Hozzászólások

  • József 50096 számú kérdése
  • 2023-02-15

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Kérdésem, ingatlanközvetítő megtekintési nyilatkozatot írt alá a vevővel. Vevő írásban is ajánlatot tett ingatlanközvetítő által. Eladó ezt nem fogadta el. Később kiderült, a szerződés megköttetett.
Vevő és eladó is állítja, hogy a megtekintés előtti nap ők ketten már telefonon egyeztettek, eladó informálta vevőt az ingatlan elhelyezkedéséről. Vevő a közvetítőnek ezt nem mondta, mikor a megtekintési nyilatkozatot aláírta. Kérdés, jár-e a jutalék a közvetítőnek?

Kedves József!
Látni kellene a megbízási szerződést és a megtekintési nyilatkozatot, de ha "csak" a kérdésre hagyatkozok, akkor igennel válaszolnék.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Anikó 50078 számú kérdése
  • 2023-01-18

Tisztelt Ügyvéd Úr! Egy testvérpár tulajdonában álló eladásra meghirdetett ingatlannal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Az ingatlan eladására az egyik tulajdonos megállapodást kötött egy ingatlanközvetítővel. Ennek tényéről utólagosan tájékoztatta a másik tulajdonost, aki az aláírt megállapodást nem írta all. Amennyiben az ingatlan az említett értékesítő által közvetített vevőnek kerül eladásra, a megállapodást nem akáíró testvért terheli-e bármi költség illetve egyáltalán eladható-e ebben qz esetben az ingatlan a vevőnek? Válaszát előre is nagyon köszönöm. Tisztelettel M. Anikó

Kedves Anikó!

Az ingatlan természetesen eladható, ezt nem befolyásolja a közvetítői szerződés.

Aki nem vállalt szerződéses kötelezettséget a fizetésre, azzal szemben nem lehet megbízási díj iránti igényt érvényesíteni. Az más kérdés, hogy a megbízási szerződést aláíró - akár vállaltan is - kötelezhető lehet a megbízási díj megfizetésére az ingatlan egésze vonatkozásában.


Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Gergő 50063 számú kérdése
  • 2023-01-03

Üdvözlöm!
Azért fordulok önökhöz, hogy van egy ingatlanunk, amit el szeretnénk adni.
Ismerős ingatlanost bíztunk meg az eladással.
Semmi szerződést nem láttunk, csak a hírdetést küldte el egy linken, hogy felrakta a házat.
Nem volt túl aktív az eladással kapcsolatban.
Az ingatlanon kint volt az eladó tábla, a saját telefonszámunkkal.
Hívott egy érdeklődő, megmutattuk neki a házat, úgy néz ki, hogy szeretné megvenni.
El kezdünk intézni mindent, energetikai felmérést is mi csináltattuk, ügyvédet kerestünk, időpontunk péntekre van. Eközben a megbízott ingatlanos semmit nem tett.
Most tartja a markát, hogy fizessük ki.
Mit lehet ilyenkor tenni?
Elég fájó, hogy több 100 e ft ot kér a semmiért.
Köszönöm a válaszukat.

Tisztelt Gergő!

Több kúriai ítélet is kimondja, hogy önök szabadon értékesíthetik a saját ingatlanukat. Ha az ingatlanos és a vevő között nincs kapcsolat, azaz nem az ő közreműködésével jött létre az adásvétel, nem jár díj. Jelen esetben írott szerződésük sincsen, így elég nehezen tudná bizonyítani bárki, hogy mi is volt a megállapodás.


Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal: