• Attila 48251 számú kérdése
  • 2018-03-20

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Győrújbaráton a Zrínyi utcában a csapadékvíz elvezetés nem teljesen megoldott. Így a "hegyről" érkező víz pont a Zrínyi utcában kialakított telkeknél belvizet okoz, ezzel veszélyeztetve az ott található ingatlanokat. A telkek mögött egy szántóföld található. A lakók és az önkormányzat összefogásának köszönhetően az az ötlet támadt, hogy a szántóföldön kerülne kialakításra egy vízelvezető árok. (A szántóföld tulajdonosa hajlandó eladni egy sávot, melyen ki tudjuk alakítani az árkot.) Kérdésem, hogy ehhez milyen engedélyek, milyen hatóságok hozzájárulása szükséges. Mivel egy egész utcát veszélyeztet a víz, lehet-e gyorsított eljárásban megszerezni az engedélyeket? Milyen költségek merülhetnek fel a szántóföld vásárlás, a tervezés és az árokásáson felül?

Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: Attila

Tisztelt Attila!

Legelőször egy földmérőt kell keresni, aki elkészíti a telekalakításhoz (megosztáshoz) szükséges változási vázrajzot. Ennek a költsége is felmerül. Ezt követően a változási vázrajz földhivatali záradékolása után kérni kell a telekalakítási engedélyt a Földhivataltól, melynek díja érintett helyrajzi számonként 14.000 Ft. A kialakításra kerülő árok nem maradhat termőföld, ki kell vonni a művelés alól. Az érintett terület méretétől és AK értékétől függően lehetséges, hogy ez pénzbe fog kerülni. (bizonyos méret alatt ingyenes, bizonyos méret fölött fizetős), ezt a földmérő meg fogja tudni mondani.
Ezt követően kerülhet sor az adásvételre, melyben megveszik az adott csíkot, és elkészítik az árkot. A tervezőt meg kell kérdezni, hogy vízjogi létesítési engedély szükséges-e az árokhoz. (mérettől, funkciótól függ, tervező fogja tudni).
Nagyságrendileg ezek a költségek merülnek fel az Ön által írtakon felül.



Tisztelettel
dr.Menczel-Kiss Gergely
9021 Gyõr, Árpád út 47.
+36 30 262 32 58

info@menczelkiss.hu

Közösségi oldal: