Hozzászólások

  • Emese 50012 számú kérdése
  • 2022-10-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretnék tanácsot/segítséget kérni a lenti üggyel kapcsolatban.
Idén nyáron megnéztünk egy ingatlant, melyre az adásvételit augusztusban meg is kötöttük - ekkor az ingatlan értékének 30%-a, mint önerő, el lett utalva a tulaj részére az alábbiak szerint:
foglaló összege a tulaj saját számlájára,
további összeg az ingatlanon lévő jelzálog törlesztésére, tehermentesítésre.
A napokban kaptunk kulcsot (de ez nem birtokbaadás volt), kimentünk az ingatlanhoz, ahol azzal szembesültünk, hogy a falak több helyiségben fel vannak ázva padlótól számítva 40-80 cm magasan. Amikor az ingatlant megtekintettük vásárlás előtt több körben is, nem volt sehol korábbi beázásnak nyoma, száraz volt minden fal, az ingatlanos nem jelezte, hogy áznának a falak, így ez rejtett hibának számít.
Ezt jeleztük is az adásvételit ellenjegyzett ügyvédnek, aki elmondta, hogy igen, ez rejtett hiba és vagy megegyezünk a tulajjal, hogy ezt javítsa ki (azaz vízszigetlje a házat utólagosan) vagy jogunkban áll elállni a vételtől is, ebben az esetben a tulaj vissza kell fizesse az eddigiekbek részére elutalt összeget, plusz a foglaló kétszeresét.
Ügyvéd úr azt is elmondta, hogy ő nekünk ebben nem segíthet.
A teljes vételár még nem lett kifizetve, de a hitelt már megítélte a bank, csak még nem kötüttünk velük szerződést.
A kérdéseim az alábbiak lennének:
1.Az ügyvéd úr valóban nem segíthet-e és emiatt másik ügyvédhez kell fordulnunk?
2. Mi van akkor, ha nem tudunk megegyezni a tulajjal abban, hogy javítsa ki a fennálló problémát?
Itt megjegyezném, hogy már jeleztük neki a dolgot, megkérdezte egy ismerősét, aki szerint amiatt vizesek falak, mert nem volt fűtve szeptemberben...ami nyilván teljesen agyrém...
3.Mivel így lett elutalva a foglaló és önerő (nem ügyvédi letétire), hogyan szerezhetjük vissza a pénzünket, ha elállunk a szerződéstől, és a tulaj nem hajlandó utalni?

Köszönöm szépen!

Kedves Emese! Ez az a kérdés, amelyet nincs értelme itt megválaszolni, látni kellene az iratokat, és feltehetően jogi képviselet mellett kellene haladéktalanul fellépniük az eladóval szemben. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gábor 49777 számú kérdése
  • 2022-01-03

Tisztelt dr. Nagy Zoltán!
A párom 2021 tavaszán vásárolt egy XII. kerületi, egyszobás, földszinti lakást egy múlt század közepe táján épült ingatlanban. A szemrevételezéskor a lakás megfelelő állapotúnak tűnt, az eladó sem jelzett semmilyen problémát az adásvétel során.
Sajnos a novemberi csapadékos időjárás alatt észrevettük, hogy a lakás külső fő fala vizesedni kezdett, ezzel egy időben a penészesedés is rohamosan megindult. A szóban forgó fal külső részén egy ereszcsatorna jön le a tetőről, a harmadik emeletről és a ház melletti járdába van vezetve, nagyjából ott, ahol a fal vizesedése belülről a legjobban tetten érhető. Ez az ereszcsatorna pár éves lehet, a társasház tetőfelújításakor lett kivitelezve.
A páromnak az egyik régóta itt élő lakótársa azt mondta, hogy már a korábbi lakóknál (az eladó előtti ! tulajdonosnál) is fennállt ez a probléma, aki akkor a társasház költségén lépéseket tett a szigetelés megoldására. Ennek azonban az épületen semmi látható nyoma nincs, a fal melletti járda is több évtizedesnek tűnik, a falon pedig még vélhetőleg az eredeti vakolat van, a múlt század közepéről.
Semmi olyan új körülmény nem merült fel, ami eddig nem volt jelen, tehát az előző tulajnak tudnia kellett a fal vizesedéséről, erről mégsem tett említést. Ha igaz, amit a lakótárs mondott, akkor az őt megelőző tulajdonosnak a lakógyűléseken több felszólalása is volt ez ügyben, aminek nyoma kell hogy legyen a lakógyűlések akkori jegyzőkönyveiben.
Két kérdésem is volna Önhöz:
1. Ilyen esetben lehet-e rejtett hibáért szavatossági igénnyel élni az eladó felé, vagy a külső falak a társasház "kezelésébe" és felelősségi körébe tartoznak?
2. Mit javasol, mi legyen a további "eljárásrend", hogy a probléma mielőbb megoldódjon?
(Mivel a párom két gyereket nevel a lakásban, az ügy elég akut természetű.)

Válaszát előre is köszönöm!
Gábor

Kedves Gábor!
A kérdés alapján valóban a szavatossági lehetőségeket kell megvizsgálni. Én elsőkörben egy ügyvéd megbízását javasolnám, aki a szerződés, az egyéb rendelkezésre álló okiratok és információk alapján meg tudja határozni a menetrendet.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: