• Gergő 49130 számú kérdése
  • 2020-08-03

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Folyamatban van egy adásvételem, ahol az új építésű társasházi lakást „ingatlan adásvételi szerződés függőbentartással” vásároltam. A földhivatalban a tulajdoni lapon történő széljegy bejegyzése 2020 február 17-én történt, amelynek nyilvántartása 6 hónap után automatikusan törlődik. Az eladó ügyvédje szeptemberig nem lesz elérhető, hogy szerződést újítsunk. A lakás még nem rendelkezik használatbavételi engedéllyel. Érdeklődnék, hogy a széljegy törlése után az eladó eladhatja a lakást másnak vagy az adásvételiszerződés továbbra is megakadályozza ebben? 
Köszönettel

Tisztelt Gergő!

A széljegyzés, illetve annak törlése az önök szerződése érvényességét nem érinti. Önöknek a szerződés szerint kell egymással szemben továbbra is eljárni (fizetési határidő betartása, birtokbaadás, bejegyzési engedély, stb.)
A széljegyzés törlésével ugyanakkor a tulajdoni lapon semmi nyoma nem marad az adásvételnek, így (szerencsére egészen ritka) extrém esetben lehetséges az újabb eladás, amivel az eladó viszont komoly bűncselekményt követne el, és az önök szerződésében pedig nagy valószínűséggel komoly kárt okozna, amit meg kellene térítenie.
Minimális bizalom mellett tehát tennivaló nincs, várják meg a kollégát a szabadságáról visszatérve. Ennek hiányában -majdnem biztosan fölöslegesen- az újbóli széljegyzés érdekében ügyvéd közreműködésével lehet eljárni.

Tisztelettel
dr.Stein Barnabás ügyvéd
8000 Székesfehérvár, Vár krt. 23. I/6.
+36 30 2377413

steinbarnabas@t-online.hu

Közösségi oldal: