• Zsuzsanna 49006 számú kérdése
  • 2020-05-24

Tisztelt Ügyvéd úr!
Lehetetlen az ügyem rövid leírása, mert zavaros lesz, de húsz ügyvédnél voltam, senki nem képes koherens, "de minimis" megközelítő tanácsoz (sem) adni!
Férjem 2017.11.11-én elhunyt. Három fia van, akik két anyától, nem velem közösen nevelt gyerekei. Férjem és három fia a férjem édesanyja halálakor végrendeletben meghagyott örökösi jogot szereztek. 3/6 férjem,, és 3x1/6 fiai (1998-ban). Életkoruk 49,45, és a legkisebb 26 volt tavaly nyáron (értelmi fogyatékos, intézetben gondozták), édesapja halálhíre után kevéssel meghalt tavaly nyáron.
Férjem nagyon rossz viszonyban volt fiaival, aminek valós oka ismeretlen (én 2007 óta éltem vele). Az elmúlt 25 évben elköltöztek, apjuk számára is ismeretlen lakcímük, hát még nekem! Férjem 2016.02. hóban szabályos ügyvégi szerződéssel, ellenjegyzéssel, törvényes keretek között nekem ajándékozta a 3/6 tul.-i hányadát. Akkor már 27 bejegyzés volt a tulajdoni lapon törölt, és folyamatban lévő végrehajtásokról, foglalásokról. Lakás 67 nm 2,5 szoba, panel romokban! Én azt vállaltam át, ami a férjem mulasztása volt, ugyanis 100.000 Ft nyugdíjából 50%-ot vont a végrehajtó évek óta, követhetetlenül. Nem fizette senki a közüzemi díjak egyikét sem, az áramot kikötötték tíz évvel ezelőtt, de férjem nem vallotta be soha, azt mondta csoportos beszedéssel fizet mindent, kivétel, amiről tudtam és vállaltam is, amíg le nem rokkantam. Három fia közül 2 beszámítható, eggyel a gyámhatóság rendelkezett, ahol sosem volt tiszta elszámolás, és nem is hajlandóak az ún. köteles részt kifizetni, amit a XVIII.-XIX.k-i Bíróság jogerősen megítélt 5-7 évre visszamenőleg. Milliós nagyságrend. Az indok: nem élt itt a fia. Nem igaz, mert férjem ápolta, itthon élt 2005-g, de progresszív romló állapota miatt 24 órás felügyeletre szorult, továbbá az örökösi részt felosztották a másik 2 fis között, holott az elmúlt 6 évben én fizettem egyedül, amit bírtam, de nem volt a nevemen, mert férjem tulajdona volt. Amikor nekem ajándékozta 2016-ban, már nem írathattam át, mert 20 millió forint+közjegyzői díjak (csillagos ég), azaz hatalmas összeggel terhet a lakás, amit nem én halmoztam fel! Annyit fizettem, amióta itt élek (20015.08. hó életvitelszerűen is), amennyi kettőnk része volt. Saját kezemmel n, csavarokkal fixált gerincemmel hoztam rendbe annyira a lakást, hogy ne dőljön be a fal, ne legyen csőtörés, az ablak ne essen ki a rohadó keretből, ect.!
A középső fia szélhámos, fiktív cégeket alapít, KKV hiteleket vesz fel, ezt a lakást (kényszer-kijelentett)nem tudom, hogyan, de ai napig székhelyként jelenti be, és mára 40-50 millió forintos adó-és hiteltartozást terheltetett az 1/6 örökösi jogon fennálló tulajdoni része okán, ami a rovarfertőzött, korhadt, lepusztult lakáshoz egy forinttal nem járult soha, nemhogy nem támogatta súlyos cukorbeteg apját, de a rá eső rezsit sem fizette, azt várta, hogy apja meghaljon és eladják, vagy fogalmam sincs. A lakás piaci értéke ezen a környéken ilyen állapotban is 25 millió Ft lenne, de van 2 ismeretlen helyen tartózkodó, soha nem fizető fia, aki mára a maradék 3/6-od rész 50-50%s tulajdonosai. HOGY ENGEDHETTE A BÍRÓSÁG, HOGY A NOTÓRIUS ADÓSSÁGGAL TERHELŐ NEM ÉPPEN TÖRVÉNYES ÚTON ELJÁRÓ FIAI RÉSZÉT, ÖRÖKÖLT ADÓSSÁGGAL, AMI TECHNIKAILAG AZ ENYÉM, VAGY HAJLÉKTALAN LESZEK, MOS MEGKAPHASSÁK, EZZEL A SZORULÓ HELYZETBEN LÉVŐ GYÁMHATÓSÁG, EZER BEADVÁNNYAL TILTAKOZTAK, DE FIZETÉSI MEGHAGYÁST KAPTAK, NEM TELJESÍTETTÉK! SZÓVAL EZ A GYÁMHATÓSÁG LEPASSZOLJA ÍGY A TERHET! MINDENKI JÓL JÁRT, KIVÉTEL ÉN!
Nem tudom értékesíteni a lakást és valami olcsó albérletbe menni, mert több adósság van ezen a rémálmon, mint az ideális piaci érték 20-szorosa.
A középső fia tehát explicite rosszhiszemű, csalással operál. Bejelentettem a NAV-nál, de 2 éce semmi…! Azóta is jön hetente újabb hitelkövetelés, közjegyzői okirat, VH végzés miatta. Durván a 40 millió forint felé közelít a közüzemi tartozásokkal, hiszen örökösi jogáról nem mondott le, de a társasházi lakás állagmegőrzéséhez sem járult hozzá soha, ami miatt quasi veszélyeztet másokat is, mert a lakás omlik össze. A másik fia részéről a helyzet nem ennyire eldurvult, se nem jobb. Éppen most érkezett VH. Végzés, miszerint 990.000 Ft gyermektartási díjat erre a lakásra terelnek, a tulajdonára. Ezen felül a közüzemi tartozás cca. 15 milliós része is az övé lenne, de én még nem is láttam életemben!
Én 47%-os (nem 51, csak éppen hogy..) egészségkárosodott vagyok, nem rehabilitálható, de járulékot nem kapok a nem elegendő biztosított idő miatt. Özvegyi nyugdíjat sem, mert próbálkozik a NYUFIG, erőtlen vagyok, holott az ideiglenes özvegyi nyugdíj kapcsán pert nyertem velük szemben képviselet nélkül, azonban nem folyósítják, holott ugyanazon okból (kétséget kizáróan bizonyítottam a házasságot megelőző, megszakítás nélküli együttélésünket férjemmel)! A FOB sosem engedi,, hogy elérjem az 51%-ot, de abból sem tudnám magam sem fenntartani. Így a felülvizsgálat indifferens, eredmény változatlan, NYUFIGpedig áttolja rájuk, ők vissza, az Önkormányzat a Munkanélküli nyilvántartást erőlteti, ad Abszurdum, hiszen 2002. óta igazoltan munkavégzésre képtelen rokkant vagyok. (Pszichológusi, és mérnöki diplomákkal). Talán megnyerném a pert, ha lenne erőm, de azonnal vonnák a nyugdíjat. Az autómra (14 éves), ami nélkül orvosig nem jutok el) ráterheltek 500 ezer Ft-ot. Ugyanezt a lakásra is, és egyetlen megtakarításomra, 200ezer Ft-ra is, a Bankban. Radics DR? Ügyeskedte ki ugyanazon nem saját adósság 3 helyen jegyzett terhelését, mindezt a korona vírus idején, védett nyilvántartott betegre (rám), és ezzel végképp ellehetetlenített. Feljelentettem.
Összegezve: semmilyen jövedelmem nincs, sem vagyonom. Ebben a lakásban élek, amin nem merem kiszámolni, mennyi az adósság. Fiai agresszív emberek, egyedül vagyok, nem merem megkeresni őket, de nincs vételi szándékom, ha lenne pénzem sem fizetnék nekik, hiszen ilyen terhekkel eljátszották az örökösi jogukat, de nem tudom, ezt hol tudom HATÉKONYAN ÉS ÉRTHETŐEN DE JURE közölni, jelezni, SOS érvényteleníteni a tulajdonhoz fűződő részüket, hivatkozva az ide terhelt vagyonokra, és hogy dacára én élek itt, én tartom már csak az állagát, hivatalosan bevezettettem az áramot 3 évvel ezelőtt, tehát én jóhiszemű vagyok, de gy ideje nem tudok fizetni, mert romlott az állapotom, ágyhoz kötött lettem, nincs segítségem, de állapotom javulhatna, ha nem omlanék össze hetente egy újabb milliós követelés miatt. Bocsánat a hosszúra nyúlt levélért, ez végül is a kérdés, hogyan tudnám a leggyorsabban elbirtoklással megszerezni a tulajdonjogot, az én trészemmel terhelten olcsóbban eladjam ezt a borzalmat, és bárhogyan, bárhol, kivétel hajléktalanság megnyugodhassak?! Nem lakom itt 10 éve, de 5 éve igen, férjemmel együtt megvan a tíz év az elbirtokláshoz, csak hogyan , hová, hogy ne hibázzak, mert nincs más kiút?!
Nagyon várom megtisztelő válaszát!
Tisztelettel:
Zsuzsanna

Kedves Zsuzsanna!
Megértem és átérzem a nehéz helyzetet, de jogi értelemben nem feltétlenül helytálló mit írt.

A lakás jelenlegi tulajdonosi helyzetének kialakulása jelek szerint jogszerűen és érthetően alakult ki: a legfiatalabb testvér után - feltehetően nem volt végrendelete - a törvénye öröklés rendje szerint örökölt a két idősebb testvér.

Az elbirtoklás kapcsán szintén téved, az ingatlan(rész) elbirtoklásához 15 év szükséges a többi feltétel teljesülésén kívül.

Amit viszont nem tudok, hogy mi lenne a legcélszerűbb megoldás:

Indíthatna közös tulajdon megszüntetési folyamatot - akár bírósági úton is. Ez sajnos időt és pénzt idényel, még akkor is, ha a vagyoni-jövedelmi viszonyai miatt költségkedvezményt kapna a perre. Ez elvezethetne oda,, hogy az ingatlan eladásra kerülhetne. Ez végérvényesen megoldaná a jelenlegi áldatlan helyzetet.

Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: