Hozzászólások

  • Barbara 50057 számú kérdése
  • 2022-12-16

Tisztelt ügyvédúr.
Kérdesem a következő.
Most december 10.én fizetük az albérletet ki amikor egyben közölte a tulajdonos hogy a következő hónapot emeli 100ezer forintal és ha nekünk nem jó 1hónap van a kiköltözésig! Persze nem megyünk bele az emelésbe és meg lepődésünkben és persze idegesen aláírtuk a papírt elolvasás nélkül. És csak utána lettünk figyelmesek arra hogy nem egy hónap van mert december 31.-ig szól! Hol ott kifizetük a teljes hónapit mivel 10.-étől 10-.éig fizetük mindig ! 1 éves szerződés kötötünk közjegyző által ami 2éve volt mert azt mondta nem kell újítani maradthatunk így is. Négy gyerek van és a 2hó kaukciót sem akarja vissza adni illetve ez idő alat vilanyszámláról sem kaptunk csekket hiában kértünk,és festés sem volt ő általa! Saját kölségből újítotunk festetünk.
Mia teendő ilyen helyzetbe? Kiköltöztethet e addig míg nem rendeződnek a dolgok és még nem találunk másik albérletet?
Köszönöm válaszát
Szépnapot

Kedves Barbara!
Amit kifizettek, azt "lelakhatják". Most semmiképpen nem tudja önöket kiköltöztetni, hiszen moratórium van. A kaucióval pedig el kell számolnia a bérbeadónak, azt csak meghatározott okokból tarthatja vissza. Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Bence 50051 számú kérdése
  • 2022-12-07

Tisztelt Úgyvéd Úr!

Három éve lakom albérlőként a jelenlegi lakásomban, melyben igen méltatlan helyzetben találtam magam az elmúlt hetekben. Beköltözésemkor egyéves bérleti szerződést kötöttünk a tulajdonossal, azóta szóbeli megállapodás alapján vállalunk újabb éveket, ez azonban írásban nem került lefektetésre. Az első kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben határozatlan bérleti szerződésről beszélhetünk?

A lakásban soha nem volt teljes értékű fűtés, a radiátorok ugyanis nem működtek megfelelően, ezt azonban a tulajdonos és a közös képviselő sem méltatta megoldásra az elmúlt három évben. Miután többedik próbálkozásra sem tettek semmit, átálltam a villannyal történő fűtésre, amit azonban az új kormányrendeletben meghatározott 210 kWh-s limit miatt idén mellőzni szerettünk volna. A nagyobb hidegek beköszöntével megkerestem a közös képviselót, hogy legyen szíves megnézetni a radiátorokat, ugyanis jéghidegek a fűtőtestek, valamint a falak is, olyannyira, hogy megjelent rajtuk a penészgomba, emellett párommal együtt lebetegedtünk a fűtetlen lakásban. Ekkor a közös képviselőtől megtudtam, hogy maga a kazán sem működik, javítására pedig nem tud konkrétumot mondani, tehát könnyen lehet, hogy a karácsonyt egy fűtetlen, penészes lakásban kell töltenünk, miközben százezreket fizetek a lakhatásra. A közös képviselő rendkívül szimpatikusan annyival intézte el a helyzetet, hogy "tartsunk ki", és nyugodjak meg, nem csak nálunk állt elő ez a helyzet. Az ezzel kapcsolatos kérdéseim több dologra is vonatkoznak, ezért lentebb pontokba szedtem őket:

- Kinek a felelőssége, hogy nincs fűtés?
- Kivel szemben léphetek fel jogosan bármilyen kértalanítási igénnyel?
- Kérhető-e jogosan a szerződés fentebbiekben részletezett formátumát figyelembe véve, hogy a fütetlen állapot idejére csökkentett lakbért kelljen fizetni?
- Ha a tulajdonos ideiglenesen áramot fogyasztó eszközzel oldaná meg a fűtést, akkor az ebből származó többletfogyasztást ki fizetné meg nekem, kiváltképp a 210 kWh feletti, piacon áron elszámolt áramfogyasztást.? Kissé visszásnak hatna, hogy a bérleti díj, valamint a közös költség mellett még nekem kellene fizetnem a 60 ezres villanyszámlát is.
- Milyen lehetőségeink vannak a szerződésfelmondásra annak fényében, hogy nincs írásbeli szerződésünk?

Tisztelettel,
Bence

Kedves Bence!
Ha a korábbi szerződést újabb évekre hosszabbították meg, akkor határozott bérleti szerződésnek tűnik a jogviszonyuk, de ha az ügyet a teljességében vizsgáljuk, akkor az írásbeliség hiányában a szerződésük jelenleg nem érvényes.

Önek jogviszonya a bérbeadóval áll fenn, a fűtéssel kapcsolatos összes kifogását és követelését vele szemben kell érvényesíteni, ill. erre alapítva a szerződés egyoldalúan is megszüntethető, hiszen a bérbeadó nem teljesíti a pozícióból fakadó kötelezettségeit.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Vilmos 50029 számú kérdése
  • 2022-10-25

Tisztetlt dr.Nagy Zoltán ügyvéd!

Érdeklődöm, hogy a bérleti díj emelésével egyidejűleg megemelheti-e visszamenőleg a kaució mértékét (összegét), és ennek megfelelően kérheti-e a különbözet megfizetését az ingatlant kiadó?

Köszönettel

Kedves Vilmos!
Amennyiben erre a bérleti szerződés lehetőséget biztosít, úgy igen.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Judit 50023 számú kérdése
  • 2022-10-17

Tisztelt Ügyvédnő/Ügyvéd Úr!

A párommal és kiskutyánkkal február óta élünk jelenlegi albérletünkben (a bérlemény kutyabarát). Egy évre kötöttünk határozott idejű szerződést, a kéthavi kauciót pedig, ha a lejárati idő előtt mi mondjuk fel a szerződést, elveszítjük.

Az elmúlt kilenc hónap alatt a lakásban ötször volt áramszünet, egyszer pedig a szolgáltató kapcsolta ki teljesen az áramot, mivel kiderült, hogy a tulajok nem (vagy nem jó helyre, ezt azóta sem tudjuk) fizették azt az összeget, amit mindig elutaltunk nekik. A szolgáltató és a szerelők alkalmankénti beengedésére, felügyeletére tavasszal nekem is és a páromnak is több szabadnapja ment rá.

Beköltözés előtt a tulaj házaspárék biztosítottak minket arról, hogy a lakás teljeskörű felújításon esett át, ami a felszínen valóban így látszott, később azonban előbb a konyhai vízbojler ment tönkre, majd a fürdőszobai csap. Mikor kijött hozzánk a vízszerelő (aki a tulaj gyerekkori barátja), elejtette nekünk, hogy nem kellett volna elhinni, hogy bármit is újítottak a lakáson, ő egy csövet cserélt ki, de a konyhai vízbojler speciel egészen az elromlásáig életveszélyes állapotban volt. Erről a tulajok tudtak, szerencsére ki is fizették az új bojlert.

Augusztusban új szomszédok költöztek mellénk, akik minden hétvégén, de van, hogy hétköznap este is hangoskodnak, rengeteg vendéget fogadnak, a gangon dohányoznak, illetve szemetelnek. Ezekről már nekik is, az ő tulajuknak is, valamint a közös képviselőnek is szóltunk. A közös képviselő épp alattuk lakik, neki olyasmi gondja is volt már velük, ami miatt rendőrt kellett rájuk hívni. Mi mindebből annyit érzékelünk, hogy hangosak, és nyilván nem kellemes a kiskutyával úgy sétára indulni, hogy tele van szórva a gang fogpiszkálóval, üvegdarabokkal és csikkekkel.

Szeptember közepén takarításkor láttam meg, hogy meg van sérülve a gázóránk plombája, a kutyánk rághatta meg. Egyébként soha, semmi kárt nem okozott sehol, így először gyanús is volt, hogy hátha nem ő csinálta, de más magyarázatot nem találtunk. A plombáról azonnal értesítettük a tulajokat (hiszen 48 órán belül jelezni kell a szolgáltatónak a sérült plombát), akik napokig nem tudták felvenni telefonon a kapcsolatot az MVM-mel. Pár nap múltán sikerült ez csak, amikor kiderült, hogy hónapokkal azelőtt megszüntette velük az MVM a szerződést, így mi, akik a lakásban élünk, gyakorlatilag egész nyáron illegálisan fogyasztottuk a fürdőszobai gázbojler adta meleg vizet. A tulajok több, mint harminc napja nem tettek semmit az ügy érdekében, pedig már heti kétszer kérdezzük őket. Saját vállalkozásuk van, mindketten kötetlen munkarendben dolgoznak, de mindig az a kifogás, hogy az MVM csak x napokon érhető el este 6 után, és ők munka miatt nem tudnak hamarabb elmenni ügyintézni. Ahogy fentebb írtam, nekünk a tavaszi áram-ügyekre több szabadnapunk is elment, ők viszont a kötetlen munkarendjükkel sem tudnak erre rászánni pár órát.

Mivel megbízást nem kaptunk tulajainktól, így mi ezt nem tudtuk, és azóta sem tudjuk elintézni. Mi a teendő ilyenkor? A szerződésben csupán a bérleményt érintő nagyobb volumenű felújításokról van szó, ami a tulaj felelőssége. Nagyon szeretnénk már kiköltözni, hisz nem csak a szomszédok teszik pokollá az életünket, de a rengeteg meghibásodó erre-arra már nagyon sok időnk és energiánk ment el. A kauciót nem szeretnénk elveszíteni... Felajánlhatjuk nekik, hogy a kellemetlenségekre való tekintettel mi keresünk a magunk helyére másik bérlőt, magunkra vállalva ezzel a bérlőkeresési procedúrát, hogy cserébe visszaadják a kauciót, és el tudjunk költözni azonnal? Milyen egyéb alternatívánk van még?

Köszönöm, hogy végigolvasott!
Tisztelettel:
Judit

Kedves Judit! A bérleti szerződés ismeretében feltehetően azt javasolnám, hogy fel lehet mondani a szerződést, tekintve, hogy a bérbeadó nem tesz eleget a szerződéses kötelezettségének.DE: a kaució ugyan ebben a helyzetben visszajárna Önöknek, de azért feltehetően fizetési meghagyásos vagy peres eljárást kellene kezdeményezni, és nagy kérdés, hogy "megéri-e", függetlenül a követelés jogosságától.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Diana 50022 számú kérdése
  • 2022-10-15

Jó napot kívánok!
Kérdésem a következő lenne:
Elromlott a mosogép a lakásunkban (amit bérlünk), valószínűleg a természetes elhasználódás miatt, mert amikor beköltöztünk 1 éve is minimum 15 éves volt.
Viszont a Bérbeadó nem akar sem újat venni, sem megjavíttatni, Felhívtuk a figyelmét a szerződésben foglaltakra, hogy az Ő kötelessége megjavíttatni a mosogépet. Viszont volt egy beszélgetésünk egy hónapja amikor megkérdeztük vehetünk-e mosogépet, ezalatt az idő meggondoltuk magunkat és visszamondtuk a vételt. Ő ezt hozta fel mentségére meg, hogy nem szóltunk neki 24 órán belül,hogy gond van a mosogéppel, ami idő alatt mi megnéztük, hogy mi lehet a gond mert nem akartunk hiába szólni neki.
Azt akarja, hogy vegyünk egy új mosogépet neki vagy javíttassuk meg.

Kedves Diana!
A szerződést nem ismerem, így azt tudom mondani, hogy ha vesznek mosógépet, akkor az nyilván az önöké lesz, a bérbeadónak semmi köze nem lesz hozzá. A tulajdonos érvelése kusza és megalapozatlan.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 50013 számú kérdése
  • 2022-10-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Szeretném a segítségét kérni bérleti szerződésünk felmondásával kapcsolatban.
Bérlőként határozott idejű lakásbérleti szerződést kötöttünk, mely 12 hónap múlva határozatlan bérleti szerződéssé változik. Sajnos nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, mivel munkahelyváltás miatt másik városba kell költöznünk, viszont még csak a 4. hónapja lakunk az ingatlanban. A szerződésben szereplő részek alapján nem teljesen egyértelmű számunkra, hogy megengedi-e a szerződés vagy sem a rendes felmondás lehetőségét, értelmezésünk szerint az egyes részek némiképp ellentmondásosak a szerződésben a felmondással kapcsolatban. (A szerződéskötéskor 2 havi kauciót fizettünk.)

A szerződésben a következő részek vonatkoznak a felmondásra:

„Amennyiben Bérlő a Bérleti jogviszonyt 12 hónapon belül rendes felmondással felmondja, úgy a kaució összegéről lemond és annak teljes összege Bérbeadónál marad bánatpénzként.”
„Felek a szerződést határozatlan, de legkevesebb 12 hónapos időtartamra kötik. A bérleti jogviszony ezen időszaka alatt rendes felmondással nem mondható fel Bérbeadó részéről.”
„A szerződést Felek közös megegyezéssel írásban bármikor felbonthatják vagy módosíthatják.”
„A szerződés egyoldalúan, rendes felmondással - a bérleti jogviszony egy éves fennállását követő hatállyal - írásban, indoklás nélkül, az érintett hónap 15. napjáig előterjesztett nyilatkozatban, a következő hónap végére mondható fel.”
A következő kérdésekben szeretnénk a segítségüket kérni:

Felmondhatjuk-e bármilyen módon rendes felmondással (a kaució bukásával, mint bánatpénz) a szerződést a 12 hónap letelte előtt?
Amennyiben nem lehetséges a rendes felmondás a szerződés alapján, tehát szerződésszegést követnénk el, Önök szerint ki kell-e fizetnünk a maradék hónapokra a bérleti díjat is a kaució bukása mellett?
Segítene-e bármit a helyzeten, ha adott esetben tudnánk magunk helyett bérlőt találni?
Válaszát és segítségét előre is nagyon hálásan köszönjük!

Tisztelettel:
Tamás

Kedves Tamás!
A szerződés meglehetősen "kusza", bármelyik megoldás mellett lehet érvet felsorolni. Meg kellene próbálni egyeztetni a bérbeadóval és valóban jó megoldás lenne a "helyettes" bérlő állítás.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • György 49979 számú kérdése
  • 2022-08-17

Tisztelt dr. Koczka Judit!

Abban szeretném a segítségét kérni,hogy Szegeden béreltem egy lakást és az akkori élettársammal laktam ott. A lakásbérlés szerződés az én nevemre szólt,mivel én már ott laktam,mikor vele összejöttem. Együtt éltünk abban lakásban és a tulaj engedélyével bejelentették öt,illetve volt ottani lakcíme. Közben szakítottunk l,későbbre rá én is felmondtam a szerződést. Ekkor velem megtörtént az elszámolás minden téren,felbontottuk a szerződést,megtudtunk állapodni mindenben. Viszont a volt párom a lakásnak a pótkulcsait nem jutatta vissza a tulajdonosnak, és nem tudjuk őt elérni. Egyszer sikerült azt mondta megnézi őket,de azóta semmi eltünt teljesen. Ebben az esetben mit lehet tenni,mert a közös képviselet azt mondja,hogy nekik ki kell cseréltetni a zárat. Ha nem jutatja vissza a kulcsokat,esetleg kidobta őket,akkor ebben az esetben kit terhel a zárak cseréje. Azt mondták,hogy ez nem lesz olcsó. Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelettel: Gábor György

Tisztelt Cím!

A rendszer hibája miatt csak most válaszolok, attól tartok, a helyzet már rendeződött. A szerződés az Ön nevén volt, ezért a bérbeadóval szemben Ön felel. A 2014. március 15. után létesített élettársi kapcsolatokban az élettársak külön vagyonszerzők, nincs vagyonközösségük. Azzal, hogy a kulcsot a volt párja elvitte, Önnek kárt okozott, emiatt vele szemben igényt érvényesíthet, de a bérbeadóval szemben Önnek kell helyt állnia.


Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Irányi u. 4-6.II/3-4.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Guzs Csaba 49910 számú kérdése
  • 2022-06-09

Kedves Ügyéd úr .Az lenne a kérdésem.Hogy feleségemmel,3 gyermekemmel és az apósommal lakunk egy B.V lakásban Sopronkőhidán.Van egy lakás szerződésünk ,ami határozatlan időre szól,és az apósom nevén van,Ő a bérlő.A kérdésem az lenne ha a feleségem édesapja meghal,akkor Ő örökli e a jogot hogy mi ott lakjunk továbra is?El küldeném a szerződést is ha esetleg egy emailt küldene.Köszönöm Ügyvéd úr a válaszát.

Tisztelt Guzs Csaba!


A bérleti szerződés elvileg utal erre, illetve ha konkrétan nem, akkor megjelöli azt a jogszabályt, ami a bv. tulajdonában álló ingatlanok bérbeadására vonatkozik. Az lehet a kiindulópont.

Nézze meg a szerződést, ha nem egyértelmű, sok kiváló ügyvéd kolléga dolgozik Sopronban, keresse őket bizalommal.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal:


  • Alexa 49904 számú kérdése
  • 2022-06-02

Tisztelettel kérdezem! Kiköltöztünk 1 év után az albérletből. Megbeszélés alapján mi kifestettük ,kitakarítottunk ez kulcsátadáskor (vasárnapi napon) a tulajdonos ellenőrizte is mindent rendben talált. Másnap (hétfő reggel) a kauciót visszautalta (a rezsire közös megegyezés alapján visszatartott összeget). Szerdai napon késő este kaptunk egy emailt hogy kosz van por van fizessünk takarítási díjjat és a lakásba dohányfüst szagot érez holott mi nem dohányzunk és vele voltunk utoljára a lakásban de az új lakoknak már volt kulcsuk a lakáshoz (hétfőn mi adtuk át nekik) és fizessünk 100.000 forintot a dohányszagért. A kérdés az lenne ilyenkor mi a teendő? Válaszát előre is köszönöm

Kedves Alexa!
Semmi. Hagyják figyelmen kívül!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Emese 49876 számú kérdése
  • 2022-04-30

Udvozlom!
A berlom tajekoztatott szoban, hogy a berleti szerzodest felmondja. A holmijat el.is vitte, elkoltozotta varatnojehez. Az unikatestvere veszi meg a lakast,a szerzodest megkotottuk. A kulcsaim egy reszet mar odaadta, de amig tartott a felmondasi ido, a tobbit nala hagytam. Abban egyeztunk meg, hogy a kulcsaimat visszadja, en pedig a foglalot neki. Nem ertette, miert kell az osszes kulcsot visszadnia. Gondolom azt hitte, hogy a birtokbaadasig nala maradhatnak. Eddig jo volt a viszony.
Nem tudom mit tehetei, ha a nala marado kulcsokat nem adja vissza? A vevo visszalephet?
Felek attol, hogy valami komoly problema lesz..

Kedves Emese!
Nem teljesen világos a kérdése, de ha jól értem, attól tart, hogy a kulcs "vissza nem adásából" lesz a probléma. De egyben úgy is értem, hogy Önnél is van kulcs és a bérlő elköltözött. Magyarán nincs akadálya a birtokbavételnek, ill. az új tulajdonos irányába a birtokbaadásnak. Vagy valamit nem jól értek? Aztán az új tulajdonos kezdje a saját birtoklását azzal, hogy lecseréli a zárakat, de ezt akár még Ön is megteheti a saját birtoklási időszaka alatt.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Teodóra 49862 számú kérdése
  • 2022-04-18

Tisztelt Ügyvéd Úr !
2019.júl. kötöttünk egy bérleti szerződést 5 évre. Az eltelt évek alatt, sajnos kiderült, többszörösen, hogy a bérlő magatartása a bérbeadóval, szomszédokkal szemben az együttélés követelményeivel, kirívóan ellentétes magatartást tanúsít. Bérbeadói szerződés egyes pontjaiban foglaltakat, már nem lehet elvárni, hogy jobb legyen a helyzet, sőt még időközben 4 kutyát is beszerzett, amit a lakásban tart.
Kérdésem, hogy tudnám kirakni a bérlőt, hogyan kezdjek hozzá?
Segítségét megköszönve, Teodóra

Kedves Teodóra! A bérleti szerződés rendelkezései szerint kell eljárni, ill. mögöttes jogszabályként a Ptk.-t és a lakástörvényt kell segítségül hívni, így ezt - az elsőt nem ismerve - nem tudom megválaszolni, de alapvetően a szerződés felmondása lehet az irány, majd az ingatlan birtokbaadásának kikényszerítése, már ha a veszélyhelyzet majd ezt enegdni fogja ...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Angi 49854 számú kérdése
  • 2022-03-30

Tisztelt Ügyvédnő!
A párom és én két gyermekemmel december 4.-én költöztünk "bútorozott és alacsony rezsiköltségű" albérletbe.
A bérbeadó kérésére készítettünk egy kiköltözési nyilatkozatot is közjegyzői hitelesítéssel, hogy amennyiben egy éven belül kiköltözünk nem kapjuk vissza a kéthavi kaukciós díjat amit az első havi bérleti díjjal együtt utaltunk át.
December hónapban egyszer tudtuk használni a beépített elektromos sütőt, legközelebbi alkalommal le csapta a villanyórát és nem tudtuk újra üzembe helyezni... Természetesen megbeszéltük a főbérlővel, hogy hívunk szerelőt és a költséget le vonjuk a következő havi bérleti díjból. Így is lett! Aztán a mosógép ami szintén a lakáshoz tartozik jelzem nem mai darab feladta a szolgálatot. Ezzel kapcsolatban is sikerült megegyeznünk használtan vásároltunk egy készüléket és az ára levonásra került a bérleti dijból... Ez a mosógép 2 hétig működött le csapta a villanyórát és szétégett benne a panel... 3 hónap garancia jár hozzá úgyhogy folyamatban van a szerviz de egy hónapja ismét kézzel mosok a papíron teljes felszereléssel rendelkező albérletben. A sütő újra tönkrement már nem is javíttatjuk meg mert valami baj lehet a vezetékeléssel. A páraelszívó is szikrázott egy hatalmasat azóta nem működik... a villanykörték sorra égnek ki... a wc tartályban el van érve a műanyag és elpattant el kellett távolítanunk a fedelet és úgy tudjuk lehúzni a wct aminek egyébként a lefolyócsövében törés van már évek óta csak amíg üresen állt a lakás addig nem ázott az alattunk lakó néni mert nem volt használatban a wc. A beköltözésünk után kb egy hónappal jött fel és jelezte. Mondta is, hogy reméli, hogy mi megcsináltatjuk mert az előző bérlőknek hiába mondta nem foglalkoztak vele.
A rezsi költséget a bérbeadónak szoktuk átutalni!
Először küldjük az óraállásról a fényképet ő megírja üzenetben mennyi az annyi és mi azt az összeget fizetjük. Csakhogy a főbérlőnk mint utóbb kiderült hasraütés szerűen diktált be gázfogyasztást havi 10-12ezer forint értékben és jelenleg több mint 100ezer forint a valós fogyasztásunk... mi azt hittük, hogy a valós számlákat fizetjük mióta itt lakunk de ezek szerint nem! A szerződésben az áll, hogy a havi fogyasztást kell fizetnünk ezért is küldtük a fényképet az óraállásról. Ha tudtuk volna az első hónapban, hogy mondjuk 40ezer a gáz számla akkor inkább vastag ruhába öltöztünk volna mivel ez nekünk sok kiadás! És a következő hónapban már nem lett volna ilyen sok... Átverve érezzük magunkat! És május 4.én szeretnénk el költözni. Tudjuk, hogy a főbérlő meg tartja a kaukciós díjat mivel 5 hónapja lesz akkor, hogy itt lakunk.. a gáz számlát meg a többi rezsi költséget is kifizetjük addigra! Csak annyit kértünk tőle, hogy az Április havi bérleti díjat engedje el mert ilyen számlák mellett elbukott kaukciós díjjal nem győzzük anyagilag, hogy új albérletbe költözzünk... :( A kérdésem az lenne ilyen esetben kérvényezhetünk-e ilyen kedvezményt a bérbeadótól ? Vagy mindenképpen anyagi csődben jövünk ki ebből a dologból? A válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Cím!

A bérbeadó szerződésszegése miatt Önök is közölhetnek felmondást, hiszen a bérbeadó nem teljesítette a szerződésben vállalt szolgáltatási kötelezettségét. Hibásan teljesített az Önök részére. Hibás teljesítés esetén lehet kérni cserét, kijavítást, és árleszállítást. Tehát először is kérjenek cserét és kijavítást, minden meghibásodott berendezésre, majd, miután ezt nyilván nem teszi meg, kérjenek árleszállítást. Írásban, e-mailben vagy sms-ben. Így egyáltalán nem lehetetlen, hogy meg ússzák az április havi díj megfizetését.

A Ptk. (2013. évi V.tv. alábbi szakaszai az irányadóak, amelyeket a www.njt.hu oldalon bárki elolvashat.

6:159. § [Kellékszavatossági jogok]
(1) Olyan szerződés alapján, amelyben a felek kölcsönös szolgáltatásokkal tartoznak, a kötelezett a hibás teljesítésért kellékszavatossággal tartozik.
(2) Kellékszavatossági igénye alapján a jogosult választása szerint
a) kijavítást vagy kicserélést igényelhet, kivéve, ha a választott kellékszavatossági jog teljesítése lehetetlen, vagy ha az a kötelezettnek - másik kellékszavatossági igény teljesítésével összehasonlítva - aránytalan többletköltséget eredményezne, figyelembe véve a szolgáltatás hibátlan állapotban képviselt értékét, a szerződésszegés súlyát és a kellékszavatossági jog teljesítésével a jogosultnak okozott érdeksérelmet; vagy
b) az ellenszolgáltatás arányos leszállítását igényelheti, - a (2a) bekezdés szerinti kivétellel - a hibát a kötelezett költségére maga kijavíthatja vagy mással kijavíttathatja, vagy a szerződéstől elállhat, ha a kötelezett a kijavítást vagy a kicserélést nem vállalta, e kötelezettségének a (4) bekezdés szerinti feltételekkel nem tud eleget tenni, vagy ha a jogosultnak a kijavításhoz vagy kicseréléshez fűződő érdeke megszűnt.




Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal:


  • Júlia 49831 számú kérdése
  • 2022-03-03

Tisztelt Ügyvédnő!
Fiatal pár (várandós a hölgy) venné ki albérletbe a lakásom. Nagy a félelmem, hogyan tudom magam bebiztosítani, hogy esetleges felmondás esetén ki lehessen őket kiskorúval költöztetni?
Szerződést kötünk két tanúval (benne foglaltatik, hogy a szerződés megszűnése esetén a bérlőt cserehelyiség nem illeti meg. Önmaga, a vele együtt költöző személy, valamint a megszületett gyermek elhelyezéséről saját maga köteles gondoskodni.)
Emellé közjegyző általi egyoldalú kötelezettségvállalási nyilatkozat készülne. Ez magában foglalja a kiköltözési nyilatkozatot?
Olvastam, hogy van kiköltöztetési moratórium, akkor hiába a kiköltözési nyilatkozat?
"Befogadási nyilatkozat" megléte esetén ez kiküszöbölhető? Ezt ki készíti el? Magánokirat vagy ügyvéd, esetleg közjegyző kell hozzá?
Be szeretnének jelentkezni a lakásba állandó lakóhelyként. Ez még tovább bonyolítja a kérdést, főleg egy kiskorú esetében? Jól tudom, hogy közjegyzői okirat lapján akár az engedélyem ellenére is megtehetik a bejelentkezést?

Tisztelettel köszönöm előre is mielőbbi válaszát.


Tisztelt Cím!

Ha nem költözik el önként, és van kiskorú gyermeke, akkor a végrehajtó felé ezt előzetesen be kell jelenteni, és a gyámügy részéről és megy majd valaki a kilakoltatáskor, ugyanis a szülőt lehet utcára tenni, de a gyermeket nem. Ezért, ennek elkerülése érdekében, amikor már ott tart a végrehajtás, a normális szülő, annak érdekében, hogy ne vegyék el tőle a gyermeket, önként elhagyja az ingatlant.

A befogadó nyilatkozatot az "internet" ismeri, a https://hitelmax.hu/mi-a-befogado-nyilatkozat-mikor-szukseges oldalon lehet olvasni róla, például.

Érdemi jelentősége a büntetés-végrehajtási intézet elhagyása során van. https://lorik.hu/letoltheto-dokumentumok/


Jogi relevanciája az alábbi rendelet szerinti kötelezettség miatt van, ha eleve van Önnek olyan kötelezettsége, hogy a bérlő lakásáról gondoskodjon. A jogszabályt Ön is megtekintheti a www.njt.hu oldalon.
14/1979. (IX. 17.) IM rendelet
a bírósági végrehajtásról szóló 1979. évi 18. számú törvényerejű rendelet végrehajtásáról
63. §
(1) Ha a jogcím nélkül lakó jóhiszemű kötelezett számára megfelelő lakásról a végrehajtást kérő vagy más köteles gondoskodni, a végrehajtást kérő által bejelentett lakás megfelelőségéről a bíróság a végrehajtási lap kiállítása előtt végzéssel határoz. A végzés meghozatala előtt a feleket meg kell hallgatni.
(2) Az (1) bekezdés megfelelően irányadó akkor is, ha a végrehajtást kérő a végrehajtási lap kiállítása után jelenti be a lakást. Ilyenkor a lakás megfelelőségéről a végrehajtást foganatosító bíróság határoz.
(3) Az (1) és (2) bekezdésben említett végzés ellen a felek halasztó hatályú fellebbezéssel élhetnek.
(4) E § megfelelően irányadó akkor is, ha a jogcím nélkül lakó rosszhiszemű kötelezett elhelyezéséről - bár erre nem köteles - a végrehajtást kérő gondoskodik. Ilyenkor a fellebbezésre a 68. § (3) bekezdését kell alkalmazni.

LÉnyegesek ezért a Lakástörvény rendelkezései:
1993. évi LXXVIII. törvény
a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról
26. § (1) Állami vagy önkormányzati lakás esetén a bérbeadó a határozatlan időre szóló szerződést rendes felmondással, írásban abban az esetben mondhatja fel, ha egyidejűleg a bérlő részére beköltözhető és megfelelő lakást (a továbbiakban: cserelakás) ajánl fel ugyanazon a településen - a fővárosban a főváros területén - bérleti jogviszony létesítésére. A felmondási idő három hónapnál rövidebb nem lehet.

Ezt is megtalálja a www.njt.hu oldalon.

2014. március 15-ig minden bérbeadó esetében létezett a cserelakás-felajánlási kötelezettség, amit tipikusan a felek a szerződésben kizártak. 2014. március 15. óta csak az állami és önkormányzati bérlakások esetében van ilyen bérbeadói kötelezettség, tehát az Ön esetében nincs is.

A lakásba való bejelentkezésre önmagában a két tanú előtti szerződés is alkalmas, tehát a bérleti szerződés. A törvény szerint nem kell külön hozzájárulás az Ön részéről. Sőt, még közjegyzői okirat sem, a sima két tanús bérleti szerződés elegendő. De az ott lakásra nem jogosít. Ha el kell hagyniuk a lakást, Ön bejelentheti, hogy a lakcím fiktív. A bérleti szerződés alapján való bejelentkezés lehetőségét tartalmazza ez a tájékoztató oldal is. https://www.kormanyhivatal.hu/hu/hirek/a-lakcimbejelentes-az-alberletek-eseteben-is-kotelezo

A jogszabályi alap az alábbi:
1992. évi LXVI. törvény
a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról
27/A. § (3) Az (1) és (2) bekezdéstől eltérően a szállásadó általi hozzájárulásra nincs szükség, ha a bejelentkező olyan érvényes teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal rendelkezik, amely a lakás használatára feljogosítja. Ebben az esetben az okiratot a lakcímbejelentő lappal együtt kell a járási hivatalnak benyújtani.

Nem tudom, válaszoltam-e minden kérdésre, de remélem, igen. Tehát, az, hogy kiskorú is költözik, igazából csak serkenti szerintem a végrehajtás eredményességét, ha nem akarja a szülő, hogy a gyámügy elvegye tőle a gyermeket.

Igaz, a Vht., a bírósági végrehajtásról szóló törvény csak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése esetében tartalmazza, hogy a gyermeket a végrehajtó a gyámügy részére átadja, de a gyakorlatban ezt más ingatlankiürítésnél is így csinálták, Békéscsabán legalábbis.

Nincs semmilyen törvényi tilalom, vagy speciális szabály a kiskorú gyermekre a kilakoltatás terén.

A moratórium, ami november 15. és április 30. között van, mindenkire vonatkozik, nem lehet kiküszbölni. Abban az időszakban a végrehajtó nem fog menni kilakoltatni.
Vht. 182/A. § (1) A végrehajtó a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását [174. § d) pont] a november 15-től április 30-ig terjedő időszakot követő időszakra halasztja el, ha a kötelezett magánszemély. Nincs helye halasztásnak az önkényesen elfoglalt lakás kiürítése során, vagy ha a kötelezettel szemben korábban rendbírságot szabtak ki.








Tisztelettel
dr.Koczka Judit ügyvéd
5600 Békéscsaba, Szigligeti u. 6.
+ 36 66 450055

drkoczkajudit@gmail.com

Közösségi oldal: