Hozzászólások

  • Kriszta 50010 számú kérdése
  • 2022-09-28

Tisztelt Ügyvéd úr,
a következő kérdés megválaszolásában kérném a segítségét. Örököltem egy házrészt édesapám testvére után. Édesapám már korábban meghalt, így örököltem én meg az ingatlanrészt. Eladtuk a többi örökössel együtt és szeretném tudni, hogy milyen költségem merül most fel:
-kell illetéket fizetnem? (én úgy tudtam, hogy ezt a nav szabja ki, eddig még nem érkezett semmi)
-kell szja-t fizetnem az eladás után? ha igen, akkor mi képezi az szja alapját (azt olvastam, hogy ha a hagyatékban megállapítják az ingatlan értékét, az számít adóalapnak, az csökkenthető elszámolható költségekkel és ha pedig olcsóbban kerül értékesítésre, adómentes).
köszönettel
Krisztina

Kedves Kriszta! Az öröklés nyomán kell illetéket fizetnie - 9 % - az eladás nyomán nem, de utóbbi esetben - ha jövedelme keletkezik - akkor 15 % szja fizetési kötelezettsége merül fel. A jövedelemszámítás metódusát jól írja, egyébként az ingatlanjog.hu honlapon talál kalkulátorokat si.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • K.Péter 50001 számú kérdése
  • 2022-09-17

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A feleségem most örököl egy házat vidéken az édesapja után, amin az édesapja 3/5-öd részben volt tulajdonos a haláláig. A másik két tulajdonos két férfi, akik a feleségem apjának második feleségének fiai (nem közös fiúk). A két fiú az anyjuk után örökölt a házból fejenként 1/5 részt 2015-ben, de soha nem laktak a házban, és soha nem voltak oda bejelentkezve sem, bár tudom, hogy ez itt most nem lényeg.

A feleségem édesapja lakott a házban folyamotsan, életvitel szerűen. Az öröklés utáni években több végrahajtócégtől is érkezett a ház címére felszólító levél. A tulajdoni lapon az évek alatt több "Végrehajtási jog" nevű terhelés is megjelent a 10ezer forinttól egészen 2 millióig különféle behajtócégek nevével, de mindegyik a két fiú valamelyikéhez köthető, egyik tartozás sem a feleségem apukájáé. Abban szeretném a tanácsát kérni, hogy mi most a feleségem számára a tényállás? Mert több ismerős is azt tanácsolta a feleségemnek, hogy mivel tartozások vannak a házon, mivel hárman vannak tulajok, hiába csak az egyikük vagy másikuk hozta a tartozást, az mindhármukat terheli, és ha több a tartozás, mint a ház értéke, akkor feleségem inkább mondjon le az örökségéről a hagyatékin, nehogy bajba kerüljön, vagy átverje a két másik tulaj. A két másik tulaj szeretné eladni a házat, és a feleségem is. Én úgy tudom, hogy a tartozás csak az adott férfihoz tartozik, és az ő 1/5-részéhez, a feleségem részét nem érinti, így ő rosszul nem járhat. Vagy rosszul tudom? Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Péter!A tulajdoni lap ismerete nélkül nem lehet felelősséggel nyilatkozni, ill. anélkül az örökség kapcsán se tegyen semmiylen nyilatkozatot a felesége.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • mónika 49981 számú kérdése
  • 2022-08-23

Üdvözlöm .Segitséget szeretnék kérni.Adott egy ingatlan mely a Nagypapám és a Nagymamám tulajdonában
volt. Nekik van 3 gyermekük (A-B-C). Nagypapám elhunyt 1986-ban így
az apai köteles rész a 3 gyermekre került. Nagymamám holtig tartó
haszonélvezeti jogot kapott. A 'C' gyermek elhalálozott , neki van
egy leszármazottja. Az A-B gyermek 2018-ban Eltartási szerződést
kötött a Nagymamámmal. Nagymamám 2021 -ben elhunyt.
A kérdésem az lenne, hogy az apai köteles részre jogosult -e a 'C'
gyermek leszármazottja vagy nem? Én lennék a c gyermek
leszármazottja. Semmilyen infót nem kaptam a hagyatékiról és az
a és b gyermek nem adja ki nagymamám pontos adatait. Sajnos
édesanyám kapcsolata nagymamámmal megromlott nagypapám halála után .Én próbáltam vele tartani a kapcsolatot azóta is sokszor kerestem .Ő nem volt rám kíváncsi.
Így nagymamám pontos adatait nem tudom
Édesanyám 2012 évben elhunyt.
Testvérem 2021 évben.Anyu hagyatékánál nem szerepelt a nagymamámék ingatlanja.
Rossz ingatlant írtak be hagyatéknak amelyben anyunak nem volt
tulajdonjoga mert testvéremé volt az ingatlan teljes tulajdona
haszonélvezet jog nélkül .köszönöm a válaszokat.Annyi kérdésem lenne még az ügyhöz hogy holtig tartó haszonélvezettel az ingatlanra köthetett eltartási szerződést?Köszönöm.Elnézést a kérdést úgy értettem hogy ugye édeanyám és két testvére volt a tulajdonos a nagymamám haszonélvező volt .így kötötték a két tulajdonossal a tartási szerződést ezért kérdeztem ha haszonélvezete volt arra köthetett e eltartási szerződést. köszönöm.Annyi kérdésem még lenne honnan tudhatom meg hogy pontosan mikór kötötték a szerződést mert csak annyitt tudok hogy 2018ban és hogy pontosan mikor hunyt el .a nevét és a leánykori nevét tudom csak kőszőnőm

Kedves Mónika, tartok tőle, hogy ezzel a kérdéssel érdemes lenne egy ügyvédi konzultációt kérnie, és min. ekkora összeget fordítani a helyzet tisztázására. A tartási szerződés miatt elvileg nem lehet igénye a nagymama részére, de a nagypapai résznek - szintén elvileg - az ön tulajdonában kellene lennie, de látni kellene iratokat sé tulajdoni lapot.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tímea 49976 számú kérdése
  • 2022-08-15

T. Ügyvéd Úr!
Édesanyám tavaly novemberben ajándékozási szerződést kötött a húgom/ aki 7 éve elhalálozott/ nagyobbik lányával arra a leányfalusi ingatlanra, amiben most is laknak. Anyám volt 50/100-ban a tulajdonos, most holtig tartó haszonélvezeti joga van. Mindezt úgy tették, hogy ezt véletlenül tudtam meg, és semmi okot nem adtam erre a lépésükre. Jó viszonyban voltam anyámmal. Állítólag / amiről semmilyen iratot nem láttam/ közjegyzőnél letétbe van vmennyi pénz! Ki sem merem írni, hogy milyen nevetséges összeget kapnék egy leányfalui 945 nm-es, ősfás 120nm-es ingatlanért.!!!! Érdeklődtem már, de az tényleg igaz, hogy ezt az ajándékozási szerződést nem lehet megtámadni???? Én a kisemmizésemet látom ezzel az ajánd. szerződéssel, amiről semmilyen papírt nem láttam, de megtörtént az biztos!!
Köszönöm, ha válaszol, hogy mitévő legyek, van-e vmilyen jogi út?
Tisztelettel
Tímea

Kedves Tímea!

Az ajándékozási szerződés megtámadása nem kizárható, de ha az édesanyja cselekvőképes, nem volt kényszer/fenyegetés hatása alatt a szerződéskötéskor, akkor az a szabály érvényesül, hogy egy tulajdonos az életében a vagyontárgyaival szabadon rendelkezik. Ami Önnek esélyt kínál, az egy másik szabály, amely szerint az ajándék bizonyos feltételek esetén megteremti az ön számára a kötelesrész iránti igényt, amellyel majd az édesanyja halálát követően élhet, amennyiben az nem később, mint az ajándékozástól számított tíz éven belül következik be.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Lau 49939 számú kérdése
  • 2022-07-18

Tísztelt Ügyvédnő!
Apa elhunyt. 3 gyerek van. Az élettárs azt állítja ő örökölte az ingatlant és mindent. Végrendelet ügyvédnél van állítólag letétben. Semmi konkrétumot nem mond. Bejegyzett élettársak is voltak állítása szerint. Nem magyar állampolgárok vagyunk, külföldön élünk. A hölgy telefonált, hogy lemond az örökségről 1 millió forint fejében és elmegy. Nincs pénze, a temetést is más fizette ki, úgytudjuk. Kötelesrészre jogosultak vagyunk e akkor is ha mindent a hölgy örökölt a végrendelet szerint? Ha az egyik testvérem kifizeti az 1 milliót és így ő lesz az örökös neki kell e adnia belőle nekünk, van e köteslesrész? Kell e fizetni örökösödési adót? Ha igen, az hány százalék?
Köszöm a válaszát
Tisztelettel

Tisztelt Lau!

A szülő halála esetén törvényes örökösei a gyermekei, az utolsó közös lakáson kívüli más hagyaték esetén törvényes örökös a házastárs is egy gyermekrész erejéig.
A törvényes öröklés szerinti rendet változtathatja meg végrendelettel az örökhagyó. Végrendeleti öröklés esetén a hagyatékot a végrendeleti örökös örökli, a törvényes örökösök pedig kötelesrészre jogosultak, amely a törvényes örökrész 1/3-a.
A kötelesrész kötelmi igény, amit a végrendeleti örökössel szemben lehet érvényesíteni.
Ha a hagyatéki eljárás már lezárult, akkor a végrendeleti örökös nem tud lemondani az örökségről, csak el tudja azt adni Önöknek.
Kérdését pontosítania kellene a válaszadás érdekében. Tudnom kellene, hogy mennyi a hagyaték értéke, van-e a Végrendeleti Nyilvántartásban nyilvántartott végrendelet, volt-e már hagyatéki tárgyalás.
Kérem ezeknek az információknak járjon utána és keressen ismét.



Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal:


  • Éva 49937 számú kérdése
  • 2022-07-12

Üdvözlöm.
Olyan kérdésem lenne hogy édesapám 1 éve a féltestéremnek ajándékozta az ingatlan . Ajándékozás címet is került az ingatlan a nevére .
Édesapám idén áprilisban meghalt . Kérdésem az lenne hogy akkor én örökölhetek e ? Úgy tudom ha 10 év nem telt el akkor igen .
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Éva!
Ön kötelesrészre lehet jogosult, de egyéb feltételeket és körülményeket is meg kell vizsgálni. Mindenképpen érdemes megvizsgálni a kérdést, feltehetően ügyvédi támogatással.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Balázs 49881 számú kérdése
  • 2022-05-06

Bátyám jogi helyzetére, lehetôségeire lennék kíváncsi.
Bátyám és élettársa, (akik nem bejegyzett élettársak) közösen hitelre vásároltak ingatlant (hitel kezdetekor 50-50% tul. hányaddal bejegyezték, ~20 éve) majd két hónapja végtörlesztettek bátyám (másik-) lakás eladásából. A végtörlesztés után egy hónappal sajnos élettársa elhunyt hosszas betegség után. A bátyám, aki eladta másik ingatlanát hogy kifizessék a lakáshitelt, nem örökölhet hiszen nem bejegyzett élettársak. Az elhunyt édesanyja igényt tart a "közös" lakás árának felére, bejár a közös ingatlanba, papírokat visz el, próbálja kicsinosítani az ingatlant, értékbecslôt hív, stb.
Hogyan fogjon a bizonyításhoz a bátyám, hogy a 20 éve bejegyzett 50% tul.rész ellenére nem egyenlô arányban törlesztették a hitelt? Álmában nem gondolta hogy ilyen gondja akad az anyósával, nyilván.

Kedves Balázs! Az élettárs hagyatéki eljárásában kellene hagyatéki hitelezőként bejelentkezni, és ott érvényesíteni a törlesztés kapcsán az elszámolási igényt az elhunyt örököseivel szemben.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ágnes 49834 számú kérdése
  • 2022-03-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!
A következőben leírt szituáció, ami a későbbiekben fog előállni. Ebben az esetben hogy zajlana az örökösödés?
Nagyszülői ingatlan öröklésénél (nincs házastárs) édesapám és az ő testvérének a fia maradtak örökösök. Az örökösödési részt befolyásolja, hogy az unokaöcs értelmi sérült, és csak részleges önállátásra képes? Valószínű, hogy gyám kinevezése szükséges lesz, ez is befolyásolja a folyamatot?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Ágnes

Kedves Ágnes! Az öröklést semmiben nem befolyásolja az örökösök egészségi-mentális állapota, jelen esetben 1/2-1/2 arányban fogják megszerezni az ingatlant. A majdani eladáshoz azonban a fiú mellett feltehetően a gyámhatóságnak is közre kell működnie.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Aranka 49803 számú kérdése
  • 2022-02-04

Tisztelt Ügyvéd úr!
Egy 1999-ben lezárt.hagyatéki úgy folytatásaként Pót hagyatéki tárgyalást írtak ki egy 1895m2 szántó 2/48-ad részre. A férjem 23 éve halott a hagyatéka egyetlen romos ház volt akkor semmi más.
Most 53000 Ft-os közjegyzői díj felét kellene meg fizetnem csak hogy haszonélvezőként szerepeljek egy 12000Ft értékű szántó hivatalos papírjain.
Ezt én sérelmezem. Én nem vagyok örökös, két élő gyermeke van a halott férjemnek, akik örökösök.
Hogyan lehetséges elkerülnöm ezt az igazságtalan intézkedést és mik a jogaim?
Semmiképp nem akarom ezen a zsebkendőnyi területen, érvényesíteni a haszonélvezeti jogomat és közjegyzői díjat fizetni sem akarok egy homok dombért.
Tisztelettel megköszönöm válaszát!
Aranka

Kedves Aranka, akkor úgy vegye át - pontosabban úgy ne vegye át - a hagyatékot, hogy nem tart igényt a haszonélvezeti jogra.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Andrea 49796 számú kérdése
  • 2022-01-28

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2021 júliusában elhunyt édesanyám után megöröklöm lakása felét, a másik fele a nevemen van. A lakásban családi ismerősünk lakik, előre láthatólag hosszú ideig. Ezt jeleztem is az engem telefonon megkereső hagyatéki ügyintézőnek. A postai úton kézhezkapott értékbizonyítványban a forgalmi értéken belül kétféle összeg van feltüntetve, a beköltözhető 13.250.000,-Ft és egy lakott érték, mely 9.275.000,-Ft. Kérdésem, melyik összeg után kell fizetnem a közjegyzői munkadíjat vagy illetéket?
Válaszát előre is köszönöm

Kedves Andrea! A beköltözhető érték lesz az irányadó.
De illetéket nem kell fizetnie!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: