• JK 48790 számú kérdése
  • 2019-10-31

Tisztelt Ügyvédnő!

Szeretném röviden leírni a történetünket amiben a tanácsára lenne szükségem.
Ingatlanunkat, egy dunaújvárosi lakást szerettünk volna eladni amire igen hamar érkezett is jelentkező.
Elfogadtuk ajánlatukat, miszerint készpénzes vevőként megvásárolnák lakásunkat, a meghirdetett 23.9 millió ár helyett 23.6 millió forintért.
Egyeztetve az ingatlanirodával és az ingatlanossal akit megbíztunk a lakás eladásával, hogy intézkedjen, elfogadjuk ezt az ajánlatot. Néhány nappal későbbre megbeszéltünk egy időpontot ahol egy hivatalos vételi ajánlatot rögzítettünk papíron. Miután aláírtuk ezt, merült fel a vevőkben, hogy mivel 6 hónapon belül lenne a kiköltözés így albérleti díjat szeretnének ha fizetnénk amit persze elutasítottunk, hiszen ez nem volt a megállapodás része, valamint az sem, hogy a vételi ajánlaton feltűntetett ügyvédet lecserélnék, amihez mi a szerződés és az ingatlaniroda miatt ragaszkodtunk, hiszen ezt írtuk alá. Itt kezdődtek a bajok. Ők átverve érzik magukat.A mindannyiunk által aláírt vételi ajánlatot nem dátumozta le senki, így hát az egyik kérdésem az lenne, hogy ez a szerződés dátumozás hiányában érvényes? Mivel nem éreztük, helyesnek, hogy nekik adjuk el az ingatlant, így a szerződésben írt 5 nap elállási idején belül, az 5.napon felhívtuk az ingatlanközvetítőt aki jelezte a vevőknek, hogy elállnánk a vételi ajánlattól. Mitől számítjuk így az 5 napot ha a vételi ajánlaton nem is volt dátum? Azonnal perrel fenyegettek az ingatlanközvetítőn keresztül vagy 2 millió Forint megfizetésére szólítottak fel. A vevők és az ingatlanos között lezajlott email ezt is bizonyítják. 1 millió forint
biztonsági letétet fizettek az ingatlanosnak ami elvileg majd a foglaló részét képezi, így hozzánk pénz nem került. Jelenleg ott áll a helyzet, hogy 3. alkalommal tudatuk velük, hogy nem kívánjuk eladni az ingatlant, mert olyan dolgokat akartak amit a személyes megbeszélés és vételi ajánlaton nem szerepel (albérleti díj).
Mit gondol erről? Mit tehetnénk? Fizetni nem akarunk, mert nem érezzük úgy, hogy mi hibáztunk volna. Az ingatlant semmiképp sem akarjuk ezek után eladni nekik.
Kérem ossza meg velem véleményét és ha tud próbáljon adni egy irányt ami felé elindulhatunk.

Várom tisztelt válaszát:

Tisztelettel,
Jakus Kornél

Tisztelt JK!

A jelen helyzetben önöknek nincs semmilyen követelése a másik fél felé, így tennivalójuk sincs. Amennyiben fizetési meghagyással élnek önökkel szemben (ilyenkor egy közjegyzőtől érkezik ajánlott, tértivevényes levél) forduljanak azonnal ügyvédhez, hiszen gyorsan reagálni kell rá.
Ha a bíróságtól érkezik keresetlevél, ugyanez a teendő.
A követelés pontos ismerete (összege, állított alapja) után lehet eldönteni, hogy az ellen érdemes-e védekezni avagy elismerni.


Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal: