Hozzászólások

  • Andrea 50038 számú kérdése
  • 2022-11-08

Tisztelt Dr. Nagy Zoltán!
Az alábbi kérdésben kérném a segítségét, mert sehol nem lelem rá a választ: Egy telken (egy helyrajziszám, 1997 nm) több ház is található. A házakra a fennmaradási engedélyt külön is meg lehet igényelni (aminek alapja gondolom a tulajdoni hányad), vagy csak egyben?
Segítségét előre is köszönöm,
Andrea

Kedves Andrea! Külön is meg lehet igényelni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Edit 50016 számú kérdése
  • 2022-10-07

2001-ben vásároltam ezt az ingatlant, melynek megvételéhez az OTP Bank-tól felvett kölcsönhöz is szükség volt. Abban az időben szóba sem került egy kölcsön felvételéhez a lakhatási engedély. Azóta, érthető okokból ez megváltozott, az épületen a jelenlegi bővítések alap része el volt végezve, az előkertnek a jelenlegi mérete volt meg.Nem jutott tudomásomra, hogy ez engedély nélkül történt. Én a tetőt, (lapostetős volt az épület, mert az eladók emeletráépítést terveztek) a két terasz befedését végeztem el, és a garázs építését.
A környező telkeken csak pár ház állt, például a szemben lévő telkeken csak akácos, és homokdűnék voltak. Azóta az utcánk teljesen beépült. A jóval később épült házak közül többnek is kissebb az előkertje mint az én házamnak.
2021-ben, nagy összegbe kerülő teljes felújítást végeztünk el az ingatlanon. A fiam fizette a felújítási költségeket, hiszen egyébb okok miatt el kell adjam az ingatlan, és abban egyeztünk meg, ha ez megtörténik, visszafizetem neki a kölcsönt.
Fennmaradási engedélyhez építésszel tervet készítettem. Az engedély megadását elutasították, mivel az előkert nincs 5 méter. Az 5 métert a mostani előirások szabályozzák. Sajnos az épületet nem tudom odébb vinni, mert ez lehetetlen. Így most a helyzetem teljesen kilátástalan, nem tudom a megoldást, hiszen már többen megvették volna az ingatlant, de mivel a kölcsönhöz kell a lakhatási (fennmaradási) engedély megléte, nem tudtam eladni.
Kérem Önöket adjanak tanácsot, mit tehetnék, bármit megteszek azon kívül, hogy a házat nem tudom odébb vinni.

Kedves Edit! Nem fogok tudni segíteni, van az a helyzet, amikor egy épület fennmaradhat, de nem kaphat fennmaradási engedélyt. A jelek szerint ez is olyan. Amit tehet, hogy keres egy olyan vevőt, aki nem vesz igénybe hitelt és/vagy CSOK-ot, és nem érdekli ez a helyzet.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Alexandra 50007 számú kérdése
  • 2022-09-24

Jónapot! Olyan kérdéssel fordulok magához hogy a szüleim 2004 ben el kezdtek építeni a házhoz még egy kis házat 80nm van tervrajz és építési engedély is volt akkor ez idő alatt apukám beteg lett és a házat nem tudták befejezni most szeretnénk be fejezni.
Milyen büntetésekre kell számítanunk? és merre kell el indulni ? Kaphatunk még rá lakhatási engedélyt?

Kedves Alexandra!
Nem látom, hogy miért kellene büntetésre számítani. Az építési hatósághoz kell fordulni, továbbépítési engedélyt kell kérni és ha megadják, lehet folytatni az építést.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anita 49963 számú kérdése
  • 2022-08-01

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Engedéllyel épült házunkat kiegészítettük egy engedély nélküli házrésszel. Ez 2006-ban készült el. 2012-ben építéshatósági eljárás alá vontak bennünket (amiben a hatóság is a 2006-os évet adta meg az elkészülés idejének, légifelvétellel alátámasztva), és köteleztek a házrész lebontására.
Itt hosszas jogi procedúra következett, ami a Kúria ítéletével zárult 2017-ben, miszerint bizony le kell bontani.
Ám ennek végrehajtása nem történt meg (birságot sem szabtak ki, a házrész ma is áll.
Szeretném megkérdezni, hogy ránk vonatkozik-e a 10 éves elévülési idő, miszerint már nem bontathatják le a házrészt és nem is birságolhatnak.
Tisztelettel és köszönettel!

Kedves Anita!
És melyik tíz évre gondol? A 2006-tól eltelt re? vagy azt várják,hogy 2017-től már csak öt évnek kell eltelnie? Szerintem az utóbbi a realitás.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: