• Hajnalka 48666 számú kérdése
  • 2019-07-01

Udvozlom!10 eve szolgalati lakasban lakunk,hazfelugyelokent.Fizetesunk nincs,n is volt,a hazfelugyeloi feladatok ellatasaert cserebe lakhatjuk a lakast.Munka viszonyban sem allunk a hazzal.Befogado nyilatjozatot az akkor szerzodesunk kotesekor adtunk a parommal,de kesobb szuletett a 7 eves fiunk,neki nincs befogado nyilatkozata,es neki ez a lakas az allando lakohelye,nekem es az apukajanak csak a tartozkodasi cimunk van az emlitett lakasban.El szeretnek adni a lakast,es a mai naptol uj szerzodest akarnak velunk ala iratni amiben az all ,hogy matol fizetunk berleti dijat (60ezer+rezsi)+el latjuk a hazfelugyeloi faladatokat,illetve fel ujitjuk szeptember 31-ig a lakast,hogy eladhato legyen.Majd augusztus 31tol 120ezer ft berleti dij elleneben maradhatunk ameg vevo nem lesz a lakasra.Az lenne a kerdesem,hogy ha nem irjuk ala az uj szerzodest akkor a 10 evvel ezelotti marad e ervenyben.Illetve van e joguk ki koltoztetni minket gyerekkel ugy,hogy nincs neki befogado nyilatkozata.Nem akarunk eroszakkal a lakasban maradni,de nem szeretnenk ujitani rajta(10evvel ezelott megtettuk sajat koltsegbol)es berleti dijat sem szeretnenk fizetni.Par honapra van szuksegunk,hogy ossze gyujtsunk penzt,hogy el tudjunk koltozni alberletbe.Esetleg van valami javaslata,hogy hogyan maradhatnak par honapot meg,ugy hogy ne arra keljen haza jonni,hogy zarat csereltek?.Elore is koszonom valaszat!Hajnalka

Kedves Hajnalka! Amennyiben a ház szándéka az eladás, úgy a társasház alapító okiratának módosítása válhat szükségessé - bár egyértelműen ez nem állapítható meg a kérdéséből - az időigény pedig az Önök malmára hajtja a vizet.

Az ingatlan kiürítése Önöknek a befogadó nyilatkozat megléte/meg nem léte kérdéstől függetlenül is kötelezettségük, hiszen - ha a szolgálati, gondnoki jogviszonyt a ház megszünteti - jogcím nélküli használói lesznek az ingatlannak. Ezt a ház - ha Önök önkéntesen nem tesznek eleget - ún. kiürítési perben érhetik el, ill. a perben meghozott ítélet alapján indított végrehajtási eljárásban. Ezek mind-mind időigényes lépések, és persze nem is feltétlenül előnyösek - az időtényezőn túl - az Önök számára.

A ház egyoldalú, önkényes lépései - lakás lezárása, zárcsere - jogellenesek, ennél fogva még birtokvédelmi eljárás is indítható a saját védelmükben.

A fenti - hivatalos, bírósági - eljárásokon túl azonban szerencsésebb lenne ah a jogviszonyukat közös megegyezéssel tudnák rendezni a hátralévő időszakra.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: