• Katalin 48835 számú kérdése
  • 2019-12-06

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Szíves segítségét, állásfoglalását szeretném kérni az alábbiakkal összefüggésben.
2018. decemberében megvásároltunk Hódmezővásárhelyen egy 1908-ban épült belterületi, kivett lakóház, udvar, gazdasági épület megnevezésű ingatlant. Már a megtekintett állapot szerint is a ház egyik lakószobájáról egy 90x140 cm-es ablak nyílt a szomszédos ingatlan udvarára. Az eladó, mint a korábbi tulajdonos örököse azt nyilatkozta, hogy az ablak kb. negyven éve, még a '70-es évek végén került a korábbi kisebb ablakról kibővítésre, beépítésre. A lakószoba más természetes fény beengedésére és szellőztetésre alkalmas ablakkal nem rendelkezik, ajtaja egy szintén ablaktalan közlekedőre nyílik.
A kulcsátadást követően megkezdtük a ház teljes körű felújítását, melynek részét képezte a meglévő nyílászárók cseréje, így a fent megjelölt ablak helyére is új, de méretében a korábbival azonos, az ablaknyílásra méretre gyártott bukó-nyíló ablak került, melyet az átlátás akadályozó, katedrál üveg hatását utánzó fóliával fedtünk be az üveg teljes felületén, hogy a ki- és belátást megakadályozzuk.
Már korábban, a vételkor tapasztaltuk, hogy a megtekintett állapot szerint beépített ablak nem nyílik, de az csak az ablakcserekor derült ki, hogy azért, mert a szomszéd az udvara felőli oldalon beszögelte. (Állítása szerint azért, hogy a korábban nem lakott ingatlan felől az esetleges betörést megakadályozza.)
2019. áprilisában beépítésre került az új ablak, melyet szakemberek végeztek, garanciát vállalva, a 24 órás száradási idő megtartásának feltételével. A szomszéd az ablakot, a beépítést követően, még a 24 óra letelte előtt, az udvara felől a házfalunkra rögzített fa deszkákkal teljes egészében lezárta. Ekkor a rendőrségtől kértünk segítséget, hogy szólítsák fel az Urat a deszkák eltávolítására. A rendőri intézkedés hatására ez még aznap megtörtént, de a szomszéd követelte, hogy helyezzünk el rácsot, mert komoly aggodalma, hogy ha valaki illetéktelenül (vagy akár a mi jóváhagyásunkkal) a mi kapunkon behatol a házunkba, majd kifigyeli az ablakon át, hogy mi található az ő udvarán, akkor az ablakon át behatolhat az ő ingatlanába is. Férjem tájékoztatta, hogy míg a falazatot nem újítja fel az ablak körül, addig nem áll módjában rácsot felszerelni, ezzel együtt engedélyt kért tőle, hogy átmehessen az udvarába elvégezni a javítást. A szomszéd határozottan elzárkózott attól, hogy a falazat javításával összefüggő munkálatok idejére szóbeli engedély alapján beengedjen minket az udvarára, két héttel a tervezett munkálat megkezdése előtt kiküldött tértivevényes írásbeli kérvényt követelt, és ebből nem hajlandó engedni. (Amit feltehetően ugyanúgy elutasít, mint a szóbeli kérésünket.) Férjem annyi együttműködést kért tőle, hogy legalább addig tekintsen el a rács felszerelésétől, míg (más azonnali megoldás nem lévén) legalább az ablakunkon átnyúlva, valamelyest a javítandó fal területéhez hozzáférve elvégezi a javítást. A szomszéd úr ekkor közölte, hogy erre semmiképp nem ad lehetőséget és így már mindenképp felszerel egy rácsot. Ezt követően a rácsot a szomszéd még aznap felszerelte a házfalunkra.
Mi ezt a következő közel fél évben nem tettük szóvá, mert figyelembe véve a szomszéd úr arroganciáját, nem szerettük volna elmélyíteni a konfliktust. Szeptemberben viszont férjem megkérte az urat, hogy távolítsa el a rácsot, míg ő az ablak káváját felújítja, mert a munka okvetlenül szükségszerű, de elvégzésében a rács akadályozza. Kérését az úr egyértelműen elutasította, kritikán aluli stílusban az ablak befalazását követelte, és fenyegetőzött, hogy ha mi nem építjük be téglával az ablaknyílást, akkor majd ő megteszi. Ekkor ismét rendőrt hívtunk a helyzet feloldására.A rendőrök felszólították, hogy távolítsa el a rácsot, mert jogsértően járt el felszerelésével. Ezidáig ennek nem tett eleget. A rendőrök arról tájékoztattak minket, hogy a helyzet további rendezésével összefüggésben már nem kompetensek, és az építésügyi hatóság jár el az ablak fennmaradásával kapcsolatban.
A fentiekkel összefüggésben az Építéshatósági Iroda állásfoglalását kikértem. Tájékoztatásuk szerint meglévő épületen (beleértve a szomszédos telekkel közös határvonalat), a tíz évnél korábban létesült ablak/építmény esetében a hatóság nem vizsgálja/szankcionálja az építés esetleges szabálytalanságát, az felújítható/karbantartható. Az ablak eltakarása illetve a rács felhelyezése kapcsán felmerülő esetleges birtokháborítási üggyel összefüggésben, pedig a Hmvhely M. J. V. Polgármesteri Hivatal Lakosságszolgálati Iroda Népjóléti Csoportjához irányított. A Népjóléti Csoport Jogi előadója levelében azt a tájékoztatást adta, hogy az ablakcserére és fenntartására vonatkozóan az Építéshatósági Iroda állásfoglalása az irányadó, a rács házfalról történő eltávolításával, és a falazat karbantartását célzó munkálatok elvégezhetőségének biztosításával összefüggésben pedig a jegyzőhöz fordulhatunk, aki határozatában kötelezheti a szomszédot. Az újabb konfliktus elkerülése miatt ez utóbbi jogorvoslati lehetősséggel nem éltünk.
Tekintve, hogy az ablakot nagyon szellőztetés céljára sem használjuk már, tartva a szomszéd úr agressziójától, és csupán a napokban a kora hajnali órákban nyitottuk meg bukóra az ablakot pár perces szellőztetést eszközölve, így csak most vettük észre, hogy valamikor a rácsra még egy vastag fólia is felkerült, így már levegő egyáltalán nem, míg fény csak nagyon korlátozottan kerül a lakószobába. (Bár az már korábban is feltűnt, hogy a korábbinál meglehetősen sötétebb a szoba, de okát nem ismertük fel és nem kutattuk.)
A fent ismertetett körülményekre vonatkozóan szíves állásfoglalását szeretném kérni, hogy célszerű-e a jegyzőhöz fordulnunk a birtokháborítási eljárás kezdeményezése céljából, úgy értem, várható-e a számunkra pozitív határozat? Méltányolható-e arra vonatkozó kérésünk, hogy a házfalunkról a szomszéd a rácsát, fóliáját eltávolítsa, hogy a hálószobába levegő és fény jusson, továbbá, hogy a falazat felújítása/állagmegóvása céljából birtokára beengedjen minket, előre egyeztetett időpontban? Vagy csak olaj lenne a tűzre, valós eredmény nélkül, miközben költségeink merülnének fel az eljárás vonatkozásában?

Segítő válaszát előre is nagyon köszönöm!

Tisztelettel,
Katalin

Hamarosan válaszolunk kérdésére!