• Gabriella 49073 számú kérdése
  • 2020-07-03

Üdvözlöm Ügyvéd Úr/Asszony!
Egy önkormányzati rendelettel kapcsolatban tájékoztatott félre mind az ingatlanos, mind a tulajdonos. Jelenleg 800 nm telken lévő egyik házat szerettem volna megvásárolni a körülötte lévő 417 nm telekkel együtt. Megállapodást kötöttünk 1% foglalóként való átadásával és megjelölésével. Szerződésre nem került sor, mert a tervezetből számomra kiderült a valóság. Megtévesztésre hivatkozva elálltam a szerződéskötéstől, de sajnos a tulajdonos nem hajlandó visszaadni a pénzem
Határozottan állította az ingatlanos, hogy folyamatban van a tulajdoni megosztás is, tehát 1/1 tulajdont fogok szerezni. Sajnos nem néztem meg a rendeletet mert ennél jóval kisebb önálló telket is engedélyeztek és fogalmaztak ugyanitt és nem gondoltam rá, h félreinformál az ingatlanközvetítő. Hibát követtem el, h az ő általa elmondottakat valósnak hittem. Több fültanu van az ügyben, de nem szeretnék feljelentést tenni. Többszázezer forint anyagi károm származott belőle. Etikai vagy jogi értelemben felelős e az ingatlanközvetítő ha nem valós tényeket állít? Hogyan tudom a káromat mérsékelni?
Válaszát előre is köszönöm!
Tisztelettel

Kedves Gabriella!

Lehet, h nem volt etikus a közvetítő, de ha fellelhető olyan plénum, amely ennek vizsgálatára alkalmas, az eljárásból és az esetleges marasztalásból egyébként sem térülne meg a kára. A kártérítésre kizárólag bírósági út vehető igénybe - kivéve persze, ha per nélkül is megtéríti a károkozó - amelyben a bíróság megállapíthatja a károkozó felelősségét és marasztalhatja őt a kártérítés megfizetésében. Ennél konkrétbbat nemtudok mondani, részletesen ismerni kellene az okiratokat és történteket.
Tisztelettel
dr. Nagy Zoltán ügyvéd
1068 Budapest, Városligeti fasor 24.
+36 1 352 7290
www.drnagy-ugyved.hu
info@innosec.hu

Közösségi oldal: