Hozzászólások

  • Irma 49767 számú kérdése
  • 2021-12-08

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Egy lakásbérleti szerződés megszüntetésével kapcsolatosan kérném a segítségét. A lakás hivatalosan – szerződéssel és közjegyzői kiköltözési nyilatkozattal - lett bérbeadva egy cégnek határozatlan időre.
A kapcsolattartás végig problémás volt, fizetési elmaradás is van. Ezért a szerződés felmondása mellett döntöttem.
Több kérdésem lenne :
- Teljes bérleti díjat utaltak, nem volták le - és feltehetően nem is fizették be - az SZJA-t. Ilyenkor mi a teendő?
Telefonon és e-mailben is felhívtam erre a figyelmet.
- Csak 45 napos felmondási határidővel bontható-e fel a szerződés, vagy a fizetési kötelezettség elmaradás miatt azonnali hatállyal is megtehetem-e? (2 alkalommal küldtem ki fizetési felszólítást az elmaradásra.)
- Felmondhatok-e azonnali hatállyal szolgáltatást, gondolok például internet, Tv előfizetésre?
- Mivel nem veszik fel a telefont, nem hívnak vissza, nem válaszolnak az e-mail-re, hogy jutok pl. a kulcsokhoz.
- A közmű órák leolvasása is problémás, nem diktálják az óraállást.
- Előzetes jelzés után bemehetek-e az ingatlanba?
Előre is köszönöm!

Kedves Irma!
Vegyen igénybe ügyvédi segítséget, ezt szerintem már nem fogja tudni elkerülni.
Valószínűsíthető, hogy még kiürítési perre is sor fog kerülni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Janka 49694 számú kérdése
  • 2021-09-10

Kedves Ügyvéd Úr!

Az albérlőnket letartóztatták, a szomszédok hívtak oda minket, házkutatás is volt. A rendőrök annyit mondtak, hogy jó ideig nem látjuk és hogy az adatai is biztosan hamisak. Még 2 hét van kifizetve, illetve a kaució, egyben kifizetett 2 hónapot. A megadott állandó lakcímére küldtünk egy azonnali felmondó levelet. (A cím egy paneltömböt jelöl, nincs pontosítva lépcsőház, emelet, ajtó, ha igaz is a cím, talán célt se ér, hogy valaki átvegye)
Feladatunk elérni őt valamilyen módon? Azt sem tudjuk hova került. Nem tudunk róla nagyjából semmit, 1,5 hónapja költözött be, de életvitelszerűen nem élt ott, alig látták a szomszédok. A foglalkozása/ munkája sem igaz, mert rendőrnek vallotta magát.
Mikortól van jogunk bemenni a lakásba és kiüríteni, újra kiadni? Nem került semmilyen papír az ajtóra, ami tiltaná.
Még nem mentünk be a lakásba, de ilyen esetben tárolnunk kell a személyes dolgait? Válaszát köszönöm előre is!

Kedves Janka, ha jól rémlik, akkor ez a probléma időpközben megoldódott.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Emese 49639 számú kérdése
  • 2021-07-29

Tisztelt ügyvéd Úr!
Albérlőként lakom a jelenlegi ingatlanban 3 éve, a tulajdonos kb 1 hónapja telefonon közölte hogy eladja a lakást, majd e-mailben felmondta a szerződésem 60 napos határidővel. Én kerestem új albérletet és találtam is a kérdésem az lenne hogy le kell e lakjak a 60 napos felmondást vagy elköltözhetek e hamarabb az új lakás azonnal költözhető. Köszönöm a válaszát.

Kedves Emese! A bérleti szerződés rendlekezései szerint kell eljárni, alapvetően a felmondási időben "él" a bérleti jogviszony, tehát használhatja a lakást és fizetnie kell érte, de ettől közös megegyezéssel el is lehet térni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Imre László 49586 számú kérdése
  • 2021-06-20

Tisztelt Ügyvéd úr!

Barátnőm egy albérletben lakik,alig két éve.A fürdőszobában a plafon ki van tapétázva és egy nagyobb területen a tapéta levált a plafontól.
A helység rendeltetésének megfelelően volt használva de a pára kikezdte a tapétát.
A gond az,hogy főbérlő a javítás költségét a barátnőmmel akarja kifizettetni.
Ő szeretne szakembert hívni és várni sem hajlandó a munka megkezdésével.
Az lenne a kérdésem,hogy ezt megteheti e a főbérlő,illetve milyen formában tudom érvényesíteni az esetleges igazamat?

Válszát előre is köszönöm!

Tisztelettel:
László

Kedves László!
A bérleti szerződés rendelkezései az irányadóak a kérdésben.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Janos 49532 számú kérdése
  • 2021-05-14

Anyukămnak hatărozatlan bérleti szerződés van a nevěn egyikbe ő lakik másikra én most a al a papírral kerestek meg h fel mondják a laksberleti szerződěst ha az egyik lakást nem hagyom el én és 3 kiskorú gyermekem mert anyukám néven van a berlemeny pedig 17 éve én lakom az ingatlant

Kedves János!
A kérdéséből nem derül ki, hogy önkormányzati bérleti szerződésekről van-e szó vagy másról, és egyébként sem halmozott el írásjelekkel és nagybetűs mondatkezdésekkel, így maga a kérdés sem különösebben világos számomra.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nikolett 49527 számú kérdése
  • 2021-05-12

Tisztelt Ügyvédi Iroda!
Jelenleg bérlőként azzal a helyzettel találtam szemben magam, hogy a házat eladták a fejem fölül. A bérbeadó egyik napról a másikra jelezte, hogy masnaptól érdeklődők jönnek megnézni a házat és mindenképpen kötelességem meg oldani hogy meg tudják nézni. A ház 2 hét alatt elkelt és felém egy fenyegető kiköltözési üzenet érkezett holott a szerződésem határozatlan tartalmú és magában foglalja a 3 hónapos felmondási időt. Ezt semmibe véve 1 hónap alatt el kell hagynom az ingatlant. A bérbeadó, szerződésszegéssel vádol és arra hivatkozik hogy nem rendeltetésszerűen használtuk a házat amiben lakunk, illetve lelaktuk és milliókat bukott rajtunk (2 évet laktunk a házban) de ezt semmiféle bizonyítékkal nem tudja alátámasztani. A kaució visszaadását teljes mértékben megtagadta, ráadásul a közüzemi számlákat felszólítás ellenére sem küldi el, csak az összeget amit ki kellene fizetnem. Milyen jogszabályok vonatkoznak a kaucióra? Köteles a bérbeadó számlákkal igazolni mire költi? Illetve ez esetben mit tudok még tenni? Ez ügyben szeretném a teljes körű szakmai véleményét kikérni. Előre is köszönöm! Péter Nikolett

Tisztelt Péter Nikolett!

Köszönjük a megkeresését. Sajnos az Önök között létrejött bérleti szerződés hiányában nem tudunk teljes körű tájékoztatással szolgálni. Azonban az alábbiakról tudjuk Önt tájékoztatni:

Az óvadék, amelyet köznapi nyelven kauciónak neveznek a Polgári Törvénykönyv szabályain alapul. (Ptk. 5:95.§). Az írásbeli bérleti szerződésbe érdemes lett volna belefoglalni, hogy a kauciót pontosan mire fordíthatja a bérbeadó, és milyen esetben jár vissza a bérlőnek. E tekintetben mindig a bérleti szerződés az irányadó. Amennyiben a szerződés nem tartalmaz erre vonatkozóan semmilyen utalást, általánosságban elmondható, hogy a szerződés letelte/felmondása után a kaució felhasználásáról a bérbeadónak el kell számolni a bérlő felé. Ilyenkor a bérbeadó jogosult áttekinteni, hogy fennáll-e bérleti díj, vagy közüzemi díj hátralék, illetve hogy a bérlő a szerződésben rögzített állapotban adja-e vissza az ingatlant. Abban az esetben ha bármilyen károkozást, rongálást észlel, jogosult a kaucióból levonni a javítási költséget, a fennmaradó összeget pedig köteles a bérlőnek visszaszolgáltatni.
Amennyiben Ön az ingatlant ténylegesen rendeltetésszerűen használta, úgy a bérbeadónak – a határozatlan időre kötött bérleti szerződés szabályaira tekintettel- kötelessége lett volna a három hónapos felmondási időt betartani. Ebből az következik, hogy a bérbeadó szerződésszegő magatartást tanúsított akkor, amikor Önnek egy hónap alatt kellett elhagynia a bérleményt. Továbbá javasolnánk Önnek, hogy továbbra is ragaszkodjon a közüzemi számlák áttekintéséhez, és csak azok alapján rendezze tartozásait.

Amennyiben további kérdése merülne fel forduljon hozzánk bizalommal!


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Attila 49496 számú kérdése
  • 2021-04-19

Tiszteletem Avval a kéréssel fordulok önhöz hogy kaptam egy ingatlan bérleti szerződést és az aláírás elött szeretném megmutatni egy hozzá értő személynek.Köszönettel. Hajdu Attila.

Kedves Attila, ebben tudunk segíteni ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Botond 49490 számú kérdése
  • 2021-04-15

Érdeklödni szeretnék, hogy a feleségemmel 50-50% hányadban birtokolt lakás kiadásából származó albérleti díjról lemondhat e egyikünk a másik fél javára, és amennyiben igen, milyen dokumentum szükséges mindehhez?
Válaszát elöre is köszönettel várom!
Üdvözlettel,
Botond

Kedves Botond, nincs akadálya annak, hogy csak az egyikük adja bérbe - egy kb. háromsoros megállapodás kell "mögé" - és egyedül húzhatja a bevételt, és fizetheti utána az adót.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Vera 49458 számú kérdése
  • 2021-03-24

Augusztusig szóló határozott idejű szerződést az albérlő nemfizetése miatt rendkívüli felmondással márciusban megszüntettem. Albérlő kiköltözött. Kérdésem, hogy követelhetem-e tőle fizetési meghagyásos eljárásban a 3 havi tartozása mellett a hátralevő 5hónapnyi albérleti díjat is (mínusz a visszatartott 2 havi kaució) ?

Kedves Vera! A szerződés ismeretében mernék hiteles válaszra vállalkozni, de valószínűleg igen. A kérdés csak az, hogy "megéri-e" a befektetett energia és pénz, ráadásul, ha időközben bérbe adja az ingatlant, akkor arra az időszakra már nem is követelhet bérleti díjat a korábbi bérlőtől.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Flóra 49442 számú kérdése
  • 2021-03-11

Tisztelt cím!

Bérleti szerződés lejárta elôtt szeretném felmondani az albérletet mert sajnos lakhatatlan.

Vizesedik, penészedik, a matrac a fal minden csupa penész ablak nincs, Amit kinyithatnék szellôztetni, vagyis egy van, Amit szerintem jobb nem bolygatni.

Az ajtó el van vetemedve, jön be a hideg, a meleg pedig nem megy fel a galéria részbe így fáztam egész télen.

A segítségét vagy jogi tanácsot szeretnék kérni ugyanis a tulajdonos nem akarja visszaadni a két havi kauciót, Amit letettem és lelakni se engedi. Gyakorlatilag mindent ki akar fizettetni velem az utolsó hónapig és vissza se akarja adni a kauciót csak azért mert felmondom a szerződést egy évnél hamarabb.

A szerződésben gyakorlatilag az áll,h a bérleti szerződés határozatlan idôre szól de minimum egy évre én azonban fél éve lakom csak.

Számlát arról,hogy fizetek nekik havonta nem kaptam stb. Nem tudom Hogy tudnal-e segíteni nekem vagy jogi tanácsal ellátni?

Esetleg elküldjem a bérleti szerződést? Segíthet valamennyi?

Mihamarabbi válasza reményében búcsúzom.

Köszönettel, Flóra

Kedves Flóra! A kérdés megválaszolásához min. a bérleti szerződésre szükség lenne, az alapján - és a Ptk. alapján - lehetne meghatározni a lehetőségeit, jogait stb.
Ez ügyvédi feladat, de a mi irodánknak most nincs szabad kapacitása, mást kell keresnie, de én is azt javaslom, hogy tegye ezt!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltán 49379 számú kérdése
  • 2021-02-01

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Egy budapesti lakás bérlője vagyok 2020 nyarától.

Két hónapja rájöttem, hogy a tulajdonos (bérbeadó) folyamatosan bejárkál a bérleménybe, amíg nem vagyok otthon, és erről sosem tájékoztat - nem is kér engedélyt. Kulcsa ugyan van hozzá, de szerintem attól még joga nincs ehhez. Előkerestem a bérleti szerződést, ami erre vonatkozóan kissé homályosan fogalmaz, de nincs leírva az sem, hogy a tudomásom nélkül ezt megtehetné. 

Sajnos ezt még bizonyítani nem tudom, éppen ezért egy beltéri kamerát tervezek felszerelni, szigorúan a lakáson belülre. Már csak azért is, mert elképzelni nem tudom mi célból teszi ezt, és miért ilyen sűrűn.

A helyzet miatt az utóbbi időszakban aludni sem tudok és most már a fejem is fáj egész nap.
Fogalmam sincs, hogy mit tegyek/kihez forduljak annak érdekében, hogy:
- a tulajdonos felhagyjon ezen szokásával, és a fenti okra hivatkozva
-akár a bérleti szerződés lejárta után,
 -de akár még a szerződés lejárta előtt úgy mehessek el, hogy garantáltan vissza kapjam a lerakott kauciót (mert a lakást egyébként rendben tartom)

Amennyiben kamerával rögzített felvétellel tudom bizonyítani a behatolást, úgy jogi útra is terelhető egy ilyen ügy?
Nem ez az elsődleges célom, de az utóbbi két itt töltött hónapom maga a pokol emiatt az érzés miatt, hogy tudom, hogy bejárkál....
Valamint: jogomban áll kamerát felszerelni lakáson belül?

Előre is köszönöm válaszát,

Kedves Zoltán! Mind Önnek ,mind a bérbeadónak a bérleti szerződés - és a Ptk. szabályozása szerint kell eljárnia. A kamerát - feltételezem - semmi nem zárja ki, a felvétel birtokában majd kiderül, hogy mik a lehetőségek, bár a "bejárkálás" nyilvánvalóan ütközik a szerződésbe és a jogszabályba.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zoltán 49368 számú kérdése
  • 2021-01-27

Tisztelt Asszonyom!
Köszönöm válaszát. A volt bérlőm most azzal jött elő, hogy megtámadja a bíróságon a 2017-ben megkötött bérleti szerződésünket, mely 2021.01.31-vel a bérlő felmondása miatt lejár azzal, hogy aránytalan volt, mert neki kevés joga volt.
Jogos-e?

Köszönettel:

Zoltán

Tisztelt Cím!

A szerződést egy éven belül lehet megtámadni, ennyi idő után maximum érvénytelenségi jogcímre lehetne hivatkozni, de elég fura lenne egy bérletet illetően. Olyan alapon, hogy "kevés volt a jogom" nem lehet pert indítani, és nem is lehet előre tervezni, mi lehet a keresetlevél tartalma. Ha a bérlő valóban beadott pert, és a bíróság alaki, tartalmi hiányosságok miatt nem utasítja vissza, akkor idővel meg fogják Önnek küldeni. Elég akkor foglalkozni az üggyel.




Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Zoltán 49365 számú kérdése
  • 2021-01-25

Tisztel Cím!
Magánszemélyként adtam bérbe üzletemet. A bérlő kauciót fizetett és átalakítást végzett. A költségét 3 év alatt határozott idejű szerződésben csökkentett (2/3) bérleti díjjal egyenlítettem ki. Ezt követően határozatlan idejű szerződést kötöttünk és én kértem pénzt a tulajdonomba került beépítések használata után. A szerződés megszűnése után ezeket le kell bontani.
Szeretném megtudni, hogy így megfelelően jártam-e el?
A kaucióról átadás átvételéről milyen iratot kell készíteni?

Köszönettel: Zoltán

Tisztelt Cím!

Igen, helyesen járt el. A kaució átadása, átvétele vonatkozásában nincs speciális előírás, célszerű írásban rögzíteni, és a feleknek aláírni az okiratot.

A kaució a Ptk. szerint óvadék, ez a jogi megjelölése, az alapítását illetően a Ptk. az alábbiakat tartalmazza:
5:95. § [Az óvadék alapítása]
(1) Óvadék
a) pénzen és értékpapíron,
b) fizetésiszámla-követelésen, illetve betétszerződésből eredő követelésen vagy egyébként jogszabály rendelkezése szerint számlavezetőként erre feljogosított intézmény által vezetett számlán nyilvántartott követelésen (a továbbiakban e cím alkalmazásában: fizetésiszámla-követelés), továbbá
c) jogszabályban óvadék tárgyaként meghatározott más vagyontárgyon
alapítható.
(2) Óvadékot pénzen és nem dematerializált értékpapíron kézizálogjogként, dematerializált értékpapíron, fizetésiszámla-követelésen és jogszabályban óvadék tárgyaként meghatározott más vagyontárgyon pedig úgy kell alapítani, hogy annak eredményeként az óvadék tárgya egyértelműen azonosítható módon az óvadék kötelezettjének hatalmából az óvadék jogosultjának hatalmába kerüljön, vagy az óvadék kötelezettjének korlátlan rendelkezése alól egyébként kikerüljön.



Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Gábor 49332 számú kérdése
  • 2021-01-05

Jár e bérleti dij egy kiadott üzletre (kocsma ) arra az idöszakra amikor a járvány miatt zárva kell az üzletet tartani ? Nem találni sehol egyértelmü választ. Kérheti e a bérbeadó ? Várom válaszukat. Köszönettel : Gábor

Kedves Gábor!
Hacsak a szerződés nem rendelkezik kifejezetten máshogy, akkor - alapesetben tehát - jár a bérleti díj.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: