Hozzászólások

 • Gyuri 49984 számú kérdése
 • 2022-08-29

Ingatlanba 1/2 tulajdonom van,másik fele férjemé..Végrehajtási jogot jegyeztek be az ingatlanra,egyelőre széljegyen .Férjem része is árverezhető? Bankki hitel átvihető egy másik ingatlanra?alig van vissza 2 év a hitelből 23 éve fizetjük.Köszönöm.

Tisztelt Gyuri!

Amennyiben csak az ön tulajdonrészére jegyeztek be végrehajtási jogot, a másik ingatlanhányad csak akkor kerül árverezésre, ha ezt a tulajdonostárs kéri.

A kölcsön fedezetének módosítása miatt a bankkal kell egyeztetnie, erre nincs a bankot is kötelező jogszabályi rendelkezés.


Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


 • Ildikó 49942 számú kérdése
 • 2022-07-19

Szeretnék tanácsot kéri a következő helyzetre:
Eladtam egy ingatlant, 06.01-i az adásvételi szerződés. A kifizetésre több részletben kerülne sor. a foglalót és az 1. vételár részt megkaptam.
Az ingatlanon jelzálog joga volt az Erste banknak, a hitel visszafizetésre került, a bank a törlési engedélyt kiadta, a földhivatal részére benyújtásra került. Ez a tény volt a feltétele a második vételár rész kifizetésének. Időközben elindítottak a vevők egy hitelkérelmet, amit az értékbecslés során 0% ban hitelezhetőnek állapították meg, az ingatlant mivel a térképvázlat eltért a valóságtól, így szerintük jogilag rendezetlen. Egy kicsi kiugró rész nem szerepelt rajta, ami az eredeti terven és a valóságban is létezik. Erre hivatkozva, a második vételár részt már nem fizették ki, mondván ez az ingatlan rejtett hibája, és én mint eladó kerültem szerződés szegésbe.
Az adásvételi szerződés tartalmazza, hogy ha bármilyen okból a hitel összege nem lenne elég a vételár kifizetésére, akkor azt önerőből pótolják. Ezt többször szóban is átbeszéltük, tehát nem a vevők hitelképességéről van szó. A hitel összege lenne az utolsó vételár rész, 10.03-i ütemezéssel. Wzt megelőzné még a 3. részlet, aminek július 31 a szerződés szerinti fizetési határideje.
A térképvázlat hibájának a javítását elindítottam, földmérő az eredeti építési engedély alapján intézi a földhivatalnál.
Kérdésem, hogy ez a helyzet tekinthető rejtett hibának, amire hivatkoznak? Ez indok arra, hogy a szerződésben lefektetett fizetési ütemezést ne tartsák be?
Ez a helyzet számomra nagyon hátrányos, mivel semmilyen irányba nem tudok pénz nélkül tovább lépni. Ha építkezésben gondolkodom, akkor tegnap még 30 napig érvényes határidőre adtak a kivitelezők árajánlatot, de mivel napról napra változik minden, így lehet holnap ez már csak 15 nap lesz, és kérdés az árak mennyire változnak. HA vételben gondolkodom, az sem működik, mert nem tudom megmondani mikor fizetném ki az ingatlant. A jelenlegi gazdasági helyzetben a több hónap csúszás engem nagyon hátrányosan érint. A ház amit megvennének nem változik , a vevők azt kapják amit láttak, és pénzük is van rá, akkor is ha nem kapnak hitelt. A ház hitelképessége sehol nem szerepel a szerződésben mint szempont. Jelen helyzetben én járok rosszul, és nem tudom helyesen gondolom e, hogy ez a helyzet nem a rejtett hiba kategória. A szerződésben szerepel., ha fizetési késedelembe esnek a vevők, akkor napi 15.000ft kártérítésre vagyok jogosult.
Ebben az esetben én kérhetem ezt?
Köszönöm a válaszát!

Kedves Ildikó!
Nem egyedi a probléma, és néha még ügyvédi körökben is megoszlanak a vélemények, hogy miként kell/lehet rendezni ezt a helyzetet. Én azon az állásponton vagyok, hogy az eladó nem tudja azt az ingatlant átruházni, ill. biztosítani, ami fizikai és jogi szempontból is kifogástalan, így a vevő joggal esik késedelembe, mindaddig, amíg a szerződésszerű teljesítés a másik oldalról nem teljesül. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Zsombor 49920 számú kérdése
 • 2022-06-24

Kedves Ingatlanjog,
6 évvel ezelőtt vásárolt lakásom (amire a hitelt felvettem 20 évre), most eladó sorba kerül. Letöltöttem a tulajdoni lapom, amin megdöbbenve tapasztaltam, hogy nincs rajta a hitel összege.
Az szerepel rajta, hogy: “jelzálogjog bejegyzés iránti kérelem elutasítva”, illetve “elidegenítési és terhelési tilalom feljegyzése iránti kérelem elutasítva.”
Visszakeresve a levelezésembe az ügyintézővel folytatott beszélgetést, 2016. árpilisban küldte nekem e-mailben, hogy a földhivataltól kapott egy levelet, amiben elutasítják, mivel a bejegyzésünkkor leadott papírok után a 12 600 Ft nem került megfizetésre.
Végül ez hogy be lett-e fizetve vagy nem, megmondom őszintén már nem emlékszem. Számlatörténetben nem találtam rá utalást. Ennyibe maradt akkor az ügy és mindenki elfelejtette. A hitel megy tovább a mai napig, jelzálog bejegyzés nélkül.

A kérdésem Ön felé, hogy ilyen esetben mi a teendő? Van esély, hogy a bankkal megegyezek és a végtörlesztésre kedvezményt biztosítanak, mivel Ők is hibáztak, és nincs jelzálogjog a lakásomon, vagy kihez forduljak ilyen esetben?

Előre is köszönöm, szép napot!

Kedves Zsombor!
A jelek szerint Önnek van egy - ingatlan-nyilvántartási értelemben - tehermentes ingatlana. Ezzel együtt a tartozása nyilván fennáll, annak kiegyenlítéséről az eladás keretében - akár a vevő pénzéből is - gondoskodnia kell. A végtörlesztés lehetősége a teher bejegyzésétől függetlenül megilleti Önt, tehát a korrekt eljárás az, hogy bejelenti ezen igényét a banknál, és elkezdi az eladási folyamatot...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Tibor 49812 számú kérdése
 • 2022-02-14

Tisztelt Cím!
Ha a lakásom elárverezése ellen kifogással éltem (az ügy még nem jogerős) és közben már kifizettem a tartozásom , elvehetik a lakásom?

Kedves Tibor!
Ha a teljes követelés összegét és a végrehajtási költségeket is megfizette, akkor nem lesz árverés, függetlenül a kifogás elbírálásától.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Tibor 49800 számú kérdése
 • 2022-02-02

Tisztelt Cím! Tartozás miatt (2019.dec.)letiltást alkalmaztak nálam. 3 hónap múlva ( addigra már 1.5 millió forintot levontak!) elárverezték a lakásom. Kifogást nyújtottam be a bíróságon , az ügy még most sem jogerős.Az árverezés ellenére a mai napig vonják a fizetésem 75%-át!Már csak 5 havi tartozásom van. A kérdésem a következő : Lehet egyszerre alkalmazni a letiltást és az árverést? Előfordulhat , hogy kifizetem a teljes tartozást ( mire jogerős lesz a perem) , és mégis élvezik a lakásom? Az bevett dolog hogy két és fél év alatt (más tv-t vesz kétéves részletre!)kifizetem a tartozásom és mégis elárverezik az ingatlant?
Válaszát előre is köszönöm

Kedves Tibor, nincs kizárva, hogy két módon is folyik a vh., de természetesen csak a valós tartozás mértékéig.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Laci 49792 számú kérdése
 • 2022-01-25

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Az lenne a kérdésem, hogy egy konkrét szerződésből eredő elidegenítési és terhelési tilalom melletti jelzalog bejegyzéssel terhelt ingatlant egy másik szerződésből eredő követelés végrehajtás útján történő behajtása során a végrehajtó elarverezheti e az ingatlant anélkül, hogy a jelzálog jogosultja valójában tudomást szerzett volna az ingatlan árverés útján történő értékesítéséről? Gondolok itt arra, hogy mondjuk kikuldtek egy hivatalos levelet a jelzálog jogosultja nak, de azt nem vette át, ellenben a jogszabály szerint a posta általi kézbesítés megkiserlesebol adódóan a levél a kézbesítési vélelem megdonteseig kézbesítettnek minősül! Köszönöm válaszát!

Kedves László!
Elvileg a zálojogosultnak kell kapnia egy felhívást, hogy becsatlakozhat a vh. eljárásba. Hogy pontosan mi történt, azt viszont nyilván nem lehet ezen a fórumon megvizsgálni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


 • Erzsebet 49783 számú kérdése
 • 2022-01-15

Tisztelt Ugyved ur!
Egy tulajdonostars halala kapcsan vettuk eszre , hogy az osztatlan kozos tulajdonunkra 33 millio forint jelzalogot jegyeztetett be egy ismeretlen szemely , sot egy szlovak ceg is. Az elhalalozott utan is van tobb orokos.Az ingatlan egyebkent birosagi itelet szerint vegrehajtas alatt all.2010 ota nem sikerult a vegrehajtas. A birosag akkor 100 millioban allapitotta meg az erteket. A vegrehajto egyszer 70 milliora is leertekelte. Igy sem sikerult, talan jobb is ,hiszen az ingatlanarak ma ugyis az egekben vannak. Most 240 milliot er ertekbecsles alapjan. A kerdesem . Kell-a jelzaloghoz tulajdonostarsak hozzajarulasa?
A Foldhivatal miert nem ertesiti a tulajdonostarsakat a bejegyzesrol?
A jelzalog ugye nem terjed ki masik tuladonostars tulajdonhanyadara?

Kedves Erzsébet!
Javaslom, hogy az ingatlan címével és helyrajzi számával azonnal keressenek egy ügyvédet, hogy tisztázni lehessen, hogy mi történt, és milyen lehetőségek vannak!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: