Hozzászólások

  • Viktor 50160 számú kérdése
  • 2023-05-08

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Édesapám tavaly elhalálozott. Ketten vagyunk jogosultak a hagyatékára. Végrendeletében a második házasságából született gyermekét nevezte meg kizárólagos örököseként. A lakást, amiben éltek 8 évvel ezelőtt neki is ajándékozta, így ez, bár a hagyaték részét képezi, a hagyatéki leltárban nem szerepelt.
Én igényt tartok a köteles részre. A hagyatéki eljárásba az ingatlant bevonni nem lehetett, így azt a közjegyző lezárta.
Az igényem érvényesítéséhez szükségem lenne az ingatlan értékének meghatározására.
Kérvényeztem az önkormányzattól a lakás adó és értékbizonyítványát, mivel azonban a hagyatéki eljárás lezárult, elutasították kérésem.
Hozzájuthatok ehhez bármilyen más módon?
Köszönettel,

Kedves Viktor!
Ebben a pillanatban nem létkérdés önnek, hogy tudja az ingatlan értékét, a kötelesrész iránti igényt anélkül is elő tudja terjeszteni, akár peren kívül, akár - ha ez szükséges - perben. A kérdés alapján a kötelesrész iránti igénye megalapozott, azt akár perben is indokolt érvényesíteni.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Beáta 50157 számú kérdése
  • 2023-05-04

Tisztelt Ügyvédúr!

Abban szeretnék tisztán látni, hogy 30 évvel ezelőtt, édesapánk után hárman örököltük egy ingatlan felét. Testvérem apai részét édesanyánk vette meg. Édesanyánk nemrég elhunyt. Kérdésem, hogy a megvásárolt rész örökölhető újra?
Köszönöm.

Kedves Beáta!
Természetesen igen, az az édesanyja hagyatékának a része.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Elena 50121 számú kérdése
  • 2023-03-02

Tisztelt Ügyvéd Úr!

A férjem tavaly októberben elhunyt. Két közös kiskorú gyermekünk van, és előző házasságából két nagykorú. A házunkat két éve vettük csok+lakáshitelre, babaváró hitelünk van. Az örökség szerint a dömsödi házunk 1/2 része, a Férjem szülői részéből (édesanyja még él) 1/4 rész, ill.+1 pici zártkert minimális értékben az örökség tárgya, ill.számlán lévő összeg,,kb 17m ft (a dömsödi ház hagyatéki értéke 9.5m)a hivatalos érték ami az örökség, a ház viszont kb 22m ft hitelig terhelt. A lényeg: a két nagykorú lemondana az örökségről,(ami főleg hitel), egyik nagykorú gyerek külföldön él. Nem tud hazajönni, így nem tudom ő hogy intézkedhet. Van-e bármilyen járható út arra, hogy a házunk a miénk maradjon, a tulajdoni lapra ne kerüljenek, vagyis a házhoz közük ne legyen (ők is együttműködnének), lehetne-e más megoldást találni, átruházni, ajándék, bármi, bármilyen kiskapu. Én a két kiskorú gyermekemmel a Férjem szülői örökségéről is lemondanék, ha lehetne. A hagyatéki tárgyalás ki van tűzve, ehhez is lenne kérdés, a tájékoztató szerint "az eljárásban az örökös a hagyatékhoz tartozó ingóságot vagy ingatlant, egészben vagy részben örököstársára....átruházhatja..", ezzel én kezdhetnék valamit? Mit jelent ez...."a házastárs -a jövőre nézve- bármikor igényelheti a haszonélvezeti jog megváltását..."? Ha ez az út nem járható, és mindenki elfogadja az örökséget, későbbiekben én hogyan tudom visszaszerezni a házunk részét, ? ki kell vásárolnom az ő örökségüket? Ha lekerülne a jelzálog, vagy eladnánk a házat az akkori eladási ár utáni 1/5-1/5 rész őket illeti, azt kéne nekik kifizetnem, hogy a tulajdoni lapról lekerüljenek? Elnézést a sok kérdésért, nagyon szeretnék mindent körbejárni. Ha mindenki lemondana/lemondhatna, én pedig az én két gyerekem nevében, az öröklés menete szerint én lennék az örökös? van ilyen?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Elena! Villámgyorsan adjon megbízást egy ügyvédnek, aki tanácsadással, képviselettel és akár okiratszerkesztéssel is átvezeti önöket ezen a folyamaton. Elvileg nem látok megoldhatalant a kérdései kapcsán, de az ügyvédi közreműködés mindenképpen ajánlatos. Akár a mi irodánkat is keresheti!
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Árpád 50071 számú kérdése
  • 2023-01-11

Tisztelt Szakértő!

Több mint tíz éve halott édesapám egykori tulajdonát érintette egy Építészhatósági rendezés. Emiatt neki tulajdonrészei keletkeztek, annak ellenére, hogy még életében eladta a telkét. Most póthagyatéki eljárás keretében hívnak, hogy vegyünk a nevünkre apró töredék telekrészekból egy tucatot. Komolyan vehetünk egy ilyen eljárást? Milyen buktatói lehetnek ennek az érdekes ügynek?
Köszönettel a válaszukért!

Kedves Árpád, ige, ezt érdemes komolyan venni, de érdemes lenne a vevővel felvenni a kapcsolatot, mert ha jól sejtem, akkor végső soron az ő tulajdonába kellene kerülni ezeknek a részeknek, és ezt vele együttműködésben a póthagyatéki eljárásban meg tudják valósítani.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Rebeka3 50067 számú kérdése
  • 2023-01-08

Tisztel Ügyvédnő!
Apánk halála után örököltünk féltestvéremmel egy házat. Mi tulajdonosok, az új felesége holtig tartó haszonélvező lett. Másik háza is van, így szerintem nem lakik ott, szálláskiadást tervez a haszonélvezeti jogos házban.
Van-e lehetőségem használni, hasznositani nekem is a házat.
Köszönöm

Tisztelt Rebeka3!
Fontos lenne tudni, hogy az örökhagyóval ebben a lakásban élt-e a feleség, ha nem, akkor nem haszonélvezetet, hanem egy örökrészt kellett volna örökölnie.
A túlélő házastárs haszonélvezeti joga nem korlátozható, és a házastárssal szemben megváltása nem igényelhető. Akkor sem, ha az örökhagyó halála után már nem ebben az ingatlanban él a túlélő házastárs.
A túlélő házastárs azonban igényelheti a haszonélvezet megváltását, ez esetben egy örökrész jár neki.
A haszonélvezet magában foglalja az ingatlan hasznosításának jogát is. Önök a haszonélvező életében az ingatlant nem használhatják és nem hasznosíthatják.Tisztelettel
dr.Schneider Erzsébet ügyvéd
7400 Kaposvár, Hunyadi u. 10.
+36 82 424720
http://www.foris.hu
drschneider@t-online.hu

Közösségi oldal: