Hozzászólások

  • Mirella 49494 számú kérdése
  • 2021-04-18

Üdvözlöm !

Szeretnék vásárolni külterületen egy müv.ág alól kivont zártkertet.
Áll rajta egy kb 20nm könnyűszerkezetes gazdasági épület . A tulajdoni lapon is rajta van .
Szeretném felújítani , és 30nm-re bővíteni könnyűszerkezettel. Betartva a beépíthetőségi szabályokat, és törekszem rá hogy 100 légköbméter alatt maradjon ,és 4,5m gerinc magasságot ne haladja meg .
Arról tájékoztattak hogy ez esetben nem kell építési engedély ,csak bejelentés köteles.
Mivel ferde tetős lenne az építmény, nehéz pontos légköbmétert számolni a tetőtér beépítés esetében. Alul 66 légköbmétert számoltam.
Azt szeretném meg kèrdezni, ha csak bejelentési kötelezettségem van , akkor azt ha megtettem, milyen ellenőrzésekre számíthatok?
Ki jön-e bármilyen hatóság ezt megnézni és pontosan lemérni hogy belül bele fértem-e a 100 légköbméterbe, vagy esetleg túl léptem azt egy picivel?
Ha igen , milyen büntetésre számíthatok ?
Kell-e bármi más engedély miután befejeztem a bővítést?
Köszönöm szépen a válaszát!

Tisztelt Mirella!

Természetesen az építési hatóság a bejelentési kötelezettséggel járó építési tevékenységet is jogosult ellenőrizni. Az építési hatósági eljárás bonyolultsága és az ügy részleteinek ismerete miatt ezen a fórumon nem tudok Önnek részletesebb választ adniTisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


  • Gabriella 49460 számú kérdése
  • 2021-03-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2018-ban vásároltam egy 140m2-es családi házat. Ekkor az ügyvéd elmulasztotta kikérni a térképmásolat, nem is tudtam róla, hogy létezik ilyen dokumentum, sem azt hogy szükséges az adás-vételhez. Most, az otthonfelújítási hitel kapcsán értesültem róla, hogy kelleni fog a hitel igénylésekor, így lekértem a Takarnetről. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a ház jóval kisebb rajta (nem szerepel rajta a garázs, a nappali, a szélfogó), mint most. Írtam az Építésügyi Hatóságnak, akik tájékoztattak, hogy egy igen költséges eljárás vár rám, ha rendezni kívánom ezt a helyzetet. Mit tehetek ez ügyben?
Segítségét előre is köszönöm!

Kedves Gabriella!
Az érdemi út, hogy ezeket megcsinálja, megcsináltatja, és ezzel a felújítás elől is elhárítja az akadályt. A másik kérdés, hogy ennek költségeit át tudja-e hárítani az eladóra? Véleményem szerint nem.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gabriella 49421 számú kérdése
  • 2021-02-22

Kedves Ügyvédúr!
Adott egy külterületen lévő szántó művelési ágú terület. ( 1 minosztály- nem tudom, hogy ez fontos-e).
1956 m2-nyi.
Lehet-e fészert, zárt épületet, ami nem alkalmas ott lakásra, csak szabadidő eltöltés lenne, füvesítéssel. Eddig lovak legeltek rajta. Egy tároló és néhány árnyékolót szeretnék felállítani. Jól értelmezem, hogy 3 %, azaz 58m2nél nem nagyobb betonalapú épület,- ami tároló - elhelyezhető?
Előre is köszönöm a szives válaszát! Gabi

Kedves Gabriella! Jól értelmezi, a mezőgazdasági terméshez igazodó, ahhoz szükséges felépítmény elhelyezhető rajta, 3 %-os beépítési arányt tiszteletben tartva.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ágnes 49396 számú kérdése
  • 2021-02-12

Tisztelt Cím!10 éve lakunk a házunkban.Tulajdonosok vagyunk.Az átalakítást tervrajz és engedély után csináltuk,mindent a tervek szerint.Viszont most felmerült,hogy kellett volna lakhatási engedélyt is kérni mielött beköltözünk?Mit kell tennünk ez ügyben és milyen hivatalnál?Büntetésre is számíthatunk?Köszönöm szépen a segítségét!

Tisztelt Ágnes!

Ha családi ház átalakítása építési engedély köteles volt, akkor az építkezés befejezésekor használatbavételi engedélyt kellett volna kérniük.
'0 év távlatában fennmaradási engedélyt vagy hatósági bizonyítványt kérhetnek az illetékes építési hatóságtól. Amennyiben az épület alaprajza is változott, akkor ezt az ingatlan-nyilvántartási térképen is át kell vezettetni.Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal: