• Róza 49004 számú kérdése
  • 2020-05-20

Tisztelt dr. Rácsai Lajos!

Édesapám szülei meghaltak, 10-en vannak tesvérek, és az egyik testvére miatt két pénzintézet általi tartozás miatt végrehajtás van bejegyezve az ingatlanra csak az apai részre. Hogyan lehet értékesíteni az ingatlant, ha a két végrehajtás összege meghaladja az ingatlan az egytized értékét? Ha árverésre kerül a sor, akkor csak az arányos részt vonják le az ingatlan eladási árából a többit megkapják a testvérek? Meg lehet úgy állapodni az egyik pénzintézettel, hogy az adósságot az egyik tulajdonos az örökrész fejében kifizeti? Ilyenkor a másik pénzintézet általi végrehatást törlik a tulajdonlapról?

Tisztelt Kérdező!

Köszönettel vettük megkeresését. Pontos tájékoztatást csak az ügy részletes ismeretében tudnánk adni, de a rendelkezésünkre álló információk alapján a következő felvilágosítással tudunk szolgálni:

Az ingatlan értékesítésére sor kerülhet a végrehajtási joggal terhelten is, így ebben az esetben már az új tulajdonostól követelik a tartozást. A vételárat pedig egyenlő arányban el lehet osztani a testvérek között. Természetesen tájékoztatni kell a vevőt, hogy a megvásárolni kívánt ingatlan vonatkozásában végrehajtási jog van teherként bejegyezve. Nagyon ritka, hogy egy vagy több vevő ilyen terhekkel együtt vásárolja meg az ingatlant. Általában a vételárból rendezik ezeket a tartozásokat úgy, hogy a vevő közvetlenül a végrehajtónak fizeti meg a követelést.

Az ingatlan esetleges árverésével kapcsolatban azzal a tájékoztatással tudunk szolgálni, hogy nem az egész ingatlant érintené az eljárás, hanem csak a végrehajtással terhelt tulajdoni hányadot. Azonban ha minden tulajdonos kéri, a végrehajtó árverezheti az egész ingatlant, de ez esetben is csak a végrehajtási joggal terhelt tulajdoni hányad ellenértéke kerül a végrehajtási eljárásban elszámolásra, a többi tulajdonos megkapja a költségekkel csökkentett vételár rá eső részét.

Azt, hogy a hitelező azaz jelen esetben a pénzintézettel milyen megállapodás megkötésére van lehetőség az mindig az adott hitelezőtől függ. A megállapodással kapcsolatban velük kell felvenni a kapcsolatot. Amennyiben megállapodnak az egyik hitelezővel és a tartozás is rendezésre kerül, akkor egy külön földhivatali eljárás során törlésre kerül a teher a tulajdoni lapról, de ez nem érinti a másik hitelezővel szemben fennálló tartozást.

Amennyiben további kérdése merülne fel, forduljon hozzánk bizalommal.


Tisztelettel
dr.Rácsai Lajos ügyvéd
H-4025 Debrecen, Piac u. 1-3.
+36 52 432326
http://racsaidr.hu
racsaidr@gmail.com

Közösségi oldal: