Hozzászólások

  • Petra! 50009 számú kérdése
  • 2022-09-27

Üdvözlet! Jó napot!
Ingatlannal kapcsolatban lenne kérdésem...
Adott vidéken egy családi ház, amit 6 év együtt elés soran vettünk közösen a gyermekem apjaval. Kb 2 éve én és a gyerek eljöttünk albérletbe mert nagyon rosszul eltünk tönkre ment a kapcsolatunk. Én csak a gyerek dolgai (felugyeleti jog stb) fordultam birosaghoz. A ház 1/1 az én tulajdonom, neki holtig tartó haszonélvezeti joga van.
Ki nem akar fizetni a házból.
Viszont most az új barátnőjét és az ő 2 gyerekét oda szeretné koltoztetni? Meg teheti az engedelyem nélkül? Van rá mód, hogy elerjem hogy kifizessen, legalabb a vételár ram eso részét? Mi nem lakhatunk ott, pedig benne van több millió ftom.. Diakhitelem is arra ment stb.
Szeretnem tudni milyen lehetőségeim vannak ezzel kapcsolatban?
Köszönöm szépen!

Kedves Petra!
Ha az egész ingatlanon - 1/1 - van haszonélvezeti joga, akkor kizárólagosan ő jogosult birtokolni és használni a házat, ill. ő jogosult meghatározni, hogy ki használhatja még. Magyarán, csak peren kívül tudják a vagyoni viszonyokat rendezni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Zsuzsanna 49965 számú kérdése
  • 2022-08-01

Tisztelt Ügyvéd úr
1990-ben hunyt el 2 gyermekem apja. Az örökség egy alig tető alá hozott családi ház 800ezer értékű és +460ezer OTP hitel. Ennek felét örökölték meg az akkor még kiskorú gyerekeink és én a haszonélvezetet is. Ezt a házat jelenlegi férjemmel befejeztük,korszetűsítettük és kifizettük az OTP-t,mindet,ami még 2023-ban járna le. Persze az akkor felvett összeg többszöröse lenne már. Most a megváltozott körülmények miatt, és mert túl nagy már eladnánk a házat. Ahhoz, ha nem tévedek kikéne fizetnem a gyerekeim örökölt részét.Milyen összegen kell ezt tennem, amit örököltek vagy a mostani ingatlan áron amihez felnőtt korukban sem járultak hozzá egyáltalán.
Nyilván az árak emelkedtek de ha a jelen férjem nem költött volna rá nemsokat érne.Egy ingatlanos szerint még 18miliót sem a de így felújitva 50millio.Nagy a különbség.
Megtehetik azt is hogy nem járulnak hozzá az eladásához, akkor mit tehetek?
Ezt a rezsit nem fogjuk tudni fizetni hosszú távon.Nekünk van egy egyetemista látássérült lányunk akinek szeretnénk biztosítani a jövőjét,mert két másik gyermekem nem kezelik testvérükként, ezért is kellene ezt most meglépnünk.Az idő nem nekünk dolgozik.
Nagyon köszönöm ha válaszol a kérdéseimre.
Tisztelettel S. Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!

Jelenleg az eladáshoz Önnek és a két fiának kellene egyetértésre jutni, akár az eladás tényében, akár az eladási árban és akár a megosztásban. Amit még figyelembe kell venni, azok a felújítások, ott még a jelenlegi férjének is lehetnek igényei, amelyeket el lehet számolni a fiúkkal szemben, sőt önnek is lehet ilyen igénye, hiszen ön is hozzájárult a fiúk tulajdoni aránya értékének növelésében. Meg kellene vizsgálni, hogy milyen munkálatok és milyne értékek merültek fel, és ehhez minden bizonnyal érdemes lenne együgyvédet megbízni.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Kata 49863 számú kérdése
  • 2022-04-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Adott egy telek, amit a házasságunk alatt vettünk, de a feleség nevére került 1/1 bejegyzésre a tulajdoni lapon, a nagymama haszonélvezetével terhelve.
A házasság alatt felépítettünk rá egy nyaralót, amire megkaptuk a használatbavételit.
Szeretnénk, ha a tulajdoni lapon is fel lenne tüntetve a 1/2-1/2 tulajdonviszony.
Kell ehhez ügyvédi hozzájárulás?
Vagy a használatbavételi végzéssel és a házassági anyakönyvivel együtt besétálva a földhivatalhoz, bejegyzik az ingatlant és a tulajdonviszonyokat is?
Esetleg ez két bejegyzésnek minősül, azaz 2x6.600.- és külön is kell intézni?
Tudom, hogy ebben az esetben a férj ingatlannyilvántartason kívüli tulajdonosnak számít (50%), de megnyugtatóbb lenne a rendezettség.
Köszönettel várom válaszát.
Üdvözlettel: Cs.D.K.

Kedves Kata!
Nem ügyvédi hozzájárulás szükséges hozzá, de ügyvédi közreműködés igen. Egy viszonylag egyszerű szerződéssel megoldható a célja!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Rudolf 49844 számú kérdése
  • 2022-03-18

Szép napot kívánok! Az lenne a kérdésem!26eve vagyunk házasok három gyermekünk van egy25eves egy22eves és egy7eves a feleségem ki akar minket a gyerekekkel az utcára tenni a papíron lemondott a három közös gyermekünk ről abban az esetben ha kijelentkeznek a lakásból és el megyünk! A házat ő örökölte az édesanyjától!4-5eve! Ki rakhat minket a gyerekekkel vagy van valami jogunk? Természetesen be adtam a válást és csatoltam a gyerekek iránti lemondását! Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Rudolf!
A tulajdonos jogosult meghatározni, hogy ki használhatja az ingatlant, de itt a kiskorú miatt más szempontokat is vizsgálni kell, amivel kapcsolatban érdemes lenne ügyvéddel konzultálnia.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Imre 49798 számú kérdése
  • 2022-01-31

Jó napot!
A következő kérdéssel fordulok önökhöz.
Válás esetén,az egyik fél el akarja ajándékozni a rá eső házrészt. Ez a ház 1/4 részét jelenti. Arra lennénk kíváncsiak,ha ezt a házrészt egy vadidegennek ajándékozza oda,ez az illető milyen jogokkal rendelkezik?
Kötelesek vagyunk beengedni? Kisgyerek is van a házban. Mit lehetne ez ügyben tenni?
Köszönöm megtisztelő válaszát.

Tisztelt Imre!

A Ptk. 4:50. §-a szerint ha a házastárs a másik házastársnak a közös vagyonra kötött szerződéséhez nem járult hozzá, és hozzájárulását vélelmezni sem lehet vagy a vélelem megdőlt, a szerződésből eredő kötelezettségért nem felel. A hozzájárulása nélkül kötött szerződés vele szemben hatálytalan, ha a szerző fél rosszhiszemű volt vagy rá nézve a szerződésből ingyenes előny származott.


Tisztelettel
dr.Kollár Andor ügyvéd
6720 Szeged, Deák F. u. 2. mfsz. 7.
+36 70 250-5403
http://www.kollarandor.hu
iroda@kollarandor.hu

Közösségi oldal: