• Zsolt 49135 számú kérdése
  • 2020-08-05

A 70-es évek végén a garázsok iránti növekvő igényt az akkori városi tanács az egyik felhalmozódott salakdomb ilyen irányú rekultivációjában látta.
A megalakult garázsépítő szövetkezet 1995-ig folyamatosan tudta biztosítani építéshez 50 éves tartós bérlet formájában a földterületet.
A terület bérelt voltára, mára gyakorlatilag alig néhányan emlékeznek. Számtalan tulajdonos váltás történt. Az adásvételi szerződésekről ez valahogy mindig lemaradt. (Az eredeti építők közül kevesen maradtunk.)

A 90-es évek második felében a szövetkezet vezetősége (rossz pénzügyi befektetések vagy egyéb okok miatt) lemondott.

Ezek után került törlésre a szövetkezet. Majd néhány évvel később a járási földhivatal a Megyei Bíróságnál vagyonrendezési eljárást kezdeményezett.
Amiről a hetente kapott ingyenes helyi újságban, illetve a garázstelep bejáratánál található hirdetőtáblán lehetett értesítést szerezni!

Azoknak a garázstulajdonosoknak, akik igényt tartottak a földterületre, a kijelölt ügyvédnél kellett bejelentkezni. Valamint vállalni kellett a felmerülő költségek megfizetését.

2016. évben jogerős bírósági döntés született. A kérdéses területet szétosztották több száz garázs gazdája között – osztatlan közös tulajdonként.

Nem jelentkezett igénnyel
- értesülés hiányában
- költség megfizetés nem vállalás miatt
- ingatlan adótól tartva
minimum! 60-80 garázs gazdája!
Ők a tulajdoni lapon sem szerepelnek, esetleg a szomszédok igazolják a garázstulajdonukat.

Érdekesség, hogy a földhivatalban a terület térképéről a mai napig hiányzik vagy 100-120 garázs.

Mára az út, illetve egyes garázsok állapota erősen leromlott. Szemétszállítás, területrendezés nincs. A lomot, gumiabroncsot, egyéb szemetet jellemzően a domb mellett folyó patakba, vagy mellé szórják.

A bennem felmerülő kérdés:
Mi van/lesz most akkor azokkal a garázsokkal, ahol nincs földtulajdon.
Elbirtokolják a területet? Vagy mi történik? Mit lehet tenni?!
Lehetne pl. bérleti díjat szedni tőlük út karbantartás/szemétszállítás finanszírozásra?

Hamarosan válaszolunk kérdésére!