Hozzászólások

  • Attila 50214 számú kérdése
  • 2023-08-10

Tisztelt Ügyvédúr!
Van egy határozott idejű albérleti szerződésem. Rendkívüli okkal lehet idő előtt felmondani. A kérdésem az lenne, hogy rendkívüli oknak számítanak e a következők?
A lakás közösköltségének összege nincs feltüntetve a bérleti szerződésben. Másfél hónap után közölte a tulaj, hogy áremelés történt, persze írásban ezt nem jelezte, csak szóban. A közös költség valós összegéről semmilyen bizonyítékot nem kaptam sem korábban, sem most.
Múlt héten az egyik lakó önkényesen elzárta a vizet az alsó emeleten, így egész nap nem volt víz a lakásban. Erről a tulajdonos tudott, azonban nem értesített előre.
A házban csatorna gondok vannak, így a lakásban is. A wct és a zuhanyzót nem lehet megfelelően használni, ugyanis nehezen megy le a víz, ami higiéniai szempontból nem megfelelő. Gondolok itt arra, hogy a wc nem húzható le megfelelően, illetve zuhanyzásnál rendszeresen bokáig áll a víz, ami igencsak bosszantó főleg barátnőm esetében menstruáció során.
Ezekről a problémákról a bérbeadás előtt nem tájékoztatott a tulajdonos. Állítólag fognak majd dolgozni rajta, hogy az egész házban megfelelően működjenek a dolgok de az időpont még kétes. Illetve valószínűleg a vizet is el fogják akkor újból zárni amiről vagy értesít a tulajdonos vagy nem. Ha meg is csinálják valamikor, nyilván nem garancia, hogy nem lesz ez állandó probléma, mint ahogy kiderült, már hosszabb ideje vannak ezek a gondok.
Ahogy a közösköltség, úgy a rezsi sincs feltüntetve a szerződésben, hogy kinek kell fizetni. Kérdésemre azt a választ adta, hogy az egyik itt lakónak kell utalni, aki nem közös képviselő. Nyilván ez a személy esetleg vissza is élhet ezzel.A lakás bérleti díjáról számviteli bizonylatot nem kaptam. Valószínűsíthető, hogy adózni sem fog a bérbeadott lakás után.Van lehetőségem rendkívüli okkal felmondani a bérleti szerződést azonnali hatállyal? Ha igen, visszakaphatom a kauciót vagy megtarthatja? Illetve ha felmondom a bérleti szerződést attól függetlenül hogy visszakapott a kauciót vagy sem, követelheti a hátralevő részt tőlem?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel: Attila

Kedves Attila, az említett körülmények megalapozhatnak egy azonnali hatályú felmondást, de biztosat a szerződés alapján lehetne mondani. A kaució visszajár.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Ildikó 50207 számú kérdése
  • 2023-08-05

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Két kérdésben szeretném segítségét, tanácsát kérni.
1. Társasház földszinti lakásában élek amihez tartozik lifthof mely a wc-böl nyílik. A csatorna nem nyelte el a vízet, ezért szét ázott az ajtó. A ház vagy a tulajdonos feladata költségekkel együtt az ajtó csere?
2. A házhoz tartozik az utcáról egy üzlet helység meynek a fala megegyezik az én szobám falára, amire galériát tettek, így minden használatánál dübörög a lakásom és minden hang áthallatszik. Kérhetem a galéria meg szüntetését illetve hang szigetelést?
Válaszát köszönöm.
További szép napot,
Ildikó

Kedves Ildikó!
1. társasházi közös tulajdonnak tűnik, így a Th kötelezettsége.
2. KÉrheti ugyan, de nem biztos, hogy megoldás lesz... inkább a hangszigetelés irányába indulnék...
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Marcsi 50205 számú kérdése
  • 2023-07-30

Tisztelt Ügyvédúr!
Kivettem egy albérletet június 15-tel. Azon a napon néztem meg az albérletet, ahol személyesen a tulajdonossal sajnos nem találkoztam, csak egy közvetítővel, aki hivatalos formában nem biztos, hogy ingatlanos. Mivel a tulajdonos nem volt itt, illetve az okmányaimat sajnos nem találtam, így egy félig meddig megírt szerződésem van. Az én és a tulajdonos példányán a bérbeadó adatai vannak feltüntetve, illetve nekem mint bérlőnek az adataim, amin az okmányaim száma viszont nem szerepel. Valamint a helyrajzi szám sem és a tulajdonos aláírása sem. Tanúként pedig az az illető szerepel egyedül rajta, aki megmutatta a lakást, a tulajdonos akkor nem volt jelen.
Sajnos amikor kivettem az ingatlant nem voltam elég körültekintő.
A valós problémák amikkel szembesültem utólagosan derültek ki vagy utólagosan tudtam meg szomszédos lakóktól!

Számos problémám akadt, mint például a wc használata, amit időközben ideiglenes használatra megcsináltattak, de sajnos úgy néz ki hogy a jövőben problémás lesz együttműködnöm a tulajjal.

A ház amiben van az albérlet egy 14 lakásos társasházszerű kisebb épület. Van egy háztulajdonos és van azon belül a lakástulajdonos, akitől bérelném a lakást.
Mint kiderült, a ház kivitelezője lelépett menet közben és ipari áramot használtak egy darabig, aminek súlyos költségei voltak. Ha jól tudom, akkor pár hónapig sem villany sem víz nem volt a házban. A helyzet állítólag megoldódott azóta és normális közmű költségei vannak a lakásoknak. Az általános rezsi költségeiről a lakásról nem tudnak megfelelő információt nyújtani. Csak annyit tudtak mondani hogy mennyi a villamos energia tarifája. Gáz nincs a házban, minden villanyfogyasztással vehető igénybe.
A szerződés nem tér ki arra, hogy a rezsi költséget kinek és hogyan kell fizetnem. Amikor rákérdeztem, a lakás tulajdonostól azt az információt kaptam, hogy ő nem foglalkozik ezzel, nem neki és nem is a közműveknek kell fizetnem, hanem egy harmadik személynek. Ő ebben nem tud segíteni, hanem a szomszédom, (aki szintén tőle bérel egy lakást) ad majd nekem segítséget, hogy hogyan is kell fizetnem.
Az általam lefotózott mérőórákat az egyik itt lakónak kell majd elküldenem, amit ő kiszámol, ezek után pedig ennek a harmadik személynek kell kifizetnem. Ilyenről még nem hallottam és nem is hivatalos közös képviselő ez a személy.
Jeleztem a lakás tulajdonosának, hogy ez nem tűnik túl hivatalosnak. Pár dolog miatt szóváltásba keveredtünk. A vita onnan indult, hogy a lakást bútorozottan vettem ki, viszont szerettem volna megkérni hogy csak és kizárólag az itt lévő kanapét elvigye( akár saját költségemen) és a saját ágyamat idehozatni. Viszont többször is elismételte hogy amennyiben nem szeretnék itt lakni, akkor megtartja a pénzemet. Illetve amikor beköltöztem, a wcvel is akadtak problémák. Többször elismételtem, hogy ide vizest kell hívni, de ő csak hajtogatta hogy takarítsam ki. Majd első találkozás alkalmával, este nyolckor erősködött, hogy átjön. Elfogadtam, megmutattam neki, végig kopogtatott a házban minden lakón, hogy egy wc pumpát kérjen este 8 után. Az egyik itt lakó kérdőre is vonta, hogy miért nem ül be a kocsijába venni egyet, ahelyett hogy mindenhol végig kopogtat.Majd abban maradtunk, hogy kijön egy vízszerelő. Valamelyik nap egyeztetünk. Majd este kilenc után felhívott, hogy akkor jönnének megcsinálni. Mondanom sem kell, elég kellemetlenül éreztem magam, főleg így késő este. Az egész szituáció miatt. Aztán miután elment a lakástulaj, az az itt lakó aki kérdőre vonta, hogy miért nem megy inkább el venni egy pumpát, ha mindenképpen azzal akarja megoldani, azt tanácsolta, hogy szerinte a legjobb lenne ha nem szerződnék le vele.
Amikor rákérdeztem részletesen a dolgokra a tulajdonosnál,közölte, hogy akkor ő nem adja ki az albérletet nekem, van egy hetem elköltözni és megtartja a pénzem.
Többször is elmondta, hogy akkor nem adja ki a lakást, van egy hetem elköltözni, a pénzemet pedig megtartja (bár már kulcsot kaptam és elkezdtem kitakarítani, mivel elég förtelmes állapotban volt a wc is) Aztán rá pár percre pedig azonnal alá akarta írni a szerződést, de mivel nem volt okmányom így azt a részt ki sem tudtuk tölteni.

Azóta viszont hívogat, van, hogy este, gondolom mert mégiscsak szeretné ha bérelném a lakást.
Az okmányaimat már megcsináltattam, de nem szeretném tőle bérelni a lakást.

Amikor megkaptam a kulcsokat, kértek másfélhavi lakbért (júl. 15-aug. 31-ig), valamint két havi kauciót. Ebből a július félhónapot illetve a két havi kauciót (350 ezer forintot) neki kellett utalnom, egy havi bérleti díjat (140 ezret) pedig annak a személynek aki megmutatta a lakást. Közleményben szerepel, hogy albérleti kaució, illetve fél havi lakbér, a másik személynek pedig hogy albérlet jutalék. Mondanom sem kell, hogy többször jelezték hogy ne írjak közleménybe semmit, vagy ha most írok akkor a jővőben ne tegyem meg hogy milyen jogcímen. Ebből is gondolom, hogy nem adózik utána. Mivel úgy látom, hogy a jövőben problémás lesz az együttműködés, és a rezsit sem szeretném fizetni csak úgy egy ittlakónak, így nem szeretném ha a szerződés létrejönne. Sajnos azonban belevan írva, hogy határozott idejű, egy éves.

A kérdésem az lenne, hogy mivel az okmányaim száma még nem szerepel rajta, illetve az én példányomon nem szerepel a helyrajzi szám, sem pedig az ő aláírása, hogy érvényes e jelen esetben a szerződés? Ha nem szeretnék beköltözni és egy évig itt lakni, hogy megtarthatja e a kauciómat? Fenyegetőzhet e ezzel, illetve kirakhat e a lakásból mindaddig amíg nála van a kaucióm és a július fél havi bérleti díj, illetve az augusztus havi bérleti díj pedig az általa megbízott személynél (aki megmutatta a lakást)?
Most éppen új albérletet keresek, ami minden szempontból hivatalos.Viszont addig amíg nem találok nem szeretnék vele még nagyobb vitába bonyolódni, hogy aztán utcára kerüljek. És a kaucióm egy részére, ha nem is az egészre (hogy ő is ,,jól járjon'') szeretnék igényt tartani, de félek hogy az egészet megtartja majd.
Tanácstalan vagyok és elkeseredett. A Facebookon bukkantam rá az Önök oldalára és ezért is bátorkodtam írni, mert jelenlegi helyzetben sajnos nem tudok hivatalosan ügyvédi segítséget kérni.

Elnézést, hogy hosszúra sikeredett. Előre is köszönöm, ha válaszol.

Tisztelettel: Mária

Kedves Mária! A szerződés érvényesnek tűnik, azok az adatok - pontosabban a hiányuk - nem okoznak érvénytelenséget.
A további lehetőségeinek a feltárásához ismerni kellene a szerződés szövegét, kérdés, hogy ebben a helyzetben megéri-e önnek a szerződés folytatásában gondolkodnia, jogi képviselő segítségét igénybe venni és/vagy eljárást indítani a
kaució egy része iránt... Többe kerülhet az eljárás és az ügyvéd, mint a követelt összeg ...

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Tamás 50186 számú kérdése
  • 2023-06-20

Tisztelt Ügyvédi Iroda!

A következő kérdésem lenne. 3 hónappal ezelött béreltünk egy lakást, amit határozatlan időre de legalább 1 éves bérlésre kötelez. Èrdeklődnék, hogy ha egyéb személyes okok miatt szeretném felmondani a szerződést akkor mi a protokoll, és mire számithatok a tulajdonos részéről, teszem azt milyen következményekkel és anyagi vonzata lenne ennek?

Köszönettel

Kedves Tamás! Eleve kicsit "öszvér" jellegű a szerződés, így nem is mernék nyilatkozni annak ismerete nélkül. Alapvetően a szerződés határozhatja meg a felmondási lehetőségeket, ill. mögöttes jogszabály a Ptk.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Nóra 50131 számú kérdése
  • 2023-03-20

Üdvözlöm,

Nóra vagyok, jelenleg albérletben lakom, de szeretnék mielőbb költözni. Van bérleti szerződésem is a tulajdonosokkal, amelyben ez áll: "Szerződő felek megállapodnak abban, hogy jelen bérleti szerződést bármelyikük jogosult a másik félhez intézett írásbeli nyilatkozattal - 30 napos felmondási idő biztosításával - felmondani, amelynek lejárta után a bérleti jogviszony megszűnik." A szerződés hivatkozik még a Ptk.-ra és az 1993. évi LXXVIII. Törvényre.

A felmondásomat március hónap 14-én tettem, a tulajdonos szerint ezért én köteles vagyok április végéig tovább fizetni az albérletet. Én ilyet nem találtam a fentebb említett Törvényben.
Továbbá a tulajdonosoktól sosem kaptam a havi bérleti díjak befizetéséről szóló számlát, nyugtát, semmit.

Segítségüket előre is köszönöm!
Üdvözlettel:

Nóra

Kedves Nóra, a tulajdonos a lakástörvény rendelkezéseire hivatkozik, az némileg szigorúbb, mint a szerződéses rendelkezés, de ha jól látom, akkor indez két hét különbséget jelent.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal:


  • Katalin 50062 számú kérdése
  • 2023-01-03

Tisztelt Címzett!
Először is boldog, sikeres új évet kívánok az iroda minden munkatársának!
Az lenne a kérdésem, hogy a jelenlegi szabályok értelmében, lakásbérlésnél a tulajdonos kikötheti-e, hogy nem engedi a bérlőt állandó lakcímre bejelentkezni az adott ingatlanba? Régóta bérelt lakásokban lakom, jelenlegi ingatlanba a tulajdonos megengedte 2019-bem a bejelentkezést azzal a feltétellel, hogy közjegyző előtt aláírtan nyilatkozni kellett a lakásbérlés megszűnésekor x napon belüli kijelentkezésre (átjelentkezés más lakcímre).
Mivel hamarosan új bérlés lesz aktuális számomra, szeretnék előre tudakozódni, hogy milyen szabályok vonatkoznak most erre a helyzetre. (Sajnos mivel nincs más állandó lakcímem, így csak az adódó bérelt ingatlanba való jelentkezéssel tudom ezt megoldani).
Várom szíves válaszukat, segítségüket!
Üdvözlettel:
Katalin

Kedves Katalin!

Közkeletű tévhit a bérbeadóknál, hogy rosszabb helyzetbe kerülnek, ha bejelentkezést "engednek" a bérleménybe. Ez nem igaz. Még kiskorú gyermek esetében sem. Kutya esetében sem.
Hovatovább, a bérlő kötelezettsége bejelentkezni a lakóhelyére vagy tartózkodási helyére, amely kapcsána bérbeadót együttműködési kötelezettség terheli.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: