Hozzászólások

 • Judit 49427 számú kérdése
 • 2021-02-26

Tisztelt dr. Nagy Zoltán ügyvéd úr!

A nevemen volt egy budapesti lakás, amiről később a beleegyezésemmel levették a tulajdonjogot, és holtig tartó haszonélvezettel lett terhelve a javamra. A lakás az évek során ki volt adva, mivel nem állt szándékomban beköltözni, sem a környék, sem az ingatlan nem volt szimpatikus, élhető számomra. A lakbérből én nem részesültem. De soha megkérdezésük nélkül nem adtam volna el az ingatlant megkérdezésük nélkül, állítólag rokonaim ettől tartottak. Nem hogy eladni nem állt szándékomban, (pláne egyeztetés nélkül!)de évekig a közelébe se mentem a kiadott ingatlannak.
Rokonaim a tudtom és megkérdezésem, beleegyezésem nélkül ügyvéddel levetették a holtig tartó haszonélvezeti jogot a lakásról, így az ingatlan tulajdonjoga átkerült egy családtag nevére. Nem láttam a szerződést, nem tudom ki írta azt meghatalmazásom nélkül helyettem és nevemben alá (vélhetően a "család barátjaként") számon tartott ügyvéd. Mindezt utólag hónapok múlva tényként közölte a család velem. A lakás később eladásra került úgy 2-3 éve. Kérdésem hogy jogos, törvényszerű volt-e amit az ügyvéd tett, és ha nem tehetek-e ellene ezért panaszt vagy kérhetek-e tőle kártérítést?
Nem is annyira az elvesztett lakás és az ára bosszant hanem az ügyvéd cselekedete, ami szakmaiatlan és vélhetőleg jogszerűtlen is. Nem szeretném ha ezt másokkal is megtenné. Időközben rokkantnyugdíjas lettem, felőröltek az ilyen és hasonló családi konfliktusok. Kérem adjon tanácsot érdemes-e valamit tennem, és ha igen akkor mit.
Köszönettel várom válaszát, tanácsát.
Judit

Kedves Judit!
Van egy-két tisztázásra váró körülmény a kérdése kapcsán, ami indokolttá tenné, hogy üyvédhez forduljon!

A haszonélvezeti jogának a megszüntetése büntetőjogi kérdéseket is felvet, ezt is érdemes lehet megvizsgálni...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Norbert 49415 számú kérdése
 • 2021-02-20

Tisztelt Uram,

Adott egy belvárosi ingatlan, amelyet 2020 első felében egy vevő elindította a lakás megvásárlását. Foglalót tett, majd egy első részletet (!), a foglalót követő 3 hónapon belül. Eddig azt gondoltuk, hogy egyenesben vagyunk. Ezt követően már 4x módosított a szerződésen fizetési határidőt (az ő költségére), mert nem tudott fizetni. Eleinte a pandémiás helyzetre tekintettel. de ebből tanulva a második módosításkor már beleírattuk, hogy ő tisztában van a jelenlegi pandémiás helyzettel, tehát erre hivatkozva már nem módosíthatja. De talált más indokot, nem tud fizetni egyenlőre. Kötbér fizetése készpénzben történik, viszont nincs róla semmiféle átvételi papír. Mindenképpen szeretnénk eladni a lakást, viszont ez már nagyon aggaszt minket. Mindig 2-3 hónappal meghosszabbítja, de nem történik érdemben semmi. Az utolsó verzió az az volt, hogy banki hitelt vesz fel és már a kérelmet benyújtotta. Kérdésem a következő lenne. Mivel lassan már 13-14 hónapja zajlik az adásvétel, meg lehet fogni valamivel? arra gondolok, hogy az vásárlási előleggel "ne érezze magát annyira nyeregbe" és meggyorsítani az ügyet. Mivel nincs papír a kötbér fizetéséről, esetleg ezzel a ténnyel? illetve bátyám vásárolt egy ingatlant, számított erre a pénzre, viszont nem kapta még meg. Ugyan ebben a cipőben járok én is. Esetleg arra hivatkozva, hogy megkárosított bennünket? Mivel bátyám számított erre a pénzre és szerződés kötés után vágott bele a saját ingatlan megvásárlásába, akár csak én, erre is látok laikusként egy apró reményt.

Köszönöm megtisztelő válaszát.

Kedves Norbert!

Született adásvételi szerződés? Ha igen, akkor kérjen felvilágosítást a szerződést szerkesztő ügyvédtől, vagy még jobb megoldás, ha ad egy megbízást egy másik ügyvédnek, aki felvilágosítja Önt a lehetőségekről. Meg kellene vizsgálni a szerződésből történő "kiugrás" - azaz elállás - lehetőségét és módját.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Eszter 49407 számú kérdése
 • 2021-02-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Tanácsot szeretnék kérni Öntől, már jó ideje nézegettünk házakat vidéken és pár hete beleszerettünk egybe. Megegyeztünk az eladókkal, hogy megvesszük, egy kissé gyanúsan sürgős nekik, mindössze 4 hónapot hagytak a teljes vételár kifizetésére, de belementünk, mert úgy gondoljuk valószínűleg annyi idő elég, hogy eladjuk a jelenlegi lakásunkat. A probléma az Ügyvédnél kezdődött, akihez nagyon rövid időn belül eljutottunk, ugyanis az eladó kedvesen felajánlotta, hogy mehetünk ahhoz az Ügyvédhez, aki a korábbi adásvételeit intézte. Az Ügyvéddel több emailt váltottunk, majd pár nap alatt szerződéstervezetet is kaptunk és mehettünk másnap aláírni. A hölgy meglepődött, amikor megtudta, hogy a CSOK támogatást még nem vettük fel, mert ő az eladóktól úgy tuta, hogy már felvettük, én közöltem vele, hogy azt adásvételi szerződés nélkül nem tudjuk megigényelni, így nyilvánvalóan nem vettük még fel. Ez volt az első gyanús pont, majd annak ellenére, hogy tudott róla, hogy el fogunk adni egy lakást és annak árából lesz kifizetve a teljes vételár nekem kellett kérnem, hogy jelöljük be azt a részt, miszerint várhatóan az elkövetkező egy évben el fogunk adni lakást. Erre egyébként nem került sor, mert miután ott előttem kereste ki a jogszabályt a telefonján, közölte, hogy neki ehhez kellettek volna egyéb papírok és késő van (este 6 körül jártunk), de majd ha a NAV kiszabja az illetéket, ezt el lehet intézni, erről továbbra sem tudom valóban így van-e. Ma voltam a bankban a CSOK-kal kapcsolatos első megbeszélésen, ahol közölték velem, hogy az adásvételi szerződést a támogatás igényléséhez teljesen másképp kellett volna megírni és így nem fogadhatják el. Ezzel nem csak a támogatás összegétől, de az illetékmentességtől is elestünk, illetve a 15 millió forintig járó illetékmentességet sem biztos, hogy megkaphatjuk.
Tisztában vagyok vele, hogy nagyrészt nekem róható fel, hogy nem voltam elég tájékozott és így vágtam bele a szerződés aláírásába, de azt feltételeztem, hogy egy ügyvéd ezekkel a dolgokkal tisztában van. Most az lenne a kérdésem, hogy azon kívül, hogy természetesen megkérem az Ügyvédet, hogy javasoljon erre valamilyen megoldást nekünk, milyen lehetőségeink vannak? Van esetleg valami, amivel javíthatunk a helyzeten, amennyiben az Ügyvéd nem szeretne együttműködni ennek a problémának a megoldásában?

Köszönettel,
Eszter

Kedves Eszter!

Az illeték kapcsán valóban nem kell aggódniuk, a kedvezmény később is érvényesíthető. Viszont a CSOK kapcsána szerződést minden bizonnyal módosítani kellene, ennek lehetőségét viszont maga a szerződés határozza meg első körben, azt viszont én nem ismerem. Amennyiben az eladók közreműködőek, akkor feltehetően minden rendben lesz, a gond akkor támad, ha az eladók nem működnek közre...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Nikolett 49403 számú kérdése
 • 2021-02-16

Üdvözlöm.

Olyannal fordulnék Önhöz, hogy anyósomék vásároltak egy ingatlant körülbelül 30 évvel ezelött, akkor minden sikeresen zajlott az adá-vételnél, az ő nevükre kerult a ferjével közösen a ház.

 Mikor felvették a szocpolt 21 évvel ezelőtt a felső szint beépitéséhez, akkor elvileg kellett társ tulajdonos a házhoz, nos ők akkor ügyvéd segitségével irtak egy új adásvételi szerződést, amiben ők lettek az új társtuéajdonosok.

De mikor le kellett volna őket venni a tuéajdoni lapról, akkor ügyvédi hiba történt, anyósomékat vette le mint tulajdnosok, és az újak maradtak meg.

Ők akkor (mint hibáztak) nem nézték át rendesen a papirt, továbbra is épitkeztek, éltek a házben, meg továbbre is élnek. Én mikor be jelentkeztem állandó lakosként a házba akkor derült ki, hogy nem, is ők a tulajdonosok.

Akkor elmentek hozzájuk, ők állitották hogy nem is tudták , hogy a nevükön maradt az ingatlan. Mint kiderült mind végig tudták, mert tartozásokat tettek rá. Mi kértük hogy fizessék ki nem tették, igy nem sikerült vissza iratni az ingatlant. Később az ő másik házukat elárverezték és az azon lévő tartozást át irták a jelenleg nevükön lévő ingatlanra, amiben anyósómék élnek. Anyósómék parirokkal birják igazolni hogy ők vették, ők csináltak csatornázást, mindent ők fizettek.

Felkerestük az ügyvédet aki hibázott, ő nem tud ellene mit csinálni, mert mint hogy 21 évvel ezelőtt történt. A kamara is visszadobta az ügyet hogy elévült.

El szeretnék adni az ingatlant, de mivel tartozások vannak rajta és nem a nevükön van, igy nem tudják.

Ebben kérem a segitségét kihez forduljunk, és mit tegyünk hogy legalább az árát visszakapják.

Előre is köszönjük szépen.

Kedves Nikolett!
SOS ügyvéd! Pl. a mi irodánk is tud segíteni!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Tóth Kata 49363 számú kérdése
 • 2021-01-20

Jó estét kívánok. Szeretnék érdeklődni hogy ingatlan ajándékozás tört~nt de a szerződésben a megajándékozott lakcíme nem ugyan az mint ami a lacímkártyán szerepel. Ilyenkor újra kell kötni a szerződést? Vagy ez hamisításnak számít? Köszönöm szépen válaszát.

Tisztelt Tóth Kata!

A szerződésben szereplő adatok helyességéért az ügyfél és a szerződést készítő és ellenjegyző ügyvéd tartozik felelősséggel. Az ügyvédnek kötelessége az ügyfelek okmányainak és adatainak ellenőrzése. Javaslom, hogy ebben a kérdésben vegye fel a kapcsolatot a szerződést készítő ügyvéddel.

Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


 • Gizella 49346 számú kérdése
 • 2021-01-14

Tisztelt Ügyvéd úr!
Az a kérdésem, ha a vevő hozza az ügyvédet, és a szerződésben nem szerepel, hogy ki fizeti az ügyvédi költségeket, akkor van-e erre meghatározott jogszabály? Tehát, ki kell-e kötnöm a szerződésben, hogy a vevő fizeti az általa hozott ügyvédet?
Válaszát előre is köszönöm.
Gizella

Kedves Gizella!
Mind a jog, mind a "szokásjog" a vevő fizetési kötelezettségévé teszi az ügyvédi munkadíj megfizetését, de ettől függetlenül kiterjedhet rá a szerződés az egyértelműség miatt.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: