• ÉVA 48168 számú kérdése
  • 2018-01-12

Jó napot kívánok!
10 éve felmondott bankkölcsönben a volt férjem adóstársa vagyok.
Végrehajtó cég a napokban megkeresett, hogy megvásárolták a banki végrehajtást fizessek 15 napon belül meg számukra 5 millió forint tőketartozást egyéb költségekkel együtt, ha nem, akkor megteszik a további intézkedést.
A hitelfelvétel után egy évvel az adótól elváltam.Azóta a volt férj nem jelentkezett. Váláskor a jogerős végzésben az az egyezség született, hogy a volt férjem fizeti a továbbiakban azt a kölcsönt, ami engem is terhelne, ennek fejében viszont nem fizet annyi gyerektartást, ami a két általam nevelt kiskorú után járna.
Azóta sem fizet sem gyerektartást, és a hitelt sem, amit emiatt felmondtak és mivel megtalálható keresete nincs, én pedig közalkalmazottként megtalálható vagyok, a végrehajtó az én fizetésemen fog végrehajtani.
Kérdésem: kérhetem-e , hogy ezzel az ítélettel ne én legyek az, akin mindent behajtanak, hanem a volt férjemet kötelezzék, aki 1/4 részben annak a tapolcai lakásnak a tulajdonosa, ami jelzálogként be lett jegyezve a kölcsön felvételénél. ( a másik két adóstárs szintén tulajdonos a tapolcai lakásban. ) Ezen kívül az adós volt férjemneknek közös szerzésből származó balatoni zártkerti ingatlana is van. 1/ 1-es tulajdoni hányaddal.
Meg lehet-e oldani jogilag, hogy ne rajtam hajtsanak végre? Lefoglalható vagyonom nincs, két kiskorút nevelek 10 éve egyedül, segítség és gyerektartás nélkül. Kérem segítsen!!!

Tisztelt ÉVA!
Ahhoz, hogy pontos választ tudjak adni az Ön által feltett kérdésre, át kellene tanulmányoznom a hitelszerződést és azt az ítéletet, amire hivatkozni tetszett.
Általánosságban azt tudom mondani, hogy az adós és az adóstárs is ugyanúgy adósként köteles helytállni, ha a hitelt közösen veszik fel. Ha a tartozás egyetemleges, akkor a hitelező bármelyik adóstól követelheti a teljes tartozást és ha kifizeti az egyik adós a teljes tartozást, akkor a másiknak megtérítési kötelezettsége keletkezik aziránt, aki a teles tartozást megfizette.
A bírósági végrehajtótól meg kell különböztetni az úgynevezett "behajtó" cégeket. A bírósági végrehajtó a végrehajtási törvény keretei között minden ingó és ingatlan vagyontárgyra végrehajtási cselekményeket végezhet, ezzel szemben egy "behajtó" cégnek nincsen több joga, mint bármelyik másik jogi vagy természetes személynek. Ha a banki követelést, megvásárolta egy cég, akkor az adott céggel lehet tárgyalni, úgy, mint egy hitelezővel.
Ezeknek a kérdéseknek és körülményeknek a tisztázása céljából, kérem vegye fel velem a kapcsolatot! Telefonon tud időpontot egyeztetni egy megbeszélésre, ahová hozza magával a rendelkezésére álló, a hitellel, a gyerektartással, az ingatlannal stb. kapcsolatos iratokat.

Tisztelettel
dr.Szőllősi József
8200 Veszprém, Budapest út 8. II/217.
+36 30 2244 843

ugyved@drszollosi.hu

Közösségi oldal: