• Rita 48121 számú kérdése
  • 2017-11-23

Tisztelt Ügyvédnő !
A szülői ingatlant, az időközben elhalálozott testvéremmel 25-75 % os arányban örököltük. A testvérem 25 %a végrehajtási jogokkal ( s a bejegyzések dátuma óta megnövekedett kamatokkal) terhelt. Elhalálozását követően az özvegye és gyermekei is visszautasították az örökséget. Magam is így jártam el. Az ingatlan összértéke (kb 5 M) eltörpül a 25 %-on lévő, kamatokkal növelt terhelések összegéhez képest (16M). Jelenleg a Magyar Állam a 25 % tulajdonosa. Az ingatlant szeretném eladni, évek óta üresen áll, állaga romlik, s a fenntartás költségei meghaladják teherbírásomat. A végrehajtási joggal bejegyzettek között állami szerv , szolgáltató cégek, valamint magánszemélyek is fellelhetők. Kérdések , melyek tájékozottság teljes hiányában eszembe jutottak :
milyen lehetőségeim vannak ?
ki és mikor kezdeményezheti az eladást ? vagy végrehajtást ?
előfordulhat-e hogy az ingatlan 25 %-t bocsátják árverésre ?
megvásárolhatom-e elővásárlási joggal többségi tulajdonosként
a végrehajtó köteles-e tájékoztatni engem , mint többségi tulajdonost, ha valaki kezdeményezné a végrehajtást a 25 % ra terhelt követelése esetében ?
milyen lehetőségeim vannak, az ingatlan eladásával kapcsolatban ?
eladhatom-e az ingatlan 75 % át a Magyar Állam , mint 25 % ra bejegyzett tulajdonos belegyezése nélkül?
A fentieken túl minden válasznak örülnék, mely kiutat mutat a tőlem függetlenül kialakult méltatlan helyzetemből. Tiszteletteljes hálával köszönöm segítségét !

Tisztelt Rita!

Kérdéseire az alábbi válaszokkal szolgálhatok:
1. A végrehajtási joggal kapcsolatban elmondható, hogy az tulajdoni lapra történő rávezetéssel történik, amely azt jelenti, hogy a tulajdonostárssal szemben végrehajtás van folyamatban. Az ingatlan lefoglalása a végrehajtási jognak a közhiteles ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésével válik érvényessé. A végrehajtási jog dologi hatályú, ez azt jelenti, hogy az ingatlanhoz kötődik és nem az adós személyéhez, tehát az ingatlan értékesíthető, nem válik a végrehajtási jog kapcsán forgalomképtelenné. Így tehát a lefoglalt ingatlan is eladható, terhelhető, de ez nem sértheti a végrehajtást kérő érdekeit. A végrehajtást a végrehajtást kérő (jogosult) kérelmére kell elrendelni.

2. Az ingatlan szabadon értékesíthető azzal, hogy a 25 %-os tulajdoni illetőség vagy teherrel együtt, vagy annak kiegyenlítése mellett értékesíthető. A végrehajtás során az ingatlan értékesítése árverés útján lehetséges, amelyet beköltözhető állapotban kell árverezni. Az adós tulajdoni hányadát el lehet árverezni (tehát az egynegyedes tulajdoni hányadot). (Vht. 141.§ (5) bekezdés).

3. Az eladással kapcsolatban a tulajdonosok, saját tulajdoni hányadukkal szabadon rendelkezhetnek, azaz Ön a 75 %-os részét szabadon értékesítheti. A tulajdonostársat elővásárlási jog illeti meg harmadik személlyel szemben, amelyet saját tulajdoni hányadára tekintettel gyakorolhat. A tulajdonostárs ezt a jogát végrehajtási árverés során is gyakorolhatja. (Ptk. 5:81.§)

4. Az ingatlant érintő kérdések körében a tulajdonostársakat tájékoztatni kell a végrehajtásról.

5. Ezek alapján a Magyar Államtól a 25 %-os tulajdonrész, amely egynegyed tulajdoni hányadnak megfelelő, megvásárolható 3. személy előtti elővásárlási joggal.

6. A Magyar Állam beleegyezése nélkül az ingatlannak az ő tulajdoni hányada csak árveréssel értékesíthető.

Javaslatom: Ha Ön megvenné a 25 %-os illetőséget, beszéljen a végrehajtóval, hogy tűzze ki árverésre, és vagy vegye meg az árverésen az ingatlant, vagy ha harmadik személy jelentkezik rá, éljen elővásárlási jogával, ha teheti.







Tisztelettel
dr.Schvertfőgel Zsuzsanna ügyvéd
7626 Pécs, Király u. 85. I.em. 6.
+36 72 224227
http://www.schvertfogel.com
office@schvertfogel.com

Közösségi oldal: