Hozzászólások

 • Tünde 49534 számú kérdése
 • 2021-05-17

Üdvözlöm!
Lakókertünkben a korábbi játszótér területén járdát építettek, lecsökkentve az amúgy is kis zöld felületet. Mivel a trambulin korábbi helyére épült a járda, ezért áthelyezték közvetlenül az ablakom elé. 4 méteres átmérőjű és magasságú, melyet minden nap, folyamatosan használnak a gyerekek, így folyamatos a zajterhelés és látványnak sem kellemes. Tudom, hogy a játszótér létesítése/megszüntetése közgyűlési határozat alapján lehetséges. Abban szeretném segítségét kérni, hogy melyik jogszabály határozza meg, hogy egy ilyen, kiemelten hangos elemet milyen távolságra kell elhelyezni az épülettől, ablakoktól?
Segítségét előre is köszönöm.
Üdvözlettel, Tünde

Kedves Tünde, nem derül ki a kérdéséből, hogy társasházon belüli vagy közterületi játszótérről van szó. Egyébként az Épített környezetről szóló tv., az ún. OTÉK kormányrendelet és a helyi építési szabályok összessége határozza meg a szabályokat.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Panna 49526 számú kérdése
 • 2021-05-12

Tisztelt Ügyvéd Úr !

Külterületen építkeztünk , építési engedélyt beadtuk , de a ház 27 NM2 helyett 97 NM2 lett . Bírságokat kifizettük . Bontási határozatot is bejegyezték a tulajdoni lapra 11 éve . A beépíthetőség azóta se lett több . A Fennmaradási ez esetben kérhető ?

Köszönöm !

Kedves Panna, ez helyi építéshatósági kérdés, véleményem szerint kérhető ugyan, de nem lesz eredményes. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • János 49516 számú kérdése
 • 2021-05-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Leendő induló vállalkozásom számára telephelyet szeretnék vásárolni. A kiszemelt telephellyel kapcsolatban lekértem frissen térképmásolatot és tulajdoni lapot is. Ezek alapján két fontos kérdésben szeretném a véleményét kérni:
1. Az adott ingatlanon természetben áll egy 150 nm-es műhely, mely a térképmásolaton sincs feltüntetve, illetve a tulajdoni lapon sem, mert a tullapon a művelési ág: "kivett beépítetlen terület"! Jól gondolom, hogy az épület feltüntetést a jelenlegi tulajdonosnak kellene rendeznie még az adásvétel előtt, mert egyébként ha az ingatlanban később vállalkozói tevékenységet szeretnék bejelenteni, akkor ez aggályos lehet, hogy a földhivatali nyilvántartásokban az épület seholsem szerepel?
2. Az térképmásolat lekérdezése után kiderült, hogy a szóbanforgó telephelynek szánt ingatlant közúton nem lehet megközelíteni, mert minden oldalról magánterületű (Kft. a tulajdonos) "kivett út" elnevezésű ingatlanok szegélyezik! Jól gondolom, hogy a megközelíthetőséget útszolgalmi jog biztosításával kérhetem? Ha igen, mi ennek a kérelemnek a menete, illetve az idegen telkek tulajdonosa elzárkózhat-e a szolgalmi jog biztosításától?

Válaszait előre is nagyon köszönöm, tisztelettel!

Tisztelt Uram!!

Sajnos több szempontból is problémás az a telephely. 1. valószínűleg engedély nélkül épült a műhely, tehát fennmaradási engedélyt kellene rá kérni, de ezt nem adják meg olyan egyszerűen. 2. Átjárási szolgalmi jogot az érintett telkek tulajdonosai szerződéssel, vagy bíróság jogerős ítélettel alapíthat. Ítélet esetén a bíróság azt vizsgálja, hogy az adott telek, honnan közelíthető meg legegyszerűbben, legcélszerűbben.


Tisztelettel
dr.László Tamás ügyvéd
6000 Kecskemét, Hornyik János krt. 4. 1/4.
+36 20 576 0010
+36 20 576 0010
laszlo.tamas.dr@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Beatrix 49507 számú kérdése
 • 2021-04-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Pár éve vásároltam egy ingatlan, most hitelt szerettem volna felvenni rá, ami nem lehetséges a tervrajzban nem szereplő bővítések miatt. A hozzáépítések és átalakítások egy része a 80-90-es években létesült, de van ami 10 évnél "fiatalabb" toldás. Kérdésem milyen módon tudom rendezni jogilag az ingatlan helyzetét, hogy elkerüljem a fennmaradási engedéllyel járó büntetést, de az értékbecslés sikeres legyen. Olvasva az előző hozzászólásokat, a 10 évnél régebbi bővítésekre nem kellene fizetnem, de a pár évvel ezelőtti esetében hogy tudom rendezni? Az értékbecslő számításai szerint a telek beépítési szintje a maximális alatt van.
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Beatrix!
Földmérő és földhivatal, ill. építési hatóság. Ezek közreműködésével lehet a tényleges állapotnak megfelelő térképi állapotot létrehozni, ami elhárítja az akadályokat a hitel elől.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Mirella 49494 számú kérdése
 • 2021-04-18

Üdvözlöm !

Szeretnék vásárolni külterületen egy müv.ág alól kivont zártkertet.
Áll rajta egy kb 20nm könnyűszerkezetes gazdasági épület . A tulajdoni lapon is rajta van .
Szeretném felújítani , és 30nm-re bővíteni könnyűszerkezettel. Betartva a beépíthetőségi szabályokat, és törekszem rá hogy 100 légköbméter alatt maradjon ,és 4,5m gerinc magasságot ne haladja meg .
Arról tájékoztattak hogy ez esetben nem kell építési engedély ,csak bejelentés köteles.
Mivel ferde tetős lenne az építmény, nehéz pontos légköbmétert számolni a tetőtér beépítés esetében. Alul 66 légköbmétert számoltam.
Azt szeretném meg kèrdezni, ha csak bejelentési kötelezettségem van , akkor azt ha megtettem, milyen ellenőrzésekre számíthatok?
Ki jön-e bármilyen hatóság ezt megnézni és pontosan lemérni hogy belül bele fértem-e a 100 légköbméterbe, vagy esetleg túl léptem azt egy picivel?
Ha igen , milyen büntetésre számíthatok ?
Kell-e bármi más engedély miután befejeztem a bővítést?
Köszönöm szépen a válaszát!

Tisztelt Mirella!

Természetesen az építési hatóság a bejelentési kötelezettséggel járó építési tevékenységet is jogosult ellenőrizni. Az építési hatósági eljárás bonyolultsága és az ügy részleteinek ismerete miatt ezen a fórumon nem tudok Önnek részletesebb választ adniTisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal:


 • Gabriella 49460 számú kérdése
 • 2021-03-24

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2018-ban vásároltam egy 140m2-es családi házat. Ekkor az ügyvéd elmulasztotta kikérni a térképmásolat, nem is tudtam róla, hogy létezik ilyen dokumentum, sem azt hogy szükséges az adás-vételhez. Most, az otthonfelújítási hitel kapcsán értesültem róla, hogy kelleni fog a hitel igénylésekor, így lekértem a Takarnetről. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy a ház jóval kisebb rajta (nem szerepel rajta a garázs, a nappali, a szélfogó), mint most. Írtam az Építésügyi Hatóságnak, akik tájékoztattak, hogy egy igen költséges eljárás vár rám, ha rendezni kívánom ezt a helyzetet. Mit tehetek ez ügyben?
Segítségét előre is köszönöm!

Kedves Gabriella!
Az érdemi út, hogy ezeket megcsinálja, megcsináltatja, és ezzel a felújítás elől is elhárítja az akadályt. A másik kérdés, hogy ennek költségeit át tudja-e hárítani az eladóra? Véleményem szerint nem.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Gabriella 49421 számú kérdése
 • 2021-02-22

Kedves Ügyvédúr!
Adott egy külterületen lévő szántó művelési ágú terület. ( 1 minosztály- nem tudom, hogy ez fontos-e).
1956 m2-nyi.
Lehet-e fészert, zárt épületet, ami nem alkalmas ott lakásra, csak szabadidő eltöltés lenne, füvesítéssel. Eddig lovak legeltek rajta. Egy tároló és néhány árnyékolót szeretnék felállítani. Jól értelmezem, hogy 3 %, azaz 58m2nél nem nagyobb betonalapú épület,- ami tároló - elhelyezhető?
Előre is köszönöm a szives válaszát! Gabi

Kedves Gabriella! Jól értelmezi, a mezőgazdasági terméshez igazodó, ahhoz szükséges felépítmény elhelyezhető rajta, 3 %-os beépítési arányt tiszteletben tartva.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Ágnes 49396 számú kérdése
 • 2021-02-12

Tisztelt Cím!10 éve lakunk a házunkban.Tulajdonosok vagyunk.Az átalakítást tervrajz és engedély után csináltuk,mindent a tervek szerint.Viszont most felmerült,hogy kellett volna lakhatási engedélyt is kérni mielött beköltözünk?Mit kell tennünk ez ügyben és milyen hivatalnál?Büntetésre is számíthatunk?Köszönöm szépen a segítségét!

Tisztelt Ágnes!

Ha családi ház átalakítása építési engedély köteles volt, akkor az építkezés befejezésekor használatbavételi engedélyt kellett volna kérniük.
'0 év távlatában fennmaradási engedélyt vagy hatósági bizonyítványt kérhetnek az illetékes építési hatóságtól. Amennyiben az épület alaprajza is változott, akkor ezt az ingatlan-nyilvántartási térképen is át kell vezettetni.Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal: