• Gábor 48534 számú kérdése
  • 2019-02-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Megtörtént az adás-vételi szerződés aláírása, amikor is a vételár fele megfizetésre került a két eladó (1/2, 1/2) részére. A vételár második fele 2 hónap múlva kerül megfizetésre. Viszont az egyik eladó elhalálozott.
1. Ilyenkor csak az örökösök megállapítasa után bejegyezhető a tulajdonjog?
2. Van-e lehetőség a második vételárrész megfizetésére egy ügyvédi letéti számlára, hogy az ügylet befejeződjön az örökösök megállapítása előtt?
3. Mit tud ajánlani, hogy minnél gyorsabban tulajdonos tudjak lenni?

Tisztelt Gábor!

Nincs lehetőség arra, hogy a második vételárrész az ügyvéd letéti számlájára kerüljön megfizetésre, tekintettel arra, hogy az ügyvéd a letétbe vett bejegyzései engedélyt csak akkor nyújthatja be a földhivatalba, ha az utolsó vételárrész is megfizetésre került a vevő részéről az eladó részére. Ebben az esetben meg kell várnia a jogerős hagyatékátadó végzés átadását annak érdekében, hogy tudomást szerezzen az örökösök számáról. Az örökösök fognak rendelkezni arról, hogy a volt tulajdonos helyébe lépve továbbra is el kívánják-e adni az ingatlant vagy sem. Ebben az ügyben indokolt lenne az ingatlan adásvételi szerződést ellenjegyző ügyvéddel konzultálnia.


Tisztelettel
Dr. Tóth Gergely ügyvéd
3530 Miskolc, Rákóczi F.u. 14. 1/5.
+36 46 320 411
e-mail: iroda@jtkiroda.hu

Közösségi oldal: