Hozzászólások

 • Botond 49490 számú kérdése
 • 2021-04-15

Érdeklödni szeretnék, hogy a feleségemmel 50-50% hányadban birtokolt lakás kiadásából származó albérleti díjról lemondhat e egyikünk a másik fél javára, és amennyiben igen, milyen dokumentum szükséges mindehhez?
Válaszát elöre is köszönettel várom!
Üdvözlettel,
Botond

Kedves Botond, nincs akadálya annak, hogy csak az egyikük adja bérbe - egy kb. háromsoros megállapodás kell "mögé" - és egyedül húzhatja a bevételt, és fizetheti utána az adót.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Vera 49458 számú kérdése
 • 2021-03-24

Augusztusig szóló határozott idejű szerződést az albérlő nemfizetése miatt rendkívüli felmondással márciusban megszüntettem. Albérlő kiköltözött. Kérdésem, hogy követelhetem-e tőle fizetési meghagyásos eljárásban a 3 havi tartozása mellett a hátralevő 5hónapnyi albérleti díjat is (mínusz a visszatartott 2 havi kaució) ?

Kedves Vera! A szerződés ismeretében mernék hiteles válaszra vállalkozni, de valószínűleg igen. A kérdés csak az, hogy "megéri-e" a befektetett energia és pénz, ráadásul, ha időközben bérbe adja az ingatlant, akkor arra az időszakra már nem is követelhet bérleti díjat a korábbi bérlőtől.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Flóra 49442 számú kérdése
 • 2021-03-11

Tisztelt cím!

Bérleti szerződés lejárta elôtt szeretném felmondani az albérletet mert sajnos lakhatatlan.

Vizesedik, penészedik, a matrac a fal minden csupa penész ablak nincs, Amit kinyithatnék szellôztetni, vagyis egy van, Amit szerintem jobb nem bolygatni.

Az ajtó el van vetemedve, jön be a hideg, a meleg pedig nem megy fel a galéria részbe így fáztam egész télen.

A segítségét vagy jogi tanácsot szeretnék kérni ugyanis a tulajdonos nem akarja visszaadni a két havi kauciót, Amit letettem és lelakni se engedi. Gyakorlatilag mindent ki akar fizettetni velem az utolsó hónapig és vissza se akarja adni a kauciót csak azért mert felmondom a szerződést egy évnél hamarabb.

A szerződésben gyakorlatilag az áll,h a bérleti szerződés határozatlan idôre szól de minimum egy évre én azonban fél éve lakom csak.

Számlát arról,hogy fizetek nekik havonta nem kaptam stb. Nem tudom Hogy tudnal-e segíteni nekem vagy jogi tanácsal ellátni?

Esetleg elküldjem a bérleti szerződést? Segíthet valamennyi?

Mihamarabbi válasza reményében búcsúzom.

Köszönettel, Flóra

Kedves Flóra! A kérdés megválaszolásához min. a bérleti szerződésre szükség lenne, az alapján - és a Ptk. alapján - lehetne meghatározni a lehetőségeit, jogait stb.
Ez ügyvédi feladat, de a mi irodánknak most nincs szabad kapacitása, mást kell keresnie, de én is azt javaslom, hogy tegye ezt!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Zoltán 49379 számú kérdése
 • 2021-02-01

Tisztelt Ügyvéd Úr,

Egy budapesti lakás bérlője vagyok 2020 nyarától.

Két hónapja rájöttem, hogy a tulajdonos (bérbeadó) folyamatosan bejárkál a bérleménybe, amíg nem vagyok otthon, és erről sosem tájékoztat - nem is kér engedélyt. Kulcsa ugyan van hozzá, de szerintem attól még joga nincs ehhez. Előkerestem a bérleti szerződést, ami erre vonatkozóan kissé homályosan fogalmaz, de nincs leírva az sem, hogy a tudomásom nélkül ezt megtehetné. 

Sajnos ezt még bizonyítani nem tudom, éppen ezért egy beltéri kamerát tervezek felszerelni, szigorúan a lakáson belülre. Már csak azért is, mert elképzelni nem tudom mi célból teszi ezt, és miért ilyen sűrűn.

A helyzet miatt az utóbbi időszakban aludni sem tudok és most már a fejem is fáj egész nap.
Fogalmam sincs, hogy mit tegyek/kihez forduljak annak érdekében, hogy:
- a tulajdonos felhagyjon ezen szokásával, és a fenti okra hivatkozva
-akár a bérleti szerződés lejárta után,
 -de akár még a szerződés lejárta előtt úgy mehessek el, hogy garantáltan vissza kapjam a lerakott kauciót (mert a lakást egyébként rendben tartom)

Amennyiben kamerával rögzített felvétellel tudom bizonyítani a behatolást, úgy jogi útra is terelhető egy ilyen ügy?
Nem ez az elsődleges célom, de az utóbbi két itt töltött hónapom maga a pokol emiatt az érzés miatt, hogy tudom, hogy bejárkál....
Valamint: jogomban áll kamerát felszerelni lakáson belül?

Előre is köszönöm válaszát,

Kedves Zoltán! Mind Önnek ,mind a bérbeadónak a bérleti szerződés - és a Ptk. szabályozása szerint kell eljárnia. A kamerát - feltételezem - semmi nem zárja ki, a felvétel birtokában majd kiderül, hogy mik a lehetőségek, bár a "bejárkálás" nyilvánvalóan ütközik a szerződésbe és a jogszabályba.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Zoltán 49368 számú kérdése
 • 2021-01-27

Tisztelt Asszonyom!
Köszönöm válaszát. A volt bérlőm most azzal jött elő, hogy megtámadja a bíróságon a 2017-ben megkötött bérleti szerződésünket, mely 2021.01.31-vel a bérlő felmondása miatt lejár azzal, hogy aránytalan volt, mert neki kevés joga volt.
Jogos-e?

Köszönettel:

Zoltán

Tisztelt Cím!

A szerződést egy éven belül lehet megtámadni, ennyi idő után maximum érvénytelenségi jogcímre lehetne hivatkozni, de elég fura lenne egy bérletet illetően. Olyan alapon, hogy "kevés volt a jogom" nem lehet pert indítani, és nem is lehet előre tervezni, mi lehet a keresetlevél tartalma. Ha a bérlő valóban beadott pert, és a bíróság alaki, tartalmi hiányosságok miatt nem utasítja vissza, akkor idővel meg fogják Önnek küldeni. Elég akkor foglalkozni az üggyel.
Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Zoltán 49365 számú kérdése
 • 2021-01-25

Tisztel Cím!
Magánszemélyként adtam bérbe üzletemet. A bérlő kauciót fizetett és átalakítást végzett. A költségét 3 év alatt határozott idejű szerződésben csökkentett (2/3) bérleti díjjal egyenlítettem ki. Ezt követően határozatlan idejű szerződést kötöttünk és én kértem pénzt a tulajdonomba került beépítések használata után. A szerződés megszűnése után ezeket le kell bontani.
Szeretném megtudni, hogy így megfelelően jártam-e el?
A kaucióról átadás átvételéről milyen iratot kell készíteni?

Köszönettel: Zoltán

Tisztelt Cím!

Igen, helyesen járt el. A kaució átadása, átvétele vonatkozásában nincs speciális előírás, célszerű írásban rögzíteni, és a feleknek aláírni az okiratot.

A kaució a Ptk. szerint óvadék, ez a jogi megjelölése, az alapítását illetően a Ptk. az alábbiakat tartalmazza:
5:95. § [Az óvadék alapítása]
(1) Óvadék
a) pénzen és értékpapíron,
b) fizetésiszámla-követelésen, illetve betétszerződésből eredő követelésen vagy egyébként jogszabály rendelkezése szerint számlavezetőként erre feljogosított intézmény által vezetett számlán nyilvántartott követelésen (a továbbiakban e cím alkalmazásában: fizetésiszámla-követelés), továbbá
c) jogszabályban óvadék tárgyaként meghatározott más vagyontárgyon
alapítható.
(2) Óvadékot pénzen és nem dematerializált értékpapíron kézizálogjogként, dematerializált értékpapíron, fizetésiszámla-követelésen és jogszabályban óvadék tárgyaként meghatározott más vagyontárgyon pedig úgy kell alapítani, hogy annak eredményeként az óvadék tárgya egyértelműen azonosítható módon az óvadék kötelezettjének hatalmából az óvadék jogosultjának hatalmába kerüljön, vagy az óvadék kötelezettjének korlátlan rendelkezése alól egyébként kikerüljön.Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal:


 • Gábor 49332 számú kérdése
 • 2021-01-05

Jár e bérleti dij egy kiadott üzletre (kocsma ) arra az idöszakra amikor a járvány miatt zárva kell az üzletet tartani ? Nem találni sehol egyértelmü választ. Kérheti e a bérbeadó ? Várom válaszukat. Köszönettel : Gábor

Kedves Gábor!
Hacsak a szerződés nem rendelkezik kifejezetten máshogy, akkor - alapesetben tehát - jár a bérleti díj.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: