Hozzászólások

  • Géza 50053 számú kérdése
  • 2022-12-10

Hogyan/kinél lehet birtokvédelmi eljárást kezdeményezni, ha a az önkormányzat követi el a birtokháborítást? Az eljárást a jegyzőnél lehet kezdeményezni, de saját maga ellen hogy folytatja le az eljárást?

Kedves Géza! Összeférhetetlenség miatt másik önkorm. jegyzője fog eljárni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • K.S.-né 50033 számú kérdése
  • 2022-11-02

Tisztelt ugyved ur fiam vasarolt egy tarsashazi lakast es a lakas 13 eve epult a kerites 13 eve ott van ahova az epitetto lerakta most kozli a szomszed hogy megvasarolta az ures telket a haz hata mogott es a kerites kijebb van 1 meterre es fenyegetodzik nem tudjuk mi a teendo mar merette foldmerovel de meg papirt nem ksprunk az telken azota epult kocsitarolo kut amit az elozo tulaj epitettet es azzal egyut vettuk meg a lakast kerem segitsen metsegbe vagyunk esve leakar bontatni minde t kerem segitssen mit lehet csinalni

Kedves Ica! Az egyoldalú lépés, pl. egy bontás jogellenes, ha ilyen történne, akkor fel lehet lépni ellene pl. a jegyzőnél. Egyebekben akkor lehet védekezni a szomszéd által kezdeményezett eljárásban, ha tudjuk, hogy mit akar vagy mit szeretne elérni az eljárásban. Jelenleg nincs teendőjük azon túl, hogy egyeztetni egy kölcsönösen kielégítő megoldás irányába természetesen lehet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Richárd 50026 számú kérdése
  • 2022-10-22

Tisztelt Ügyvéd úr!

A problémám a következő lenne. 2019ben örököltem édesanyám után egy ingatlant. Ebben a házban nőttem fel. Sajnos a házzal együtt örököltem két férfi albérlőt is, bár itt a bérlő kifejezés nem helytálló, mert sem szerződésük nincs és nem is fizetnek, maximum a saját rezsi kölcségüket igyekeznek fedezni, de ezt sem mindig. Ehhez hozzá jön az, hogy ápolatlanok és lassan teljesen a fejemre nőnek. Nem hajlandók elköltözni viszont mindenemet használnak a maguk kényére alakítják a háztartásomat. Sajnos egyikük állandó lakcíme is nálam van, mert néhai édesanyám megengedett neki, hogy be jelentkezzen. Ez az ember azt állítja, hogy azért jelentkezett be, mert el adott valami ingatlant évekkel ezelőtt 800.000 forintért amit édesanyámmal közösen éltek fel és neki ez miatt örökös joga van azt csinálni a házamban amit csak akar. Így is tesz.
Kérem segítsen abban, hogy megtudjam, kihez fordulhatok, hogy ez az állapot megszünjön és nyugodtan élhessek a saját házamban.

Kedves Richárd!
Tulajdonosként kiürítési pert kezdeményezhet a bennlakók ellen, amelynek nyomán születni fog egy - minden bizonnyal az ön számára kedvező - jogerős ítélet, amelyet végrehajtva birtokba kaphatja az ingatlant. Ez sajnos elég hosszú és költséges folyamat, de legálisan más megoldást nem tudok javasolni. A bejelentett lakcímnek nincs jelentősége a kérdése kapcsán.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Landi N 49978 számú kérdése
  • 2022-08-16

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretném a tanácsát kérni az alábbi szituációban.

Édesanyám pár évtizeddel korábban egyedülálló anyaként kapott lakást az önkormányzattól. Még a korábbi rendszerben.
Ezt a lakást aztán később meg is vásárolta a saját nevére.
Majd nekem ajándékozta, haszonélvezeti jog nélkül.

Édesanyám mellett a lakásban tartózkodik az “élettársa”, édesanyám nem annak tekinti, melynek oka a hosszú éveken át tartó abúzív viselkedés, anyagi értelemben való kisemmizés, ingatlan kvázi szállásként használata (van ingatlanja az úrnak vidéken a saját nevén és lassan jelentékeny megtakarítása a számláján miközben a keresete a létminimum, mivel ingyen használja a budapesti lakást. A rezsi, élelmiszer, felújítási költségek mind édesanyám vagy részben általam fedezettek.)

Sajnos az “élettársa” egyszerűen nem hajlandó távozni az ingatlanból, pedig édesanyám többször közölte vele az évek során, hogy nem szeretne vele egy ingatlanban sem tartózkodni, főleg nem megosztani vele az életét. Korábban erre az úr veréssel reagált, ma már csak nyíltan kihasználja édesanyám anyagilag, mert édesanyám eszköztelennek érzi magát.

Az úr nincs bejelentve, nem járul hozzá költségekhez, kizárólag a budapesti lakóhely miatt, ingyen szállás miatt nem hajlandó távozni. A pénzét a vidéken élő családjának adja, ha azok megszorulnak vagy a nevén lévő szerény viskó felújításra szorul.

Az édesanyámmal töltött idő alatt neki egy másik nővel van párkapcsolata, azóta is, évtizedekre visszamenőleg, aki a vidéki viskóban él, amit hitelre vett, amit azért tud fizetni, mert édesanyám gyakorlatilag eltartja; két közös gyermekükkel, fiának feleségével és gyerekeikkel osztozik a nő.

Édesanyámmal nincs közös gyereke.

Szeretném megkérdezni, hogy milyen úton-módon tudjuk őt permanens távozásra késztetni? Van bármi joga, követelése a nevezzük szívességi lakáshasználat miatt? Mit tehetek én és édesanyám, hogy ne rajtunk élősködjön? Hogy az ingatlant nyugalomban tudja édesanyám használni és ne menjen el pénze arra, hogy mást eltart?

Köszönettel
Landi

Kedves Landi!

A jelek szerint az "úrnak" semmiféle jogosultsága nincs az ingatlant használni, így vele szemben egy ún. kiürítési per jelentheti a legális - ellenben némileg költséges és hosszú - eljárást, amelynek végén el lehet érni, hogy hagyja el az ingatlant vagy egy végrehajtó kirakja. Vannak kevésbé legális - ellenben gyorsabb - megoldások, de ezek propagálása nem ennek az honlapnak a feladata.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Hajni 49905 számú kérdése
  • 2022-06-02

Üdvözlöm!
Férjemmel közös ingatlanunkban szívességből engedélyeztük anyósomnak és sógoromnak, hogy ott lakjanak amíg mi külföldön élünk. Anyósom most is az ingatlanban lakik, sógorom kb. két éve nem él ott, de a holmiját (bútorok stb.) mai napig ott tartja a szobában amiben lakott. A viszonyunk nagyon rossz nem tartjuk a kapcsolatot annó kértük, hogy jentkezzen ki az ingatlanból mivel nem lakik ott és már nem is fog, de semmi sem történt. Szeretnénk kijententeni az ingatlanból és hogy eltávolítása a holmijàt . Kérdésem az lenne, hogy mik a jogainak ebben az esetben, hogyan tudnánk ezt véghezvinni törvényes kereteken belül?

Kedves Hajni!
Okmányiroda, fiktiválják a lakcímét, ennyi ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • István 49890 számú kérdése
  • 2022-05-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Egy, a maga nemében párját ritkító ügyben szeretném a véleményét kérni.
A szülőfalumban örököltem egy portát, mellyel átellenben a helyi önkormányzat tulajdonában lévő művelődési központ helyezkedik el. Ebben az intézményben heti rendszerességgel tartanak zenés rendezvényeket (vagy az önkormányzat saját szervezésében, vagy egyszerűen bérbe adja a legkülönbözőbb alkalmakra pl. esküvőkre, névnapra, születésnapra stb.), ahol aztán nemritkán hajnalig dübörög a zene. Eddig csak alkalmanként jártam oda, így nem tettem lépéseket a megoldás érdekében, de mivel tervezem a végleges odaköltözést, muszáj lenne ezt a problémát véglegesen megoldanom. Az ügy rendkívülisége abban áll, hogy jelen esetben nem egy renitens szomszéd által valósul meg a csendháborítás, hanem egy közhivatal idézi elő, amelynek normális esetben hadakoznia kellene a hasonló jelenségek ellen.
Az a tervem, hogy első lépésként megpróbálok szót érteni a polgármesterrel vagy a jegyzővel, de ha ez eredménytelen marad, akkor kénytelen leszek jogi útra terelni az ügyet.
A kérdésem az lenne, hogy merre indulhatok el, hová fordulhatok jogorvoslat céljából?
Előre is köszönöm a válaszát.

Kedves István!
Egyetértek, első lépésként a polgármester és a jegyző, ha nem akkor jegyzői birtokvédelem kérése, de azt át fogják tenni másik jegyzőhöz - nyilván nem az "elkövető" jegyzője fog eljárni. Ha ezek sem vezetneke redményre, akkor bírósági út.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Krisztián 49797 számú kérdése
  • 2022-01-28

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szeretnék tanácsot kérni. Édesanyám meghalt, ezt követően négyen örökölnénk (a gyerekei) a tulajdonában lévő ingatlant. Sajnos van egy olyan zavaró körülmény, hogy édesanyám korábbi élettársa nem kívánja önszántából elhagyni az ingatlant, sajnos be van oda jelentve állandó lakcímmel. Sajnos olyan a helyzet, hogy emiatt mi, az örökösök, nem tudjuk az ingatlant lakni, 2 kiskorú is benne van ebben. Az élettárs nem fizeti a csekkeket, félő, hogy csak tartozást halmoz fel a közművekben, továbbá, hogy kárt tesz az ingatlanban. Valóban joga lenne, csak a bejelentett lakcím miatt, ott laknia? A cuccait sem vitte még el, ebben is akadéskoskodik. Mit lehetne ilyenkor tenni? A kényszerkijelentés-folyamata vagy a jegyző tud ebben segíteni? Vagy ezt csak polgári peres úton lehet rendezni?
Van egy olyan szerencsé helyzet, hogy az ingatlanon van haszonélvezeti jog, a haszonélvező még él. Ameddig nincs meg a hagyatéki, akkor ő kérvényezheti a kijelenttetést?
Vagy, ha megvan a hagyatéki, akkor utána akár mi, az örökösök is?
Köszönöm előre is.

Kedves Krisztián! A bejelentett lakcímnek nincs jelentősége. Jelen állás szerint csak egy kiürítési per vezethet eredményre, mire abban ítélet születik, talán már a kilakoltatási moratórium is megszűnik, és végre is lehet hajtani majd az ítéletet. Ezt a pert jelen állás szerint a haszonélvező kezdeményezheti, hiszen ő jogosult birtokolni és használni az ingatlant. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: