• Csilla 48446 számú kérdése
  • 2018-10-17

Tiszelt Ügyvéd Asszony/Úr!

Új építésű lakás végleges adásvételi szerződésének aláírása előtt állunk, jelenleg előszerződéssel rendelkezünk. Az ingatlan melletti telek szintén a beruházó tulajdona, ahova még egy társasházat kíván felépíteni a következő években.
Jelen végleges adásvételi szerződésben ki kívánja zárni az eladó azon jogunkat, hogy bármilyen kártérítési igénnyel élhessünk a későbbiek során az ingtlan esetleges értékcsökkenése esetén, azt írja, hogy:

- tudomásul veszem és elfogadom, hogy az ingatlan környezetében fekvő ingatlanok, a mindenkori hatályos építési szabályoknak megfelelően esetlegesen beépítésre/átépítésre kerülhetnek,
- a lakásom napfénnyel történő természetes megvilágítása és a rendelkezésre álló kilátás mértéke kisebb lehet, mint a szerződés aláírásának időpontjában,
- és mindezekre tekintettel kívánom megvásárolni a lakást.
- semmilyen igényt, követelést nem támasztok és ilyet a jövőben sem fogok támasztani a fentiek kapcsán.

Kérdésem az lenne, hogy az Eladó valóban minden jövőbeli, nekem, az új építkezéssel okozott kár alól mentesítheti magát, ha ezt aláírom (lakás értékcsökkenése a kilátás és a benapozottság csökkenésével)? Ha nem fogadom el ezt a passzust akkor jogszerűen elállhat a szerződés aláírásától? Egyáltalán kiköthet ilyet a szerződésben?

Amikor az előszerződést aláírtam, valóban volt róla tudomásom, hogy építkezni kívánnak a szomszédos telekre is, de annak tervei a mai napig nem ismertek, így azok hatását sem tudom megítélni a lakásomra.

Válaszát nagyon köszönöm!
Üdvözlettel:
Csilla

Kedves Csilla!

Az előszerződés szerinti tartalommal kellene szerződniük. Ha ez egy újabb feltétel, akkor nem lenne köteles elfogadni ezt a szigorítást.

Az eladó részéről, legalább egy látványterv felmutatása lenne korrekt és indokolt a jövőbeni hatások felmérésére.

Az is tény azonban, hogy az építési szabályoknak megfelelő építést megakadályozni nem tudja, és éppen a lehetséges egyetlen lehetőségét - a kártalanítást - kívánja kizárni ezzel a rendelkezéssel az eladó.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: