina 49437 számú kérdése
  • 2021-03-03

Üdvözlöm!
Örököltem egy földet mely szántó/legelő besorolású.
Rajtam kívül még 3 örökös van, ebből egynek behajtó terhet tett az örökölt részére. Mivel még osztatlan közös tulajdon így a kérdéseim, hogy :
Én ki tudom méretni a saját részem, hogy értékesíthető legyen ?
Rajtam is követelhető a másik örökös adóssága?

Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Bettina! A tulajdonostársak állapodhatnak meg az ingatlannal kapcsolatban a közös tulajdon megszüntetésében, a hasznosítás rendezésében stb. Amennyiben ez nem vezet eredményre, úgy jöhet szóba a perindítás valamely kérdés kapcsán.

A tartozás az adott tulajdonos hányadát fogja terhelni, ez feltehetően a tulajdoni lapon is egyértelműen lekövethető, annak megfizetése iránt önnel szemben nem tudnak fellépni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Dorottya 49428 számú kérdése
  • 2021-02-26

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Kérdésem az lenne, hogy élhetek e végrehajtási kifogással, ha az árverezni kivánt lakás kikiáltási ára nagyon alacsony.
Példa: Árverésre kiírja a végrehajtó a Bíróság elektronikus honlapján a lakásomat beköltözhetően 10.000.276.- Ft.-ért. Panel 71 m2. 2+1/2 szoba ,étkező
A honlapon hasonló lakások más végrehajtónál 23-29 millió forintért árverésre kiírva.
Várom mielőbbi válaszát, köszönettel,
Dorottya

Kedves Dorottya! Igen. De mindettől függetlenül akkor jár, ha villámgyoran - értsd áron alul - eladja az ingatlanát.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kriszta 49424 számú kérdése
  • 2021-02-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A segítségét szeretném kérni végrehajtási kifogás ügyében.
1. A végrehajtó nevét kell ráírni a boritékra és az illetékes bíróság címére kell küldeni ?

2. Ingatlan árverést tűzött ki a végrehajtó ellenem mint adós. A Tulajdoni hányadra ráírta:1/1(1/3+1/3+1/3)

Édesapám még 2012.-ben kölcsönt vett fel , (amit később 2006.-ban az OTP Faktoring vett át) amit anyukám és én is aláírtunk. 2007.-ben a tartozást az OTP Faktoring ráterhelte a lakásra. Részemre ezen okirat megküldésén kívül ( amire nem is emlékszem, de a végrehajtó hivatkozik ügyszámra) semmilyen iratot, felszólítást, letiltást, stb. nem kaptam sem az OTP Faktoringtól sem a végrehajtótól,és tudomásom szerint se apukám (az adós) sem anyukám.

Édesapám 2018.-ban meghalt én lemondtam az öröklésről.(Édesanyám örökölte meg az 1/3.-t).
A közjegyző megkeresésére az OTP Faktorig megküldte, hogy fenntartja követelését. Mivel az édesanyám a magas kamatösszeget vitatta a közjegyző felszólította az OTP Faktoringot , hogy igényét per útján érvényesítse, amire határidőt adott. A második hagyatéki jegyzőkönyvben rögzítve van, hogy ennek határidőn belül nem tett eleget.
3.Kérdésem, hogy ha 2007-2018.-s év (11 év) között semmiféle aktivitás nem történt sem az OTP Faktoring sem a végrehajtó részéről elévült e?

Várom mielőbbi segítő válaszát, mert a végrehajtási kifogást napokon belül be kell nyújtanom

Köszönettel,
Kriszta

Kedves Kriszta! Tekintve,hogy a kifogás kapcsán már feltehetően elkéstem a válasszal, inkább visszakérdezek: Nem lenne itt az ideje annak, hogy a vh. kapcsán ügyvédhez forduljon?
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Jenő 49420 számú kérdése
  • 2021-02-22

32f pk 887 2015 175 228 227 alapján sürgős lenne albérletet kikel költözni és nincs hová menni szillér u 3o berettyóújfalu alatt található vagy ön szerzés ügy érdekében kérem szépen segít senek

Tisztelt Jenő !

Köszönettel fogadtuk megkeresését.

Sajnos a megadott információk alapján nem tudunk teljes körű tájékoztatással szolgálni. Annak érdekében, hogy megfelelő segítséget tudjunk nyújtani szükségünk van több, a felmerülő problémával kapcsolatos tényre, körülményre annak érdekében, hogy meg tudjuk válaszolni az Ön kérdését.

Amennyiben még aktuális, illetve egyéb más kérdése merült fel forduljon hozzánk bizalommal!




Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal: